Als we voor de 2de graad naar de eindtermen kijken, zien we dat we via een weblog verschillende eindtermen bereiken en dit niet alleen binnen de functionele informatieverwerking en -verwerving.
Functionele taalvaardigheid
Hier gaan we aan de volgende eindtermen werken:
1. De leerlingen kunnen informatief luisteren en lezen.
4. De leerlingen kunnen schriftelijk informatie aanvragen en meedelen in herkenbare en concrete situaties.
5. De leerlingen kunnen hun eigen mening en gevoelens uiten.
6. De leerlingen hanteren gepaste taal en omgangsvormen.
7. De leerlingen kunnen hulpmiddelen gebruiken om taalvaardig te handelen en hun communicatie te verbeteren.
De leerlingen moeten informatief kunnen lezen; hiermee bedoelen we dan dat de leerlingen actief gaan participeren op de weblog waarbij ze reacties van medeleerlingen gaan moeten lezen, maar ook moeten ze informatie opzoeken waarbij ze informatief moeten lezen. Wanneer een leerling iets niet weet, kan hij of zij de vraag op de weblog plaatsen waarbij de anderen dan kunnen helpen.Dikwijls komt er op een weblog ook een eigen mening vraag waarbij de leerlingen hun eigen gevoelens en mening moeten uiten. Wanneer leerlingen iets plaatsen op de weblog moet dit uiteraard in een gepaste taal gebeuren (criteria).Natuurlijk is een weblog een hulpmiddel om taalvaardig te handelen en te communiceren met anderen.
Functionele rekenvaardigheid
Binnen een weblog kan je ook werken aan de rekenvaardigheden van de leerlingen maar dit hangt volledig van de opdracht af. Zo kan je als leerkracht bijvoorbeeld een actuele grafiek op de weblog plaatsen waarbij leerlingen moeten reageren op de weblog. Wat zie je op de grafiek? Wat geeft de grafiek weer?,
Functionele informatieverwerving en verwerking
Hier gaan we aan de volgende eindtermen werken:
17. De leerlingen kunnen onder begeleiding relevante en voor hen toegankelijke informatie in herkenbare concrete situaties vinden, selecteren en gebruiken.
19. De leerlingen kunnen onder begeleiding gebruik maken van informatie- en communicatietechnologie.
Organisatiebekwaamheid
In een tweede graad kunnen we aan organisatiebekwaamheid doen via een weblog. Men mag wel niet vergeten dat de leerling zijn ICT- vaardigheden nog volop aan het ontwikkelen is en dus nog bijgestuurd moet worden. Leerlingen kunnen gerust in de klas aan deze opdrachten werken,zoals bv door middel van een groepswerk, waar ze zelf een planning opstellen en de taken verdelen.
22. bij groepsopdrachten onder begeleiding:
- overleggen en actief deelnemen
- instructies uitvoeren
- reflecteren
23. Omgaan met formele en informele afspraken, regels en procedures.
Tijd- en ruimtebewustzijn
Dit hangt weer volledig van de opdracht zelf af.Op bepaalde manieren kunnen we wel aan tijd- en ruimtebewustzijn doen. Wanneer men een actueel thema gaat bespreken en als de leerlingen op een blinde kaart bv. de landen moeten aanduiden waar de besproken problematiek heerst.
1 De leerlingen kunnen uit mondelinge en schriftelijke informatie de essentie halen.
2. over de informatie reflecteren en ze evalueren.
3. eenvoudige informatie schriftelijk formuleren
Hierbij bedoelen we dat eenleerling zowel in groep als individueel een door de leerkracht geposte opdracht kan lezen en weet wat er uiteindelijk van hem/haar verwacht wordt. Vaak als men met blogs gaat werken gaat men moeten reageren op anderen via een discussieforum, wordt een eigen mening gevraagd of een beoordeling enz. Het is hierbij ten zeerste belangrijk dat de leerling zijn uiterste best doet om deze info op een zo correct mogelijke manier te posten.
Functionele rekenvaardigheid
Of we aan rekenvaardigheden doen of niet via een weblog, hangt volledig van de opdracht af. Het is de bedoeling dat we steeds heel doelgericht gaan werken en als rekenvaardigheden dan een ver van de leerling zijn bedshow worden, is het beter deze weg te laten. Toch kan men in enkele gevallen de rekenvaardigheid ook nog toepassen. Stel je voor dat je werkt met je leerlingen aan landen als thema. Dan is het wel belangrijk dat zij de schaal van een kaart kunnen berekenen, dat zij weten hoeveel percent van de bevolking rijk/arm, gelovig is
Functionele informatie- verwerking en verwerving
Hier gaan we werken aan de volgende eindtermen:
De leerlingen kunnen:
11. relevante informatie in concrete situaties vinden, selecteren en gebruiken
12. informatie uit uiteenlopend tekstmateriaal begrijpen en gebruiken
13. Spontaan gebruik maken van voor hen relevante informatie- en communicatietechnologie (ict)
Op dit moment zouden alle leerlingen hun basis ICT - vaardigheden onder de knie moeten hebben en moeten ze niet meer voordurend bijgestuurd worden door de leerkracht. Dit wil zeggen dat je als leerkracht best de leerlingen een opdracht kunt meedelen waar ze thuis aan moeten werken. Je kan hun nog een beetje bijsturen, maar normaliter zouden zij zelf hun weg via verschillende kanalen moeten vinden om informatie op te doen. Dit kan via het internet, maar ook door andere mediakanalen, waarna de leerling in staat is om zijn opgezochte info om te zetten in zijn eigen woorden en aan anderen op een gepaste manier mee te delen.
Functionele organisatievaardigheden
De leerlingen uit de derde graad ( eerste en tweede jaar ) bereiken de volgende eindtermen:
De leerlingen:
14. zien in dat ze keuzes moeten maken om hun leven adequaat te organiseren
15. kunnen opdrachten zelfstandig plannen, organiseren, uitvoeren, evalueren en indien nodig bijsturen
16. kunnen bij groepsopdrachten
- overleggen en actief deelnemen
- in teamverband instructies uitvoeren
- reflecteren en bijsturen
De leerlingen gaan nu vooral thuis aan hun opdrachten werken. Hierbij gaan ze zelf een tijdsplanning moeten opstellen wanneer ze participeren aan de blog en hoeveel tijd ze er precies in steken. Men dient zich wel te houden aan de opdracht van de leerkracht ( bv. Minstens3 x reageren op 1 oefening ) Hierbij moet worden nagedacht, want de leerkracht zal de leerlingen van feedback voorzien op de blog,die dan ook weer aangepast dient te worden
Functioneel Tijd- en ruimtebewustzijn
Dit hangt weer volledig van de opdracht zelf af. Dit gaat wel zeer goed wanneer men rond een thema zoals actualiteit werkt. Leerlingen weten verbanden te leggen tussen problemen van vroeger en nu. Ze komen ook in contact met andere culturen en kunnen die vergelijken met die van hun.
Maatschappelijk en ethisch bewustzijn, weerbaarheid en verantwoordelijkheid
Het is hier belangrijk dat de leerlingen weten waar ze allerlei bruikbare informatie kunnen vinden. Dit kan niet altijd en alleen in geschreven bronnen staan, maar zijn ook te vinden bij andere maatschappelijke instellingen, zoals het JAC.Ze zijn er zich van bewust dat alle info die men opzoekt en opdoet via het thema, betrekking zal hebben op hun leefwereld.
6. over maatschappelijk relevante tekstinformatie een eigen standpunt innemen, rekening houdend met ethische principes.
Al deze eindtermen kunnen bereikt worden door het werken met een weblog. De leerlingen moeten lezen, de voor hen relevante informatie selecteren, zelf tekstjes schrijven,
Functionele kwantitatieve geletterdheid
Dit hangt weer een beetje van de opdracht af. Volgens ons is het niet zo praktisch om een weblog bij het vak wiskunde te gebruiken.
Functionele ICT-geletterdheid
De leerlingen kunnen
13. bij algemeen gebruik van de computer structurerend en efficiënt werken
15. informatie selecteren uit twee verschillende of gelijke ICT-bronnen en deze informatie integreren
17. maatschappelijk relevante informatie, met behulp van ICT ingewonnen, kritisch beoordelen
18. over maatschappelijk relevante informatie ingewonnen met behulp van ICT, een eigen standpunt innemen rekening houdend met enerzijds ethische principes en anderzijds deontologische principes met betrekking tot auteursrecht, privacy, beveiliging
De leerlingen moeten gebruik kunnen maken van de computer en dit op een efficiënte manier. Dit zou men op dit moment helemaal zelfstandig moeten kunnen doen. Zowel weten hoe een computer werkt ( basisvaardigheden ICT ) maar ook hoe men via zoekmachines informatie kan vinden. De leerlingen moeten ook kritisch zijn bij hun informatieen nagaan of hun bron betrouwbaar genoeg is om er op verder te bouwen.
Problemen oplossen
De leerlingen kunnen:
19. zelfstandig de essentie van een probleem vatten en omschrijven
20. bij een probleem beïnvloedende factoren achterhalen, ze vervolgens volgens belangrijkheid rangschikken en de relaties ertussen aangeven
21. voor een probleemstelling de meest geschikte oplossingsstrategie kiezen
22. een planning opmaken en ze uitvoeren
23. bij elke stap de gevolgde strategie evalueren en eventueel bijsturen
24. het resultaat van het proces evalueren en de gevolgde strategie optimaliseren
25. bij het oplossen van problemen rekening houden met comfort, veiligheid en hygiëne
Al deze eindtermen kunnen bereikt worden door het werken met een weblog, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de opdracht. De leerlingen moeten bijvoorbeeld een probleem oplossen en dit aan de hand van een weblog, hun oplossing op de weblog schrijven en zo evalueren wat ze zelf gevonden hebben en de rest van de leerlingen
Werken in teamverband
De leerlingen kunnen:
26. met het oog op een te bereiken doel over de aanpak, de taakverdeling en de verantwoordelijkheden van een groepsopdracht overleggen en onderhandelen.
27. zich bij een groepsopdracht constructief aansluiten bij een in team genomen beslissing
28. de eigen taken van een groepsopdracht volgens afspraken uitvoeren
29. de eigen bijdrage, zowel qua proces als qua product, tussentijds evalueren en eventueel bijsturen
30. over de eigen bijdrage aan een groepsopdracht beknopt verslag uitbrengen en erover communiceren
31. het groepsresultaat en de teamwerking bespreken met het oog op conclusies over de eigen interactievaardigheden
32. empathie, loyauteit en wederzijds respect tonen
Ook hier hangt het weer af van de opdracht die de leerlingen moeten uitvoeren. Als de leerlingen in groepjes aan de weblog moeten werken, worden de eindtermen gerealiseerd.
Weblogs kunnen we zowel in de 2de als in de 3de graad BSO gebruiken. Het is wel belangrijk dat er enkele aanpassingen gebeuren naargelang de graad waar men de tool wil gebruiken. Zo is het best dat de leerkracht een meer begeleidende rol speelt in een 2de graad. De leerkracht zal de toepassingen van de weblog ook meer moeten integreren in het klasgebeuren. Bijvoorbeeld door de leerlingen een uur per week tijd te geven tijdens de les om te leren werken met weblogs, zelf iets posten, reacties posten, De zelfstandigheid van de leerlingen zal toenemen met de jaren. De leerlingen zullen enkel en alleen door het echt te doen leren hoe ze deze tool moeten hanteren. Maar in eender welk jaar of graad de tool wordt toegepast, is het belangrijk dat de leerkracht het proces stuurt. Dit kan gebeuren via tussentijdse feedback.