Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • Val de Sambre
 • Val de Sambre
 • paard te water
 • vko Koekelare
 • oefening Zone1 Oostende
 • brand Poperinge
 • oefening Zone1 Oostende
 • oefening Zone1 Oostende
 • oefening Zone1 Oostende
 • vko Veurne
 • brand Langemark-Poelkapelle
 • oefening Zone1 Oostende
 • brand Kortemark
 • vko Zarren
 • vko Heuvelland
 • brand Ieper.
 • brand Ieper..
 • vko Ieper
 • vko Diksmuide/Lampernisse
 • brand Ieper
 • vko Elverdinge
 • brand Houthulst
 • redden van dier DIksmuide
 • vko Geluwe
 • vko A19 Geluveld
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  08-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  07-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper
  Huisdieren overleven brand niet te Ieper
  Zondagavond om 17:20 werd brandweer Westhoek verwittigd voor een brand in gebouw te Ieper. Bij aankomst van de brandweer waren de meeste vlammen in de woonkamer geblust door de bewoner. Gelukkig waren de deuren van de ruimtes dicht zo heeft de brand zich maar beperkt tot de woonkamer.  Het gebouw liep wel lichte rookschade. De tussenkomst van de brandweer beperkte zich tot wat nablussen en controle. De kat en enkele vogels hebben de brand niet overleefd.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  .  06-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Vanassche Firefighting Engineering
  .  05-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Nieuwpoort
  Woning tijdelijk onbewoonbaar na felle brand
  Vrijdag rond 14:30 uur brak er brand uit in een opslagplaats van een woning in Nieuwpoort de bewoners konden tijdig de woonst verlaten. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen ui de ramen van de opslagplaats ook stonden er gasflessen die het risico extra verhoogd. De brand was snel onder controle. 

  Een 58-jarige vrouw uit Oostduinkerke werd vrijdag opgepakt na een felle brand in een loods met bovengelegen woonhuis. De vrouw wordt ervan verdacht na een echtelijke ruzie de brand te hebben gesticht. Dat meldt het parket het onderzoek loopt verder.

  foto's D.M  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verdacht vat te water Diksmuide
  Brandweer haalt vat uit IJzer in Diksmuide
  Vrijdagvoormiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen om een vat uit de IJzer te halen langs de IJzerdijk in Sint-Jacobskapelle. Het was een politiepatrouille van de zone Polder die het vat zag drijven en de brandweer verwittigde. Er werd een boot van de brandweer ingezet om het vat naar de oever te brengen, waarna het met de ladderwagen naar boven werd gehesen.
  Daar er de voorbije maanden regelmatig vaten van drugsafval werden ontdekt in de Westhoek werd ook hier de link gelegd naar drugsafval. Het vat zou echter niet afkomstig zijn van drugsafval, maar zou ergens losgekomen zijn van een ponton.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper/Boezinge
  Koelwagen belandt in gracht te Boezinge
  Vrijdag omstreeks 11.48u verloor de bestuurder van een Nederlandse koelwagen in de Langemarkseweg te Boezinge de controle over zijn stuur en kwam in de gracht tegen een elektriciteitspaal terecht. De politie sloot een deel van de Langemarkseweg af voor de takelwerken die zo'n 3u in beslag namen. Daarna kon Brandweer Westhoek-post Ieper de vrachtwagen en de rijweg proper maken en kon den de diensten van Fluvius starten met het vernieuwen van de elektriciteitspaal. Niemand raakte gewond en de koelwagen, die volgeladen was, liep slechts lichte schade op.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Langemark-Poelkapelle
  Brandweer ruimt oliespoor nadat wagen middengeleider raakt
  Woensdagavond werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor het reinigen van een oliespoor t.h.v. de Houthulstsesteenweg te Langemark-Poelkapelle. "Een bestuurster was er de controle over haar stuur verloren waarbij de wagen gedeeltelijk over de middengeleider is gereden, hierdoor raakte de carterpan gescheurd waarbij de olie op de rijweg terecht kwam." Aldus Glenn Verdru van PZ Arro Ieper.
  De brandweer ruimde de olie eerst op met absorberende korrels waarna met sproeiers autopomp wegdek met water en detergent werd gereinigd. Het verkeer moest een tijdlang over één rijstrook.


  04-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/Vladslo

  Zeldzame Amerikaanse kampeerauto van gezin brandt volledig uit

  Een zeldzame Amerikaanse GMC Savana kampeerauto van een gezin met drie kinderen uit Vladslo (Diksmuide) brandde vrijdagochtend helemaal uit langs straat. De brandweer moest de brand voorzichtig aanpakken door de LPG-tank, maar de kampeerauto was bij aankomst al reddeloos verloren. “Spijtig, want we hebben er best leuke momenten mee gehad”, zegt eigenaar Jurgen (40). Rond 9.20 uur wilde eigenaar Jurgen de GMC Savana starten om er ergens mee naar toe te rijden. De man woont met zijn gezin met drie kinderen in Beerst. “Ik merkte meteen op dat de auto moeilijk opstartte”, zegt Jurgen. “Toen ik het een tweede keer probeerde, kwam er meteen rook vanonder de motorkap. Daarna ging het snel. Meteen daarna ontstond er vuur en belden we de hulpdiensten. Zelf een bluspoging ondernemen hield te veel risico’s is, door de hevige vlammen en het feit dat de auto op LPG rijdt. Hoe graag ik de kampeerauto ook heb, het blijft een auto.”

  LPG-tank koelen

  De brandweerposten van Leke en Koekelare kwamen ter plaatse en tijdens de bluswerken werd de Wijnendalestraat voor alle verkeer afgesloten. “Bij onze aankomst stond het voertuig al in lichterlaaie”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. “Het was toen al duidelijk dat de auto reddeloos verloren was. We wisten dat het om een auto ging die op LPG rijdt en daarom concentreerden we ons meteen op het koelen van de LPG-tank achteraan. Als die in brand zou vliegen, zou dat grotere risico’s kunnen inhouden. Gelukkig was dat niet het geval. De kampeerauto stond ook in de nabijheid van een woning maar er was geen sprake van overslag. JHM  02-11-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Kortemark/Zarren
  Garage uitgebrand in Zarren
  Maandag omstreeks 18.45u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand in Zarren. Bij aankomst bleek een garage van +/- 30 m2 in brand te staan. Kort nadat de brandweer was beginnen blussen was er een ontploffing, vermoedelijk van een gasfles. De brand was vrij snel onder controle, maar de garage brandde volledig uit. De nabijgelegen woning kon gevrijwaard worden. Niemand raakte gewond.


  30-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide
  Reinigen wegdek IJzerlaan Diksmuide
  Vrijdagnamiddag was een tijdje verkeershinder in de IJzerlaan in Diksmuide Brandweer Westhoek, post Diksmuide werd opgeroepen voor het reinigen van het wegdek.


  26-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide/Esen

  70-jarige vrouw via koffer bevrijd na kop-staartbotsing

  In de Roeselarestraat in Esen, vlakbij de grens met Zarren, kwam het dinsdag in de voormiddag tot een kop-staartbotsing tussen twee voertuigen. Een 70-jarige vrouw uit Kortemark raakte door de klap niet zelf uit de wagen en moest door de brandweer via de koffer bevrijd worden. Het ongeval gebeurde rond 10.30 uur in de Roeselarestraat ter hoogte van het kruispunt met de Steenstraat aan het Roggeveld in Esen. Volgens de politiezone Polder, die ter plaatse kwam voor de nodige vaststellingen, wou een 70-jarige vrouw uit Kortemark de Steenstraat indraaien. Op dat ogenblik stond een vrachtwagen in de Steenstraat om de omgekeerde beweging te maken. Er ontstond een aarzeling en toen de vrouw wilde vertrekken werd haar wagen achteraan aangereden door een bestuurder uit Diksmuide. De bestelauto van de vrouw werd daardoor vooruit gekatapulteerd en eindigde tegen de vrachtwagen.

  Beide bestuurders raakten lichtgewond, maar de 70-jarige vrouw was in shock. Een toegesnelde MUG-arts diende haar de eerste zorgen toe en oordeelde dat het voor de veiligheid van de vrouw, gelet op eventuele rugletsels, beter was dat ze door de brandweer bevrijd werd. Haar deur kon immers niet meer geopend worden na de klap. De brandweer knipte daarom de achterdeur van de bestelauto weg om de vrouw zo te kunnen bevrijden. Daarna werd ze naar het ziekenhuis van Roeselare gebracht.

  Door het ongeval was er een uur lang verkeershinder.


  25-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Langemark-Poelkapelle
  Dak woning landbouwbedrijf beschadigd na zolderbrand
  Maandagnamiddag omstreeks 16.08u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een woningbrand te Langemark-Poelkapelle. Brandweer Westhoek - post Langemark, Brandweer Houthulst-Merkem en Brandweer Zonnebeke kwamen ter plaatse. Toen de eigenaar van de woning merkte dat er rook uit het dak van zijn woning kwam verwittigde hij de hulpdiensten. In afwachting van de komst van de brandweer nam de man een ladder en een tuinslang waarna hij het vuur probeerde onder controle te houden tot de brandweer ter plaatse was. Intussen was ook een dakwerker die net voorbij kwam het dak opgekropen, toen zich een ontploffing voordeed (mogelijks van een batterij) en de rook nog heviger werd. Gelukkig kwamen beiden er met de schrik vanaf en was de brandweer kort nadien ter plaatse. Na korte tijd was het vuur onder controle en werd een gat gemaakt in het dak zodat men de vuurhaard, die zich op de zolderverdieping bevond, volledig kon doven.
  Naast de schade aan het dak liep de woning ook water- en rookschade op, maar blijft wel bewoonbaar.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dier Kortemark

  Brandweer redt stier uit zwembad in Kortemark: "Dier was op zoek naar vrouwelijk schoon"

  De brandweer van Kortemark heeft een ontsnapte stier moeten redden uit het zwembad van een villa. Het dier bleek onderkoeld, maar stelt het goed. "Er zijn er drie ontsnapt deze nacht, op zoek naar vrouwelijk schoon. En deze dacht die in het zwembad te vinden", vertelt eigenaar Luc.    Deze namiddag moeten de bewoners van een grote villa in Kortemark stevig geschrokken zijn. Een jonge stier bleek in hun zwembad gesukkeld te zijn en lag te spartelen om boven te blijven. De bewoners vreesden dat het stiertje zou verdrinken en belden in allerijl de brandweer op. Die kon het dier snel redden. "Een brandweerman sprong in het zwembad en bevestigde enkele brandweerslangen rond het dier", zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. "Met vereende krachten konden we het dier zo uit het water redden. In een kleine tien minuten kregen we het dier terug op het droge." Dierenarts Sander Moerman werd opgetrommeld om het stiertje te onderzoeken. "Het gaat om een jong stiertje van zo'n 350 kilogram", zegt hij. "Het dier was al verzwakt en lag dus wellicht al een hele tijd te spartelen. Het had een temperatuur van 35,5 graden terwijl het normaal 38 moet zijn. Gelukkig was het anders gezond. Even opwarmen in de zon was voldoende."
  Bronstige stieren
  In een open weide achter het huis waren nog twee andere stieren aan het rondlopen. Allen bleken ze afgelopen nacht ontsnapt te zijn. De politie achterhaalde dat de ontsnapte stiertjes afkomstig zijn van boer Luc Dewitte (71) in de straat. Hij kwam meteen kijken naar zijn dieren. "In tegenstelling tot de koeien zijn de stiertjes veel bronstiger. Wellicht zijn ze ontsnapt op zoek naar vrouwelijk schoon", vertelt Luc.                 "Weet je trouwens dat ze ontsnapt zijn met behulp van herten?", vraagt hij. "Afgelopen zomer ontsnapte in de buurt een kudde herten en met hun geweien maakten ze de stroomdraden rond mijn weide kapot. En daarvan hebben die stiertjes nu geprofiteerd." Nadat de dieren op krachten waren gekomen, bracht Luc ze over naar zijn weide.

  Radio 2, Jarne Pollie

  21-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Watou
  Brand in kippenloods in Watou

  Donderdagavond heeft het gebrand in een kippenloods. Brandweer Westhoek werd rond 18:30 opgeroepen voor een brand in Watou de loods gevuld met ongeveer 18.000 kuikens. Door de hevige warmte en een beperkte watervoorraad werden preventief extra tankwagens opgeroepen. 
  De brandweer gebruikte een bijzonder techniek om te blussen. Er werd een Piercing Nozzel ingezet " Door een klein gat te boren kan er geblust worden en kan de omgeving afgekoeld worden zonder dat er extra zuurstof toegevoegd word. Na ongeveer 1:30 was de situatie onder controle

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pensioen na 27 jaar
  Brandweervrouw uit Merkem met pensioen na 27 jaar: 
  "We waren bij de eerste vrouwen om dit werk te doen"
  Lucrèce Sap uit Merkem, bij Houthulst, gaat binnenkort met pensioen als brandweervrouw. Ze is 61 ondertussen en heeft er een carrière opzitten van bijna 30 jaar. Toen ze begon, in 1995, was ze een van de eerste brandweervrouwen in ons land.

  Toen Lucrèce Sap midden de jaren negentig begon bij de brandweer was dat nog een echte mannenwereld. "Vrouwen waren een uitzondering", zegt ze, "we werden dan ook soms vreemd bekeken. Zeker als moeder van drie, vonden een aantal mensen het een vreemde stap. Ook bij de brandweer zelf was niet iedereen altijd even enthousiast over onze komst. Gelukkig werd ik op mijn stageplaats zeer goed begeleid door één van de ambulanciers. En ook mijn latere commandant in het korps van Houtulst-Merkem heeft mij altijd gesteund. 
  Lucrèce schopte het tot korporaal en werkte de laatste zestien jaar van haar carrière op de ambulancedienst. Maar ze wil meer tijd doorbrengen met haar familie. "Bovendien beginnen de diensten steeds meer op mij te wegen", zegt ze. "Fysiek is het een zware job. Ik ben mij dat vorig jaar meer dan ooit beginnen realiseren na een zware brand in een houthandel in Lo-Reninge. Na daar enkele uren te hebben geblust, kon ik twee dagen amper nog vooruit."

  De band blijft
  Met haar pensioen knipt Lucrèce de banden met de brandweer nog niet volledig door. Ze blijft actief in het feestcomité en heeft ook aangeboden om te helpen op de dienst noodplanning van de gemeente.   vrt news

  17-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper
  Afvalbrand bij Garwig
  Zaterdagavond werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een afvalbrand bij de firma Garwig, een bedrijf dat afval recycleert en verwerkt. Door zelfontbranding was afval er beginnen smeulen. Het afval werd opengetrokken zodat de brandweer het kon nat spuiten. Schade was er niet.
  16-10-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieuvervuiling Zonnebeke
  Dumpen van vaten met vermoedelijk drugsafval in de Westhoek blijft duren
  Vrijdagmorgen ontdekte een wandelaar langs de landelijke Ravestraat in Passendale, deelgemeente van Zonnebeke, in een gracht een zestal vaten op. Toen die dichterbij ging kijken merkte die dat de vaten een indringende geur verspreiden waarop de politie op de hoogte werd gebracht die daarna brandweer Zonnebeke ter plaatse liet komen.
  Milieuvervuiling
  Vermoedelijk is bij het dumpen één van de vaten gelekt waardoor er vloeistof in de gracht is terecht gekomen waardoor een deel van de gracht zal moeten gesaneerd worden.
  Vorige maand werden ook in Langemark-Poelkapelle in een gracht langs een landelijke weg vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden en deze zomer was dat ook het geval in de IJzer, waar tweemaal vaten uit het water werden gehaald.
  Net als in Langemark-Poelkapelle kwam de Protection civile - Civiele Bescherming de vaten ophalen.
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs