Als herinnering aan het voorbije schooljaar, hier vier 'bijzondere' klasfoto's. De eerste foto werd gemaakt op maandag 03 september 2012, de eerste dag van het schooljaar. De tweede foto werd genomen op donderdag 20 juni, precies 289 dagen later. Iedereen nam (zo goed mogelijk) dezelfde plaats in en dezelfde houding aan als op de eerste foto. Wel is het zo dat Shaun begin november onze school had verlaten maar dat in februari Malak onze klasgroep kwam vervoegen. Daarom zit Malak op de plaats van Shaun.
De derde foto staat in onze schoolkrant " 't Krijtje " als afscheid aan het 6de leerjaar. Natuurlijk is de foto in onze schoolkrant een zwart-wit versie. Hier krijg je dan de foto in kleur.
Op de laatste foto staat ook het Klasse Kunstwerk. De onderste strook (zo'n 20 cm breed) werd verdeeld in 24 gelijke stukjes. Iedere leerling kreeg tijdens de uitwuiving een deel van het grote kunstwerk mee in een fotokadertje. Een bijzonder aandenken aan de unieke klasgroep waar zij of hij deel van uitmaakte tijdens het schooljaar 2012 - 2013.
03-07-2013 om 10:08
geschreven door zesde leerjaar
25-05-2013
KANda!? - fuif. Foto's reeks 2.
25-05-2013 om 18:51
geschreven door zesde leerjaar
KAN!? da - fuif. Foto's reeks 1.
Het mooie - en voor onze school extra lange - pinksterweekend begon voor de zesdeklassers werkelijk op schitterende wijze. Op vrijdagnamiddag mochten ze in 'De Kuip' (Ninove) gaan fuiven. Het was echter geen gewone fuif. Het was de KANda!? - fuif. De leerlingen ondervonden dat je je ook ZONDER alcohol of drugs echt heel goed kan amuseren. De foto' s liegen er niet om: iedereen ging echt helemaal uit de bol. Maar 's anderendaags kloeg niemand over hoofdpijn ...
25-05-2013 om 18:40
geschreven door zesde leerjaar
12-05-2013
Vlaamse fietsweek. Foto's reeks 2.
12-05-2013 om 13:23
geschreven door zesde leerjaar
Vlaamse fietsweek. Foto's reeks 1.
12-05-2013 om 13:21
geschreven door zesde leerjaar
Vlaamse fietsweek 2013.
Een lentedag met zomerse temperaturen, een zon die uitbundig van de partij was, een sliert van zo'n 80 in felle kleuren uitgedoste fietsers... Het leek wel of we op maandag 13 mei onze eigen miniversie van de 'in het echt' net gestarte 'Ronde van Italië' reden. Maar gelukkig ontbrak bij ons wel het wedstrijdelement. Tijdens de Vlaamse fietsweek gaat het bovenal om veiligheid en dan komt snelheid liefst niet op de eerste plaats.
Vanuit de school reden we eerst naar De Gavers, samen met tientallen leerlingen van het 6de leerjaar uit andere scholen, waaronder De Hazelaar. Na een deugddoende verfrissing mocht een bezoekje aan de speeltuin niet ontbreken. Op die manier raakten de beenspieren losgewerkt...
Daarna kwam de tweede etappe. De aankomststreep lag ter hoogte van de sporthal van Ninove. In het 'Sportkaffee' genoten we van de bevoorrading.
's Namiddags konden we onze vaardigheid met de tweewieler tonen op het fietsparcours. Aansluitend kwamen zowel behendigheid als kennis van de verkeersregels aan bod tijdens het bezoek aan het levende verkeerspark van de lokale politie. Vervolgens kregen we nog een instructie en demonstratie in verband met de dode hoek.
Tot slot reden we langs de kronkelende Dender terug naar de school. Het was voor iedere deelnemer wel duidelijk: we wonen in een streek die een paradijs is voor de sportieve fietser. Jammer dat de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen dit de laatste jaren uit het oog verloren.
We willen hier ook onze extra begeleiders nog eens bedanken: de oma van Amber, de opa van Bjarne, de opa van Jonas en de mama van Kjell. Natuurlijk was ook meester Sigi van de partij. Hij zorgde meermaals letterlijk voor een duwtje in de rug.
Maar ook alle zesdeklassers verdienen felicitaties.Iedereen nam deel aan deze fietsdag. Dat toont nog maar eens aan dat we dit jaar een echt sportief zesde leerjaar hebben.
12-05-2013 om 13:16
geschreven door zesde leerjaar
03-05-2013
Antarctica: een ooggetuigeverslag.
Wie van ons droomt niet eens stiekem van een reis naar een verre en onbekende streek? Een streek waar haast niemand komt? Koen Meirlaen, leraar geografie, kon deze droom waarmaken. Samen met de leerlingen van zijn school uit Deinze nam hij deel aan een wedstrijd. De prijs die zij wegkaapten, was in een woord fantastisch.
Meester Koen mocht gedurende 10 weken verblijven in de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Vanuit deze basis hield meester Koen contact met zijn leerlingen via een blog. Zo kon hij hen heel wat leren over dit ijzige continent en ... de klimaatveranderingen op aarde.
Het was voor ons een hele eer dat meester Koen op maandag 22 april bij ons op school kwam. Aan de leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar vertelde hij gedurdende twee lesuren over zijn belevenissen op Antarctica. Wat kon die boeiend vertellen! Het leek wel alsof hij ons echt meenam op tocht naar de andere kant van de wereld. De foto's en filmpjes op het smartboard waren adembenemend...
Maar hij had het niet alleen over zijn avonturen. Op de scheurkalender 'Druivelaar' stond zondag 21 april aangeduid als 'Dag van de Aarde'. Net een dag later kwam meester Koen ons vertellen waarom het nu zo belangrijk is om ons in te zetten voor het milieu. Door kleine, eenvoudige dingen in ons alledaagse doen en laten, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het behoud van ons milieu. Tussen de foto's zit een afbeelding van het logo van het AHA - project. Met dit project won meester Koen met behulp van zijn leerlingen en collega's de wedstrijd. Naast het logo staan enkele tips voor een andere manier van leven.
DOE MEE! Samen kunnen we veel...
Wie meer wil weten over meester Koen en zijn unieke ervaringen, kan terecht op deze website: http://www.ahaproject.be/ Echt een aanrader!
03-05-2013 om 11:59
geschreven door zesde leerjaar
07-04-2013
Paasbrunch.
De lentewandeling/wandeling voor water had wel wat krachten gekost. Niet dat we uitgeput waren, natuurlijk niet, maar we konden toch wat extra energie gebruiken. Zeker met de paasvakantie die voor de deur stond, was een extraatje zeker welkom. Daarom werd de laatste schooldag voor de vakantie een heuse 'paasbrunch' georganiseerd. Elke klas maakte een lekker én gezond gerechtje voor alle leerlingen van de school. Op die manier kon al het lekkers uitgewisseld worden. Natuurlijk stonden er ook eitjes op het menu... Of wat dacht je? Door de uitwisseling stond er in elk klaslokaal een heus buffet om van te smullen. En er werd gesmuld! Alle voedsel en drank werden vlot verorberd. Bovendien mochten de zesdeklassers nadien met de meegebrachte gezelschapsspelen het tweede trimester op een fijne manier afsluiten. Vakanties zijn om naar uit te kijken, maar de laatste schooldagen net voor een vakantie begint, zijn minstens even heerlijk!
07-04-2013 om 13:57
geschreven door zesde leerjaar
30-03-2013
Walk for water en lentewandeling.
Sinds 1993 is er een 'Wereldwaterdag'. Op deze dag denken we na over ... water! In landen als België is drinkwater heel gewoon: het komt zo maar uit de kraan. Dat is voor sommige mensen zo normaal geworden, dat ze het kostbare water wel eens durven verspillen. Dit jaar stappen duizenden mensen in ons land maar ook in vele andere landen waar er water genoeg is, bewust de afstand van 6 kilometer. Waarom? Miljoenen mensen, ook kinderen, moeten ELKE dag (gemiddeld) 6 kilometer stappen om voor die dag hun hoeveelheid drinkwater te verkrijgen. Stel je dat maar eens voor... Op donderdag 28 maart zijn we solidair met al deze mensen. Met onze wandeling willen we tonen dat we aan hen denken. Maar we vragen ook dat er zou voor gezorgd worden dat ALLE mensen gemakkelijk drinkbaar water zouden hebben. Halverwege de tocht krijgen de leerlingen een slokje zuiver water. Het is de bedoeling om het spaarzaam naar de school te brengen.
Normaal gezien moest deze wandeling een weekje eerder plaats hebben. Doch we kozen er met onze school voor om van onze tocht meteen ook een lentewandeling te maken. Hierbij werd ons jaarthema "We hebben ze alle 5" ( 5 zintuigen ) weer volop onder de aandacht gebracht. Maar heel in het bijzonder werd het reukorgaan gebruikt. De leerlingen moesten aan vijf kruispunten het te volgen traject bepalen door te ... snuffelen.
De zesdeklassers wandelden stevig door en legden de afstand af in precies anderhalf uur. Maar ze waren hierbij ook zeer aandachtig en duidelijk bij de les. Zo wist iemand in de Nonnenborrestraat een bron aan te wijzen.
Kortom: het werd een geslaagde 'Walk for water'.
30-03-2013 om 15:50
geschreven door zesde leerjaar
Het zesde leerjaar staat in de krant.
In de weekendeditie (zaterdag 30/03/2013) van 'Het Nieuwsblad - regio Dender' kreeg een ingezonden tekst + foto van onze wandeling een mooie plaats op de pagina's met het streeknieuws. Leuk detail: het bovenvermeld weekend is net een van de 'sportiefste' van het jaar. Het is immers het weekend waarin de Ronde van Vlaanderen wordt gereden (100ste verjaardag!) én waarin play-off 1 van het voetbal van start gaat. Voor diegenen die de krant misten: hierbij een tweetal scans van de betreffende pagina.
30-03-2013 om 00:00
geschreven door zesde leerjaar
16-03-2013
Een marathonwinter.
Net toen iedereen dacht dat de lente eindelijk in het land was, keerde Koning Winter op zijn stappen terug. Tijdens de week van 11 maart regeerde hij weer met ijzeren - of liever: ijskoude - hand over ons land. De speelplaats van de school werd tijdens de week van 11 maart tot twee maal toe bedekt onder een wit tapijt. Op donderdagochtend vielen er heel fijne 'bolletjes' sneeuw uit de lucht. De kinderen, de juffen en de meester kwamen die ochtend bibberend op school aan maar genoten bij het licht van de opkomende winterzon van een fraai schouwspel.
Het was van in 1845 (!) geleden dat het nog zo koud was tijdens dezelfde periode in de maand maart. Nu we het toch over koningen hebben: in 1845 was koning Leopold I onze koning. Hij zou nog meer dan 20 jaar op de troon blijven. Leopold II zat nog op de schoolbanken van de lagere school! Misschien kon hij in die maand maart van 1845 net als wij baantje glijden op de speelplaats ...
16-03-2013 om 22:27
geschreven door zesde leerjaar
We knutselen een 'Niki'.
De voorbije wintermaanden was het weer echt somber: meestal een grijze lucht en zelden vertoonde de zon zich. Alles lag er eerder troosteloos bij. Tijd dus om letterlijk wat kleur te geven aan onze omgeving. We maakten kennis met de kunstwerken van Niki de Saint Phalle. Dat deze kunstwerken kleurrijk zijn, is wel het minste wat je kan zeggen. Samen met juf Silke maakten we onze eigen 'Niki'. Dat was wel een heel werk... Maar het resultaat mag er zijn, vinden jullie ook niet? Voor de aardigheid hebben we tussen onze eigen werkjes een 'echte' Niki de Saint Phalle gestopt.
16-03-2013 om 22:03
geschreven door zesde leerjaar
08-03-2013
Leren duurzaam leven. Leren Afval Beheren Op school. (LABO).
Momenteel hebben we niet echt te klagen. De lucht die we inademen is nog vrij zuiver, er is nog voldoende drinkwater, we hebben nog een mooie voorraad grondstoffen. Maar hoe zal dat zijn in bijvoorbeeld 2030? Of wanneer we - net als onze meester - 50 jaar zijn? Ook dan willen we het nog goed hebben. Daar kunnen we nu al voor zorgen. Door ons afval goed te sorteren, bijvoorbeeld. Zo wordt niet alleen het milieu minder vervuild maar sparen we ook grondstoffen. Vele mensen denken te weten hoe ze moeten sorteren. Maar 'goed' sorteren is toch nog wel moeilijker dan het op het eerste zicht lijkt. Hoog tijd dus om een deskundige uit te nodigen om wat uitleg te geven. Juf Gladys kwam daarom op donderdag 07 maart naar onze klas. Zij wist echt heel goed hoe sorteren moest. Ze leerde ons ook de afvalladder kennen. Nu komt het er vooral op aan omdatgene wat we weten ook ... te DOEN
08-03-2013 om 15:08
geschreven door zesde leerjaar
De Vlaamse Jeugdboekenweek. Auteur Tine Mortier vertelt...
Tijdens de Vlaamse Jeugdboekenweek gaf Tine Mortier aan de leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar een uiteenzetting over haar werk als auteur. Ze vertelde over haar leven en hoe ze daarin inspiratie vond voor haar jeugdboeken. Zo leerde ze haar man kennen in Ecuador. Hun drie kinderen staan model voor de helden in haar verhalen. Maar ... meer verklappen we hier niet meer. Neen! Want de zesdeklassers kruipen nu zelf in hun pen en schrijven een verslagje over hun ontmoeting met Tine Mortier. Dat kan je binnenkort lezen in ons schoolkrantje " 't Krijtje ". Wie weet, zetten we later dit verslag ook nog op onze klasblog. Wel kan je hier reeds de foto's van Tine en onszelf bekijken. Het leek wel of Tine voor ons die dag het zonnetje uit Ecuador had meegebracht naar Ninove.
08-03-2013 om 14:59
geschreven door zesde leerjaar
19-02-2013
Carnavalsstoet. Foto's reeks 3.
19-02-2013 om 09:22
geschreven door zesde leerjaar
Carnavalsstoet. Foto's reeks 2.
19-02-2013 om 09:10
geschreven door zesde leerjaar
Carnavalsstoet. Smakelijk! Foto's reeks 1.
De maandag na carnaval in de Wortelstad trekt ook doorheen het Tabaksdorp een bonte stoet. Van de jongste kleuters tot de 'oudste' zesdeklassers: iedereen is verkleed. Dit jaar werd de kledij opnieuw in de klas gemaakt. Iedere klas had een welbepaald onderwerp gekozen dat paste binnen het jaarthema van de zintuigen. Nu was het zintuig 'smaak' aan de beurt. Zo kwam het dat doorheen de straten van Appelterre een optocht van de meest lekkere eetwaren trok: frieten, cupcakes, fruitsoorten, ijsjes .... noem maar op. De leerlingen van het 6de leerjaar vonden hun inspiratie bij sterrenchef Sergio Herman. Hij presenteerde een 'topgerechtje': spaghetti! De wereldberoemde 'Stones'tong prijkte op de rug van het kokshemd. De eerste lentezon lokte tientallen nieuwsgierigen naar buiten. Zij kregen ongetwijfeld het water in de mond bij het zien van al dat lekkers. Bovendien zorgde de stralende zon ervoor dat de kleuren volop tot hun recht kwamen. Natuurlijk moesten de toeschouwers er de handenvol confetti die ze over zich heen kregen, wel bij nemen. We betwijfelen evenwel of die confetti even lekker was als de 'topgerechtjes'...
19-02-2013 om 09:06
geschreven door zesde leerjaar
16-02-2013
De Oogappel heeft talent!
Een populair tv - programma bracht de leerlingenraad van het 6de leerjaar op het idee om een talentenjacht op school te organiseren. Dit was ongetwijfeld een schitterend idee. Wie weet schuilt er geen toekomstig(e) zanger(es), een komiek of een danseres in een van onze leerlingen? Een dergelijk talent laten verloren gaan, zou echt zonde zijn! Talrijke affiches riepen de kandidaten op om hun kans te wagen. Tijdens heel wat speeltijden vooraf, werd er druk geoefend. Op donderdag 07 februari kwamen de eerste durvers aan bod. Inderdaad, je moest wel heel wat durf hebben om aan te treden voor een talrijk publiek (meer dan 100 personen) maar bovenal: een strenge jury.
Dit was ongetwijfeld de meest succesvolle activiteit van de leerlingenraad tot nu toe. Op de speelplaats werd niet gespeeld. Neen, want iedereen stond onder de luifel aandachtig te kijken naar al die knappe voorstellingen.
Wie de beste was die middag, speelt hier geen rol. Iedere kandidaat deed echt zijn of haar uiterste best. Maar ook de leerlingenraad heeft talent. Jazeker: organisatietalent!
Het was voor iedereen een fijne middagpauze. Wat ook de uitslag wordt van deze talentenjacht, een ding is nu al zeker: 'De oogappel's got talent.'
16-02-2013 om 20:45
geschreven door zesde leerjaar
25-01-2013
Wintersport. Foto's reeks 2.
25-01-2013 om 15:14
geschreven door zesde leerjaar
Wintersport. Tekst en foto's reeks 1.
Koning Winter houdt nu al bijna twee weken België en zijn buurlanden in een stevige, ijskoude greep. Sommige mensen zoeken dan de beschutting van een woning. Ze kruipen onder een warm dekentje en dit liefst zo dicht mogelijk bij een of ander verwarmingstoestel. Daar beginnen ze dan een soort winterslaap.
Anderen maken van de nood een deugd en begeven zich regelmatig naar buiten. Flink ingeduffeld is er voor hen van winterslaap geen sprake. Integendeel. Ze gaan over tot de actie en verwarmen zich zo op de meest natuurlijke manier die er maar bestaat.
Het hoeft waarschijnlijk niet meer gezegd dat onze zesdeklassers tot deze tweede groep van mensen behoren. Op alle mogelijke manieren werd de sneeuw tijdens de voorbije dagen gebruikt om zich eens goed uit te leven. Een sneeuwman maken en een sneeuwballengevecht zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met echt winterweer verbonden. Maar ook een variatie van floorball op een met sneeuw bedekte speelplaats is best leuk.
Wanneer binnen een goed half jaar (hopelijk) een of andere hittegolf ons doet puffen, zullen we vermoedelijk nog eens verlangend naar deze 'koele' foto's kijken...
25-01-2013 om 15:12
geschreven door zesde leerjaar