De tien dieren van de axenroos komen in dit boekje aan bod met het bijhorende versje en de strofe van het axenlied. Ze staan gegroepeerd per complementaire axen (bv. leeuw en kameel).Bij elk dier krijgen de leerlingen een doe-opdracht, waarmee verduidelijkt wordt wat de eigenschappen zijn van dat dier.Per dier vind je ook nog aparte aanvullingen met opdrachten, achtergrondinformatie en suggesties.
Zit je soms ook verlegen om oefenblaadjes met allerlei soorten '+, -, x en :'-sommen. Op het web heb ik een zevental 'sommengenerators' of 'sommenmakers' gevonden, waarmee je deze oefenblaadjes in no time aanmaakt... Overigens, de nummertjes voor de 'sommenmakers' geven géén beoordeling aan. Welke 'sommenmaker' de beste is, mag je zelf bepalen
Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zijn vaak online. Hoe kunnen zij worden beschermd tegen de onprettige aspecten van internet, zoals digitaal pesten? Met het Diploma Veilig Internet leren kinderen vaardigheden om bewuster om te gaan met internet en digitale media.
Klokkijker.nlis gemaakt door Jan Zegwaard. Jan Zegwaard is in het dagelijks leven elektronicus. De klok is gemaakt in Flash van Adobe. Meer informatie en een kleine handleiding vind je op de site als je links boven op het 'vraagteken' klikt. Naast dit 'vraagteken' vind je een knop 'Algemene instellingen'. Hier kun je o.m. kiezen voor een analoge of digitale klok en als je op de knop 'Klok instellingen' klikt, kun je het uiterlijk van de klok wijzigen (met cijfers en veel streepjes; zonder cijfers en veel streepjes; zonder cijfers en weinig streepjes en zonder cijfers en streepjes). Met de knop 'Digibord', links van het 'Gastenboek', kun je de klok vergroten, zodat je de klok op je digibord kunt gebruiken.
05-12-2009 om 00:00
geschreven door admin
04-12-2009
Kleuterspel
Zoek je leerspellen voor de jonge kinderen ... bruikbaar in de kleuterklas en de klassen van de eerste graad? Kijk eens op Kleuterspel.be Kleuterspel.be is gemaakt voor kleuter- en basisscholen, maar kan door zijn gebruiksvriendelijkheid ook thuis gebruikt worden. Op een zinvolle en educatieve manier kunnen kids kennis maken met leuke en leerrijke oefeningen, spelletjes en creatieve programma's.
Zoek je nog een leuke activiteit voor de computerhoek rond het Sinterklaasfeest ? Kijk eens naar het 'Minipad Sinterklaas'
Dit Mini-pad is - net als de andere 'Mini-paden - een kort en relatief eenvoudig Webpad, bedoeld voor eind groep 4 en groep 5 (eventueel begin groep 6 = voor Vlaanderen van tweede tot en met vierde leerjaar). Een Mini-pad heeft 4 opdrachten en 2 doe-opdrachten en maakt gebruik van School-TV Beeldbankfilmpjes (in dit speciale geval van 4 YouTube filmpjes). Het meest eenvoudig is om het werkblad uit te printen en te vermenigvuldigen. Desnoods met de kleurplaat al op de achterkant. Dit Mini-pad is in te zetten als keuzewerk, bij documentatiecentrum, bij begrijpend lezen, maar ook uitstekend klassikaal met het digitale schoolbord.
Bron: Computers in de klas NL
02-12-2009 om 00:00
geschreven door admin
30-11-2009
Leuke site
Website met o.a. diverse activiteiten (digibord) voor de onderbouw: mozaïek, kleuren, aankleden van sneeuwpop en diverse dieren, gezicht maken, muziek maken en werken met vormen. Ook leuk voor op het digibord: verhaaltjes zonder woorden (de kinderen kunnen er zelf een verhaaltje bij bedenken. (Bron)
De Margrietschool in Heerde www.margrietschool.nl komt ook dit jaar weer met een Sinterklaasliedje met een knipoog naar de actualiteit: De griep van Sinterklaas. Natuurlijk willen wij dat zoveel mogelijk kinderen lekker met ons meezingen. Wij zouden het fijn vinden als jullie het onder de aandacht willen brengen!
Ouders kunnen binnenkort met een eenvoudig systeem zien of hun kinderen veilig op school zijn aangekomen en wat ze daar de hele dag doen. Ook partners kunnen met een vergelijkbaar systeem simpel volgen waar de ander is en wat hij of zij aan het doen is.
Twippen staat voor ' thematisch werken in projecten'. "Vroeger pakte ik pakte een hoofdstuk uit een aardrijkskunde- geschiedenis of natuurmethode en hakte deze in losse onderdelen", schrijft Michiel Masselink op de blogsite 'Onderwijs in de 21ste eeuw'. "Per onderdeel moest een groep de werkboeken, leerlingboeken en al het bronnenmateriaal (o.a. op internet) gebruiken om een presentatie te maken. Aan het einde van het project presenteerde elke groep haar bevindingen, vonden er discussies plaats en had iedereen de leerstof onder de knie". ICT geeft aan het Twippen een extra dimensie. Lees er meer over op http://onderwijs21.wordpress.com/2009/11/01/twippen-thematisch-werken/
11-11-2009 om 00:00
geschreven door admin
09-11-2009
Wapenstilstand
"Woensdag herdenken we de eerste wereldoorlog. Ik behoor gelukkig tot het selecte groepje mensen dat in zijn leven nog nooit een oorlog heeft meegemaakt. Als je dat historisch bekijkt over de voorbije 2000 jaar heen, is dit een behoorlijke zeldzaamheid. In de streek waar ik woon, zijn er echter nog heel wat sporen terug te vinden van de eerste wereldoorlog. Ik vind het belangrijk om onze kinderen te attenderen op de verschrikkingen en gevolgen van een oorlog", schrijft Patrick Keysabil op zijn blog. Ontdek zijn lestips en meer info op http://www.site4school.net/?q=11-november
09-11-2009 om 00:00
geschreven door admin
06-11-2009
Sint-Maarten
Wordt er bij jou in de regio ook Sint Maarten gevierd op 11 november? Misschien heb je dan wat aan deze 'links' ...
In elke klas zitten leerlingen die wat meer aankunnen. Speciaal voor deze doelgroep bedacht Jack Nowee de Piekerpaden; extra werk voor (hoog)begaafde kinderen in groep 7 en 8. Ook leerlingen in de brugklas kunnen er prima mee uit de voeten. Deze week verscheen het eerste piekerpad: Mummies. Klik op http://pieker-pad-mummies.yurls.net
02-11-2009 om 00:00
geschreven door admin
30-10-2009
Braille
Kennismaken met Braille, het leven van Louis Braille en blind zijn. Les inclusief een hoofdstuk uit het boek 'Brief in Geheimschrift' van Rian Visser. De les is geschikt als introductie bij een les over Braille. Geschikt voor de leraar, maar ook voor de leerling als informatiebron voor werkstuk of spreekbeurt
De Droomfabriek is een project, ontwikkeld door Vlajo vzw, met de steun van de Vlaamse Regering via de oproep ondernemerschap. Het doel is om de ondernemingszin en daarbijhorende vaardigheden bij leerlingen van de eerste kleuterklas tot het zesde leerjaar te stimuleren. We stappen in de wereld van Doedel en ontwikkelen ervaringsgericht de creatieve krachten en talenten van de leerlingen.
Op zoek naar materiaal voor het digibord voor je school ? Op http://www.ict-platform.be/ krijg je enkele pareltjes voorgeschoteld. Klik op de de link I-bord in de juiste doelgroep.
21-10-2009 om 00:00
geschreven door admin
18-10-2009
Mag het iets meer zijn?
'Pieker-paden' zijn webpaden voor de kinderen op school die wat meer aankunnen. Ze zijn wat "pittiger" in opzet dan de gewone web-paden, dus uitermate geschikt als extra materiaal voor bijvoorbeeld (hoog) begaafde kinderen in groep 7 en 8. Maar ook de brugklas kan hiermee prima uit de voeten.
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be