S E S A M….. open de deur ! ! !
Wie kent niet het sprookje van “Duizend en één nacht” waar Ali-Baba het woord Sesam gebruikte om de magische deur te openen? Het is maar een sprookje maar toch is er een link te leggen naar de uitzonderlijke waarde van het sesamplantje.
In de Hindoestaanse mythologie staat zelfs het sesamplantje als symbool voor geluk en onsterfelijkheid. De Sesam is een nutsplant die al in de pre-historie verbouwd werd. Ten jaren 2300 voor Christus aten de vrouwen in Babylon reeds snoep van honing en sesamzaadjes om hun gezondheid te bevorderen en hun vruchtbaarheid te verhogen. In de graftombe van de Egyptische Farao Toetanchamon vond men zelfs een bekertje met sesamzaadjes. Dit duidt erop dat sesamzaad niet zo maar een ordinair plantje is en dat het wel degelijk uitzonderlijke kwaliteiten bezit. Over de herkomst is er echter nog maar bitter weinig duidelijkheid. Men neemt aan dat de sesamplant oorspronkelijk vanuit Afrika naar China en India werd gebracht en rond de jaren 1800 ook in het subtropische Amerika is terecht gekomen. Momenteel zijn India, Korea,Mexico en Noord Afrika de producerende streken. In India groeien er 2 soorten in het wild. Wereldwijd zijn er 12 variëteiten van het sesamgeslacht bekend. Het sesamplantje is één van de belangrijkste oliehoudende planten op aarde, vandaar misschien ook zijn gekende waardering. Trouwens, szsam stamt af van het Griekse woord Sesamon, hetgeen olie en vet betekent.
Sesam is een éénjarige plant. In de oksels van de bladeren vormen zich langwerpige zaaddozen die enorm veel kleine, ovale zaadjes bevatten. Deze zaadjes kunnen zwart, wit of roodbruin van kleur zijn en hebben een nootachtige smaak. Door het roosteren van de zaadjes versterkt de nootsmaak in sterke mate. Deze zaadjes bevatten een rijkdom aan onverzadigde vetten en olie, lectine, oliezuur, linolzuur, eiwitten vitaminen en mineralen. Deze stoffen dragen er sterk toe bij ter bevorderingvan de verbranding en stofwisseling.
In de producerende landen oogst men eerst de zaaddozen om deze te verwerken en te sorteren. Nadien volgt een tweede oogst, deze van de wortels, na het drogen worden deze gemalen en komt in de vorm van poeder en/of pasta op de markt voor consumptie, (net als bij ons de peper). Het is de rijkste bron van Calcium en men gebruikt het dan ook veelvuldig in de keuken ter bereiding van sausen, dressings, soepen en paté’s. De vegetariërs gebruiken het zelfs ter vervanging van boter en/of kaas. Wij kennen het sesamzaadje meestal als garnering van broodjes, koekjes en andere gerechten. De voedingswaarde van sesamolie kunnen wij vergelijken met de ons meer bekende olijfolie. Op te merken is wel dat sesamzaad erg gevoelig is voor schimmelvorming.
Sommige vogelliefhebbers probeerden de sesamzaad uit op de vogels. Ze vliegen er op als gek en ze kunnen er blijven van eten, toch opletten hiermee.
Het hoge vet- en oliegehalte zal er wel voor zorgen dat uw vogels in de kortste keren veel te vet gaan worden en dan zit je weer met een ander probleem opgescheept. Dus, indien je het aan uw vogels geeft, doe dit dan zeker met mate. Eens per week en een kleine hoeveelheid kan zeker geen kwaad, kan zelfs positief werken. Laat u echter niet verleiden omdat de vogels het graag lusten.
Ter kennismaking met de voedingswaarde geven wij hier een tabel van de samenstelling per 100 gram.
SESAMZAAD -- Latijnse benaming: Sesamum indicum
Vocht: 13,2 gr Vitaminen B12 0 mgr
Ruw eiwit 26,0 gr Vitaminen C 0 mgr
Ruw vet 50,0 gr Vitaminen E 2,27 mgr
Suikers /zetmeel 6,0 gr Calcium 975 mgr
Vezels 7,5 gr Fosfor 629 mgr
As 5,0 gr IJzer 14 mgr
Vitaminen A 0,01 gr Kalium 468 mgr
Vitaminen B1 1,00 mgr Natrium 40 mgr
Vitaminen B2 0,25 mgr Magnesium 400 mgr
Vitaminen B6 0,15 mgr Selenium 5,7 mgr
|