Via de pittoreske maar grotendeels onverharde carretera vieja naar Cochabamba gereden. Onderweg in Pojo overnacht aan een restaurantje waar ons busje veel bekijks had. We logeren in Eco-center El Poncho in Quillacollo met zicht op Cochabamba. Ontbeten met een Canadees gezin dat in La Paz woont en bij wie we volgende week op visite mogen.
Vandaag met de locals de trufi genomen naar Cochabamba-stad waar we de sfeer opsnuiven, iets eten op de kleurrijke markt La Cancha, een bezoek brengen aan het Santa Teresa-klooster en kers op de taart voor de kinderen 's avonds naar het circus gaan. Morgen reizen we verder richting La Paz.
Vlotte rit met oma en opa naar Samaipata waar we in 'El jardin' van Jan en Cande logeren. Daan en Nette worden niet enkel door oma en opa verwend maar ook door Soami, Jan's knappe 10jarige dochter. Het was een heel afwisselende week. Lekker gegeten met Jan en Cande. Gezwommen aan de watervallen van Cuevas. Een dagtocht (met dank aan babysit oma) in het Parque Nacional Amboro met de fantastische bioloog-gids Saul. Een bezoek aan de inca-ruines van El Fuerte. En voor de rest zalig relaxen. Morgen reizen we verder richting Cochabamba.
Iets tragere grensovergang naar Bolivië maar voorts zeer vlotte rit tot in Santa Cruz de la Sierra met uitgebreidere tussenstop in Villamontes. We kamperen aan Biocentro Güembé aan de rand van de stad. Het lijkt hier wel het paradijs voor Daan en Nette: zon, meertje, speeltuinen, zwembaden, park, vlinder-, vogel- en schildpaddentuin ...
Onze laatste avond in Santa Cruz zeer warm ontvangen bij de ouders van Nino. Heerlijk gegeten en geslapen.
Vanuit Salta stijgen we 1000m tot in Purmamarca (2200m) waar we overnachten. De volgende dag wagen we ons in de Quebrada de Humahuaca tot 4170m. Ook de kinderen genieten van de reusachtige bergen met hun vele kleuren en vormen (en van de snoepjes om de hoogteverschillen te verteren). Eens over de pas, verschijnt de spierwitte zoutvlakte 'Salinas grandes' (3400m) waar zouthoopjes liggen te drogen en zoutblokken worden gebruikt voor tafels, stoelen, muren. Nele weliswaar een beetje groggy op het einde van de dag, maar al bij al hebben we onze eerste hoogtestage zeer goed verteerd. We zijn wel blij in Tilcara opnieuw rond de 2000m de nacht te kunnen doorbrengen. Deze streek is veel toeristischer dan wat we de voorbije weken gewend waren: veel hostels, marktjes, ... De komende dagen reizen we naar de Boliviaanse grens richting Santa Cruz de la Sierra waar we oma en opa hopen te treffen.
Na de uitgestrekte vlaktes van de Chaco, worden we in Salta voor het eerst omringd door de Andes. Leuke camping met een reusachtig leegstaand zwembad. We zijn onder de indruk van ons bezoek aan het MAAM (Museo de Arqueologia de Alta Montana) waar de in 1999 volledig intact teruggevonden mummies te bezichtigen zijn van drie Inca-kinderen die op 6000m hoogte aan de berg werden gegeven om de goden gunstig te stellen.
We blijven tot 15 september wanneer in Salta de jaarlijkse processie wordt gehouden en de beelden van Jezus en Maria door de stad worden gedragen.
Op weg naar Salta waren onze tussenstops in Resistencia en Saenz Pena een aangename verrassing. Op de camping municipal van Resistencia was er juist een folklorefeest van de verschillende Argentijnse gemeenschappen en Nette leerde er fietsen. In Saenz Pena genoten we van de warmwaterbaden en Daan leerde er zonder bandjes zwemmen. De kinderen worden groot!
Het bezoek aan de school Paí Puku - het levenswerk van de Wilrijkse Pater Shaw - was een unieke ervaring. Mevrouw Cristina verwelkomde ons en portier-leerkracht Ramón leidde ons rond. De dansrepetities voor het jaarlijks folklorefestival, de verjaardagstaart van de 6-jarige Julia in preprimaria, de kleurige muggennetten van het meisjesinternaat, het ontbijt met de leerlingen van droog brood en warme gesuikerde melk, de vergeefse pogingen van de kinderen om ons een woordje Guarani bij te brengen ... we hebben ervan genoten. De sfeer in de school is zeer warm en de kinderen zeer aangenaam in de omgang.
In bijlage een ruimer verslag dat we maakten voor vzw Centro Andino die de school vanuit België regelmatig ondersteunt.
Na enkele zeer basic kampeerdagen toch nog even een tussenstop ingelast in een voor onze normen luxe kampeerplek in Altos vooraleer we naar El Chaco trekken. De Zwitserse uitbaters hebben een wasmachine, zwembad, douche met warm water en een gezellige tuin-zithoek met lichtjes. De ideale plek om Nettes derde verjaardag te vieren vonden wij dus doen we dat dit jaar eens niet op 4 maar op 2 september!
Heet (35°) in Asunción! Leuke wandelboulevard (in aanbouw) aan de Rio Paraguay en het Presidentieel paleis waar de kids met go-cars konden rijden. Gratis kampeergelegenheid in de Botanische tuin van de Paraguayaanse hoofdstad waar we onze muggennet-constructie voor de eerste keer hebben opgesteld. Lukte goed. Na 40 dagen reizen zijn we er hier eindelijk in geslaagd een bijvulbare gasbidon te vinden die in ons busje past. Helaas hier in Paraguay intussen wel corrupte politieman tegen het lijf gelopen. Gelukkig zijn we er tot nu toe steeds in geslaagd zonder geld bovenhalen er vanaf te raken.
In San Bernardino aan het meer van Ipakaraí onze eerste wildkampeerervaring opgedaan nadat een uitbater van een (nota bene lege) camping het dubbele van de normale prijs vroeg voor een nacht. Volgende dag aan de andere kant van het meer in Areguá meer geluk met een kampeerplekje in het Playa Municipal met meer en speeltuin. Nabij Areguá dankzij een tip van andere reizigers naar knappe 5- en 6-hoekige zandsteenformaties gewandeld die slechts op 2 andere plaatsen ter wereld voorkomen.
Vlotte rit naar Paraguay al werden we hier bij elke controlepost door nieuwsgierige maar correcte politie-agenten even tegengehouden. Goede camping in het Duitstalige Colonia Independecia waar ook een koppel uit Edegem logeert dat nu drie jaar in Paraguay woont en hier in de regio even op vakantie is. Vandaag de Cerro Treskandú, de hoogste berg van Paraguay, bewandeld. Daan en Nette allebei heel flink gestapt maar de top hebben we gelaten voor wat hij was zodat we voor het donker terug zouden zijn. Morgen nog een dagje relaxen aan het zwembad en dan richting Asuncion.
Ons toch nog laten verleiden de watervallen van Iguaçu ook aan Braziliaanse kant te bewonderen en met een bootje tot aan de watervallen te varen. Daan was vooraf dolenthousiast maar beide kids waren - wegens te nat en te koud water - vooral blij toen we terug aan land waren. We hebben enorm genoten van deze Braziliaanse week. Morgen vertrekken we naar Paraguay.
Bezoek aan de indrukwekkende watervallen van Iguazu aan Argentijnse zijde. Warm weer hier, rond de 27°C. Veel vlinders en vogels gespot. Helaas ook muggen.
De 80km onverharde
weg ernaartoe bracht ons naar de limieten van ons busje, maar de 4
dagen in de wetlands van de Argentijnse Iberá waren absoluut de moeite. Dit
beschermde natuurgebied toonde ons kaaimannen, reuzeknaagdieren
(carpinchos), herten, struisvogels, ooievaars, reigers, haviken,
otters en een verscheidenheid aan kleurrijke lokale vogels waarvan we
de Latijnse naam voor Bob nog moeten opzoeken (garza blanca, el
federal, el cardinal amarillo, ). Al hadden Daan en Nette tijdens
de boottocht met gids na de eerste kaaimannen, enkel nog oog voor de
stok waarmee ze waterplanten konden opvissen. Paard en kar zijn geen
uitzondering in het nabijgelegen dorp met enkel zandwegen. Onze
camping municipal is gloednieuw en piekfijn in orde.
Vlotte rit naar Guaviyú niet ver van de Argentijnse grens. We slapen op een camping aan thermen. Zalig die warmwaterbaden voor de kids. Deze ochtend 5 graden in ons busje dus meteen (met succes) de verwarming getest. We staan op de camping naast een Frans gezin met 3 dochters (4, 7 en 8 jaar). Daan is blij met zijn nieuwe vriendjes.