Eerst beginnen we met het vlees te pekelen, hiervoor neem ik een stuk varkensrug van 2kg met vel. Persoonlijk heb ik het vlees graag goed gezouten, maar dat hangt van ieders smaak af, en gebruik ik hiervoor volgende ingredieënten : 600gr colorozozout, te verkrijgen bij de slager 150gr bruine suiker (Graeffe) 3 laurierblaadjes 10 kruidnagels Enkele takjes rosemarijn, naar smaak 5gr Koriander 5gr thym Een handjevol gedroogde jeneverbessen 3l water Dit alles doe ik in een kom met 1l water en breng aan de kook, dit mengsel laten doorkoken tot de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Nu van het vuur nemen en de rest van het water bijvoegen en laten afkoelen,daarna voor een nacht in de frigo.s'Anderendaags het vlees erin voor5 dagen,of als je het minder zout wil voor 3 of 4 dagen weeral naargelang smaak.Wel ervoor zorgen dat het vlees goed onder de pekel gedompeld blijft door bvb.een diep bord omgekeerd erop te leggen. Het vlees nu goed afdrogen en goed naspoelen en ontdoen van alle onzuiverheden. Verder wordt het vlees nu voor enkele dagen gedroogd.
Deze blog gaat zoals de titel al doet vermoeden over het zelf roken van vlees. U vraagt zich vast af waarom zelf roken als je net hetzelfde kan kopen, wel ik kan je verzekeren dat dit helemaal anders en beter is. Eenmaal je het onder de knie hebt, het gaat heus niet vanzelf hoor, dan wil je echt niets anders meer. Je kunt er alle eigen smaken aan geven, je kan zelf bepalen hoe zoet of zout het vlees moet zijn en zelf hoe en met wat voor houtzaagsel je rookt, kortom roken en pekelen is iets zeer persoonlijk.