Iedereen met een gezonde interesse voor de Fysica kan gemakkelijk zelf verder. Voor alle ambities is er wat: wil je gewoon meer weten over hoe de natuur in elkaar zit, zonder de wiskunde en de theorie, of wil je een Nobelprijs winnen? Voor elk wat wils:
Leesbare Wetenschap
Voor wie graag al eens een vlot leesbaar boek over wetenschap leest, dat geen wiskundige voorkennis vereist is er heel wat op de markt. Veel wetenschappers hebben zélf zo'n boek geschreven, zoals Einstein over Relativiteit, waarvan hij zij: "elke ijverige student kan het probleemloos begrijpen."
Verder zijn zeker aan te raden:
- Bill Bryson, "Een kleine geschiedenis van bijna alles" Een prachtig geschreven boek dat zowat alle exacte wetenschappen behandelt. Leest als een trein en boeit mateloos.
- Richard Feynman "Six easy pieces", "Six not so easy pieces" en "The Feynman lectures" Richard Feynman, een van de grootste wetenschappers van de voorbije honderd jaar, spreekt in mensentaal over de grote natuurkundige theorieën.
- Brian Green "The Elegant Universe" Brian Green, zelf een onderzoeker in de quantumfysica, maakt erg mooie en aangename filmpjes en boeken voor het grote publiek. Zie ook: http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/
How to win a Nobel Price
Voor wie écht verder wil in de theoretische fysica kan ik natuurlijk vooral een universitaire opleiding in de Natuurkunde aanraden... Maar het mooie aan een exacte wetenschap is wel dat alle informatie eigenlijk voor iedereen vlot te vinden is, op het internet of in de bibliotheek.
Er zijn redelijk wat boeken geschreven over de kwantummechanica die vlot te lezen zijn door leken:
- "Toeval!" door Anton Zeilinger Anton Zeilinger is een Oostenrijks fysicus die onderzoek doet naar de kwantummechanica. Hij beschrijft in "Toeval!" de ontdekkingstocht van de kwantumfysica tot nu toe. Te lezen zonder voorkennis.
- "De Tao van Fysica" van Fritjof Capra
Dit boek beschrijft een mooie parallel tussen klassieke mechanica - kwantummechanica en Westerse filosofie - Oosterse filosofie. Een mooie inleiding in zowel de moderne natuurkunde als de Oosterse filosofie zonder zweverig of speculatief te worden.