Zin in iets lekkers? Maak dan zeker eens deze heerlijke poffertjes!
- Ingredienten:
125 gram bloem
125 gram boekweitmeel
1 ei
250 ml melk
± 250 ml water
15 gram verse gist (1 zakje droge gist)
50 gram gesmolten boter
zout (als boter ongezouten is)
- Bereiding:
Om poffertjes te bakken heb je een speciale poffertjespan nodig, een pan
met kuiltjes erin met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Eventueel kunt U
ook een vergelijkbare pan gebruiken.
Los de gist op in 3 eetlepels lauwe melk. Meng het bloem met het boekweit-
meel. Maak een glad beslag (hoe dat moet zie je bij de pannekoeken) van het
meel, de gist, de melk en het water (het beslag moet niet makkelijk van de
lepel lopen, maar mag ook niet te dun zijn, pas de hoeveelheid water
hieraan aan). Roer dan het zout, de gesmolten boter en het losgeklopte ei
erdoor. Het beslag moet lauwwarm zijn. Laat het beslag, afgedekt met een
vochtige theedoek, een half uur rijzen op een warme plaats (bij de
verwarming, in de zon of in een oven die op 50 oC staat). Verhit de met
boter ingevette poffertjespan op de hoogste stand. Giet vlug in elk kuiltje
een beetje beslag. Dit gaat het gemakkelijkste in een knijpfles met een
niet al te klein gat of een kannetje. Keer als de bovenkant droog is de
poffertjes om met een vork of satestokje. Ze moeten aan beide kanten bruin
gebakken worden.
De poffertjes eet je heet, met een klont boter en een dikke laag poeder-
suiker erover (je kan er ook wat likeur aan toevoegen).


|