Koken met ons Ik ga regelmatig op zoek naar lekkere recepten zowel uit oma's tijd als meer recent. Ik was door omstandigheden mijn notities(gelukkig slechts tijdelijk) kwijt. Toen kreeg Sara het idee van deze blog... Zet zeker iets in ons gastenboek...
SUCCES!
Sara en Elke.
06-09-2013
Key lime pie
Ingrediënten:
De bodem:
150 gram gezeefde bloem
125 gram koude boter
1 el poedersuiker
1 el ijswater
De vulling:
6 eidooiers
1 blik gecondenseerde en gezoete melk 400 ml
4 à 5 limoenen (Florida) van die kleine donkergroene ... 125 ml limoensap
De topping:
6 eiwitten
175 gram witte basterdsuiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
- De bodem: de bloem, de boter, de poedersuiker en het ijswater mengen met de handen, door de warmte van je handen krijg je een binding. Maak er een bal van en laat een uur rusten in de koelkast. Druk het deeg in een vorm van 24 cm Ø , prik er gaatjes in en leg een op maat geknipt stuk bakpapier op het deeg. Het papier bedekken met erwten of bonen en 15 minuten blind bakken. De erwten/bonen en bakpapier verwijderen en nog een keer 15 minuten in de oven. De bodem wat laten afkoelen en de vulling maken.
De oven voorverwarmen op 180 °C.
- De vulling: de eidooiers kloppen met het blik gecondenseerde melk , rasp 2 limoenen boven dit mengsel (enkel het groene... het witte gedeelte smaakt bitter) en voeg het sap van de limoenen toe. Dit mengsel in de vorm gieten en 20 minuten bakken op 180°C
De oven op 150°C verwarmen.
- De topping: mix de 6 eiwitten met de witte basterd suiker. Schep het stijve mengsel op de taart en maak pieken met een lepel. Nog een laatste keer voor 20 minuten de oven in tot het eiwitschuim een lekker bruin tintje heeft.
Kies zeker de juiste limoenen anders wordt de taart groen en dat is niet de bedoeling
fajitakruiden (kan een zakje mix zijn maar dat bevat veel zout)
fajitakruiden maak je zelf zo:
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl zout
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl lookpoeder
- 1 tl suiker (kan ook met tagatesse)
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl cayennepeper
Werkwijze:
In een grote kookpot de sjalotten stoven met de uitgeknepen knoflook. De kleingesneden zoete punten en paprika's bijvoegen en verder stoven op een laag vuurtje. Champignons in plakjes snijden en bij de groenten voegen.
Ondertussen in een pan de spekblokjes krokant bakken, als deze klaar zijn bij de groenten voegen. De kip in stukken snijden en aanbraden in wat boter of olie en bestrooien met de bloem. De kip wordt in de pot bijgedaan net zoals het blikje tomatenpuree (de chilipepertjes) en de fajitakruiden.
De pan, waar de kip in werd gebakken, wordt gedeglaceerd met de wijn en ook die mag in de pot, gevolgd door de kippenbouillon (warm).
20 minuten laten pruttelen en binden en afwerken met djintan en ketoembar. De room naar smaak toevoegen en opdienen met rijst of brood.