Voor alle duidelijkheid, ik typ dit dus voor de tweede keer voor jullie, omdat het vorige getypte bericht niet wou opslaan! Hehe juist of we tijd genoeg hebben zeker Oké hier gaan we dan
Het eerste punt is binnen... Mijn favoriete professor heeft ons groepje 4 gegeven als punt voor ons 'examen'. Voor alle zekerheid, Finland heeft een ander puntensysteem: 0 = gebuisd, 1 = geslaagd, 2 = voldoende, 3 = goed, 4 = zeer goed en 5 = uitstekend. Dus we mogen wel fier zijn op ons zelf uitgevonden educatiesysteem e In ieder geval moet dit ook gevierd worden, wat woensdag zal gebeuren
Maandag heb ik weer wat schoolwerk verricht, want had geen les die dag. Deze keer het gewone schoolwerk, want 2 dagen aan hetzelfde onderwerp werken (eindwerk) is wel voldoende en de rest mag ik ook niet laten liggen natuurlijk. In de late namiddag ben ik wat baantjes gaan zwemmen en heb ik ook gerelaxet in de sauna. Daarna was het hier gemeenschappelijke kookavond, ingevoord door Kiki De eerste maaltijd waren pannekoeken (ze kunnen hierover zagen hoor haha), dus eindelijk hebben ze hun pannekoeken gekregen, zowel zoete als zoute pannekoeken. De zoute pannekoeken werden besmeerd met bechamelsaus, champignons, ham, kaas... De zoete pannenkoeken met choco en banaan. Soms werden ook wat gekke combinaties uitgevoerd, die Engelsen e (Maar goed dat ze dat hier niet kunnen lezen!) Tijdens het eten werd natuurlijk wat gelachen en gezeverd. Het was gezellig...
Vandaag hebben we een ander schoolbezoek gedaan met een ander vak. (omdat ik wat ik eerst had getypt niet meer wil hertypen, kopieer ik even gewoon een eerste versie van mijn verslag, haha en dat is niet van luiheid, maar van veel werkheid )
Op het eerste opzicht zag de school eruit als een lagere school zoals bij ons. Toch was de werking hiervan totaal anders. De schoolwerking is zeer gericht op het vervullen van de speciale noden van leerlingen. In deze school kan je een groot aanbod van diversiteit aantreffen. Het Downsyndroom, autisme, gedragsproblemen, leermoeilijkheden, gehoorproblemen, blindheid
Het maakt allemaal niet uit, iedereen is welkom. Dit betekent niet dat er geen normale leerlingen in deze school aanwezig zijn. De normale leerlingen worden gemengd met leerlingen met speciale noden. In sommige klassen is er één leerkracht aanwezig en soms zijn er ook 2 klassen gemengd en dan zijn er dus ook twee leerkrachten in deze klas. Ook zijn er zeer veel assistenten beschikbaar. Deze personen zijn vooral aanwezig om de leerlingen met speciale noden te helpen. De leerlingen met speciale noden hebben les in zeer kleine groepjes, ongeveer 6 leerlingen, terwijl de andere leerlingen gewoon in de klas worden onderwezen. Dit is vooral voor de onderwerpen wiskunde, Fins en lezen. Voor andere vakken of bezigheden worden ze gewoon geïntegreerd in de gewone klassen. Er wordt 10 uur per week les gegeven in de kleinere klassen.
Mijn vraag na deze korte uitleg over het onderwijzen was: Is het curriculum voor alle leerlingen hetzelfde?. De directeur antwoordde hierop dat er inderdaad kleine verschillen zitten in het curriculum. De kinderen met het Down-syndroom krijgen hun eigen curriculum. De leerlingen met speciale noden hebben in principe hetzelfde curriculum als de gewone leerlingen, maar op hun eigen niveau. De leerlingen die in de kleinere klassen zitten, krijgen dezelfde leerinhoud als de normale leerlingen. Dus in principe behalen ze hetzelfde curriculum, maar met meer begeleiding.
Een medestudent van mij had ook een vraag: Worden de leerlingen met Downsyndroom niet uitgesloten tussen de andere leerlingen in de klas?. Een leerling van de zesde graad mocht hierop antwoorden. Haar antwoord was: Hoe kan je zoiets nog maar denken?. Ze was precies enorm geschokt van de vraag. De directeur bevestigde dat het in deze school als normaal wordt aangezien.
Deze school biedt een siësta (middagpauze) aan van 75 minuten. In deze 75 minuten krijgen de leerlingen hun gratis warme lunch en daarna mogen ze zelf beslissen wat te doen. Omdat de school veel bezig is met drama, muziek, cultuur
wordt er vaak aan deze workshops deelgenomen. Wij hadden de kans om een schoolband te horen spelen (in totaal zijn er ongeveer 6 bands in de school), een Chinese les te volgen en een zangles. De andere leerlingen kwamen we tegemoet in de gangen en buiten. Buiten hebben alle leerlingen de mogelijkheid om te schaatsen en te spelen met goochelmateriaal en nog veel meer. De laatste 20 minuten is iedereen verplicht om naar buiten te gaan.
De schooluren voor de eerste graad (7jaar) gaan van 08:15 uur tot 12:45 uur. Daarna is er een mogelijkheid om op school te blijven voor deze kinderen. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze meer les. De leerlingen van de zesde graad (12jaar) hebben les tot 13:45 uur, afhankelijk wanneer ze s morgens beginnen.
We hebben ook een heleboel lessen bijgewoond. Aan de klassen kan je al zien dat er zeer veel aan differentiatie gedaan wordt. Aan de muren hingen verschillende kunstwerken, veel informatieve spelen en de leerlingen waren ook bezig met verschillende oefenbladen of werkvormen. Meestal zag je toch meer dan één leerkracht in een klas, meestal vergezeld met een assistent. Één leerling was een test Engels aan het doen met een leerkracht. De opdracht was om de naam van het lichaamsdeel op de juiste plaats te kleven van de foto. De foto was geplastificeerd en er waren kleefstrippen op de foto, waar de leerling dan de namen op kon kleven. De leerkracht liet mij zien dat er verschillende fotos waren met verschillende namen en onderwerpen.
De leerlingen hebben de volgende verplichte vakken: Fins, wiskunde, Engels, milieu- en natuurlijke studies, geschiedenis, ethiek, muziek, kunst, LO, handwerk en technologie.
Kort samengevat bestond dit bezoek uit een korte introductie door de directeur, een rondleiding door 2 leerlingen van de 6de graad, een schoollunch, verdere rondleiding door de 2 leerlingen en een slotwoord door de directeur. Op het einde heeft de directeur nog enkele vragen beantwoord en daarna ons vriendelijk bedankt en ook gezegd dat we altijd welkom waren in hun school.
Hopelijk kunnen jullie op deze manier een beetje uit aan deze dag. In ieder geval, ik ga terug aan het werk...
01-03-2011 om 19:23
geschreven door Kim Leenaerts 
|