Levend Geloof 6
Inhoud blog
  • De totale toewijding aan Jezus Christus, door Maria's handen
  • Laatste Hemelse berichten
  • Het is bijna zover : het bestaan van UFO en buitenaards leven wordt onthuld
  • Maria's Novembergebedsplan
  • De laatste dagen
  • Karaoke : The Black Crows - Jealous again
  • Totale toewijding aan Maria Dag 33 en gebeden
  • Totale toewijding aan Maria Dag 31 tot 33
  • Totale toewijding aan Maria Dag 29 tot 31
  • Totale toewijding aan Maria Dag 27 tot 28
  • Totale toewijding aan Maria Dag 26 en gebeden
  • Totale toewijding aan Maria Dag 23 tot 25
  • Totale toewijding aan Maria deel 19 tot 22
  • Totale toewijding aan Maria Dag 16 tot 19
  • Totale toewijding aan Maria Dag 12 tot 16
  • Totale toewijding aan Maria Dag 4 tot 12
  • Totale toewijding aan Maria Dag 1 tot 4
  • Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven
  • Mijn buurman
  • Karaoke : Moby - Disco lies
  • Wat Frank Worthen door zijn ministries verkondigt :
  • Getuigenis van een ex-homoseksueel : deel 2
  • Getuigenis van een ex-homoseksueel
  • Waarom ?
  • Iemand terechtwijzen (hele artikel)
  • Karaoke : Faith No More - We care a lot
  • Veel leesplezier op mijn nieuwe blog !
    Eeuwig geluk is gratis bij God te krijgen !
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Totale toewijding aan Maria Dag 1 tot 4

    Voorbereiding op de totale toewijding (totuus tuus-geheel de uwe)

     

    Inleiding

     

    De gebruikte bronnen zijn : de Nieuwe Bijbelvertaling, de Navolging van Christus en de Ware Godsvrucht.

     

    1 De Navolging van Christus werd geschreven door Thomas a Kempis.

    Thomas a Kempis                                                        Monument te Zwolle

                                 

    Thomas a Kempis (eigenlijk Thomas van Kempen of Thomas Hemerken ("hamertje"); Kempen, ca. 1380 - Zwolle, 25 juli 1472) was een middeleeuwse augustijner kanunnik, kopiist, schrijver en mysticus. Hij was lid van de spirituele beweging van de Moderne Devotie en een volgeling van Geert Grote en Floris Radewijnsz, de stichters van de Broeders des Gemenen Levens.

    Hij werd geboren uit eenvoudige ouders in Kempen, nabij Krefeld. In 1395 werd hij naar de school in Deventer gestuurd, die geleid werd door de Broeders des Gemenen Levens. Hij werd een vaardig kopiist en kon zo zichzelf onderhouden. Later trad hij toe tot de reguliere kanunniken in de priorij van de Sint-Agnietenberg bij Zwolle, waar zijn broer hem reeds was voorgegaan en prior was geworden. Hij werd tot priester gewijd in 1413 en werd subprior in 1429.

    Thomas a Kempis behoorde tot de school van mystici die verspreid waren langs de Rijn van Zwitserland tot Straats-burg, Keulen en in de Nederlanden. Hij leidde een rustig leven, afgezien van de opschudding rond de weigering van de paus om Rudolf van Diepholt te erkennen, die tot bisschop te Utrecht was verkozen. Hij verdeelde zijn tijd tussen devotie-oefeningen, schrijven en kopiëren.

    Werken

    Thomas a Kempis kopieerde de Bijbel zeker vier keer, waarvan één exemplaar in vijf delen bewaard is gebleven in Darmstadt. Zelf schreef hij talrijke werken, bijna alle in het Latijn. Hij kende de Bijbel door en door, en zijn werken staan vol met bijbelcitaten, vooral uit het Nieuwe Testament. Zijn werken zijn alle devotioneel van karakter en omvatten traktaten, meditaties, brieven en preken.

    Onder zijn historische traktaten zijn Vita Lidewigis (over het leven van de heilige Liduina van Schiedam), Vita Gerardi Magni (Het leven van Geert Grote) en biografieën van Radewijnsz en negen andere broeders.

    Zijn bekendste en nog altijd beroemde werk is echter De navolging van Christus, de verzamelnaam voor vier traktaten, waarvan het oudste dateert uit 1424. Het werk werd in 1471-1472 te Augsburg gedrukt en honderden keren herdrukt; het was na de Bijbel het meest verbreide boek van de late middeleeuwen.

    Schrijn

    Zijn gebeente bevindt zich in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe-Tenhemelopneming in Zwolle.

    2 De Ware Godsvrucht werd geschreven door L-M Grignion de Montfort.

     L-M Grignion de Montfort

    Louis-Marie Grignion de Montfort (Montfort-sur-Meu, 31 januari 1673 - Saint-Laurent-sur-Sèvre, 28 april 1716) was een Frans katholiek priester en ordestichter.

    Louis-Marie was de zoon van Jean-Baptiste Grignion en Jeanne Robert. Hij was het oudste overlevende kind uit een groot gezin. Op zijn twaalfde jaar ging hij naar de Jezuïetenschool te Rennes. Hier werd hij beïnvloed door Abbé Julien Bellier, die hem het enthousiasme voor missioneringsarbeid bijbracht, en enkele andere priesters die hem enthousiast maakten voor de Mariadevotie. In 1693 ging hij te voet naar Parijs om theologie te gaan studeren op het seminarie van Saint-Sulpice. Naar men beweert, zou hij onderweg zijn reisgeld aan de armen hebben gegeven en zijn kleren met die van bedelaars hebben verwisseld. Ook zou hij een eed gezworen hebben om voortaan slechts van aalmoezen te leven. Eerst volgde hij colleges aan de Sorbonne, en hij leidde een arm bestaan, nog aangevuld met penitenties, zodat hij ziek werd. In 1695 begon hij eindelijk op klein-Saint-Sulpice, een seminarie speciaal voor arme studenten ingericht. In 1700 werd hij tot priester werd gewijd. Vrij snel daarna werd hij pastoor van de Saint-Clément parochie te Nantes. Hij wilde echter prediken onder de armen. Op verzoek van Madame de Montespan kwam hij naar Poitiers om er aalmoezenier te worden in het Hôpital Général, wat geen ziekenhuis was maar een plaats waar arme bedelaars gevangen werden gezet. Hij kreeg waarschijnlijk ruzie met de leiding en vertrok in 1703 naar Parijs. Het jaar daarop kwam hij in een team van aalmoezeniers te werken in het Hôpital de la Salpêtrière, het door Vincentius a Paulo opgezette ziekenhuis, maar werd na enkele weken al ontslagen vanwege een ons onbekende reden. Ook zijn meeste vroegere vrienden verstootten hem, vermoedelijk vanwege zijn tamelijk extreme toewijding en zijn oproep aan de meer gematigden om hem op deze weg te volgen. Hij leefde een jaar in een vervallen onderkomen in Parijs, zonder duidelijke bestemming en zonder vrienden. Toen kreeg hij de boodschap vanuit Poitiers om terug te komen, en hij werd directeur van het Hôpital Général. Hij ontmoette Marie-Louise Trichet, die ook in het hospitaal kwam werken. Bij haar voegde zich Catherine Brunet, en dit tweetal vormde de eerste aanzet tot de congregatie van de Dochters van Wijsheid. De hervormingen die hij voorstond, maakten echter dat zowel de bisschop als Marie-Louise Trichet hem verzochten zijn post te verlaten. Toen begon hij missioneringsarbeid in de omgeving van Poitiers, en velen werden aangetrokken door de levendige rituelen en processies, en het ritueel van de vernieuwing van de doopbeloften, dat hij invoerde. Dit alles leidde er toe dat het hem in 1706 werd verboden om nog langer in het bisdom Poitiers te preken.

    Werk in Bretagne en de Vendée

    Toen ging hij naar Paus Clemens XI in Rome, waarvan hij de opdracht kreeg om missioneringsarbeid in Frankrijk te doen, waarop hij naar de Mont-Saint-Michel vertrok. Hij voegde zich bij het team van pater Jean Leuduger te Dinan, dat in Bretagne missioneringsarbeid deed. Na enkele maanden echter vertrok hij, samen met twee lekenbroeders, uit dit team. In 1708 vertrok hij naar het bisdom Nantes, waar hij succesvolle missioneringsarbeid verrichtte en bekend werd. Hij wenste ook materiële aandenkens aan zijn missioneringsarbeid op te richten, zoals missiekruisen. In Pontchâteau, werd met duizenden mensen een reusachtige Calvarieberg gebouwd. Op de avond voordat de bisschop deze zou inzegenen kwam het bevel van de koning om de Calvarieberg te slopen, waarop de bisschop van de inzegening afzag. Enkele dagen later werd het Louis-Marie verboden om nog langer in het bisdom Nantes te preken. Hij werd echter uitgenodigd door de bisschop van La Rochelle en in 1711 trok hij daarheen. Hij preekte in La Rochelle en Luçon, in de Vendée. Hier werkte hij tot zijn dood en schreef ook nog enkele werken over Mariadevotie, en enkele hymnen. Ook schreef hij de regels voor het op te richten Gezelschap van Maria (Compagnie de Marie) op, beter bekend als Montfortanen, en voor de Dochters van Wijsheid. Af en toe trok hij zich terug op een rustige plaats. Hij bestreed in de Vendée de zogeheten ketterij, zoals Calvinisme en Jansenisme, en men beweert dat het aan zijn ijver te danken was dat de Vendée vrij van ketters zou zijn gebleven. Hij kon weinig leden voor zijn Compagnie de Marie werven, op het eind van zijn leven had hij twee priesters en een aantal lekenbroeders om zich heen verzameld. Hoewel hij gesteund werd door de bisschop van La Rochelle had hij ook vele vijanden en er werd zelfs een aanslag op zijn leven gepleegd. Hij startte onderwijs voor armen en riep ook Trichet en Brunet naar La Rochelle, waarop de congregatie van Dochters der Wijsheid een feit werd. De mannelijke volgelingen trokken, na Louis-Marie's dood in 1716, naar Saint-Pompain en vormden de kern van de latere Montfortanen. Vele jaren later splitsten zich daar de Broeders van Sint-Gabriël van af. Louis-Marie Grignion de Montfort werd in 1888 zalig en in 1947 door Paus Pius XII heilig verklaard. Zijn feestdag valt op 28 april.

    Thema : de wereldse geest – 12 dagen

    Deze 12 dagen zijn een voorbereiding op het echte ‘werk’, nl. de totale toewijding aan Jezus Christus door de heilige Maagd Maria. De onbevlekte Maagd die Jezus Christus aan de wereld heeft geschonken, zodat wij gered zouden kunnen worden van de zonde. Sinds de zondeval van Adam en Eva werd een wig gedreven tussen de mens en God. Door Jezus’ offer is de mens in staat gesteld de brug over de afgrond te nemen om in God’s armen te vallen. Hier wordt een methode aangereikt om de brug op te gaan tot bij God. Het is gratis. Het is een geschenk. Maar het is ook een werken aan zichzelf. X-stralen die onze zondige natuur blootleggen. Een toegeven van gedaan kwaad. Zonden.    Zonder gezuiverd te zijn van zondig gedrag en zondige denkwijzen geraken we de brug niet op. Onze instelling moet veranderen. Als we voor God, die Liefde en Leven is, kiezen moeten we onze nietigheid en zondigheid erkennen. Dus: werk aan de winkel.

    Akte van berouw :

    Mijn Heer en mijn God, het spijt mij dat ik gezondigd heb voor U, Allerhoogste Majesteit. Ik misprijs al mijn zonden, niet alleen omdat ik uw straffen heb verdiend, maar vooral omdat ze U mishagen. U die oneindig volmaakt en alle liefde waardig bent. Ik maak het vast voornemen, mijn leven te beteren en de gelegenheden tot zonde te mijden. In dit berouw wil ik leven en sterven.

    Gebed van eerherstel :

    Mijn God, ik geloof in U, ik hoop op U, ik bemin U, ik aanbid U. Voor al diegenen die niet in U geloven, niet op U hopen, U niet beminnen, U niet aanbidden bied ik U mijn eerherstel aan.

    Dag 1 : Matteüs 5 : 1-19

     

    Bergrede
    [1] Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. [2] Hij nam het woord en onderrichtte hen:

    [3]        ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn,
    want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

    [4]        Gelukkig de treurenden,
    want zij zullen getroost worden.

    [5]        Gelukkig de zachtmoedigen,
    want zij zullen het land bezitten.

    [6]        Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid,
    want zij zullen verzadigd worden.

    [7]        Gelukkig de barmhartigen,
    want zij zullen barmhartigheid ondervinden.

    [8]        Gelukkig wie zuiver van hart zijn,
    want zij zullen God zien.

    [9]        Gelukkig de vredestichters,
    want zij zullen kinderen van God genoemd worden.

    [10]       Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden,
    want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

    [11] Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. [12] Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.

     

    Zout van de aarde
    [13] Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt.

     

    Licht van de wereld
    [14] Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. [15] Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. [16] Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

     

    Vervulling van de Wet

    [17] Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. [18] Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. [19] Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan.

     

    Dag 2 : Matteüs 5 : 48, 6: 1-15

     

    [48] Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.

     

    De Vader ziet in het verborgene
    [1] Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet. [2] Dus wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat dan niet rond, zoals de huichelaars doen in de synagoge en op straat om door de mensen geprezen te worden. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. [3] Maar als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. [4] Zo blijft je aalmoes in het verborgene, en jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.
    [5] En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. [6] Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

     

    Hoe te bidden : het Onze Vader
    [7] Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voortprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. [8] Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het hem vragen.

    [9]        Bid daarom als volgt: Onze Vader in de hemel,
    laat uw naam geheiligd worden,

    [10]       laat uw koninkrijk komen
    en uw wil gedaan worden
    op aarde zoals in de hemel.

    [11]       Geef ons vandaag het brood
    dat wij nodig hebben.

    [12]       Vergeef ons onze schulden,
    zoals ook wij hebben vergeven
    wie ons iets schuldig was.

    [13]       En breng ons niet in beproeving,
    maar red ons uit de greep van het kwaad.

    [14] Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. [15] Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.

     

    Dag 3 : Matteüs 7 : 1-14

     

    Oordeel niet!
    [1] Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. [2] Want op grond van het oordeel dat je velt, zal er over je geoordeeld worden, en met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden. [3] Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? [4] Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter uit je oog verwijderen,” zolang je nog een balk in je eigen oog hebt? [5] Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen.

    Heilige zaken

    [6] Geef wat heilig is niet aan de honden en gooi je parels niet voor de zwijnen; die zouden ze maar met hun poten vertrappen, zich omkeren en jullie verscheuren.

     

    Verhoord gebed
    [7] Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. [8] Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. [9] Is er iemand onder jullie die zijn kind, als het om een brood vraagt, een steen zou geven? [10] Of een slang, als het om een vis vraagt? [11] Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem daarom vragen.

     

    Gouden regel
    [12] Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.

     

    Twee wegen
    [13] Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. [14] Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.

     

    Dag 4 en 5 : Navolging van Christus – Thomas a Kempis – boek 3 : 40

     

    Boek 3, Hoofdstuk 40

    De mens heeft niets goeds uit zichzelf en mag zich nergens over beroemen

    1.   DE ZIEL. - Heer,  wat is de mens dat Gij hem gedachtig zijt? Of de zoon van de mens, dat Gij hem bezoekt? (1)
    Waar heeft de mens verdiend dat Gij hem uw genade geeft?
    Wat mag ik mij beklagen, Heer, als Gij mij verlaat ; of wat kan ik er met reden tegen inbrengen, als Gij niet doet wat ik verzoek?
    Dit mag ik voorwaar denken en zeggen : Heer, ik ben niets, ik vermag niets, ik heb niets goeds uit mijzelf ; maar ik bezwijk in alle dingen, en ik zink altijd naar het niet.
    En indien ik door U niet geholpen, en inwendig versterkt word, zo zal ik zeer lauw en krachteloos worden.

    2.   Maar Gij, o Heer! Blijft altijd dezelfde, en blijft in eeuwigheid (2) ; altijd goed, altijd rechtvaardig, altijd heilig ; Gij doet alle dingen wèl, heilig en rechtvaardig, en beschikt alles in uw wijsheid.
    Maar ik, meer genegen om achteruit dan om voorwaarts te gaan, ik blijf niet duurzaam in dezelfde staat : want allerlei wisselingen gaan over mijn hoofd (3).
    Nochtans gaat het haast beter met mij, als het U belieft mij uw helpende hand toe te reiken : want Gij alleen kunt mij zonder mensenhulp bijstand verlenen, en zó versterken, dat mijn gelaat niet telkens van uitdrukking verandere (4), maar dat mijn hart alleen tot U keert en in U rust.

    3.   Daarom, indien ik alle menselijke troost wel kon verwerpen, hetzij om de godsvrucht te bekomen, hetzij ter oorzake van de noodzakelijkheid, die mij praamt U te zoeken (want geen mens ter wereld kan mij troosten), dan zou ik met reden uw genade mogen verwachten, en mij verblijden over de gave van een nieuwe vertroosting.

    4.   Ik dank U, o Heer! Die de oorsprong zijt van alles, zo dikwerf mij iets goeds overkomt.
    Maar ik, ik ben voor uw ogen ijdelheid en nietigheid, een ongestadig en krank mens.
    Waarop dan kan ik mij beroemen, of waarom zoek ik geacht te worden?
    Om mijn niet? Dit is het toppunt der ijdelheid.
    Voorwaar, ijdele glorie is een verschrikkelijke pest en de grootste aller ijdelheden ; want zij trekt ons af van de ware glorie, en berooft ons van de hemelse genade.
    Want als de mens in zichzelf behagen heeft, zo mishaagt hij U ; en als hij de lof der mensen zoekt, verbeurt hij de ware deugd.

    5.   Maar het is ware glorie en heilige blijdschap in U en niet in zichzelf zijn roem te stellen ; zich in uw Naam, en niet in eigen deugd te verblijden, en geen vermaak te hebben in enig schepsel dan om U.
    Uw naam zij geloofd en niet de mijne ; uw werk zij geprezen en niet het mijne ; uw heilige Naam zij gezegend, en niets van de lof der mensen worde mij toegeschreven.
    Gij zijt mijn glorie, Gij zijt de verheuging van mijn hart.
    In U zal ik roemen en onophoudelijk mij verblijden ; maar voor mij zij geen andere roem dan in mijn krankheden (5).




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Mijn favorieten
  • Levend Geloof
  • Levend Geloof 2
  • Levend Geloof 3
  • Levend Geloof 4
  • Levend Geloof 5
  • Levend Geloof 7
  • Levend Geloof 8

  • Archief per week
  • 15/02-21/02 2016
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 20/07-26/07 2009

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs