vegetarische lasagna
Benodigdheden voor 6 à 8 porties:
- 3 paprika's (liefst in verschillende kleuren)
- 1 ui
- 3 wortelen
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 blik linzen
- 1 bokaal spaghettisaus met smaak naar keuze
- 1 blik tomatenblokjes met basilicum
- 1 liter melk
- sesamzaadjes (ong. 3 soeplepels - de lekkerste zijn de geroosterde!)
- zonnebloempitten (ong. 3 soeplepels)
- 1 pak lasagnablaadjes
- 1 pak (ong. 400g) geraspte kaas voor gratin
- bloem
- bakboter
- olijfolie
- kruiden (peper, zout, provincaalse kruiden, spaghettikruiden,
- knoflook, ... naar keuze!!)
Bereidingswijze:
Maak alle groenten schoon (behalve de aubergine!!) en stoof ze aan in wat boter in een grote kookpot. Doe liefst eerst de uien, daarna de wortelen, en daarna de rest. Kruid naar smaak met peper en zout. Als de groenten goed gaar zijn, voeg dan de sauzen toe: de bokaal spaghettisaus en de tomatenblokjes uit blik. Roer goed en laat op een zacht vuurtje sudderen om alle smaken tot hun recht te laten komen.
Check na een 15 minuten of de smaak goed is, en kruid zo nodig bij.Voeg er dan ook de sesamzaadjes en zonnebloempitjes bij. Dit geheel mag blijven sudderen tot ook de andere zaken klaar zijn...Snijd de aubergine in schijven van ong. een halve cm dik. Leg ze op een ovenblik en overgiet ze met wat olijfolie. Kruid ze daarna met grof zeezout, gewoon zout of ik vind het ook lekker met een marokkaanse kruidenmix. Laat ze ong. een 20 min. in een oven van ong. 200°C bakken.Ter afsluiting kan je ze ook nog even onder de gril steken: geeft een pittigere smaak. Maak dan een bechamelsaus van 1 liter melk (of soja-, rijst- of havermelk). Kruid naar keuze. Als alle onderdelen klaar zijn, zet dan je ovenschalen klaar en schik de lasagna als volgt: laagje bechamelsaus (ook om te beginnen onder aan de schaal!!) lasagnablaadje spaghettisaus bechamelsaus enz...Let er steeds op dat de deegblaadjes mooi overdekt zijn met de saus!!
Voor je het laatste laagje deeg legt, mag je de schijfjes aubergine schikken op de spaghettisaus. Doe daarop het deeg, en sluit af met de bechamelsaus. Verdeel bovenop de lasagna een zakje geraspte kaas (die van de aldi voor gratin geeft het mooiste resultaat...) Dan kan je lasagna in de oven: bak ong. 30 minuten op 200°C. KLAAR ...

Te serveren met stokbrood, ciabatta en een lekker slaatje naar keuze...
TIP: deze lasagna kan je na het afbakken zelfs invriezen en gewoon in de microgolfoven gewoon terug opwarmen. Maar vers is de lasagna toch wel het lekkerst...
Laat het smaken!!
 voor al de dieren en dierenvrienden een prettige zonnige week gewenst
04-06-2007 om 01:34
geschreven door lynx
|