Onderschat nooit de kracht van mensen die samenwerken!
14-05-2008
Vogelkijkhutten rond de Maten
Het vijver- en heidegebied van de Maten is een prachtig natuurgebied temidden van onze Genkse woonwijken en industriezones.
Dit unieke natuurgebied, dat deel uitmaakt van de wijers en van het Regionaal Landschap Lage Kempen, is ongeveer 300 ha groot. Met meer dan 30 vijvers, moeraszones, natte en droge heide en bijzondere vogelsoorten als de kuifeend, de blauwe reiger, de fuut en de roerdomp is dit een belangrijk ecologisch gebied.
De vleesetende plant zonnedauw komt ook voor in de Maten. Het natuurgebied wordt door Natuurpunt beheerd. Uit recent onderzoek van politicoloog Carl Devos (2006) blijkt dat groen en leefkwaliteit helemaal bovenaan prijken op het prioriteitslijstje van de Vlaming.
Het stiltegebied de Maten moet bewaard blijven. De rijke fauna en flora mogen niet aangetast worden. De maandelijkse geleide wandelingen met respect voor de natuur bewijzen dat natuurbehoud en zachte recreatie hand in hand kunnen gaan. Heel wat fotografen vogelliefhebbers, natuurliefhebbers- wandelaars, bezoeken de Maten. Wij hebben vastgesteld dat op heel wat plaatsen schitterende vergezichten zijn. Je waant je ver van de bewoonde wereld. Om iedereen ten volle te laten genieten van onze natuurgebieden, stellen wij voor om op enkele plaatsen, aan de rand van het natuurgebied, vogelkijkhutten te plaatsen, aldus Armand GHIJSENS en Patrick UMINSKI. Deze vogelkijkhutten kunnen gebouwd worden door een sociale economie-project zoals het Open Buurtatelier met milieuvriendelijke en duurzame materialen. Dit beperkt de kosten en sluit aan bij ons idee van duurzaam genieten van de Genkse natuurpracht. De kijkhutten kunnen ook een belangrijke educatieve rol spelen: jongeren leren er de natuur kennen en respecteren.
Wij zullen ons idee voorstellen op de gemeenteraad van 15 mei. De milieuraad en Natuurpunt kunnen met kennis van zaken de beste locaties en de structuur van de kijkhutten bepalen.
PROgenk hoopt dat dit project op de steun van het stadsbestuur kan rekenen.
Parkeren in Genk blijft een echt pijnpunt. Niet alleen voor de Genkenaar, ook voor het stadsbestuur. Blijkbaar is de Genkenaar niet bereid om de nieuwe ondergrondse parkeergarage onder het stadsplein binnen te rijden. Te duur.
PROgenk begrijpt dit en heeft er steeds gepleit voor lage parkeergelden om zo het centrum aantrekkelijk te maken voor shoppers. Uit een enquête op onze website blijkt dat 76,6% van de Genkenaren de parkeercontroles teveel als cowboystijl ervaart! Om de winkels wat meer klanten te bezorgen en naar de betaalparking te loodsen subsidieert de stad 15.000 en het Centrummanagement (een vzw van de stad) 15.000 aan Q-Park voor de aankoop van 30.000 parkeertickets. De handelaars moeten nog eenzelfde bedrag ophoesten. Nog eens belastinggeld om een privé-project, dat niet aanslaat te promoten, stellen Patrick UMINSKI en Armand GHIJSENS.
PROgenk stelt voor om de bezoekers van het stadhuis ook een gratis parkeerticket aan te bieden, als zij bij de stadsdiensten moeten zijn. Genk-centrum is niet alleen een winkelcentrum, maar ook het administratief centrum. Wat voor de klanten van de winkels kan, moet ook kunnen voor de bezoekers van het stadhuis, stellen Armand GHIJSENS en Patrick UMINSKI.
De zaterdagmarkt in de Vennestraat is elke week een succes! De parkeerruimtes zijn te klein om alle bezoekers een plekje te bieden. De grasperken staan op drukke momenten vol autos. En dat terwijl de ondergrondse parking van C-Mine zo goed als leeg blijft. De stad moet na de zomer de perken weer volledig opnieuw in orde brengen. Wij stellen voor dat de parking onder C-Mine voortaan elke zaterdag tussen 8u00 en 13u00 gratis is voor de marktbezoekers, zeggen Patrick UMINSKI en Armand GHIJSENS.
Gemeentebegroting en belastingen, A. GHIJSENS en P. UMINSKI Een energiefonds van 3,2 miljoen euro, of 50 euro per Genkenaar, dat is een heel concreet voorstel van PROgenk. Op een moment dat iedereen het erover eens is dat de levenskosten, en in het bijzonder de energiekosten de gezinnen heel zwaar treffen, moet het stadsbestuur 6,4 miljoen extra middelen van Vlaanderen delen met de bewoners.
Lokaal Pact: Op 30 november besliste de Vlaamse Regering om een lokaal pact aan te gaan met de gemeenten. De Vlaamse Regering engageert zich om in 2008 eenmalig voor 612 miljoen euro schulden over te nemen. De volgende jaren wordt nog eens 108 miljoen euro over de gemeenten verdeeld.
Voor Genk betekent dit lokaal pact een heel mooi financieel geschenk: 6,4 miljoen euro schuldenovername
278.370 euro extra middelen in 2008 462.094 euro extra middelen in 2009 462.094 euro extra middelen in 2010 In het totaal betekent dit 7.505.518 euro voor Genk.
Gemeentelijke belastingen:
Het lokaal pact is niet vrijblijvend voor de gemeenten. De Vlaamse Regering vraagt de volgende engagementen. Het op macroniveau niet aangroeien van de schuld in 2008 en minstens een bevriezing van de belastingdruk in 2009. Het niet meer aanrekenen van forfaitaire huisvuilbelastingen of equivalenten en het niet meer opleggen van nieuwe forfaitaire gezinsbelastingen. Het niet meer heffen van belastingen op personeel en op kantoren. Het voeren van een bedrijfsvriendelijker fiscaliteit. Het Genkse stadsbestuur heeft in een bijzondere zitting van het Schepencollege op 8 december beslist om de gemeentelijke forfaitaire afvalbelasting vna 62,00 euro per gezin af te schaffen. PROgenk pleit al jaren voor de afschaffing van deze onrechtvaardige belasting, die geen rekening houdt met de financiële draagkracht van gezinnen. Deze beslissing levert alle Genkse gezinnen 62 euro op. Op het eerste zicht heeft het lokaal pact dus ook fiscaal voordelige gevolgen voor de Genkenaren. Het Schepencollege nam echter nog een aantal beslissingen:
-Verhoging van de prijs van de huisvuilzakken. Vanaf 1 januari zullen de grijze huisvuilzakken voor restafval 1 euro per stuk gaan kosten, tegenover 0,37 euro in. Voor een gemiddeld gezin (4 personen), dat ongeveer 20 huisvuilzakken per jaar gebruikt, betekent dit op jaarbasis een meeruitgave van 12,60 euro.
-Verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. De Genkenaar zal vanaf 2008 1.190 opcentiemen op de onroerende voorheffing (grondbelasting) betalen, tegenover 1.100 in 2007.
Voor een modaal gezin met een eigen woning met een kadastraal inkomen (KI) van 750,00euro betekent deze verhoging een extra belasting van 24,5 euro, zo berekende Patrick UMINSKI.
Voor de stad betekent dit in 2008 een meerinkomst van 2.027.700 euro! De afschaffing van de huisvuilbelasting kost de stadskas 1.543.000 euro. Dit verlies wordt dus ruimschoots gecompenseerd door de verhoging van de onroerende voorheffing (2.027.700 euro). Resultaat: + 484.700 euro.
Contract met de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW).
De stad Genk ontvangt van de VMW een jaarlijks bedrag voor het gebruik van het stedelijk rioleringsstelsel (bijdrage voor opvang en transport van afvalwater).
De tarieven worden drastisch verhoogd (/m3). 0-6000 m3 /jaar van 0,60 euro/m3 in 2007 naar 1,08 euro/m3 in 2008
6001-60.000 m3 /jaar van 0,30 euro/m3 in 2007 naar 0,54 euro/m3 in 2008
> 60.000 m3 /jaar van 0,15 euro/m3 in 2007 naar 0,27 euro/m3 in 2008
Dit betekent voor een modaal gezin een extra vergoeding van ± 45,00 euro per jaar betekent!
De rekening voor de Genkse gezinnen is: - 62,00 euro afvalbelasting + 12,60 euro huisvuilzakken + 24,50 euro Onroerende Voorheffing + 45,00 euro afvalwater Saldo: + 20,10 euro/gezin
De afschaffing van de afvalbelasting wordt dus volledig ongedaan gemaakt met de verhoging van andere belastingen en lasten!
Wat de CD&V/NV-A met de ene hand geeft, neemt ze, met een ruime surplus, terug met de andere hand! Deze slinkse belasting verhoging staat in schril contrast met de zeer ruime extra middelen, die de stad Genk ontvangt van Vlaanderen (+7,4 miljoen euro).
PROgenk wil dat de extra Vlaamse middelen ten goede komen aan de stad én aan alle Genkenaren. Daarom willen wij dat de helft van de 6,4 miljoen euro (=100 euro/inwoner) rechtstreeks ten goede komt aan de Genkenaren. Een ENERGIEFONDS moet de Genkenaren helpen om hun energiefactuur (mazout, electriciteit, aardgas) te betalen. Met een energiecheque van 50 euro per gezinslid. PROgenk vindt dat in de winter niemand kou mag leiden.
En nog belastingverhogingen! In de marge van de grote belastingreglementen heeft de CD&V/NV-A ook beslist om voor kopies van enkele administratieve stukken de kosten voor de Genkenaren te verlagen: administratieve gegevens over percelen, waarvoor geen landmetersverslag wordt gevraagd, verlagen sterk in prijs:
Percelen < 1ha: 50,00 euro i.p.v. 100,00 euro Percelen > 1 ha: 75,00 euro i.p.v. 150,00 euro
Voor perceelsgegevens met landmetersverslag stijgen de kosten dan weer: 400,00 euro i.p.v. 325,00 euro! De prijs voor uittrekstels uit bepaalde dossiers, die totnogtoe gratis waren, zullen vanaf 2008 betaald moeten worden:
Stedenbouwkundige uittreksels: van 0,00 naar 50,00 euro Uittreksel planneregister: van 0,00 naar 25,00 euro Uittreksel vergunningen: van 0,00 naar 25,00 euro Trouwboekje: van 7,50 euro naar 15,00 euro
Nauwelijks twee maand geleden nam Architect Olaerts -omwille van medische reden- ontslag als verantwoordelijke arrchitect-projectbeheerder van het Welzijnscampus. Hierdoor moest de Stad noodgedwongen op zoek gaan naar een ander projectbeheerder, die dan ook de volledige verantwoordelijkheid van de eerder aangestelde Architectenburo overnam. Het aanstellen door de Stad van een nieuw projectbeheerder kost de Genkse bevolking 350.000 extra aan erelonen. Onze verwondering was dan ook heel groot toen we vernamen dat Architectenburo Olaerts bvba een nieuwe opdracht krijgt toegewezen van de Stad voor het herinrichten van het Stadhuis waarbij de totale kostprijs rond 1.000.000,00 ligt. Is de heer Olaerts op wonderbaarlijke wijze genezen? Wij hopen het voor hem! Op de gemeenteraad zei de CD&V meederheid dat de architect omwille van 'de lange duur van de opdracht van de Welzijnscampus, en de 10-jarige aansprakelijkheid' ontslag nam. Welke is nu de echte reden? Begrijpe wie kan?
Vandaag eens eindelijk begonnen met het opruimen van onze kelder, wat schrijf ik ... speelgoedmagazijn. Want wat een hoeveelheid aan speelgoed ligt daar beneden opgeborgen. De goede voornemens zijn er...vanmiddag een 10-tal grote kartonnen dozen afgehaald bij de Colruyt om al dat oud speelgoed in op te bergen en weg te brengen naar de Kringloopwinkel. Maar wat blijkt ... een kelder opruimen, is graven achter sentiment. Want aan ieder speelgoedje dat je vastpakt hangt een verhaal. Waaronder natuurlijk de spulletjes die je bewust hebt bewaard voor de 'mannen' als ze groot zijn. Hun eerste schoentjes, hun eerste tekeningetjes, ... noem maar op. Natuurlijk bewaar je dit verder. Alhoewel wij (mijn echtgenote en ikzelf) mekaar dikwijls aankeken zonder iets te zeggen, hoorden mekaar zeggen "Weet je nog toen ze dit droeg?" of de klassieke "Waar is de tijd?".
Maar vooruit de kelder moet opruimd worden. Dat is onze missie! Oud speelgoed de deur (of beter de kelder) uit en herinneringen verpakken in kartonnen dozen voor later. Dat is het!
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Tussenkomst gemeenteraad 21 febr. 2008 : Kadootje voor schepen van Sport!
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.