We nodigen u van harte uit voor de eTwinning infosessie voor basisonderwijs op woensdag 3 maart 2010 van 14.00 tot 19.00 in Antwerpen. Deze infosessie wordt georganiseerd in samenwerking met eTwinning Nederland. Deze workshop staat ook open voor pedagogische begeleiders, docenten en studenten uit de lerarenopleiding.
eTwinning is de community voor scholen in Europa . Op de Europese portaalsite kan u projectideeën en projectpartners vinden voor een Europees project. U krijgt er ook gratisonline webruimte om samen te werken met uw Europese projectpartners.
Momenteel zijn er meer dan 82.000 leerkrachten in Europa geregistreerd en meer dan 4400 projecten actief.
Op deze studienamiddag zal u kennismaken met eTwinning en zullen ervaren leerkrachten hun projecten voor kleuter- en lagere scholen aan u voorstellen. Tijdens een praktische sessie zal u op de computer het eTwinning-proces doorlopen. U kan ook kennismaken met de Nederlandse collega's en met hen ideeën uitwisselen of projecten opstarten.
Deelname aan deze infosessie is volledig kosteloos. Inschrijven is verplicht en het aantal plaatsen is beperkt. Om deel te nemen, stuurt u voor 26 februari 2010 een e-mail met uw gegevens naar info@etwinning.be
De Europese Commissie wil dat de beheerders van sociaalnetwerksites minderjarigen beter beschermen. Volgens een onderzoek van de EU zijn de persoonlijke gegevens van de helft van de Europese tieners openbaar. Ze beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn.
Steeds meer scholen hebben in bijna elk lokaal een digitaal schoolbord hangen. Vaak wordt dit bord alleen gebruikt als een digitale variant op het traditionele bord, namelijk voor schrijven en tekenen. Maar juist de multimediale mogelijkheden maken een digitaal schoolbord zo aantrekkelijk. Zeker wanneer leerlingen de les later nog eens terug kunnen kijken.
In het zesde deel van de cursus Onderwijs en ICT, legt Serge de Beer uit hoe je met eenvoudige middelen een boeiende les kunt samenstellen. Het is een eerste stap om leraren meer met de mogelijkheden van digitale borden te laten doen.
Begin maart zal het zevende deel van deze cursus verschijnen, dat volledig in het teken staat van serious games.
Van 5 tot 12 februari 2010 kiezen jongeren op school en in het jeugdwerk opnieuw Kleur tegen Pesten! Zoals ieder jaar wordt de aftrap gegeven in de winnende school van de Pesten-dat-kan-niet-prijs. Doorheen de week worden creatieve acties op touw gezet en boeiende bijscholingen georganiseerd.
Nieuw dit jaar is de samenwerking met Ketnet. Samen met de Ketnet-wrappers Kobe en Veronique nodigen we alle jongeren uit om coole en originele slogans tegen pesten te bedenken.
Wil je meer weten over de week, de acties, de partners of de wedstrijd i.s.m. Ketnet, neem dan vlug een kijkje op de website www.kieskleurtegenpesten.be
bron: CEGO Nieuwsbrief
02-02-2010 om 00:00
geschreven door admin
31-01-2010
Tangrams
Een 'tangram' is een Chinese puzzel waarbij je met zeven stukjes een figuurtje moet maken. André Manssen zette daarover een berichtje op zijn blog : " Omdat dit m.i. lessen zijn die veel tijd vragen, heb ik vanmorgen nog een nieuwe 'Computeropdracht' gemaakt: "Tangrams". Mijn leerlingen kunnen dan 'tangrams' maken op de pc's tijdens het 'zelfstandig werken'. De opdracht kan je bekijken via http://sites.google.com/site/tangramopdracht/
Het Gezinspakket e-safety is een initiatief van Insafe. Zowel UPC als Digivaardig & Digibewust hebben bijgedragen aan het pakket dat kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar helpt de risicos van internet te herkennen en ouders hun kinderen veilig te laten internetten. Veilig internet is een van de speerpunten van het maatschappelijke beleid van UPC Nederland.
Het pakket is op te vragen via: www.upc.nl/internet/veilig_internet/esafety/. Aan de hand van stickers, vragen en oefeningen wordt kinderen spelenderwijs geleerd wat veilig internetten is. Zij krijgen onder meer tips over hoe zij het best hun online-profiel vorm kunnen geven (informatie over onder meer hun leeftijd en hobbys), hoe om te gaan met online-contact met onbekenden en wat de gevolgen kunnen zijn van online-pesten.
Wil je een YouTube-filmpje op je computer laden om in de klas te gebruiken? Dat lukt normaal gesproken niet. Maar als je in het betrokken internetadres de 'y' van 'youtube' door een 3 vervangt, krijg je een nieuw scherm dat je toelaat om de film in twee verschillende formaten te downloaden. Het Klasse-filmpje over 'verhalen vertellen aan kleuters' (www.youtube.com/watch/?v=4Is_vM2yYd8) wordt zo www.3outube.com/watch/?v=4Is_vM2yYd8. Succes!
Bron: Nieuwsbrief lerarenkaart
24-01-2010 om 11:52
geschreven door admin
20-01-2010
Cyberkids
Cyberkidz is een educatief platform dat aansluit bij de leerdoelstellingen van het lager onderwijs. Door de educatieve spellen te spelen, oefenen de kinderen in groep 1 tm 8 op een leuke manier de lesstof die in de lagere school onderwezen wordt. Bij de spellen van Cyberkidz ligt de nadruk op Educatie en Entertainment, oftewel: spelend leren. Ideaal voor klassikaal op een digibord, smartboard of touchscreen, maar ook individueel door de leerling op school en thuis te gebruiken.
John Demmers (www.webkwestie.nl) plaatste het volgende berichtje op de Yahoo Scholenlijst: "Ik heb een webkwestie / webquest gemaakt t.b.v. hulpacties voor de ramp in Haïti."
Mits enkele aanvullingen zeker en vast ook bruikbaar in de Vlaamse klassen
Bron: Computers in de klas
18-01-2010 om 20:03
geschreven door admin
17-01-2010
Pastonet
Op Pastonet (http://users.telenet.be/pastonet/liturgia/vieringen/vierindex.html ) kan je een hele reeks gebeds- en eucharistievieringen omtrent allerlei thema's terugvinden. Zo zijn o.a. doopsel, communie, vormsel, school, rouw, jeugd, huwelijk e.d. opgenomen. Onderwerpen zoals geluk, breken en delen, liefde, verbondenheid, gastvrijheid, verbondenheid enz. zijn een greep uit het aanbod.
Educatieve culturele DOE activiteiten overzicht 4 tm 12 jaar
De culturele doe activiteitensite PO van CKplus is geheel vernieuwd.
Via een menuutje komt u bij de inhoudsopgave van naslag- infosites voor scholier en docent, schoolvoorstellingen, workshops, lessen en lespakketten voor bij u IN SCHOOL te doen, en educatieve activiteiten in musea. Dit t.a.v. dans, beeldende kunst, theater en toneel, film en fotografie, muziek en cultureel erfgoed- geschiedenis.
Geregeld worden er meldingen gemaakt dat je ICT perfect kan inzetten in de klas om bepaalde leerproblemen mee aan te pakken. Op http://www.lexima.nl/ kan je alvast meer info vinden
De zoekmachine voor kinderen, Meestersipke.nl, is totaal vernieuwd. Naast het zoeken in Meestersipke.nl zoeken kinderen nu met hetzelde zoekwoord ook in bijna 10 andere websites voor kinderen.
Ook nieuw zijn de pagina's waar leerlingen door heen kunnen bladeren als ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk. Verder nieuw op de voorpagina: de Meester Sipke Top 10, het laatste nieuws van het Jeugdjournaal en Leesplein en directe links naar 12 geselecteerde websites.
Van 13 tot 28 maart 2010 is het Jeugdboekenweek. Kinderrechten is het thema, 'Recht op boeken!' de slogan. Twee weken lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en cultuurcentra de mooiste kinderboeken (4-12 jaar) in de kijker. Stichting Lezen stelde boekenpakketten, lessuggesties en een assortiment aan feestmaterialen samen. De boekenpakketten bestel je aan een voordelig tarief.Doe dat uiterlijk 27 januari. Voor elke leeftijdsgroep is er een selectie van zes boeken die allemaal passen binnen het thema kinderrechten. Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar die moeite hebben met lezen, is er een aangepast pakket. Maak er een echt festival van en koop ook affiches, ballonnen, vlaggenlinten, stickers en buttons. De lessuggesties download je gratis.
'Pieker-paden' zijn webpaden voor kinderen in groep 7 en 8, die je de gelegenheid geven wat meer 'vertikaal' te differentiëren. Ze zijn wat "pittiger" in opzet dan de gewone web-paden. De informatie staat niet meer per vraag aangegeven, maar staat bij elkaar in één blok. Ook bij de beantwoording van de vragen wordt meer taalbeheersing (m.b.t. het formuleren van een zin) van de leerling verwacht.
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be