Wat is Master-of-Cycling Een initiatief van 5 vrienden die gebeten zijn door de wielermicrobe.We hopen een leuke en spannende wielerpronostiek aan te bieden aan gelijkgezinden in een eerder beperkte kring.Alle inschrijvingsgelden worden uitsluitend aangewend voor uitbetaling van de winnaars. De Algemene spelregels
Beste wielervrienden. Het veldritseizoen werd zondag afgesloten met de sluitingsprijs Oostmalle. Bart Wellens kon er wegglippen na de tussensprint, en stelselmatig zijn voorsprong uitdiepen dankzij de fidea-mannen die de achtervolgers monddood maakte. Toch was het vooral de verdienste van Bart zelf. Hij had de kracht en het lef om te demarreren, en bleek reeds capabel om een uurlang dezelfde rondetijden te noteren. Dit hadden een aantal concurrenten zeker niet verwacht. Het seizoen mocht voor Bart misschien wel iets langer duren. Wat de pronostiek betreft gaat alle eer naar Jos Van der Maerel. Hij deed het net iets beter dan Victor Speltynckx en Henk Vandermeersch. De laatste 2 delen eigenlijk de tweede plaats, maar wegens het puntenaantal van de samengestelde ploeg is het Victor die het haalt. Proficiat aan alle 3. Het geld wordt zeker eerstdaags overgemaakt. Hopelijk vonden jullie het allen een leuk veldritseizoen. Verder hoop ik zeker op jullie deelname tijdens de voorjaarsklassiekers. CU then,
Nu de laatste SP is verreden weten we definitief dat Niels Albert zonder trui of criteriumtitel zijn winterseizoen mag afsluiten. Misschien kan zijn status als zegekoning van 2010 zijn leed verzachten. Wij hopen het althans. Het is een beetje een kapoen, maar hij blijft toch wel een echte kampioen .
Met deze eerder zwakke zinsnede wil ik verder de aandacht leggen op de tussenstand van de pronostiek. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De eerste plaats lijkt te zijn weggelegd voor Jos Van der Maerel. Aan hem alvast vanharte proficiat. Voor de overige ereplaatsen liggen de verschillen echt dicht bij elkaar. De sluitingsprijs te Oostmalle zal het verdict moeten vellen. Voor een meer gedetailleerde uitslag, klik op de knop aan de rechterkant van de website "tussenstand". Ook voor de inschrijvingen van de voorjaarsklassiekers kan je in de rechterkolom de nodige info vinden.
Met Astana-Samruk zijn we aanbeland bij één van de meest besproken ploegen, en dit zowel om sportieve als financiële redenen. Allereerst was er veel te doen om de interne strijd tussen Alberto Contador en Lance Armstrong en daarnaast waren er de wanbetalingen vanwege de hoofdsponsor. Astana kreeg trouwens pas in laatste instantie zijn Pro-Tour licensie en dit door het ter-elfder-ure aantrekken van co-sponsor Samruk. Het hoeft echter geen betoog dat de ploeg gevoelig verzwakt is. Na het vertrek van hoofddrietand Armstrong-Leipheimer-Klöden en hulpdrietand Brajkovic-Popovych-Zubeldia schiet er voor het rondewerk enkel nog Contador himself over, bijgestaan door de uit schorsing terug kerende Vinokourov en nieuwkomer Oscar Pereiro. Daarnaast lijkt enkel Allan Davis een echte versterking te kunnen genoemd woren. Voor het klassieke werk wordt vooral gerekend op Iglinsky en Gasparotto.
Voor Team Columbia - High Road wordt het het jaar van de bevestiging. Vorig seizoen waren ze alomtegenwoordig en regen ze de enige overwinning na de andere aan elkaar. Mark Cavendish werd de sensatie van vorig seizoen en degradeerde al zijn tegenstanders tot tweede-rang-spurters. Toch is het team intrinsiek wel wat verzwakt na het vertrek van Kirchen en Boasson Hagen. Het wordt ook uitkijken naar onze landgenoot Monfort voor wie het stilaan tijd wordt dat hij een grote overwinning pakt.
Naast het turbulente vertrek van Wiggins, bleef het bij Garmin - Slipstream al bij al rustig op de transfermarkt. Vande Velde, Farrar en in minder mate Danielson en Zabriskie moeten zorgen voor resultaten in het rondewerk, terwijl Maaskant, Hunter en Vansummeren de speerpunten voor het klassieke werk zijn. Tel daarbij nog Millar, Hesjedal, en supertalent Kessiakoff en we kunnen spreken van een heel degelijke ploeg.
Het Team Saxo Bank van ploegleider Bjarne Riis engageerde dit jaar weinig nieuwe renners. Aan de andere kant zochten wel enkele klassiek geschoolde renners andere oorden op. Al bij al blijven de waardeverhoudingen binnen de ploeg echter dezelfde maar worden de ambities iets scherper gesteld. Andy Schleck wil dit jaar een gooi doen naar de Gele trui in het eindklassement van de Tour, bijgestaan door zijn broer Frank. En voor het klassieke werk beschikt de ploeg met Cancellara (met als hoofddoel de Ronde Vlaanderen), Breschel, Cooke and O'Grady nog steeds over enkele ferme kleppers. Zet daarnaast nog enkele gepatenteerde hardrijders zoals Larsson, Voight en Sörensen en je hebt een ploeg van topklasse.
kopmannen: A. Schleck, Cancellara, F. Schleck belangrijkste nieuwkomers: Cooke belangrijkste vertrekkers: Van Goolen, Kolobnev, Kroon, Arvesen
In tegenstelling tot andere jaren is het dit jaar bij Liquigas bijzonder kalm gebleven op de transfermarkt. Alle toppers/subtoppers zijn gebleven, en behalve oude krijger Andrea Noé verliet niamnd noemenswaardig het team. De ambities blijven dan ook dezelfde als vorig jaar: scoren in de Giro en/of Tour met het viertal Basso, Nibali, Kreuziger en Pellizotti en voor het klassieke werk wordt gerekend op Bennati, Willems en Quinziato.
De volgende in het rijtje van banken die verdwijnen uit het wielermilieu is Caisse d'Epargne. In navolging van o.a. Crédit Agricole houdt deze ploeg na dit seizoen op met te bestaan. Ook Team Saxo Bank van Riis moet het minder doen dit jaar en Cofidis is zelfs zijn statuut van Pro Tourploeg kwijt wegens te beperkte financiele middelen. Het hoeft dus geen betoog dat de ploeg serieus verwakt is bij vorig jaar: met Joaquin Rodriguez Oliver en Daniel Moreno verliest het twee kleppers. In de plaats kwamen ex-bergkoning Mauricio Soler, eeuwige-op-kop-rijder Marzio Bruseghin en veteraan Christophe Moreau. Toch houdt het met Valverde nog steeds een superkopman in huis. Voor het ééndagswerk hoeven we weinig te verwachten, behalve dan (als Alejandro er zin in heeft) in de Waalse klassiekers.
Niet bepaald de beste vriend van Patrick Lefévere is Marc Coucke, CEO van de hoofdsponsor van de Omega Pharma - Lotto wielerploeg. Absolute kopman is uiteraard Philippe Gilbert, die vorig jaar -volledig terecht trouwens- overladen werd met wielerprijzen. De ambities zijn dan ook niet min dit jaar. Milaan-San Remo staat heel hoog op zijn verlanglijstje. Hij wordt omringd door o.m. Greg Van Avermaet en ex-Belgisch kampioen Jurgen Roelandts. Daarnaast heb je nog de ervaren rotten Hoste (op zijn retour?) en Löwik. Voor het rondewerk wordt er heel veel verwacht van Jurgen Vandenbroeck, die vorig jaar een veel betere Tour reed dan zijn toenmalige kopman Cadel Evans.
kopmannen: Gilbert, Vandenbroeck, Van Avermaet belangrijkste nieuwkomers: Van Goolen, Dehaes, Bakelants belangrijkste vertrekkers: Evans, T. Dekker (geschorst wegens dopinggebruik), Van Summeren
De klassieke ploeg bij uitstek blijft tot nader order nog steeds Quickstep. Boonen is alweer op dreef in de Ronde van Qatar en heeft maar 1 ambitie: het record van 4 overwinningen van Roger de Vlaeminck in Parijs - Roubaix evenaren. Uiteraard staat De Ronde ook hoog op zijn verlanglijstje. Op het eerste zicht lijkt de ploeg wel wat verzwakt met het vertrek van Allan Davis, Rosseler en De Jongh. Aan de andere kant wordt wel verwacht dat de "youngsters" Devenyns en Seeldraeyers definitef door zullen breken. En met Stauff trok Patrick Lefévere een supertalent aangetrokken. Het wordt dus een beetje afwachten hoe de jonge mannen het doen... Ze kunnen zich alvast gesterkt voelen door de ervaring van enkele oude rotten.
kopmannen: Boonen, Chavanel, Devolder, Pineau belangrijkste vertrekkers: Davis, Rosseler, De Jong belangrijkste nieuwkomers: ---
Met Rabobank stellen we één van de langst diende sponsors/ploegen voor uit het wielerpeloton. Ook hier is het heel rustig gebleven op de transfermarkt en vervoegde of verliet niemand noemenswaardig het team. Het wordt wel uitkijken naar Lars Boom, die zijn ambities voor de klassiekers niet onder stoelen of banken steekt. Om zich optimaal te kunnen voorbereiden liet hij het voorbije veldritseizoen volledig naast zich liggen. Ook Nick Nuyens kondige aan dat hij dit jaar absoluut beter wil/zal doen na zijn kwakkelseizoen van vorig jaar. Van Robert Geesink wordt verwacht dat hij dit jaar de stap zal zetten naar de absolute top in het rondewerk.
Team Katusha heeft zich dit jaar gevoelig versterkt en kan een ploeg in stelling brengen die op all fronten zal scoren, zowel in de klassiekrs als in het grote rondewerk. Zo werden o.m. Kirchen, Kolobnev en Rodriguez Oliver aangetrokken. Ook rekent de ploeg op een herboren McEwen. Voor de rest verliet niemand de ploeg, behalve dan Steegmans die al een tijdje in onmin leefde met de ploegleiding.
Beste wielerliefhebbers, als eerste in de rij van ploegvoorstellingen voor het nieuwe wielerseizoen beginnen we met AG2R - La Mondiale. Omzeggens geen veranderingen met vorig jaar. De ploeg blijft een bonte verzameling van nationaliteiten zonder echt grote namen met toch hier en daar een subtopper. De ambities zijn dan ook beperkt: af en toe een mooie ereplaats in ééndagswedstrijden en een ritoverwinning in de Tour.
kopmannen: Valjavec, A. Efemkin belangrijkste nieuwkomers: Goddaert (een jong talent overgekomen van de Tipsport Vlaanderen) belangrijkste vertrekkers: ---
Beste veldploeteraars, Met 35 cyclo-cross wedstrijden achter de kiezen, komt het einde van het veldritseizoen stilaan in zicht 3. Vorige week kregen we een cross van "eerste" categorie te Maldegem, een GVA te Lille (de thuishaven van Vervecken) en een SP te Zonhoven. Het was vooral Nys die nog over de nodige frisheid beschikte. In Lille was hij de sterkste, en lijkt definitiek op weg om de GVA trofee naar zijn hand te zetten. In Zonhoven had hij het schijnbaar een stuk moeilijker. De sterke man was eigenlijk Klaas Vantornout, maar die had vooral af te rekenen met zijn eigen onstuimigheid. Op die manier was het toch de sluwe ouwe Nys die met enkele stevige lenderukken in de laatste ronde het verschil kon maken. In Maldegem kon Niels toch nog een graantje meepikken. Toch was dit weekend niet mals voor hem. Beide klassementen (GVA en SP) lijken ook aan hem voorbij te gaan. Na een falend B en WK, een teleurstellende wedstrijd in de Wereldbeker lijkt hij met lege handen terug te keren na 2010. Dit zal hem pijn doen, maar tevens sterker en wijzer maken voor de komende jaren.
In de tussenstand van de pronostiek blijft het immer spannend (hieronder de top-10, rechts kun je de volledige uitslag downloaden)
Met een handvol troonpretendenten stonden we aan de start. Nog nooit was de overtuiging zo groot. Sven Nijs en Niels Albert waren er klaar voor. Kevin Pauwels en Bart Wellens zouden de Fidea trui laten zien, en Vantornout is zoals gewoonlijk fel ondergewaardeerd. Van bij de start maakten we zeker geen slechte beurt. Vantornout en Nijs staken hun neus in de wind, terwijl Stybar vlot volgde. Iets later was het die laatste die er reeds een snok aan gaf, met Vantornout in het wiel. Toen Stybar slipte lag het parcours open voor Vantornout. Die kans greep hij echter onvoldoende. Hij bleef tempo maken, maar niet in die mate om de rest in de vernieling te rijden. Spoedig kon een treintje aansluiting vinden met o.a. Bart Arnouts en Pauwels. Inmiddels was Stybar lek gereden, en kon er afgerekend worden met deze gevaarlijke kerel. Dit gebeurde echter niet. Er werd wat tempo gereden, maar spoedig bevond die laatste zich terug voorin, terwijl geen enkele belg het nodig achtte om zijn wiel te kiezen. Integendeel, op het moment dat Stybar nog eens doortrok vonden Nys en Pauwels dit het geschikte moment voor een fietswissel. Voor elk oplettende toeschouwer was het inmiddels duidelijk dat dit het moment van de wedstrijd zou worden. Klaas zag het allemaal gebeuren maar had niet de kracht om te reageren. Hij kon vlotjes ene "Christian Heule" volgen, maar ook niet meer. Ook bij de vrouwen en beloften was 1 stevige aanval voldoende om 15 seconden te nemen en dit niet meer af te geven. De rest van deze -toch vrij lange- wedstrijd was vooral bewonderend toekijken hoe Stybar schijnbaar moeitloos afrekende met elk obstakel, zich vlotjes de trappen ophees, om vervolgens al even vlot zijn machine terug op gang te trekken. De Schwoem zat er duidelijk in, terwijl het bij de belgen vooral harken was om nog iemand op het podium te krijgen. Jazeker, Vantornout was bij uitstek onze beste man. Toch was het pijnlijk toezien hoe onze beste atleten zich zo makkelijk lieten inblikken. Hoedanook, het zij Stybar gegund. Met zijn brede glimlach kan je het hem niet kwalijk nemen. Ongetwijfeld had hij gisteren zich op elk ander type parcours ook de beste getoond. Een waardig kampioen, die zich zonder twijfel ook de komende jaren verder zal blijven manifesteren... in het veldrijden.
Wat de pronostiek betreft lijkt het alles behalve afgelopen. Joost Dewaele (ikzelf dus) heeft zich terug in de top-3 geknokt, dankzij de sterke prestatie van Bina, en mede dankzij het afweten van Pauwels. Terwijl de 4de (Henk Vandermeersch) zich reeds 90 ptn scheidt van de eerste stek, kan hij binnenkort nog op wat extra punten rekenen tijdens het iers kampioenschap. Het podium van de pronostiek lijkt dus nog niet gestreden. Ook de komende 6 wedstrijden zullen dus zeker nog worden gevolgd door deze eerste 4.
last updated : 23/04/2013 (ps, na klikken op de knop helemaal onderaan gaan op de nieuwe pagina om vervolgens de file met de tussenstand te downloaden op jouw pc)
De 5 pronostieken - Ding mee naar de titel van de: -Klassiekers (maart) -Ronde van Italie (mei) -Ronde van Frankrijk (juli) -Ronde van Spanje (sept.) -Het veldrijden (oktober) en wordt Master-of-Cycling