voor het eerst een volkstuin we kijken uit naar de verse groenten die we gaan verbouwen en opeten. Wat zullen we smikkelen. Met deze blog maken we een dagboek voor onszelf en voor geinteresseerden!
13-09-2010
Nog 6 jaar!!
We mogen volgens de eerste geruchten nog 6 jaar op de tuin blijven. Dat hadden we hier niet verwacht. We dachten dat we volgend jaar voor het laatst zouden zijn hier, maar hebben dus nog wat jaartjes erbij gekregen. Daarna zien we wel weer verder. Misschien wordt het nog wel 6 jaar langer!!
Meteen krijg ik weer zin om te plannen voor volgend jaar. Ik wil toch een grotere kas, dus zal ik deze te koop moeten zetten.
Vandaag weer naar de tuin geweest om weer te oogsten. Met kleine komkommers, tomaten, augurken en courgettes kwamen we thuis. De kas is nog niet in elkaar gezet (de platen dan), dus is dit ook het einde van het seizoen voor de komkommerplant. De peper doet het nog wel aardig. De tomaat ook..
In ons laantje staat ook een appelboom. Die is dus van niemand, of van iedereen. Ik heb daar wat appels van geplukt. Daar ga ik lekkere appelmoes van maken.
binnenkort krijgen we ook te horen hoelang we nog op de tuin mogen blijven.
Zo een droge zonnige dag vandaag, dus schade controleren en herstellen. De buurman heeft de andere 2 platen gevonden dus kunnen we gelukkig de kas weer herstellen en opbouwen. vervolgens hebben we de aardappelen eruit gehaald, meer dan driekwart was bedorven en konden we weggooien. De rest hebben we meegenomen en zullen we thuis moeten controleren. De bonen hebben we er ook maar uitgehaald. Die stonden ook goed onder water! In de kas is de groei er ook uit. Doordat de platen er niet meer in zitten is het te koud in de kas, denk ik.
We hebben wel het een en ander geoogst. De komkommers, tomaten, courgetten, aardappelen, boontjes en pepers, bramen en augurken, prei doen goede zaken. 1 pruim zat er aan de boom, die heb ik er ook afgehaald.
Nou, dachten we dat we de storm overleefd hadden, is er nog een overheen gekomen... DIe heeft toch het nodige schade achtergelaten. 5 platen zijn uit de kas gewaaid. We hebben er 3 terug gevonden. We zetten de platen er dit seizoen niet meer in, ik ga niets meer zaaien. Ben toch 2 platen kwijt.
De storm heeft ook de mais omgeblazen. Het groeit wel door, dus wie weet komt dat nog goed... Het water heeft ook zijn sporen nagelaten. Het aardappelpad is helemaal onder water komen te staan, en dankzij de klei is het niet snel genoeg weggetrokken. Dus gauw een deel van de beste aardappels eruit gehaald en meegenomen. We zullen volgende week de rest van de schade opnemen.
Is er nou niet genmoeg regen gevallen?? Nee dan gaat het ook nog eens flink stormen. Ik durf gewoon niet naar de tuin omdat ik bang ben wat ik zal aantreffen. Nou ja, eens moet het ervan komen.
Zo, vandaag de bramen die mijn moeder geplukt had gisteren maar behandeld. Ik bedacht dat ik er maar siroop van moest maken.
Dus ook weer een recept opgezocht en aan de slag.
Bramensap met suiker mengen en voila. Daar is de siroop. Er schijnt ook citroenzuur in te moeten om het nog langer houdbaar te maken, maar die ene fles is aan het einde van de week al op, dus das niet nodig.
Ook nog een pot augurken gemaakt. Ik had nmog wat liggen, dus dacht ik, doe die ook maar.
Al heb ik het niet vermeld, we zijn deze week wel regelmatig naar de tuin geweest. Maar alleen om het een en ander te oogsten. Het is tenslotte nog vakantie en de kids willen ook weleens wat anders, dus zijn we lekker op stap geweest.
Maar door een overvloed aan vanalles; courgette, augurken en komkommers, moest ik toch iets anders verzinnen. Dus van de week maar het wecken en inmaken uitgeplozen. Het werd dus inmaken. Maar daar had ik niet alle spullen voor. Ik heb wel inmaakpotten, maar geen deksels (ja geroestte, maar die heb ik maar meteen weggemikkerd), dus die moesten besteld worden.
Me ondertussen wel ingelezen en dus goed voorbereid, alles uitkoken met soda, goed afspoelen en net voor gebruik nog ff onder kokend water. Ook alvast de augurken in het zout gezet (dat is dus om jhet vocht eruit te laten trekken).
Dus op het moment dat de deksels werden geleverd, kon ik aan de slag.
Ik heb potten met komkommer ingemaakt. Zowel koud als warm. Die warme kunnen we dus langer bewaren want die deksel is vacuum getrokken. De koude aangemaakte komkommer dus neit, dus die gaan als eerste op over 3 weken. Dan de courgette, die heb ik alleen met warm gemaakt, alleen met een ander inmaakmengsel (tja internet afstruinen en je komt genoeg recepten tegen). De augurken heb ik allemaal op dezelfde manier klaargemaakt. Ook allemaal warm ingemaakt.
Ben benieuwd hoe het allemaal smaakt, maar zal geduld moeten hebben. Over een paar weken is het klaar. Ik heb op de potten gezet hoe het gemaakt is, mocht het zo lekker zijn, weet ik het, en als het nou helemaal niets is, weet ik ook dat dat dus niet meer gemaakt moet worden.