Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • brand Diksmuide/Leke
 • nieuwe voertuig Brandweer Westhoek
 • vko Kortemark
 • stormweer Kortemark
 • Beenhespe
 • vko Houthulst/Jonkershove
 • persoon vast in de modder Diksmuide
 • brand Koekelare/Bovekerke
 • brand Diksmuide/keiem
 • beklemd persoon Houthulst
 • vko Diksmuide /Esen
 • brand Koksijde/Oostduinkerke
 • brand Diksmuide
 • brand De Panne
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • wateroverlast Regio Westhoek
 • reinigen openbare weg Boezinge
 • brand Diksmuide/Stuivenkenskerke
 • einde dienst
 • Vko Torhout
 • vko Langemark-Poelkapelle
 • reinigen openbare weg Diksmuide
 • vko Diksmuide /Esen
 • wateroverlast Diksmuide
 • brand Kortemark
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  24-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gaslek Diksmuide
  Tiental bewoners geëvacueerd na gasophoping in kelder appartementsgebouw Woumen
  In het centrum van Woumen werd donderdagvoormiddag gasgeur vastgesteld in de kelder van een appartementsgebouw waar bakkerij Devreker is gevestigd. Politie en brandweer kwamen ter plaatse.
  Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: "Bij aankomst van de brandweer werd inderdaad vastgesteld met gaslekdedector dat er gas aanwezig was in de kelder van het appartementsgebouw. Meteen werd het appartement ontruimd evenals enkele naastgelegen woningen en een broodjeszaak. De bewoners werden overgebracht naar het OC Walnes, een 200-tal meter verder. Fluvius werd ter plaatse gevraagd om het lek op te sporen en te dichten."
  Na een uur konden de bewoners terugkeren en werd de weg tussen de St.-Pietersstraat en de kerk terug vrijgegeven.
  19-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide.
  Koning Filip bezoekt Westhoek
  Vrijdagvoormiddag bracht koning Filip een Bezoek aan de Westhoek naar aanleiding van de wateroverlast. De koning woonde eerst een vergadering van het provinciaal coördinatiecomité bij samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, gouverneur Decaluwé en de burgemeesters van de getroffen gemeentes op het stadhuis van Diksmuide en kreeg de koning een stand van zaken omtrent de maatregelen die worden genomen om de waterellende aan te pakken. Daarna bezocht de koning de Commandopost (CP-Ops) in de gebouwen van de technische dienst van Diksmuide om vervolgens langs te gaan bij Brandweer Westhoek -post Diksmuide om de mensen die zich de voorbije dagen hebben ingezet op het terrein, een hart onder de riem te steken.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  .

  16-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Elke druppel regen die we nu nog krijgen is er één te veel
  Het waterpeil van de IJzer en het Blankaartbekken blijft maar stijgen en is intussen boven het niveau van de winterdijk (5m) gekomen. Geen goed nieuws dus voor de Blankaart-regio. De blijvende hoge waterstanden aan de Winterdijk in Woumen vormen er een bedreiging voor de nabij gelegen woningen en veestapel. Daarom werd beslist over te gaan tot een preventieve evacuatie van een 25-tal woningen in Merkem (Houthulst) en Woumen (Diksmuide). De getroffen bewoners die niet bij familie terecht kunnen, worden ondergebracht in het opvangcentrum Heuvelhuis in Klerken (Houthulst).
  Situatie op het terrein:
  • Lo-Fintele kampt met een historisch hoge waterstand (5,15m) en heeft nog maar een kleine marge ter beschikking, waardoor bijkomende maatregelen ter bescherming van de omwonenden zich opdringen
  • In Ledegem en Wevelgem zijn de wijken Hemelhoek en Groen Lint bedreigd
  • In het Brugse polderbekken stijgt het peil van de Kerkebeek. Hier is nog geen sprake van kritieke overstromingen maar de situatie wordt ter plaatse wel op de voet opgevolgd
  • De waterpeilen in en rond Poperinge staan zeer hoog maar zijn nu voorzichtig aan het dalen. Of dit voldoende is om een nieuwe regenzone op te vangen blijft bang afwachten
  • In Diksmuide is de situatie rond Woumen en de Blankaart precair
  • In de regio Ieper zijn er lokale overstromingen in Voormezele en Vlamertinge als gevolg van de overvolle Dikkebusvijver
  • in Adinkerke werd een extra aarden dam aangelegd die in combinatie met de ingezette pompen de nodige bescherming moet bieden aan de bedreigde Tuinwijk
  • in Nieuwpoort werd ter hoogte van het Kattensas in allerijl een extra dam aangelegd om de achterliggende woonwijk te beschermen. Ter hoogte van het Ganzepoot-complex in Nieuwpoort is de pompcapaciteit ondertussen vertienvoudigd en wordt er massaal water naar de zee afgevoerd. Vandaag werden daar bijkomend nog twee pompen aan toegevoegd waardoor in totaal 20 m³ water extra kan afgevoerd worden.
  Momenteel blijven de kritieke aandachtspunten de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge (deelgemeenten Watou en Haringe), De Panne en Nieuwpoort, allen gelegen aan de IJzer. Buiten de Westhoek wordt vooral de toestand in de gemeentes Ledegem en Wevelgem van zeer nabij opgevolgd. Op dit ogenblik zijn bijkomende evacuaties nog niet aan de orde.
  Anne Martens, waarnemend gouverneur: "Wat de regio de voorbije dagen meemaakte was een heftige, ongeziene situatie. Na een week van onophoudelijke kritieke waterpeilen zijn alle buffers, kanalen en reserves nu opgebruikt. Waar pompen kunnen ingezet worden, zijn ze ingezet. Nu nog bijkomend technische middelen inzetten, maakt geen verschil meer. Elke druppel regen die er nu nog bijvalt zal er één te veel zijn. Het is een ongelijke strijd tegen dit wassende water."
  De voorraad zandzakken - die na de voorbije regenval aanzienlijk gedaald was – wordt ondertussen vanop verschillende fronten opnieuw aangevuld. Er zijn momenteel drie lijnen bezig met het vullen van de zakken om voorbereid te zijn op de komst van het volgende regenfront. Defensie werd hiervoor opnieuw ingeschakeld ter ondersteuning van de technische diensten van de gemeenten, de hulpverleningszones en de Civiele Bescherming.
  De vele ondergelopen straten maken het voor de hulpdiensten niet alleen soms moeilijk om ter plaatse te geraken, ze zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties. Daarom werd in de crisiscel beslist dat de straatverlichting ook de komende nachten, tot en met zondagnacht, zal blijven branden. Ten behoeve van de hulpdiensten werd bovendien een applicatie voorzien waarin alle gemeenten de afgesloten straten aanduiden. Hierdoor zou het ter plaatse gaan van de dringende medische hulpverlening blijvend vlot moeten verlopen.
  Aan de bevolking wordt gevraagd om de richtlijnen van de hulpdiensten te blijven opvolgen en de overstroomde gebieden te vermijden wanneer men daar niet moet zijn. Niet-dringende vragen om hulp van de brandweer of om zandzakken te krijgen moeten nog steeds ingediend worden via het e-loket www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722. Enkel zo kan het nummer 112 exclusief voorbehouden worden voor levensbedreigende situaties. Zandzakken kunnen ook nog steeds niet zelf afgehaald worden.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast
  Bres in Winterdijk Merkem dichten
  In de Noordbroekstraat te Merkem kwam het water deze morgen voorbij de wintermuur en liep in lager gelegen gebieden. Een aannemer werd opgevorderd en werd onder politiebegeleiding met een graafmachine en een vracht aarde ter plaatse gestuurd om de dijk te verstevigen.
  15-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Brandweer bouwt noodbrug zodat bewoners van door water omsingelde woning veilig van en naar huis kunnen
  In Noordschote heeft Brandweer Westhoek post Lo-Reninge een noodbrug gebouwd in een overstroomd gebied zodat de bewoners, die door het water omsingeld zijn, veilig van en naar hun woning kunnen gaan. Dit hadden ze nog nooit eerder moeten doen. De woning zelf dreigt niet onmiddellijk onder te lopen, maar de toegangsweg is net een rivier. Voor de bewoners was het niet meer veilig om hun woning te bereiken, en al zeker niet in het donker. Het water kwam tot boven hun laarzen en de dochter (9) moest op de rug van haar papa gedragen worden om veilig op de begane grond te geraken. Daarom bouwde de brandweer een noodbrug met een lengte van +/- 40m via de tuin van een buurman naar de woning die ingesloten is door het water. De noodbrug komt ongeveer 20cm boven het water en is voorzien van een leuning zodat de gebruikers zich kunnen vasthouden zodat ze hun evenwicht niet verliezen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.treinongeval Ardooie
  Zwaar ongeval tussen vrachtwagen en trein te koolskamp
  Dinsdag is een zwaar ongeval gebeurd met een trein aan een overweg aan de Oude Heirweg in Koolskamp (Ardooie). De trein is tegen een vrachtwagen gebotst en ontspoord. De trucker is in levensgevaar. Vijftien passagiers op de trein raakten lichtgewond. De treinbestuurder is zo goed als ongedeerd. De materiële schade is enorm. Het zal nog enkele dagen duren voor er weer treinverkeer op de lijn tussen Lichtervelde en Roeselare mogelijk is. Opvallend: op 20 december vorig jaar gebeurde een identiek ongeval op dezelfde overweg.

  13-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  Op zondagavond beveiligen we nog paar pompstations rond de IJzer
  Met boten brandweer boten werden zandzakjes via de IJzer naar het pompstation gebracht tot de Stenensluisvaart. Daar werd het gebouw beveiligd met zandzakjes zodat de pompen kunnen blijven draaien om Diksmuide droog te houden.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide
  En wat je zo op zondag zandzakjes en nog meer zandzakjes leggen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek.
  Verhogen winterdijk Diksmuide
  Zondag werdt door Brandweer Westhoek intensief gewerkt aan de versterking van de winterdijk aan het Blankaartbekken in Woumen, waar een team van 30 personen zich inzet om een zandzakkendam aan te leggen. De inzet is gericht op het voorkomen van waterstijging en de dreiging van opstuwing en overtopping veroorzaakt door een zuidwestenwind met een kracht van 5/6 Beaufort komende week. Daarnaast is er aandacht voor het beschermen van kritieke installaties, met name vijf pompgemalen en pompstations in het Blankaartbekken.
  Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek: “Hier worden ongeveer 1250 zandzakken opgestapeld tot een hoogte van 3 zakken per installatie, wat neerkomt op een totaal van 2000 zakken die vandaag nodig zullen zijn. De zandzakvulmachines van de civiele bescherming en de technische dienst van Poperinge draaien op volle toeren om de voorraad op peil te houden. Daarnaast wordt er extra pompcapaciteit toegevoegd in Nieuwpoort. Evacuaties zijn op dit moment niet aan de orde. De focus ligt voornamelijk op het implementeren van beschermingsmaatregelen tegen opstuwing, overtopping en stijgend water, met als doel de optimale werking van pompen te waarborgen.”
  "We hopen zo Diksmuide en de gebieden stroomafwaarts van verdere waterellende te sparen."
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek..
  .

  12-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Diksmuide

  Waterproductiecentrum De Blankaart vrijdag in de problemen

  Vrijdagnamiddag moesten de mensen van de watergroep de hulp in roepen van de brandweer Westhoek ze konen het stijgend water niet buiten houden. Een groten buis diameter 1m die van binnen naar buiten loopt moest afgedicht worden in eerste instantie werden er zandzakken en een grote plaat geplaatst in de put toch bleef het water binnen stijgen.  Paar uren later werden de duikers in versterking gevraagd om een rioolafdichter te plaatsen met veel moeite is toch gelukt .


  10-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gasexplosie Ruddervoorde

  Dak van woning volledig weggeblazen bij explosie

  In Ruddervoorde deed zich vrijdag rond 14 uur een zware ontploffing voor in een alleenstaande woning. De ravage is enorm. De bewoner was enkele uren vermist. Er werd gevreesd dat hij onder het puin lag, maar rond 16.30 uur dook de man ongeschonden op nadat hij het nieuws zelf had vernomen via de media. Volgens de politie werd de explosie veroorzaakt door een ontplofte boiler. De hulpdiensten kwamen onmiddellijk ter plaatse. Maar ook zij werden geconfronteerd met een ravage. “Het is een puinhoop”, zegt burgemeester Jan De Keyser. “De hele achterzijde van het huis is weggeblazen.” In het huis woont een man van 69 jaar alleen. Hij was enkele uren lang spoorloos. Er werd gevreesd dat hij onder het puin lag. Een zoekactie werd op poten gezet, maar de man bleek uiteindelijk ongeschonden. Terwijl drie speurhonden het puin doorzochten, dook hij plots op. Hij zou het nieuws hebben vernomen via de media. De man bevestigde dat er niemand anders in het huis kan zijn geweest en de zoekactie werd stopgezet.   info en foto Jelle Houwen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Kortemark

   Brandstichting in toiletten in station Kortemark

  Donderdagmiddag rond 12.20 uur merkte een treinreiziger de brand op aan het station van Kortemark op het Stationsplein. De reiziger wilde het gebouw van de toiletten binnenstappen, maar daar hing een dikke zwarte rook. De verantwoordelijken van het station werd verwittigd, waarna onmiddellijk ook de brandweer en politie gealarmeerd werden. “Binnen was een papierdispenser in brand gestoken”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark. “We konden het toestel blussen en naar buiten brengen. Het brandde helemaal uit. In het gebouw hing rook, maar dat kon snel geventileerd worden.”   info en foto Jelle Houwen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Civiele Bescherming plaatst grote pompen aan sluizen Nieuwpoort
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Roesbrugge


  08-11-2023
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Ook voor Sinterklaas is er wateroverlast

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Wateroverlast in de westhoek  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  Hevige regen zet woningen en kelders onder water in de Westhoek


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wateroverlast Regio Westhoek
  .  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!