Een dierenasiel is een instelling (al dan niet openbaar) die onderdak en de nodige zorgen verschaft aan dieren die verloren, achtergelaten, verwaarloosd, in beslag genomen of verbeurdverklaard zijn. Elk jaar worden duizenden honden en katten tijdelijk opgevangen in asielen.
Honden en katten die u adopteert uit een asiel, zijn gechipt en geregistreerd. Katten zijn daarenboven ook gesteriliseerd of gecastreerd.
Wie een dier uit een asiel wil adopteren, kan ook eens kijken op de website www.adopteereendier.be(externe website). Dat is een onlinedatabank waarop alle erkende Vlaamse dierenasielen informatie kunnen plaatsen over de dieren die bij hen verblijven.
Gevolgen van castratie en sterilisatie voor de vacht
De castratie van de Cocker reu of sterilisatie van de Cocker teef is nefast voor zijn vacht. Deze verandert dan dramatisch. Omwille van medische redenen kan dergelijke ingreep noodzakelijk zijn, maar als het te vermijden is, is het beter voor de Cocker en zijn vachtonderhoud. De vacht wordt pluizig, gekruld en dof en is vaak niet meer te plukken. Ze groeit ook harder en ongecontroleerd o.a. op plaatsen waar normaal niet veel haar groeit. Ook een ervaren trimmer zal moeite hebben en vaak genoodzaakt zijn de vacht te scheren.
De jonge hond moet regelmatig geborsteld worden op een tafel. Bij wijze van oefening moet de onderkant van zijn pootjes betast worden en ook zijn oortjes en tanden nagekeken worden.
Rond de vier maanden moeten de haren tussen de kussens verwijderd worden en de nagels nagekeken. Men kan ook de pluizige vacht voorzichtig uitplukken waar nodig.
Rond de zes maanden kan men voorzichtig voelen of de bovenvacht reeds loslaat en kan men de hond met de vingers plukken. Ook tussen de tenen moet het haar opnieuw weggehaald worden.
Rond de twaalf maanden heeft de jonge hond door de goede verzorging nu een mooie zijdevacht met een lange bevedering die door een correct plukken en effileren (uitdunnen van de vacht op de borst) mooi in model kan gezet worden.
Het hangt dan van het type vacht af hoe frequent de hond getoiletteerd moet worden. Een mooie vacht moet in aanleg aanwezig zijn, maar een correcte verzorging kan van een goede een uitmuntende vacht maken.
De Engelse Cocker Spaniel is een ras dat regelmatige verzorging nodig heeft. De vacht van de Engelse Cocker Spaniel gaat makkelijk vervilten. Sommigen hebben een gemakkelijker te hanteren zijdeachtige, platliggend soort vacht. Dit ras verhaart gemiddeld; deze honden moeten gebaad worden en met droog shampoo behandeld. Overtollig oorsmeer dat zich ophoopt in de oren, moet regelmatig worden verwijderd en de oren moeten worden nagekeken op tekenen van infectie. De haren op de benen van de Engelse Cocker Spaniel moeten naar beneden worden geborsteld over de tenen en afgeknipt worden op de hoogte van de voetzolen. Deze honden moeten regelmatig worden geborsteld om hun haren vrij van klitten te houden. De gemiddelde levensverwachting voor de Engelse Cocker Spaniel is ongeveer 12 tot 15 jaar.
Gewicht reu: 14 - 15 kg. Gewicht teef: 12 - 13 kg.
De aanwezigheid van de Engelse Cocker Spaniel kan tot honderden jaren terug getraceerd worden tot een beschrijving van deze hond door Gaston Phebus in 1300. Later zouden er zeven verschillende rassen ontstaan, namelijk de Clumber, de Sussex, de Welsh Springer, de Engelse Springer, de Field, de Ierse Water Spaniel en de Cocker. De Cocker Spaniel en de Springer Spaniels werden in tegelijketijd ontwikkeld en ze verschillen alleen wat betreft hun afmetingen. In 1892 heeft de Kennel Club of England deze rassen als aparte rassen erkend. In 1940 hebben de American Kennel Club en de Canadian Kennel Club de Engelse Cocker Spaniel erkend als een apart ras ten opzichte van de American Cocker Spaniel. Dit ras ontleent zijn naam "Cocker" aan de "woodcock", de houtsnip die oorspronkelijk zijn prooi was. Cockers zijn ook goed in het jagen van andere vogels en zijn geschikt om deze wilde vogels te apporteren met hun zachte mond.
De Engelse cockerspaniël is een hondenras. De Engelse cockerspaniël is een ijverige, actieve, en krachtige jachthond. Meestal werd de staart gecoupeerd. Zijn lichaam is gebalanceerd en compact. Idealiter moet de afstand van de schoft tot de grond gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. Wikipedia
De Engelse Cocker heeft zijn bijnaam merry cocker niet gestolen. Het zijn vrolijke, zachtaardige, uitbundige, intelligente, gevoelige, trouwe, aanhankelijke en levendige honden met eeuwig horizontaal zwiepende staarten en een goed humeur. Ze willen niets liever dan de hele dag achter hun baasje aan lopen. Hun werklust en will to please maakt van hen ook ideale werkhonden. Cockers kunnen wel eens koppig zijn en een eigen willetje hebben. Ze kunnen ook mokken als ze hun zin niet krijgen, maar door hun goede karakter leggen ze zich daar uiteindelijk wel bij neer. Ze kunnen tot op hoge leeftijd behoorlijk eigenwijs en speels zijn. Het zijn zeer enthousiaste honden die graag een beetje met alles overdrijven. Cockers zijn geen blaffers ze moesten vroeger altijd stil jagen en het zijn ook geen weglopers.
Sommige fokkers menen dat de meerkleurige Cockers iets slimmer en temperamentvoller zijn en iets meer een allemansvriend. Ze zouden rustiger en minder dominant zijn en makkelijker in de opvoeding. De eenkleurige Cockers daarentegen zouden wat feller van karakter zijn en niet zo geschikt voor mensen zonder ervaring met honden en die niet consequent genoeg zijn. Andere fokkers menen geen verschil waar te nemen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!