Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • gaslek Kortemark/Zarren
 • brand Kortemark/Zarren
 • eerbetoon Diksmuide
 • brand Ieper
 • brand Diksmuide
 • brand Heuvelland
 • rouwbericht Diksmuide
 • vko E40 de Panne
 • redden van dier DIksmuide
 • brand Diksmuide
 • nieuwe brandweerhelmen Diksmuide
 • wateroverlast Nieuwpoort
 • brand Houthulst
 • brand Ieper/Elverdinge
 • vko Hooglede
 • brand De Panne
 • vko Vleteren
 • vko E40 Veurne
 • Federaal GeschiktheidsAttest (FGA)
 • redden van dier Middelkerke
 • brand Zonnebeke
 • vko Ieper-Vlamertinge
 • brand Kortemark/Zarren
 • info
 • brand Geluwe
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  28-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dier Middelkerke
  Paard sukkelt in gracht in Slijpe bij Middelkerke
  Zaterdagnamiddag sukkelde een paard met ruiter in de gracht langs de Lange Koestalstraat Brandweer zone 1 Middelkerke riep de hulp in van het Dieren Redding Team (DRT). Het paard werd onder begeleiding van de veearts uit de gracht gehesen met behulp van de materiaalwagen met kraan. Paard en ruiten stelen na afloop het goed. 
  25-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Zonnebeke
  Wagen vat vuur in garage te Zonnebeke
  Dinsdag omtreeks 18.30u brak brand uit in de motor van een wagen die in een garage stond nabij een woning te Zonnebeke. Brandweer Westhoek post Zonnebeke en post Ieper kwamen ter plaatse en konden het vuur snel blussen, maar de wagen was toch reeds grotendeels uitgebrand. Een tweede wagen die in de garage stond kon gevrijwaard worden. De garage zelf liep eveneens brand-, rook- en waterschade op. Niemand raakte gewond.

  22-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper-Vlamertinge

  Vier gewonden bij zware klap in Ieper

  Een wonder dat er geen doden vielen Op de Poperingseweg in Vlamertinge is zaterdagavond een spectaculair ongeval gebeurd. Vier mensen, waaronder twee broers, raakten gewond bij een frontale botsing. “Of dat nu ook het geval was, weten we niet, maar vooral ’s nachts wordt hier vaak te snel gereden”, klinkt het in de buurt. Rond 23.30 uur uur werden een aantal bewoners van de Brandhoek opgeschrikt door een knal. “Mijn man en ik sliepen al”, zegt een iets oudere dame in nachtkledij. “We dachten eerst dat er iets gebeurd was op de Noorderring, die parallel loopt met onze straat. Maar toen we buiten keken, zagen we dat het voor ons huis te doen was.” Voor de woning van het koppel stond een verhakkelde BMW. Tientallen meter verder stond een zwaarbeschadigde Peugeot in het midden van de rijweg.

  Twee bomen

  Bij het ongeval werden twee bomen geraakt. Bij een ervan bleef een stalen onderdeel haken in de schors. Tientallen brokstukken lagen verspreid over de rijweg. Een verdeelkast van Telenet sneuvelde en ook een geparkeerde wagen deelde in de brokken. In de verhakkelde BMW zaten twee broers, een bestuurder van 33 jaar uit Poperinge en een man van 21 jaar uit Ieper. In de andere wagen zat een koppel, een bestuurster van 73 jaar en haar man van 75 jaar, uit Zuidschote. Aanvankelijk werd gevreesd dat in een van de wagens een slachtoffer gekneld zat. Maar toen de brandweer arriveerde, bleek niemand meer in de wagens te zitten.

  Alle slachtoffers werden met lichte verwondingen naar het Jan Yperman ziekenhuis overgebracht. 

  Foto's Hans V.               
  19-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Kortemark/Zarren
  Kortsluiting veroorzaakt brand en heel veel schade bij Proxy Delhaize Zarren
  Om 7.24u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een brand in een winkel in Kortemark. Een slager van de Buurtslagerij was op weg om de zaak op te starten, toen kreeg hij een melding van de elektriciteit die was uitgevallen. Toen hij aankwam schakelde de man een tweede circuit in, maar ook dat viel uit. Toen merkte hij de brand en rook op in de personeelskeuken en verwittigde de hulpdiensten. De brandweer kon bij aankomst het gebouw niet binnen en moest een gat zagen in de poort om toegang te krijgen tot het gebouw. Ook de deur van de winkel moest worden opengebroken om de rook te verwijderen. De brand lokaliseerde zich in de keuken en was snel onder controle. De volledige winkel raakte onder een dikke rooklaag en zal een tijdje onbruikbaar zijn. Een tweetal bewoners uit de bovengelegen appartementen werden uit voorzorg geëvacueerd. De appartementen zijn onbewoonbaar door rook- en roetschade. Gemeente Kortemark zal de bewoners opvangen. Niemand raakte gewond.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.info
  .                                                    .  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Geluwe
  Loods uitgebrand in Geluwe
  Omstreeks 16.34u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een industriebrand in Geluwe, deelgemeente van Wervik. Bij aankomst van de eerste ploegen bleek het om een uitslaande loodsbrand met hevige rookontwikkeling te gaan. Even werd gevreesd voor de aanwezigheid van asbest. Dit was echter niet het geval, daar een aannemer net alle asbesthoudende dakbedekking had afgenomen. In de loods was heel was stro en plastic aanwezig. Hierdoor zal het nablussen nog een tijdje duren.
  Voor het blussen van de brand, kreeg Brandweer Westhoek versterking van twee tankwagens en een ladderwagen van de naburige hulpverleningszone Fluvia. Niemand raakte gewond bij de brand. De straat blijft plaatselijk afgesloten voor alle verkeer tot na de bluswerken.
  foto's WVDH
  16-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.persoon te water Diksmuide

  Dronken man gevalt bewusteloos in vijver en moet gered worden van de verdrinkingsdood.

   

  Zondagavond werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een persoon te water aan de putten van Nieuwkapelle bij Diksmuide. Een dronken 26-jarige man uit Staden belandde in het water om zijn Gsm er uit te vissen. Vrienden en Brandweer Westhoek die ter plaatse kwam kon de bewusteloze man redden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis te Veurne. De vrienden van de man werden overgebracht naar het politie bureau voor dronkenschap in het openbaar.  foto uit archief


  15-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide
  Houten omheining vat vuur na onkruidverbranding
  Vrijdagvoormiddag heeft een bewoner van een woning in Keiem, deelgemeente van Diksmuide, met een brander onkruid weggebrand. Omwille van de droogte en de wind zijn wellicht gensters overgeslagen op de houten omheining die enkele uren later in lichterlaaie stond.
  De bewoner probeerde eerst zelf met een tuinslang het vuur te blussen, maar moest uiteindelijk toch de brandweer alarmeren. De brandweer moest lange tijd de houten afsluiting afkoelen om zeker te zijn dat deze niet opnieuw zou ontvlammen bij dit droog weer en strakke wind.
  Het gebruik van een vlam in deze warme en droge periode is vragen om problemen. In bijna alle gevallen is er brandbaar materiaal in de omgeving aanwezig. Denk maar aan struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox,… Er kan zeer zelden gezorgd worden voor veilige omstandigheden. Ook de wind kan een gevaarlijk effect hebben bij het gebruik van een onkruidverbrander. Het plaatsen van een blusmiddel of tuinslang in de buurt is uiteraard essentieel maar blijkt vaak onvoldoende omwille van de snelle uitbreiding van de brand.

  08-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dier Heuvelland

  Vierspan belandt met koets in gracht in Wulvergem, brandweer moet merrie bevrijden

  In Wulvergem (Heuvelland) is zaterdagavond een vierspan met een koets in de gracht beland. Een drachtige merrie moest door het dierenredteam van de brandweerzone Westhoek uit haar benarde positie gered worden. De opzittenden van de koets bleven ongedeerd. Rond 18.30 uur maakte een koppel uit Komen-Waasten een tochtje met hun koets. 
  Tussen de Kemmel- en de Rietbosstraat in Wulvergem nam het gespan een wandelpaadje. Net toen de paarden vanuit het graspaadje rechts de Rietbosstraat wilden inslaan, liep het fout. De paarden en de koets belandden na een te korte bocht in een diepe gracht. Drie paarden en het koppel bleven ongedeerd maar een vierde paard raakte niet meer op eigen kracht uit de gracht.
   
  De hulp van de brandweer werd ingeroepen. “We moesten samen met het dierenredteam uit Diksmuide en Veurne een put tussen de gracht en de akker delven om makkelijker bij het paard te geraken”, aldus Geert Cuvelier van de brandweerzone Westhoek. “Daarna kon met riemen en met de hulp van een Manitou van een lokale landbouwer het paard uit de gracht gehesen worden.” De hele operatie duurde ruim een uur. Een dierenarts nam de verzorging van het paard en haar ongeboren veulen in de buik voor zijn rekening.     LSI

  07-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw Jeugd brandweer
  Brandweer Westhoek start met jeugdbrandweer in regio Westkust
  Vanaf september start Brandweer Westhoek met een nieuwe jeugdbrandweergroep in regio Westkust (De Panne, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort & Veurne).  Jeugdbrandweer Westhoek zal vanaf dan bestaan uit zes jeugdbrandweergroepen verspreid over de volledige hulpverleningszone. Bij een jeugdkorps worden jongens en meisjes van 12 jaar tot 18 jaar op een speelse manier ingewerkt in het brandweergebeuren.

  Waarom een Jeugdbrandweer

  Technische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Nieuwe taken dienen zich aan. De nood aan nieuwe brandweervrijwilligers is hoog. De jeugdbrandweer kan hiervoor een oplossing bieden! Bij een jeugdkorps worden jongens en meisjes van 12 jaar tot 18 jaar op een speelse manier ingewerkt in het brandweergebeuren. Het zijn jonge mensen die op één of andere manier belangstelling tonen in de brandweer; hetzij bij een demonstratie of op een opendeurdag; hetzij doordat een familielid bij de actieve brandweer is. Deze belangstelling wordt bij de jeugdbrandweer verder uitgebouwd en uitgediept. Naast de technische opleiding wordt er ook aandacht besteed aan waarden zoals met elkaar samenwerken, elkaar helpen, respect hebben voor een ander, van elkaar leren enz…, en dit gericht op de toekomstige brandweertaken.

  De jongelui zijn gedurende een zestal jaar lid van de jeugdbrandweer, waardoor ze heel wat ervaring en kennis op doen over alle facetten van de brandweer. Hierdoor kunnen ze snel voor zichzelf uitmaken of de brandweer wel iets voor hen is, of juist niet. Daarnaast kunnen de instructeurs hen bijstaan bij hun keuze en de aanwervingsprocedure van de hulpverleningszone.

  “Als hulpverleningszone hechten wij een zeer groot belang aan een goeie jeugdwerking.  Wij ondersteunen deze werking met de aankoop van kledij, oefenmateriaal en het ter beschikking stellen van lokalen en voertuigen,” aldus Majoor Kristof Dorné, zonecommandant Brandweer Westhoek. “De jeugdbrandweer is een ideale kweekvijver voor nieuw brandweertalent en een zeer belangrijke schakel in de zoektocht naar nieuwe brandweervrijwilligers.  Met de opstart van deze zesde jeugdbrandweergroep onderstrepen we nogmaals ons engagement in de jeugdwerking en hopen we ook in regio Westkust binnen een aantal jaar een positieve personeelsinstroom te kunnen garanderen, net zoals onze andere brandweerposten met een jeugdbrandweergroep,” besluit Kristof Dorné.

  Opstart in september 2022

  De nieuwe jeugdbrandweergroep wenst zijn activiteiten op te starten vanaf september 2022 en zal brandweerpost Veurne als uitvalsbasis krijgen. De instructeurs voor Jeugdbrandweer Westkust komen uit de brandweerposten De Panne, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort & Veurne.  Zij kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de vijf andere jeugdbrandweergroepen en de hulpverleningszone.

  Jongeren die wensen lid te worden van de jeugdbrandweergroep dienen te voldoen aan volgende voorwaarden:

  • minimum 12 jaar en maximum 15 jaar zijn;
  • wonen in één van de gemeenten van de Westhoek;
  • een volledig inschrijvingsdossier ingevuld door de ouders indienen;
  • medische geschikt bevonden zijn door een huisarts op basis van de medische vragenlijst;
  • betalen van het lidgeld (25 €);
  • bereid zijn om toe te treden tot de dichtstbijzijnde post met een jeugdwerking.

  Geïnteresseerden kunnen zich nu reeds inschrijven via de website jeugd.brandweerwesthoek.be


  05-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag v/d Brandweer
  4 mei dag v/d Brandweer

  04-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide/Beerst
  Blikschade op kruispunt te Beerst
  Maandag iets voor 20 u botsten twee wagens op het kruispunt de Oostendestraat en Wijnendaelestraat met elkaar. Brandweer Westhoek kwam ter plaatsen om de rijbaan vrij te maken van brokstukken en koelvloeistoffen. Er vielen geen gewonden. 
  02-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Pittem

  Brandweerman gewond bij hevige brand in parketbedrijf

  In een loods van het parketbedrijf in Pittem is maandagmorgen brand uitgebroken. Houten planken die er lagen opgeslagen om te drogen, hadden vuur gevat. Over de oorzaak is nog geen duidelijkheid. Tijdens de bluswerken is een brandweerman gevallen en gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De brand is rond 5 uur ontstaan in een loods van het bedrijf waar houten planken opgeslagen liggen om te drogen. “Een buurman heeft ons verwittigd. Toen we buiten kwamen, stond de brandweer er al", vertelt Stijn, die de zaak samen met zijn broer Thijs en vader Johan (60) runt. “Blijkbaar had een voorbijganger de brandweer al gebeld.” “We konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere gebouwen”, zegt brandweercommandant Wim Decoopman. De brand was redelijk snel onder controle, al duurde het wel even voor alle vlammen volledig gedoofd waren. “De planken lagen gestapeld met telkens wat ruimte tussen, geen makkelijke opdracht dus om te blussen.” 

   Asbest 
  Door de hevige brand was de Brugsesteenweg afgesloten. Tijdens de brand kwam asbest vrij. De brand ging ook gepaard met een hevige rookontwikkeling. De brandweer vroeg bewoners in de omgeving van de Meulebeeksestraat in Ardooie dan ook om ramen en deuren dicht te houden en aan automobilisten om hun ventilatie uit te schakelen. Het bedrijf werd in 1960 gestart door Albert R. als boomzagerij-houthandel en kistenfabriek. In de jaren ’90 startte Johan R. (60) met de productie van parketvloeren.       foto's Alexander Haezebrouck


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Houthulst/Merkem
  Drie gewonden na zware botsing op Iepersteenweg in Houthulst
  Zaterdagnamiddag gebeurde op de Iepersteenweg te Merkem, deelgemeente van Houthulst, een zwaar verkeersongeval waarbij drie wagens betrokken raakten. Volgens Politiezone Polder kwamen een Land Rover, een Volvo en een bestelwagen Fiat met elkaar in botsing. Hierbij vielen drie licht gewonden en was de materiële schade zeer groot. Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren was nog niet duidelijk. foto's T.P
  01-05-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide

  Brandweer Westhoek ruimt olie spoor van 7 km in Diksmuide

  Zaterdagavond werd brandweer Westhoek post Leke opgeroepen voor een olie spoor in Stuivekenskerke . Vrijsnel werd er een tankwagen van de post Diksmuide in versterking bij geroepen om dat het over een grote afstand ging. Wie de vervuilers is nog een raadsel vermoedelijk een landbouw machine die van zijn akker kwam , tot daar liep het spoor. De rijbaan werd met detergent afgespoten van het kruispunt Zuidelingstraat en de Tervaetestraat tot aan de Pervijzestraat thv Lettenburg een afstand van een 7 km. Politie Polder kwam de vaststellingen doen om de vervuiler op te sporen.

  29-04-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Veurne
  Frontale botsing en twee lichtgewonden te Veurne
  Op de baan Veurne - Pervijze "s'Heerwillems " gebeurde er donderdag terug een zwaar ongeval. Een bestelwagen en een SUV botsen op elkaar na dat één van zijn rijvak afweek. De bestelwagen belandde in de gracht de bestuurder werd door brandweer Westhoek bevrijd beide bestuurders werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis Az West te Veurne. De hele tijd was de N35 afgesloten voor het verkeer. 
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Houthulst/Klerken
  Plafond rond schoorsteen vat vuur in Houthulst
  In Houthulst ontstond woensdagavond brand rond de schoorsteen op de bovenverdieping van een woning. De brandweer kon verhinderen dat het vuur verder uitbreidde in de bovenverdieping door houtwerk rond de schoorsteen, die was beginnen smeulen, nat te sproeien en te verwijderen. Niemand raakte gewond. De bovenverdieping liep wel wat brand- en rookschade op.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bijstand MUG heli Westende
  bijstand MUG heli Westende


  28-04-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Oostduinkerke
  Vrachtwagencabine in lichtelaaie
  Een geparkeerde vrachtwagen brandde donderdag ochtend uit de zwarte rook pluim was van ver te zien. Bij aan komst van brandweer Westhoek post Oosduinkerke stond de trekker al volledig in lichte laaie er werd een extra tankwagen uit Veurne gestuurd. De Toekomstlaan was tijden de bluswerken volledig afgesloten voor alle verkeer.   foto JTV

  27-04-2022
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonale duikoefening
  Zonale duikoefening te Veurne
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!