Tijd om nog eens iets typisch Fins te doen! Pulla bakken! Wat is pulla?
Wel, zoals je in Amerika 'coffee & donuts' hebt, en in Frankrijk
'café & des croissants', hebben ze hier in Finland: 'Kahvi &
pulla'! Pulla zelf is de naam voor het deeg, dat verdacht veel weg
heeft van melkbrood (zo zoet sandwichdeeg), met een ton kardemom en
kaneel in. Met dit deeg kan je vanalle soort zoete broodjes bakken;
ofwel echte pulla (gewoon bolletjes met suiker op), ofwel Munkki (een soort van donuts, maar dan met veel lekkerder deeg!) ofwel mijn favoriet: lekkere Korvapuusti (dit lijkt nog het meest op een soort boterkoek).
But
first things first! Voor we van al dit lekkers konden snoepen, moest er
gekeukenprinsest worden! We waren met een groep van wel 20 man,
verdeeld in 4 groepjes per keuken. Mijn personeel bestond uit een
Hongaarse, een Estse (van Estland, hoe zeg je dat :)), en een Tsjech :)
Nee, geen chefkok en hulpjes, iedereen werkte samen om de lekkerste
Pulla aller tijden te bakken. Na wat melk, gist, bloem, suiker en
eieren bijeen gezocht te hebben, konden we beginnen.
Als
je iets van koken afweet, dan kan je al raden dat al deze ingrediënten
samen een plakkerig mengsel vormen...waar wij met onze handjes in
mochten ploeteren! :) Echt super, het leukste onderdeel van het
pulla-bakken vind ik! (buiten het opeten natuurlijk!) :)
Na
al dit geploeter en gekneed was het deeg wel even aan rust toe, dus na
een uurtje rijzen (wat een eeuwigheid duurt als je honger hebt en heel
de keuken naar kaneel ruikt!) konden we aan het 2de deel beginnen. We
verdeelden het deeg in verschillende bollen en haalden onze deegrollen
boven... klaar voor de aanval!
Korvapuusti heeft het
grootste snoepgehalte, en was dus ook het leukste om te maken. Na het
deeg heel fijn open-gedeegrold te hebben, moest je het besmeren met een
dikke laag boter, een laagje suiker over strooien, dan nog een laagje
kaneel, en tenslotte oprollen tot een lange worst. Deze snij je dan
verder in kleine rolletjes, bestrooi ze met dikke parelsuiker, en
hup...de oven in voor een mooi bruin kleurtje!
Daarna
tijd voor de Munkki's! Hoewel ik niets moet hebben van echte donuts,
zo'n Amerikaanse met flashy kleurtjes als topping, vond ik deze Finse
donuts wél overheerlijk! Je maakt met hetzelfde pulla-deeg kleine
donutjes, die je dan bakt in speciale Munkki-boter. Dan rol je ze door
de suiker en klaar is kees!
Dan heb je uiteindelijk nog Pulla zelf, de kleine bolletjes met suiker
op. Inmiddels voelden we ons echter al als volleerde pulla-bakkers, dus
die simpele bolletjes vonden we iets te eenvoudig voor ons
keukenprinses-niveau. We besloten er een echte Pulla-vlecht van te
maken! Het resultaat zie je hieronder...
En pas op, je scherm aflikken kan schadelijke gevolgen hebben...