Donderdag stond er dus hotdog op het programma. Hot dog (en
dus niet sandwich, hé Carlo - Emily ;-) - is een variante op kayak en rafting. Het
bootje bestaat uit twee opgeblazen vlotters waartussen twee personen
plaatsnemen. We moesten hiervoor wel vroeg uit de veren en meteen naar
Frankrijk, maar dat werd terdege gecompenseerd door een heerlijk ontbijt in
openlucht met Franse ontbijtkoeken en koffie.
Gelukkig was er voor mij een ervaren partner, Dirk, want ik
moest vooral voor de brute kracht zorgen... Sturen is zo niet mijn ding (denk
ik) en Dirk, als deelnemer aan talrijke Tall Ship Races was dé ideale stuurman.
Hij loodste ons doorheen alle gevaren waarvan een duik à la
boomstammen Walibi de spectaculairste was gewoon door een sluis pijlrecht
naar beneden. Daar kan Walibi niet aan tippen. Wat later moesten we kost wat
kost langs rechts van onze monitor. Natuurlijk, hij wist dat daar onderstroom was
en we kipten helemaal om. Super.Eigenlijk was dit een té korte maar toch zalige kennismaking met een
plezante sport.
s Middags stond ons dan nog een canyon te wachten. Weer
even klimmen en dan een afdaling, toch al moeilijker dan de vorige. Meest
spectaculaire was de tobogan de la vie (vrij naar Thomas, onze gids). Eerst
een paar bochten door de rotsen en dan werkelijk gekatapulteerd worden. Of nog
beter: door het water uitgespuwd worden, enkele meters ver tot in het kolkende
water waar je moest vechten om terug boven te geraken. Plezanter bestaat echt
niet. Na Walibi overtroffen we op een en dezelfde dag ook Aqualibi.
Die dag was het trouwens verjaardag van Emily, de bijna
afgestudeerde master aan de militaire hogeschool (allemaal duimen voor haar
tweede zit ballistiek maandag!) en daarom werd de traditionele tapas-avond op
vrijdag een dag vervroegd. Daarvoor naar LAnsia waarvan we tot dan toe enkel
het modern stadsgedeelte hadden bezocht. Ondermeer om deze blog bij te
houden... Nu naar het oude stadsdeel, bovenop de heuvel. En het was de moeite:
een mooie, quasi intacte middeleeuwse stadsmuur met eerst een open ruimte
(marktfunctie?)
en daarna een volledige stad. Typisch met smalle
steegjes en mooie huisjes. Daar hét tapas-restaurant opgezocht en lekker
gegeten .
Voor de gelegenheid zat ik tête à tête, als alleroudste,
met de allerjongste onder onze groep: Saar. Maar daarvoor moest ik haar wel
over de tafel tillen... Daarna hebben we nog wat in de stad
rondgehangen en een cocktailbar uit de duizend bezocht: enige nadeel was dat
Sven, Thomas en ik BOB waren. Maar dat hebben we gecompenseerd met een
duizelingwekkende terugtocht naar Lamiana, enkele honderden meters hoger terug
in de bergen. Haarspeldbochten of niet, de autos bleven aan elkaars bumpers
plakken. Toch ook een sensatie. Voor de chauffeurs. Wellicht ook voor de licht
beschonken passagiers...
Vrijdag was het dan onze laatste dag. Vermits het donderdag
voor sommigen nogal laat geworden was (5 liter rosé soldaat gemaakt dankzij
Rudy en Rika) werden we pas tegen 10 uur aan het ontbijt verwacht en vertrokken
we rond 11 voor onze afsluiter. Een enkel rappellen canyon. Met afdalingen
van meer dan 40 meter (even hoog of hoger dan de toren van Ansia???). Daar zijn
we zoet mee geweest tot ca. 16 uur, dus een goede 5 uur. Dit was duidelijk de
moeilijkste, Thomas had het over niveau 4 (er zijn canyons van 1 7).
Dat dit al kon op het einde van deze week is echt het gevolg van de schitterende
planning en organisatie van Poco Loco. Eerste dag eenvoudig beginnen, ook al
een beetje klimmen, daarna via ferrata en iedereen testen op zijn hoogtevrees,
dan een zware trekking in de bergen om de groepsgeest nog wat beter aan te
zwengelen en dan nog hot dog en zwaar canyoning. Elke keer een stapje verder,
iets meer gedurfd.
Morgen zet ik mijn laatste verslag. Van de terugreis etc. en
dan leren jullie alle leden van de groep kennen. Want ik heb nog niet veel
gelost over onze reisgenoten die deze vakantie samen zo super hebben gemaakt.
Dinsdag en woensdag: trekking in het nationaal park Odesa y Monte Perdito
Gisteren zijn we op trekking vertrokken rond half elf. Doel:
een refuge/hut op een 15km van hier maar door de bossen, berg en dal. Daarvoor
moeten we onder meer 900 meter stijgen tot op 2000 meter en dan een stukje
dalen. Wel, t was zwaar. Eerst langs een zwemplaats van de canyon om
daarna werkelijk aan de tocht te beginnen doorheen het natuurpark. Vanaf dan
zijn we nog zelden andere trekkers tegengekomen. De vergezichten geven een deel
weer van de mooie trektocht doorheen pure natuur.
Op het slot wachtte ons nog een laatste zware klimpartij
waarvan de laatste meters ons 400 meter hoog moesten brengen. Na een korte
daling kwamen weuiteindelijk aan
in de refuge. Daar rond half acht, dus na meer dan acht uur klimmen en dalen...
Omdat het heel mooi weer was heeft het grootste deel van de
groep besloten om buiten, in open lucht, te slapen. Miljoenen sterren boven je
hoofd, een mooie maan die s ochtends door de wolken schijnt, gewoon
fantastisch. Net als de avondmaaltijd. Want als je zo geklommen hebt smaakt
alles superwel. Maar het was sowieso lekker.
s Morgens gewassen aan een beek-fontijntje.
Eenmaal terug aan de hut waren we omsingeld door wilde
runderen en kwamen er zelfs wilde paarden bij.
We zijn dan rond half tien vertrokken. Eerst terug een stuk
hogerop naar 2000 meter voor wat water en de juiste route. Onderweg de mooiste
vergezichten gehad. Eindelijk een groepsfoto (van een fantastische groep):
Onderweg nog een tiental wilde everzwijnen tegengekomen. Het
natuurpark is echter vooral gekend voor zijn lammergieren. Vogels met een
spanwijdte tot 2m80 maar toch niet zo eenvoudig te fotograferen. Een telelens
doet dan wonderen...
En zoals je ziet, die heb ik niet. Maar als er ander wild
voorbijkomt, en wat trager is, dan lukt het me wel:
Enfin, we waren rond 18 uur thuis, dus weer na een tocht van
8 uur. Weliswaar enkele malen onderbroken om drank in te slaan (ik had maar een
flesje met een halve liter bij van iedereen hulp gekregen...) en te eten
wanneer nodig. Nu doodop, maar tevreden van de magnifieke tocht door dit
natuurpark. Zoals iedereen kan beamen: die frisse pint bij aankomst. Heerlijker
bestaat niet, zelfs voor een niet-bier lover.
Morgen naar Frankrijk. Het puenting (Spaanse benji) wordt
niet meer toegelaten en daarom gaan we in Frankrijk Hot Doggen. Maar daarover
later meer.
De eerste dagen: aankomst - tent opzetten - canyoning en via ferrata
Eergisteren ben ik hier goed aangekomen na een drie uur rijden.
Het laatste deel was super. Een desolate overgang tussen Frankrijk en Spanje,
hoog in de bergen, tussen skistations en schapenherders. Alleen had ik naar
oude gewoonte iets teveel op mijn tankbeurten gespaard en zag ik bij het
beklimmen van de berg de inhoud van mijn tank slinken. De hedendaagse
elektronica helpt niet: nog 40 km actieradius gaf mijn boordcomputer aan en
nergens een pomp te zien. Maar bij het afdalen, met enkel wat gerem op de
motor, ging die radius terug omhoog tot 450 km. Dat komt ervan als je quasi
gratis rijdt. Eenmaal in Spanje was er dan toch een pomp en die bleek goedkoper
dan in Frankrijk. Missie gelukt en dus een goede keuze gemaakt...
De laatste berg naar de verzamelplaats was uit de oude doos.
Geen vangrails en enkel haarspeldbochten waarbij je de eventuele tegenligger
niet ziet aankomen. Best gezellig en spannend. Dan aangekomen in het dorp dat
enkel uit de camping en een hotel bestaat. Hotel... als je dat zo mag noemen.
Het uitzicht is super hier. Je voelt je helemaal alleen. Te midden van de
Pyreneeën . Tentje van Koen en Oljana opengeklapt. Zon 2 seconden
werk. Eerlijk? Het kan sneller: je moet Quencha-ding tegenhouden of het zou uit
je handen springen. Dat belooft voor het ineenklappen als ik terug wil. Dat wordt
volgens mij veel moeilijker .
Om negen uur s avonds bergkeuken. Dat is toch mijn
impressie van aardappelsoep met courgette en daarna bolletjes in tomatensaus
met gefrituurde aardappelschijven. Wel lekker. Dan naar de 2-secondentent. Net
dan breekt een hels onweer los dat over de bergen en de tent raast. Als klap op
de vuurpijl komen midden in de nacht, in volle hagelbui, nog enkele zatte
fransen luidruchtig hun tent opzetten naast de mijne en s morgens om 7 uur
zijn die al even luid met opkrassen. En wij moeten pas om 9 ontbijten. Er zijn
plezantere eerste nachten.
De eerste dag staat canyoning gepland. Eerst met zware
rugzakken een uurtje stijgen en klimmen maar dan is er de beloning. Zalig
ravotten in het water, springen van rotsen tot 7 meter hoog (1, 2, 3 en dan
toch niet zon goede sprong ik hou het teveel tussen duiken en recht naar
beneden springen wat vooral betekent dat ik enkele malen verkeerd in het water
kom), rappellen van een 20 meter hoge rots, gewoon zalig. Daar zijn we een hele
tijd mee stil. Om vier uur gedaan, terug een uurtje stijgen en dalen om tot aan
de autos te geraken en dan tevreden (en moe) naar huis. Gezellig babbelen met
een drankje mijn vastgoedbeheerder van het appartement in de
Kluyskensstraat zit in de groep... en dan weer een stevig avondmaal:
linzensoep gevolgd door forel met gefrituurde aardappelen. Dessert zoete
meloen.
Terug in het tentje en terug wat regen, maar al heel wat
minder dan gisteren. Straks ontbijten en dan via ferrata. Benieuwd hoe dat
wordt.
Voilà, de ferrata zit erop. Ik heb nog geen beelden van de
canyoning gisteren maar wel van vandaag.
We beginnen onderaan de waterval . Om je een zicht te geven
waar we straks hangen moet je maar naar deze foto zien... . Daarvoor
gebruikten we o.a. een ladder en zo kwamen we zelfs onder de
waterval...
En dat gaf dit zicht... Na drie uur was het
gedaan, dan hebben we wat gegeten en dan nog een canyon met o.a. 25 meter, 12
meter en nog eens 20 meter rappellen in een waterval. Super. Straks eten en
morgen beginnen we aan onze tweedaagse bergtocht met overnachting in de
bergen...
Tot gauw dus, want daar zal zeker geen internet zijn.
Vandaag vroeg opgestaan om als eerste aan het kasteel van
Pau te zijn. Gaat stipt open om 9.30. Maar dan: enkel te bezoeken met gids en
die komt pas om 10.30... Waarom gaat dan het kasteel open om 9.30?
Dus terug rond half elf maar eerste enkele fotos genomen
van het immense kasteel. Oorspronkelijk betrof het enkel een palissade (in het
Occitaans: Pau, vandaar en dus voor een keer niks Romeins) en later kwam er
de eerste stenen toren . Die staat er nog altijd en wordt Tour de la
Monnaie genoemd omdat terplekke geld werd geslagen. Later werd het kasteel nog
uitgebreid in de renaissance, meer bepaald ten tijde van Henri IV die van Pau
afkomstig was. In de loop van de eeuwen geraakte het kasteel in verval en werd,
naar echte 19de eeuwse traditie, terug opgesmukt onder
Louis-Philippe en Napoleon III. Vandaar een mikmak van stijlen maar
de alleenstaande toegangspoort laat toch zien hoe mooi het ooit geweest is.
Het ganse kasteel beheerst het hoogste deel van de stad en
staat statig tegenover de Pyreneeën. Ik kreeg het nooit helemaal op een foto...
De visite met gids was wel de moeite. Begonnen in de keuken
waar nog twee open haarden uit de 15de eeuw staan, groot
genoeg om een volledig ree aan het spit klaar te maken. De aanpalende ruimte
was volledig donker gehouden en werd gebruikt als frigo-avant-la-lettre. De drie
meter dikke muren zorgden voor voldoende koelte voor het vers houden van het
eten. En dat er gegeten werd, bewijst de tafel in de volgende zaal. 18 meter
lang en 2,5 meter breed, zogezegd voor 100 couverts. Volledig uit elkaar te
halen en werd regelmatig mee op reis genomen.
Henri IV werd hier dus geboren en gedoopt, echt waar: "à la
Béarnaise" zoals men dat hier noemt. We zitten hier midden in de Béarn, vandaar. Dit houdt onder meer in
dat men de pas geborenes lippen insmeert met look (!) wat tot op heden nog
gebeurt. Als bescherming tegen onheil. Verder krijgt hij/zij een glas witte
wijn, dat zou goed zijn voor de vruchtbaarheid. Oljana: niet doen hé! Ook werd Henri in het schild
van een Galapagos schildpad gelegd. Dat zou zijn levensduur rekken vermits deze
dieren meer dan honderd jaar oud worden .
Het kasteel heeft de grootste collectie wandtapijten buiten
Parijs. Enkele nog uit de Renaissance maar het merendeel zijn Gobelins
. Als je weet dat die gemiddeld zon 10-15 jaar werk vertegenwoordigen...
In ieder geval was het de moeite om het kasteel te
bezichtigen. Nu vertrek ik naar Lamidia in de Pyreneeën voor mijn
multi-activiteiten vakantie waaronder canyoning, via ferrata, tweedaagse
bergtocht, puenting (Spaanse variante op de benji), misschien nog wat
speleologie, enfin we zien wel. Ik realiseer me alleen nu pas dat mijn Spaans
beperkt blijft tot Jommekes Spaans (aan alle woorden de suffix -os toevoegen) en dat ik moet terugkeren op een zwarte
zaterdag, een van de drukste dagen van het jaar. En ik wil kost wat kost de laatste
Middelheimdag meepikken.
Nog dit: misschien kan ik volgende week niet op het net
geraken. Ik hoop echt dat dit niet waar is, maar misschien duurt het even voor
ik mijn blog kan bijwerken...
Vandaag ben ik nog even in Bayonne gebleven. Er waren vanaf
11 uur novilladas en nog tickets beschikbaar. Zon novillada, zo las ik in de
plaatselijke krant, is een gevecht tussen jonge stieren en neofieten. Zo is er
ook een jonge Bayonnais bij. Zijn moeilijkste hindernis om tot het beroep door
te dringen? Zijn moeder overtuigen. Welcome to the Prince Charles club;-).
Ik dus vroeg genoeg daar naartoe en rond half elf in de
arena aangekomen. Kaarten à 12
Euro (gemakkelijk en goedkoop als je alleen reist) en je mag zitten waar je
wil. Vermits ik nogal vroeg ben kan ik op de eerste rij plaatsnemen.
De arena ziet er uit zoals in de film ,
inclusief orkest dat vanaf kwart voor de boel begint op te warmen. Alles Spaans
Phrygisch natuurlijk en ondanks de talrijke foute noten toch een lust voor
het oor. Naast mij zit een man met een ongelooflijk goedkope parfumgeur die
alle deuntjes meefluit. Ik ken er geen enkel van, behalve wanneer de deuren van
de stal geopend worden. Dat herken je meteen: teu terereueueu te teurete te
teu. Op vakantie heb ik geen muziekpapier mee...
Wel, zon spektakel is niet echt voor mij. Te akelig wat
daar allemaal gebeurt. Ik dacht dat het in Frankrijk verboden was de stier te
doden. Vergeet dat maar. De eerste torero is heel dapper en ontvangt het dier
al zittend . Enfin, dat leid ik af van het bewonderend applaus van mijn
buren. Eerst wordt het dier wat geplaagd en dan steekt men er pieken in. Met
weerhaken incluis. Met mijn eigen ogen gezien. Niet vreemd dat het dier woest
wordt en ronddraait om die dingen uit zijn lijf te krijgen. Dan neemt de
torrero een rode doek met daarin een degen, doet nog vele showbewegingen (olé
olé) om het dier tenslotte af te maken met een degenstoot. Dat is toch de
bedoeling. Maar het lukt niet zo goed. Een paar keer opnieuw proberen en op de
duur moet hij geholpen worden door zijn compagnons. Ik kan het niet aanzien en
daarom doe ik mijn ogen iets later open voor een foto. Het dier is dan allang
dood .
De volgende uitdager is een echte zot. Regelmatig wordt die
gestoken door een wild dier. Applaus alom. Zijn degenstoot is goed gemikt en
lukt vanaf de eerste maal. Het dier valt voor zijn voeten dood. Applaus en witte
zakdoekjes worden bovengehaald om te wuiven. Bloemen worden gegooid bij zijn
ereronde. Hoe cliché kan het zijn .
De voorlaatste is een klungel en ik denk dat hij tien keer
moet proberen vooraleer hij zijn degen in het dier krijgt. Licht gemor vanuit
de tribune. Hoe raar is een mens? Ik ook... want ik begin te wennen aan het
spektakel en blijf nu mee volgen en kijken. Gedaan met die rare blikken van
mijn buren telkens ik mijn ogen gesloten hield.
De laatste wordt de held van de dag. Zijn stier is heel
wild, hij raakt hem telkens bijna aan maar ontwijkt net op tijd (bewonderend boeha)
en ook hij steekt van de eerste keer het dier diep in de rug. Vuelta roept
het publiek. Vuelta? Dat roepen ze naar de hemel. Boven in de nok van de arena
zit een externe jury en na lang aarzelen halen zij een blauwe zakdoek boven.
De stier krijgt (dood weliswaar) een ereronde en wordt met een kar rondgedragen.
Applaus alom. Wat heeft die stier daar nu aan? En de torrero: gejuich, witte
zakdoeken, bloemen en tenslotte een trofee .
Het orkest speelt een laatste deuntje en de omroeper zegt
tenslotte bon appetit. Rare (Franse?) manier om zon spektakel af te sluiten.
Hopelijk zegt ie dat omdat het nu half een is, tijd om te eten. Ik vertrek naar
Pau in de Pyreneeën waar ik rond half twee arriveer. Die steden, ook in
Frankrijk, zijn allemaal hetzelfde: keten na keten, Zara over H&M, Copin.
Copine naast Pimkie, Footlokker over QuickSilver, Quick naast McDo en dan zijn
er de Accor hotels. Maar ditmaal heb ik een hotel geboekt via internet. Geen
keten dus. Maar wel een hotel in een opengebroken straat waar volop gewerkt
(lees: ge-dril-boord ) wordt.Nu
zijn de werken weliswaar gedaan en morgen ben ik hopelijk op voor acht uur,
want dan begint het helse lawaai terug .
Teveel voor die eerste keer maar ik kon pas vandaag op het
net.
Maandag ben ik eindelijk op vakantie vertrokken
Na een heerlijke maaltijd bij Koen en Oljana heb ik van hen
allés meegekregen om te kamperen (tent, tapijt en slaapzak). Waarvoor mijn
dank.
Ik was werkelijk aan vakantie toe. Ik heb in een trek meer
dan 650 km gereden tot in Tours (Frankrijk). Daar meteen een hotel gezocht (en
gevonden), gegeten en wat door de stad gekuierd. Bleek dat dit de stad van
Sint-Maarten is. Ik wist wel van Gregorius van Tours (« Het leven der
Franken ») maar dat mijn beschermheilige uit deze stad afkomstig is, dat
had ik niet kunnen vermoeden. Voor de fans: Caesarodunum was de oude Romeinse naam.
Vandaag dan maar alle bezienswaardigheden bezocht maar op
dinsdag zijn hier de musea toe. Is dat niet wereldwijd op een maandag ?
Enfin, ik heb dan maar wat kerken bezocht waaronder een Sint-Maarten basiliek
mét tombe van de heilige zelf.
Daarna naar Bordeaux gereden. Een ander hotel (van dezelfde
keten weliswaar ) en weer de stad in. Ditmaal naar het Musée dAquitaine dat ik
gezien had bij het binnenrijden van de stad. Trouwens, als je deze stad voor
het eerst ziet opduiken bots je meteen op een gigantisch gebouw het
conservatorium. En dat is dan nog geen « supérieur » zoals Parijs of
Lyon. Tien keer groter dan bij ons en zo prominent aanwezig. Dat moeten we
beter kunnen.
Terug naar het museum, de archeologische afdeling. Van de
prehistorie, protohistorie naar Romeins (Bordeaux of toenmalig Burdigala was de
hoofdplaats van Romeins Aquitanië) met een mooie, grote mozaïek en een mooie
bronzen Hercules. De vaste collectie gaat verder over in de Middeleeuwen met
o.a. een standbeeld van Sint Jacob (Bordeaux ligt op de pelgrimsweg naar
Santiago), de Renaissance tot het heden. Maar extra aandacht gaat naar een
donkere periode uit de stads geschiedenis: Bordeaux is rijk geworden aan
de slavernij. Van hieruit werden zwarte slaven uit Afrika geïmporteerd en met
veel winst doorverkocht aan plantages in Amerika. En dan vooral Santo-Domingo.
Afschuwelijke afbeeldingen en honderden lijsten met slaven. Verschrikkelijk.
Daarna de stad bezichtigd met een mooie opera (tante Minne
heeft daar nog vaak gezongen !), een wondermooie Gotische kathedraal (wel
zeer Zuidelijke uiting van noord-franse Gotiek maar wat wil je : denk
aan de familie Parler en Milaan ...).
Bordeaux is een stad met de allure van Parijs, alleen iets
kleiner. Morgen verder op weg, misschien eerst naar de kuststreek van de
Gironde rond Arcachon en dan naar het Baskenland.
Zaterdag moet ik pas in de Pyreneeën zijn, dus nog tijd genoeg
om wat cultuur op te doen.
Gisteren ben ik niet in Arcachon geraakt. Gewoon teveel volk
onderweg door het goeie weer. Dan maar naar Mimizan in dezelfde Landes
streek. Een populair strand maar wat een golven! Oljana had dat al voorspeld
voor Biarritz en de Atlantische Oceaan maar hier voelde ik me al niet veilig.
De golven nemen je meters hoog en spuwen je dan uit op het strand. Dat je
ondertussen medebaders hebt meegenomen... dat kan je niet verhelpen. Maar wel
heel leuk. Aangezien de drukte was er geen hotel meer vrij. Daarom doorgereden
naar Bayonne (ja: Lapurdum ten tijde van de ...). Snel een hotel gevonden (nog steeds dezelfde keten) en dan,
toeval of niet, blijkt het plaatselijke rugbystadium vlakbij. En de thuisploeg
speelt vanavond, tegen Ulster. Natuurlijk daar naar toe. Vanaf de tweede helft
brak een onweer los, maar dat heeft de pret niet kunnen drukken. Bayonne won
gemakkelijk. 10.000 Basken blij, ik ook.
Vandaag wat rondgelopen in deze té kleine stad en dan naar
Biarritz. Oljana heeft gelijk: de golven zijn hier nog erger en het stikt dan
ook van de surfers. Die mannen moeten spieren hebben: oproeien tegen de stroom
in en dan rechtop geraken bij elke grote golf. Lijkt me niet gemakkelijk.
Biarritz heeft wel charme. Niet door het mondaine maar gewoon door het geweld
van de zee en de branding.
Voor vandaag een kamer vinden was niet gemakkelijk. Vanavond
begint het nieuwe corrida-seizoen en een Spaanse held komt optreden: José
Thomas. Ze zijn vanuit Madrid afgezakt om hem toe te olé-en. Geen tickets meer,
maar wel nog voor de voormiddagshow morgenvroeg om 11 uur. Daar ga ik
natuurlijk naar toe. Daarna vertrek ik naar Pau, een kleinere stad en dat
scheelt al gauw 80 Euro op hotelkosten. Dat is altijd welkom.
De foto's: Gemeentehuis van Tours - veel te groot voor zo'n kleine stad Brug over de Loire in Tours Cloître de la Psalette in Tours - naast de kathedraal Beeld van Sint-Maarten in Tours Bayonne: rugby Bayonne: rugby
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!