Bongiorno !
Op tijd wakker 06u50 voor een stevig
ontbijt. Muesli, platte kaas, broodjes, konfituur, beleg en (straffe
:-) koffie. Vandaag staan vrije beklimmingen op het programma van de
organisatie. We beslissen om niet de uitgestippelde Stelviotour van
102 km te doen (umbrailpas en Stelviobeklimming vanuit Prad in
ZuidTirol) maar één lange beklimming: De Passo Gavia. Gene minne
want aan de cijfers te zien is deze bergpas 2652 m hoog en 26 km
lang. Uiteindelijk bleek hij bijzonder goed mee te vallen. Ik had
mij aan veel erger verwacht. ik deed het parcours in 2u 22 min. maar
vooral zonder enig probleem. Niet slecht om te beginnen :-). Wat
vooral opviel was het smalle wegdek de laatste 13 km na het laatste
dorpje S. Caterina en op veel plaatsen was dit tevens in slechte
staat. De haarspeldbochten volgden zich in deze strook snel na elkaar
op waarin steile stukken zaten. Het was gelukkig vrij droog maar vrij
bewolkt. Naarmate we dichter bij de top kwamen was de sneeuw nog heel
sterk aanwezig langs de weg. De bevoorrading stond op de top. Zo at
ik wat extra energie op met bananen, sportdrank en honingkoek. Snel
ook een winddicht jasje aan want het is boven toch wel frisjes als je
niet in beweging bent. Mijn fietsgenoot Dirk kwam even later boven.
Enkele verdere korte details: Passo Gavia 2652m: vertrokken om
8u55 aankomst : de klimteller stond op 26km in een tijd van 2u22min. Zonder
problemen boven geraakt die uiteindelijk ondanks het stevig profiel
naar mijn aanvoelen niet zo moeilijk bleek. Een smal wegdek die vaak in slechte
staat was maar prachtig parcours en omgeving. Winters sneeuwlandschap op de top waar
bevoorrading stond van de organisatie Voorzichting naar beneden tijdens
eerste smalle deel van de afdaling....
We voelden ons nog goed terug in Bormio
en besluiten nog een tweede mooie beklimming aan te vatten die dag: Leghi di Cancano 1941m : 10km
klimmen naar dit mooie stuwmeer. Het zag er een kleine Stelvio uit
door de talloze haarspeldbochten naar de top. Prachtig gewoon ...
Terug aangekomen in Bormio stond de
teller op 88km... Nu voldoende proberen te recuperen en
voldoende pasta eten in een klein gezellig ristorante in de mooie oude
binnenstad. En dan op tijd gaan slapen voor de grote dag van morgen!
|