De leerlingen van het 3de en 4de leerjaar waren op zeeklas tijdens de week van 15 oktober. Net die week was de jaarlijkse 'Week van het bos'. Twee redenen dus voor de zesdeklassers om er ook eens op uit te trekken. Ook de vrienden van het vijfde leerjaar dachten er zo over. De juffen van het 5de en de meester sloegen de handen in elkaar en voorzagen een herfstwandeling én een lekker hapje. Eerst iets over onze wandeling. Je kan natuurlijk met een autocar naar een mooi bos rijden en daar dan gezellig rondkuieren. Maar eigenlijk is dat toch een beetje een vals gevoel van natuurvriendelijkheid. Tenslotte rijdt zo'n autocar niet met regenwater en wat uit de uitlaat komt is zeker niet goed voor het milieu. Daarom kozen we voor het gezondste en milieuvriendelijkste vervoermiddel: onze eigen 'benenwagen'. Bovendien hadden we nu de kans om wat we in onze lessen W.O. hadden geleerd, ook echt toe te passen. We moesten immers zelf de route van deze herfstwandeling zien te vinden met behulp van kaart en kompas. Blijkbaar had iedereen goed opgelet in de les want de te volgen weg werd zonder enige fout gevonden. Dat was toch wel een prestatie want de meester had in de wegbeschrijving (een roadbook) twee echte 'instinkers' gestopt. Doch de sluwheid van de meester woog niet op tegen het gezamenlijk overleg. Zo bereikten we het natuurgebied 'de Dendermeersen' ter hoogte van de Nonnenborrestraat. Dit natuurgebied wordt beheerd door de vereniging Natuurpunt Ninove. Graag bedanken we hen hierbij voor hun medewerking bij de voorbereiding van deze wandeling. Onderweg hadden we al een viertal bomen bestudeerd. Maar op ons eindpunt lag de boom die de hoofdrol speelde: de knotwilg. We vernamen waarom deze boom erg nuttig is voor andere planten en tal van dieren. Maar helaas verdwijnt hij aan een hoog tempo uit ons landschap. Jammer... En zo bracht deze herfstwandeling ons naar een wereld dicht bij de deur waar we anders achteloos aan voorbijgaan.Een wereld die we nu met heel andere ogen bekijken!
21-10-2012 om 21:39
geschreven door zesde leerjaar
13-10-2012
De dode hoek.
Er gaat geen week voorbij of men leest in de krant over alweer een ongeval met dodelijke afloop waarbij een fietser of voetganger (=zwakke weggebruikers) om het leven komt. De oorzaak van het ongeval? De naam doet terecht huiveren: de dode hoek. Het klinkt vreselijk en dat is het ook. Nu kan men over 'de dode hoek' heel wat leren door filmpjes te bekijken, duidelijke uitleg te lezen in bijv. een tijdschrift voor verkeersveiligheid. Dat is zeker niet slecht! Maar het best van al is toch dat men - op een veilige manier - ervaart wat dat nu precies betekent, zo'n dode hoek. Daarom stapten we op donderdag 11 oktober naar de parking ter hoogte van de voetbalterreinen. Daar stond een wegreus geparkeerd. Rode matten gaven de zone aan waarin de bestuurder van de vrachtwagen de andere weggebruikers niet kan zien. Om beurten mochten de leerlingen in de cabine plaatsnemen en ervaren wat een vrachtwagenbestuurder wel en niet ziet wanneer hij achter het stuur zit. Ondertussen werd ook nog uitleg gegeven over zichtbaarheid in het verkeer. Ook werd datgene wat we over de dode hoek zeker moeten onthouden nog eens stap voor stap herhaald met afbeeldingen. Het was een boeiende verkeersles. Nu de dagen stilaan korter en donkerder worden was ze bovendien vooral erg nuttig.
13-10-2012 om 00:00
geschreven door zesde leerjaar
08-10-2012
Bezoek aan het fotosalon van het fotografencollectief Appelterre - Eichem.
Tijdens 'kermis Appelterre' is het fotosalon van het fotografencollectief een vaste waarde. Dit jaar organiseerden ze reeds voor de 32ste (!) keer hun in de omtrek alom gekend en geroemd fotosalon. De uitnodiging om het salon ook dit jaar met de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar te bezoeken, namen we zeer graag aan. Eerst bezochten we het deel van de tentoonstelling met foto's over de Ronde van Vlaanderen. In nog niet zo ver verleden zorgden de doortocht van de Ronde op het grondgebied van Geraardsbergen en de aankomst in Meerbeke jaarlijks voor een sportief hoogtepunt. Nu onze streek de Ronde noodgedwongen moest vaarwel zeggen, doet het weerzien van bepaalde taferelen op foto wel (heel) wat pijn. Daarna bekeken we de werken van alle leden van het fotografencollectief. Iedereen vond wel een foto die hem of haar écht aansprak. Een mooie auto, een prachtig landschap, vreemde mensen, gebouwen en voorwerpen vanuit een andere hoek bekeken. Iedereen kon zijn of haar voorkeur voor een drietal foto's bekend maken op een briefje. Maar er was ook een nieuwigheid dit jaar. Onze leerkrachten hadden samen met de voorzitter van het fotografencollectief een viertal vragen bedacht. Om het antwoord op deze vragen te vinden, moest men de tentoongestelde foto's aandachtig bestuderen. In het café van de zaal Pax kregen we tenslotte een glaasje frisdrank aangeboden. Graag bedanken we langs deze weg het fotografencollectief voor hun hartelijke gastvrijheid.
08-10-2012 om 23:05
geschreven door zesde leerjaar
06-10-2012
Een mooie glimlach dankzij ... de tandmobiel.
Het is stilaan een goede - lees: gezonde - gewoonte geworden dat in de maand oktober de tandmobiel langskomt. Vorig schooljaar onderzochten een tandarts en haar assistente het gebit van de zesdeklassers (die toen in het 5de leerjaar zaten). Dit keer werd de kennis over een goede tand- en mondverzorging nog eens herhaald. Door deel te nemen aan een quiz met het grappige duo Flos en Bros, konden de leerlingen nagaan wat ze nog wisten. Bovendien werd datgene wat een beetje vergeten was, nog eens opgefrist. Ook deze website heeft daar baat bij. Je zal op de foto's alleen maar jongens en meisjes zien met een stralend mooie witte glimlach.
06-10-2012 om 22:29
geschreven door zesde leerjaar
26-09-2012
De interscholencross.
Nog maar net waren de stapschoenen opgepoetst of de leerlingen van onze school mochten hun loopschoenen al aanbinden. Op dinsdag 25 september trokken we immers naar het stadspark van Ninove om er deel te nemen aan de jaarlijkse interscholencross. Het woord zegt het al. Tijdens die dag komen alle leerlingen van de Ninoofse scholen samen om het op een sportieve manier tegen elkaar op te nemen tijdens een veldloopwedstrijd. De regen van de voorbije dagen had er voor gezorgd dat het ditmaal echt 'veld'lopen was. Je moest bij de start al heel goed opletten om niet uit te glijden en ... te vallen. Iedere klas wou natuurlijk graag een of meerdere medailles winnen. Dat is normaal want anders zou het geen wedstrijd zijn. Maar toch moet men eerst en vooral sportief zijn en blijven. Onze klasgenoot Gil behaalde na een ongelooflijk spannende wedstrijd de derde plaats. Hij mocht dus op het podium een bronzen medaille in ontvangst nemen. Maar AL zijn klasgenoten verdienen eveneens felicitaties. Ook zij hebben immers hun uiterste best gedaan.
26-09-2012 om 21:42
geschreven door zesde leerjaar
Wij stappen en trappen tijdens de ... Strapdag.
Onlangs verschenen in de krant de resultaten van een groot onderzoek naar de manier waarop mensen zich verplaatsen. Uit dit onderzoek bleek dat zelfs voor een kleine afstand (500 meter) heel wat mensen de auto nemen. Nochtans is voor kleine afstanden de fiets of gewoon te voet gaan, de beste manier. Om dit aan de kinderen van onze school duidelijk te maken, namen we op vrijdag 21 september deel aan de 'Strapdag'. Neen, er staat hier geen schrijffout. Wanneer je de letters van 'stappen' en 'trappen' (op de pedalen van je fiets) samenvoegt tot 1 woord, dan krijg je ... STRAPPEN. De oproep om die dag NIET met de auto naar de school gebracht te worden, werd door zeer, zeer veel kinderen opgevolgd. Vanuit alle richtingen kwamen groepjes kinderen - begeleid door de juffen, de meester en sportieve ouders en grootouders - naar de school. Onderweg hadden ze al heel wat plezier gehad. De auto van de ouders had geen brandstof verbruikt, het milieu was toch weer een beetje minder vervuild en ze hadden het eigen dorp weer eens op een andere manier leren kennen. Bovendien was iedereen keurig op tijd op school. De eerste strapdag was dus meer dan geslaagd!
26-09-2012 om 21:14
geschreven door zesde leerjaar
22-09-2012
De leerlingenraad schiet uit de startblokken.
De laatste dag van de zomer werd meteen ook de dag waarop de leeringenraad haar eerste activiteit van dit schooljaar voorstelde. Er werd gekozen voor een quiz. Er waren twee versies: een voor de leerlingen van het derde leerjaar en eentje voor het vierde en het vijfde leerjaar samen. Voor de leerlingen van het zesde leerjaar was dit meteen de vuurdoop. Vorig jaar hadden ze zelf nog mogen deelnemen aan de activiteiten van de leerlingenraad. Nu namen ze zelf de leiding. Het resultaat mocht er meteen zijn. Vooral de organisatie voor én na was reeds zeer goed in orde. Zelfs het opruimen nadien- meestal het zwakste punt bij vele organisaties, ook bij volwassenen - verliep vlekkeloos. De leerlingenraad heeft dus een zeer goede start genomen. Hopelijk doen onze zesdeklassers zo nog lang verder ...
22-09-2012 om 22:12
geschreven door zesde leerjaar
21-09-2012
Leon!
Vorig schooljaar, toen de zesdeklassers nog leerlingen van het 5de leerjaar waren, raakte in de loop van het jaar zeer goed nieuws bekend. De juf van de vijfde klas verwachtte haar tweede kindje. In de loop van de daarop volgende maanden werd het buikje van de juf geleidelijk wat boller. Later vernamen de kinderen én de collega's ook dat het een jongetje zou zijn. De juf was natuurlijk superblij want ze had al een flinke dochter. Iedereen op school deelde in haar geluk. Ook al kostte het vaak wat extra inspanning, de juf bleef trouw op post tot de allerlaatste schooldag. Toen de zomervakantie begon, wist iedereen: in de loop van de komende weken zou haar zoon geboren worden. De vakantie was al flink opgeschoten toen het grote nieuws kwam: Leon Grieten was geboren. En wel op 15 augustus. Niet alleen is 15 augustus een vrije dag voor iedereen maar rond Antwerpen viert men dan moederdag. Tijdens de eerste schooldag kwam juf Nathalie - stralend van geluk - langs met haar zoon. Ze had voor elk van haar oud - leerlingen lekkers bij. Natuurlijk wou iedereen Leon zien en ... ermee op de foto. Zo werd de eerste schooldag op een bijzonder fijne manier afgesloten. Graag wensen we juf Nathalie, de trotse papa Jo (een oud - leerling van onze school!) en zusje Anna van harte proficiat!
21-09-2012 om 15:42
geschreven door zesde leerjaar
15-09-2012
Fietstocht naar Ninove met voorstelling schoolroutekaart.
Het nieuwe schooljaar was nog maar net een week bezig of het 6de leerjaar mocht er al op uit. In het jeugdcentrum 'De Kuip' werd immers de "Schoolroutekaart Ninove" voorgesteld. Deze kaart toont fietsers (en ook wandelaars) welke wegen veilig, minder veilig of ronduit gevaarlijk zijn om zich als zwakke weggebruiker op te begeven. De zesdeklassers vertegenwoordigden op deze voorstelling de volledige basisschool. Nu kan je natuuurlijk niet anders dan naar de voorstelling van een routekaart voor fietsers toe rijden met ... de fiets. Iedereen kwam dus op maandag 10 september met de fiets naar school. Belangrijke vaststelling: de zesdeklassers zijn ALLEN sportief want niemand, maar dan ook niemand, stuurde zijn kat. Zo stond een peloton van 24 jonge sportievelingen wiel na wiel opgesteld toen het belsignaal weerklonk. Gelukkig kon meester Luc rekenen op een aantal extra begeleiders: de mama van Tom en Kjell, de opa van Amber VC en de oma van Amber T. Bovendien waren ook de vader en schoonvader van meester Sigi bereid om mee de klasgroep te begeleiden. Een oprecht woord van dank aan al deze begeleiders. De route waarlangs we zouden rijden, was vooraf grondig verkend. Daardoor stonden we voor geen verrassingen. Enkel het weer stelde ons net voor het vertrek op de proef. Na weken droog weer, vielen daar plots enkele ferme regendruppels. Doch hierdoor lieten we ons niet afschrikken. De dreigende regenwolken hadden blijkbaar al gauw door dat hun bangmakerij geen effect had. Ze hielden het dan maar voor bekeken en dreven verder. Oef! In de fuifzaal van het jeugdcentrum verzamelden heel wat leerlingen van Ninoofse basisscholen. Er werden enkele toespraken gehouden. We kregen het bezoek van niemand minder dan de provinciegouverneur van Oost - Vlaanderen in hoogsteigen persoon. Hij liet duidelijk zijn waardering blijken voor het initiatief van de schoolroutekaart. Maar er werd ook gedanst. Een juf deed knappe danspassen voor en iedereen deed mee. Tot slot was er nog een traktatie: enkele lekkere drankjes. Intussen had de zon de laatste regenwolken verdreven en meer dan goedgezind reden we naar de school terug. 's Anderendaags kregen we onze schoolroutekaart op school geleverd. Nadat we ze hadden opengeplooid, zagen we dat de weg die wij hadden gevolgd meteen ook de veiligste was om van Appelterre naar Ninove te rijden. Onze fietstocht was dus in alle opzichten zeer geslaagd!
15-09-2012 om 22:29
geschreven door zesde leerjaar
09-09-2012
De eerste schooldag.
De zomervakantie duurde dit jaar nog twee dagen langer dan normaal. Zo kwam het dat we pas op maandag 3 september terug naar school moesten. Om vijf voor negen rinkelde de schoolbel en was de vakantie onherroepelijk voorbij. Tijdens de verwelkoming door de leerkrachten vernamen we ook het nieuwe jaarthema: 'WE HEBBEN ZE ALLE 5'. De '5' verwijst naar onze zintuigen: zien, horen, ruiken, smaken en voelen. Er was meteen een activiteit waarbij we het eerste zintuig konden testen. We zochten ons naamkaartje op de speelplaats. In de loop van de eerste schooldag knutselden we ook nog een kleurrijke bril. We leerden ook de eerste strofe van het jaarthemalied. Na middagpauze kregen we het bezoek van twee knotsgekke dames. Ze brachten heel wat kleurrijke spullen mee in een versierde kinderkoets. Met die spullen wisten ze in een mum van tijd op onze speelplaats een tuintje te voorschijn te toveren. Hun dolle fratsen en hun grappig liedje zorgden voor heel wat sfeer. Omstreeks half vier zat de eerste schooldag er op. Nadat we nog eenmaal allemaal samen ons jaarthemalied hadden gezongen, stapten we met onze kleurrijke bril op de neus door de schoolpoort. De vakantie was leuk, maar de eerste schooldag mocht er best ook zijn.
09-09-2012 om 15:04
geschreven door zesde leerjaar
Welkom op de klaswebsite van het zesde leerjaar;
Tijdens het schooljaar 2012 - 2013 mogen 24 meisjes en jongens zichzelf 'zesdeklassers' noemen. Samen met juf Silke en meester Luc beleven ze hun laatste 10 maanden in de basisschool. Wat ze in die periode zoal meemaken, kan je hier volgen.
09-09-2012 om 14:39
geschreven door zesde leerjaar