Het slalomseizoen begon direct met een EK in Vaires-sur-Marne. Gabriel De Coster begon in de K1 met een zevende plaats in de reeksen, maar de 19e plaats in de halve finales was onvoldoende voor een plek in de finale. Ook in de cross begon De Coster uitstekend met de beste tijd in de time trial, maar in zijn reeks werd hij kansloos vierde. Maxime Aubertin werd 34e in de reeksen van de K1, na een 31e tijd in de time trial van de cross werd ook hij pas vierde in zijn reeks. Geen vervolg na de time trial van de cross voor Martin Marien na de 48e tijd.
Op het WK relays in Guangzhou maakten de Belgische teams een goede beurt. Het beste resultaat kwam van de mannelijke 4x400m, die naar zilver liepen met Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Daniel Segers en AlexanderDoom in 2'58"19. Hun reeks wonnen de Belgen in 3'01"35, maar Christian Iguacel en Dylan Borlée liepen toen in plaats van Sacoor en Segers.
De vrouwelijke 4x100m wonnen hun reeks in 42"80. In de finale werden Rani Vincke, Rani Rosius, Lien Torfs en Delphine Nkansa zesde in 42"85.
Ook de 4x400m mixed-ploeg won hun reeks in 3'11"83 met Jonathan Sacoor, Imke Vervaet, Daniel Segers en HelenaPonette. Dit team werd in de finale volledig vervangen door Julien Watrin, Ilana Hanssens, Florent Mabille en Manon De Marez en was goed voor de zesde plaats in 3'16"45.
Met de 4x100m mixed gaat het ook de goeie richting uit. In LA 2028 nieuw op het olympisch programma en nu reeds een finale voor Janie De Naeyer, Lotte Van Lent, Robbe Torfs en Rendel Vermeulen. Met 41"72 werden ze achtste na een derde plaats in hun reeks (41"24).
Twee teams moesten herkansen om een ticket af te dwingen voor de WK atletiek later dit jaar. De 4x100m mannenploeg werd gediskwalificeerd in de reeksen, maar hun herkansing wonnen ze daarna wel. Antoine Snyders, Robin Vanderbemden, Kobe Vleminckx en Simon Verherstraeten snelden naar een nieuw BR in 38"49. Jordan Paquot liep de reeksen en werd in de herkansing vevangen door Vanderbemden.
Ietwat verrassend had ook de vrouwelijke 4x400m herkansingen nodig. Na de vierde plaats in hun reeks in 3'27"78 met Naomi Van Den Broeck, Ilana Hanssens, Liefde Schoemaker en Camille Laus eindigden de Belgische meisjes tweede in hun herkansing in 3'24"52. Hanssens en Schoemaker werden in het team vervangen door Imke Vervaet en Helena Ponette.
CURLING: Italianen met wereldtitel mixed teams richting Spelen
Stefania Constantini/Amos Mosaner (Ita) hebben met een wereldtitel in Fredericton hun favorietenstatus bij de mixed teams voor de Spelen bevestigd. In de finale versloeg het duo Jennifer Dodds/Bruce Mouat (Gbr) met 9-4.
De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Tahli Gill/Dean Hewitt (Aus), die met 9-2 de beteren waren van Marie Kaldvee/Harri Lill (Est).
De Belgische delegatie moest het op de EK in Podgorica stellen met één bronzen medaille voor Matthias Casse in de klasse tot 81kg. Met de nodige moeite kampte Casse zich naar de halve eindstrijd met winst tegen Joao Fernando (Por), Omar Rajabli (Aze) en Nikola Gardasevic (Mne). In de halve finale verloor hij van Timur Arbuzov (Ain). Bij de kamp om brons rekende Casse af met Antonio Esposito (Ita).
Jorre Verstraeten won in de -60kg van David Starkel (Slo), maar verloor dan van Ashik Andreyan (Arm). Ook Zelemkhan Batchaev wist in de -73kg één kamp te winnen tegen Luciano Bors Dumitrescu (Rou), maar moest dan buigen voor Aron Szabo (Hun). Debutant Noah Christiaens moest er in de -90kg meteen aan geloven tegen Bozidar Vucurcvic (Bih). Zwaargewichten Toma Nikiforov, tegen Erik Abramov (Ger), en Yves Ndao, tegen Recep Ergin (Tur), verloren in de +100kg beide hun eerste kamp.
Bij de vrouwen zat het EK er meteen op voor Lois Petit. In de klasse tot 48kg verloor ze van Andrea Stojadinov (Srb). Gabrielle Bouvier kwam in de +78kg ook al niet verder dan één kamp tegen Tina Radic (Cro). Enkel Gabriella Willems wist haar openingskamp in de -70kg te winnen van Olha Tsimko (Ukr), maar botste dan op een sterke Ai Tsunoda Roustant (Esp).
België deed het goed in het EK voor mixed teams. Zelemkhan Batchaev, Matthias Casse, Noah Christiaens, Toma Nikiforov, Yves Ndao, Luna Verfaillie, Gabriella Willems en Gabrielle Bouvier wonnen in de eerste ronde van Nederland, maar moesten dan het onderspit delven voor Italië. Na winst in de herkansing tegen Frankrijk mochten de Belgen kampen om brons tegen Duitsland. Jammer genoeg werd verloren na golden score.
Alle EK-podia:
-60kg mannen: 1. Giorgi Sardalashvili (Geo), 2. Ayub Bliev (Ain), 3. Ahmad Yusifov (Aze) en Luka Mkheidze (Fra)
-66kg mannen: 1. Daikii Bouba (Fra), 2. Murad Chopanov (Ain), 3. Luukas Saha (Fin) en Walide Khyar (Fra)
-73kg mannen: 1. Danil Lavrentev (Ain), 2. Manuel Lombardo (Ita), 3. Joan-Benjamin Gaba (Fra) en Rashid Mammadaliyev (Aze)
-81kg mannen: 1. Timur Arbuzov (Ain), 2. Tato Grigalashvili (Geo), 3. Matthias Casse (Bel) en Zelim Tckaev (Aze)
-90kg mannen: 1. Christian Parlati (Ita), 2. Maxime-Gael Ngayap Hambour (Fra), 3. Murad Fatiyev (Aze) en Ivaylo Ivanov (Bul)
-100kg mannen: 1. Ilia Sulamanidze (Geo), 2. Zelym Kotsoiev (Aze), 3. Simeon Catharina (Ned) en Gennaro Pirelli (Ita)
+100kg mannen: 1. Inal Tasoev (Ain), 2. Valerii Endovitskii (Ain), 3. Erik Abramov (Ger) en Lukas Krpalek (Cze)
-48kg vrouwen: 1. Shirine Boukli (Fra), 2. Catarina Costa (Por), 3. Assunta Scutto (Ita) en Andrea Stojadinov (Srb)
-52kgvrouwen: 1. Distria Krasniqi (Kos), 2. Odette Giuffrida (Ita), 3. Naomi van Krevel (Ned) en Ariane Toro Soler (Esp)
In Ceske Budejovice behaalden de Amerikaanse vrouwen de wereldtitel. Na verlengingen werd de finale gewonnen van Canada met 4-3. De wedstrijd om het brons werd, ook al met 4-3, gewonnen door Finland. Zij versloegen thuisland Tsjechië.
GEWICHTHEFFEN: Twee keer zilver voor België op EK
Op het EK in Chisinau behaalde zowel Nina Sterckx als Ilke Lagrou zilver. Sterckx deed dit in de klasse tot 59kg, voor Lagrou was deze eer weggelegd in de -81kg.
Drie Belgen op het EK in Bratislava, maar slechts één kwam uit in een olympische gewichtsklasse. Ayub Musaev verloor in de 1/8e finales van de -65kg vrije stijl voor mannen van Ali Rahimzada (Aze) met 2-7.
De EK-podia (olympische gewichtsklassen):
-57kg vrije stijl mannen: 1. Nachyn Mongush, 2. Azamat Tuskaev (Srb), 3. Aryian Tiutrin en Islam Bazarganov (Aze)
-65kg vrije stijl mannen: 1. Ibragim Ibragimov, 2. Khamzat Arsamerzouev (Fra), 3. Vazgen Tevanyan (Arm) en Ali Rahimzada (Aze)
Voor Julien Carraggi zat het EK in Horsens er iets sneller op dan hij wellicht zelf verwachtte. Als achtste reekshoofd kwam hij pas in de 1/16e finales in actie, maar moest meteen zijn koffers pakken na verlies tegen Giovanni Toti (Ita). Het werd 21-18/15-21/23-25. Ook Elias Bracke verloor meteen, hij werd uitgeschakeld door Magnus Johannesen (Den) in de 1/32e finales met 9-21 en 7-21.
Bij de vrouwen zagen we een verdiesntelijke Clara Lassaux, die de eerste ronde doorkwam door forfait van haar opponente Wiktoria Dabczynska (Pol). In de 1/16e finales won Lassaux van Gianna Stiglich (Ita) in twee sets (21-15, 21-17). Ze bood vervolgens mooi weerwerk aan het derde reekshoofd, Kirsty Gilmour (Gbr), in de 1/8e finales. Die verloor ze uiteindeijk wel met 11-21, 15-21.
De 1/16e finales waren meteen het eindstation voor Iljo Van Delsen/Yaro Van Delsen, die een maatje te licht wogen voor Ivan Rusev/Iliyan Stoynov (Bul). Het Belgische duo verloor met 8-21, 7-21.
De EK-finales:
mannen enkel: Toma jr. Popov (Fra) - Alex Lanier (Fra) 17-21/18-21
vrouwen enkel: Line Kjaersfeldt (Den) - Kirsty Gilmour (Gbr) 21-16/21-17
SKI MOUNTAINEERING: Nieuw podium bezorgt Drion du Chapois olympische zekerheid
Op de slotmanche van het wereldbekerseizoen in Tromsö verzekerde Maximilien Drion du Chapois zich met een derde plaats op de sprint van uitzending naar de Spelen volgend jaar. Hij staat nu reeds hoog genoeg op de olympische ranking zodat hij zijn ticket mag boeken.
Met het kleinste verschil pakten de Schotse mannen de wereldtitel in Moose Jaw. In de finale werd Zwitserland verslagen met 5-4. In de wedstrijd o het brons nam Canada duidelijk afstand van China met 11-2.
KUNSTSCHAATSEN: Olympisch ticket voor Nina Pinzarrone
Nina Pinzarrone behaalde op het WK in Boston een knappe zevende plaats, wat haar meteen een ticket opleverde voor de Spelen van volgend jaar in Milaan/Cortina. Na de korte kür was Pinzarrone achtste. Ook haar vrije kür bracht ze tot een goed einde en met een totaal van 199.43p sloot ze als beste Europeaanse af. Haar plek zorgde er ook voor dat een tweede Belgische naar het olympisch kwalificatietornooi mag.
Slechts twee landgenoten namen deel aan de WK in Engadin. Evy Poppe kon op slopestyle en Big Air niet boven zichzelf uitstijgen en haalde geen finales. Joewen Frijns speelde op dezelfde nummers niets meer dan een figurantenrol.
ALPINE SKI: Sun Valley sluit wereldbekerseizoen af
De laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen werden gehouden in Sun Valley. Geen afdalingen, deze werden afgelast. Sam Maes kon de tweede run van de reuzenslalom niet tot een goed einde brengen. Armand Marchant sleepte nog een mooie twaalfde plaats op de slalom uit de brand.
Super G vrouwen: 1. Lara Gut-Behrami (Sui), 2. Lindsey Vonn (Usa), 3. Federica Brignone (Ita)
Super G mannen: 1. Lukas Feurstein (Aut), 2. Raphael Haaser (Aut), 3. Franjo von Allmen (Sui)
CURLING: Canadese vrouwen zijn wederom wereldkampioen
In het Koreaanse Uijeongbu kroonden de Canadese vrouwen zich opnieuw tot wereldkampioen. Net als vorig jaar werd Zwitserland in de eindstrijd verslagen. Canada won met 7-3. In de strijd om het brons haalde China het met 9-4 van thuisland Zuid-Korea.
SCHANSSPRINGEN: Dubbele winst voor Nika Prevc in Lahti
Nika Prevc (Slo) behaalde in Lahti twee keer winst om de wereldbeker bij de vrouwen vanop de lange schans. De mannen kwamen één keer in actie, ook met Sloveens gewin in de persoon van Anze Lanisek (Slo).
biatlon mannen: AUT (4), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (5), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (6), POL (4), ROU (4), SLO (5), SUI (5), SWE (6), UKR (5), USA (4).
biatlon vrouwen: AUT (5), BEL (4), BUL (4), CAN (4), CZE (5), EST (4), FIN (5), FRA (6), GER (6), ITA (5), LAT (4), LTU (4), NOR (5), POL (4), SLO (4), SUI (5), SVK (4), SWE (6), UKR (5), USA (4).