Graag geef ik jullie nog enkele tips i.v.m. de duo-arbitrage die jullie
zullen moeten toepassen vanaf dit stadium van de beker van Limburg.
Speelduur : 2x 25 min.
Straftijd bij rode kaart = 5 min.
Aanvulling na vijf min. of doelpunt:
Bij gelijke stand : één reeks van 5 strafchoppen, nadien bij gelijke stand beurt om beurt tot iemand mist. Dit gebeurt met dezelfde spelers !!!!
Enkele bijzonderheden omtrent de plaatsing met twee scheidsrechters :
- het basisprincipe blijft dat tijdens het spel de bal zich tussen hen moet bevinden ; of anders gezegd : de beide scheidsrechters mogen zich NOOIT langs dezelfde kant van de bal bevinden.
- één scheidsrechter neemt de actiezone ( waar de bal betwist word ); de
andere neemt de invloedzone ( daar waar de bal niet is, maar waar deze zou kunnen naar toe gaan) : als men de actiezone neemt moet er gepoogd worden om zich voor het spel te kunnen opstellen; neemt men de invloedzone dan moet de voorste speler van de tegenpartij zich steeds voor de scheidsrechter
bevinden. Dus, bij de aanval loopt of beweegt de scheidsrechter die de aanval neemt achterwaarts en de scheidsrechter die de invloedzone neemt vooruit, zodat jullie ALTIJD met het aangezicht naar mekaar staan en er alzo altijd visueel contact is tussen beide scheidsrechters.
- Bij de aftrap ( gefloten door de 1é schr.) zal de 2é schr. zich reeds halverwege in het kamp van de tegenpartij positioneren; de 1é schr. blijft in het kamp van de ploeg die de aftrap neemt,op enkele meters van de middellijn. Zo heb je ALTIJD jullie DIAGONALE LIJN en de spelers tussen jullie in.
- In een wedstrijd met twee schr.s is het de bedoeling dat jullie buiten het veld blijven ( op voorwaarde dat de breedte van de neutrale zone dit toelaat); jullie komen enkel het speelveld in om de spelers op afstand te plaatsen bv. bij een vrije trap met een muur en indien nodig bij een intrap of een hoekschop , ja zelfs bij de aftrap.
- Probeer om zo veel mogelijk te laten spelen : daarom is het belangrijk dat jullie op tijd aanwezig zijn in de sporthal zodat je, je op elkaar kan afstemmen. Denk ook in de mate van het mogelijke aan de kleur van jullie uitrusting = zwart heeft in principe iedere schr.
- Pas goed de WAIT AND SEE regel toe,zoek visueel contact met de officiële tafel. Doe dit rustig en goed zichtbaar met uw aangezicht naar de tafel. Lees aandachtig de brochure na vooraleer u naar de wedstrijd gaat en bespreekt het met uw collega.
- Dus : probeer om uw arbitrage op een aanvaardbare uniforme wijze uit te voeren,want het heeft weinig zin dat bv. schr.A een maximum aan voordeel geeft en zijn collega zo goed als alles fluit. Je moet de wedstrijd aanvoelen ; = sportief , vijandig, gespannen sfeer.
- De 1é schr. heeft de plicht om een fout te fluiten,indien hij van oordeel is dat hij beter geplaatst is ( ook al is dit de zone van zijn collega ) want dichterbij de fase zijn is niet altijd synoniem van het beter te zien.
Maar let daar mee op dat je, je collega niet in de problemen gaat brengen, dus goede afspraken voor de wedstrijd
- De gevaarlijkste zone is deze in het midden van beide schr.s. bv. bij een positiewissel,ofwel wanneer de ploegen op een beperkt deel van het speelveld acteren. Hier moet vermeden worden dat een duidelijk voordeel wordt afgefloten door de collega,of nog erger dat er een tegenstrijdige beslissing valt. Goed gebruik maken van het voordeel teken en ook luid roepen VOORDEEL zodat iedereen hoort en ziet wat er gebeurt.
- In het bestraffen van de fouten mag er geen verschil zijn ook niet na de vijfde fout. Laat u alleen niet ringeloren door de spelers die via een simulatie fouten willen uitlokken , daarom praat met de spelers.
- Een tip : geef vanaf de vierde fout geen voordeel meer tenzij de speler er ook daadwerkelijk voordeel uit haalt d.w.z. een doelpunt scoren !!
- De scheidsrechter die de fout fluit is ook verantwoordelijk voor de disciplinaire sanctie = bij een rechtstreekse vrije trap de aanduiding van de cumulatie + de eventuele gele of rode kaart+ bijhorend veslag.
- Tijdens de time-out moeten jullie u zodanig plaatsen dat je erop kan toezien dat er geen wisselspelers het speelveld betreden. Onmiddellijk na de time-out mag er gewisseld worden. Elke ref neemt een wisselbank voor zijn rekening.
- Bij een tien metertrap of een strafschop,ongeacht wie de overtreding floot,blijft de onderrichting dat de 1é schr. instaat voor het trappen en de 2é schr. zich op de doellijn bevindt.
- Signalisatie van de onrechtstreekse vrije trap : beide schr. zullen de voorziene signalisatie uitvoeren alzo is dit voor iedereen duidelijk.
- Nooit beiden de signalisatie aangeven bij bv. doelworp , ook niet de richting van de uitbal bevestigen aangegeven door uw collega aan zijn kant van het terrein
- Resumeren :
Diagonaal verplaatsen goed de aanval volgen tot op de doellijn
Altijd visueel in contact zijn met uw collega = een schr. verplaatst zich achterwaarts,de andere voorwaarts tot er een spelsituatie komt dat er gewisseld moet worden bv. bij hoekschop, of het spel verlegt zich naar de andere zijde van het speelveld.
De aanduiding van de cumulatie niet vergeten bij een rechtstreekse vrije trap en erop toezien dat de tafelcommissaris de fout noteert !!!
De wait and see regel toepassen indien mogelijk + indien terugkomen
op de fout, de voorziene signalisatie toepassen ( rollende beweging armen
De onrechtstreekse vrije trap samen signaliseren
De vijfde fout samen signaliseren
De vier seconden tellen bij intrap,hoekschop en doelworp met de gekende signalisatie ( arm omhoog en tellen )
De 1é schr. zal plaatsnemen langs de kant van het publiek.
De 2é schr. langs de kant van de wisselzone.
De controle van het speelveld.
De doelen controleren ook voor aanvang tweede speelhelft !!!!!!
De tien meterpunten controleren.
De spelers zijn verplicht om beenbeschermers te dragen.( Fifa )
Zien of er een tafel ter beschikking staat eventueel voorzien van een flapbord om de cumulatiefouten te noteren
Wit hulpblad ( KBVB- VFV) om aantekeningen te maken.
Streng optreden tegen simulatie.
De banken op vijf meter van de middellijn.
|