Op de website Digibord op School kan je links vinden naar lesmateriaal van Gerard Drummer.
Je vindt er een Google Earth bestand met informatie over de vulkaanuitbarsting op IJsland. Ligging van alle vulkanen op IJsland. Wat is een vulkaan? Waarom zijn er zoveel vulkanen op IJsland? Wat heeft dat te maken met aardplaten? Foto's van de aswolk.
Wie wel eens met leerlingen een film heeft gemaakt, zal mijn ervaring delen. Op het moment dat je ze vertelt dat ze een film mogen maken, stormen ze naar de camera en willen ze aan de slag. Het is dan behoorlijk lastig om ze te vertellen dat voordat je gaat filmen je eerst een plan moet maken dat je vastlegt in een storyboard.
Met dit digitale storyboard (afkomstig van de site Kid's Vid) wordt dat in ieder geval een stuk leuker en daarmee iets minder een hindernis die ze moeten nemen onderweg naar de camera ;-) In het storyboard leg je per scène vast: ....
Op zoek naar oefeningen om te gebruiken in de klas ? Op de website van de scholengemeenscpa KaBaGe vind je een waaier aan oefeningen en websites waar altijd wel een ideetje rond ICT-integratie te rapen is. Allemaal geordend per leerjaar. Ga gerust even rondneuzen misschien vind je wel iets bruikbaars voor de komende stage
De paasvakantie is in zicht. Even zal deze blog niet bijgewerkt worden
03-04-2010 om 15:34
geschreven door admin
02-04-2010
Picto's
Voor leerlingen met ASS en leerlingen met structuurproblemen helpt een dagplan met picto's. Sclera vzw ontwierp picto's voor mensen met een verstandelijke handicap. Die zijn ook bruikbaar voor andere doelgroepen. Je kan pictogrammen zoeken op beginletter of categorie. Bekijk zeker eens de categorie 'school'. Opslaan op je computer kan in klein of groter formaat.
De kidssite van Kennisnet is vernieuwd. Er is een nieuwe 'omgeving' gemaakt, waarin je allerlei toffe spellen voor de klas kan terugvinden. Een aantal rubrieken kan je meteen toepassen in je klaspraktijk.
Edurep is een centrale voorziening die (digitaal) leermateriaal op internet vindbaar maakt. Edurep staat voor het inrichten van het Educatieve Repositories Netwerk (een netwerk van educatieve databases). Veel uitgeverijen, onderwijsinstellingen en cultureel-maatschappelijke organisaties hebben een collectie van (digitaal) leermateriaal. Deze collecties worden ook wel repositories genoemd. In zo'n collectie zijn leerobjecten gelabeld door kenmerken, de zogenaamde metadata. Voorbeelden hiervan zijn titel, auteur, onderwijsniveau en sleutelwoorden zoals bijvoorbeeld vakken (wiskunde, taal, ...) maar ook spcifiekere termen (lezen, spelling, ruimte, ...).
Edurep haalt metadata op uit de repositories. Deze metadata worden opgeslagen en via een zoekmachine doorzoekbaar gemaakt. Op die manier ontdek je snel een schat aan beschikbaar digitaal lesmateriaal, toetsmateriaal, websites, filmpjes, plaatjes of multimediale opdrachten. Al deze leerobjecten worden op dezelfde manier gemetadateerd.
Edurep verzamelt de metadata over zowel digitale als niet-digitale leerobjecten. Digitale objecten kunnen via een link direct opgevraagd worden, terwijl bij niet-digitaal leermateriaal (bijvoorbeeld een boek) vaak alleen informatie gegeven wordt over dat leerobject. De aanbieder bepaalt zelf hoe het leerobject opgevraagd kan worden. Als er bijvoorbeeld kosten verbonden zijn aan het opvragen van het leermateriaal, is de aanbieder zelf verantwoordelijk voor een "betaalpoort".
Linda Humme publiceerde een notebookles over de lente op Digibord op School, een les met 7 activiteiten m.b.t. de lente, te gebruiken als starter, afsluiter of als tussendoortje. (9 t/m 12 jaar)
Met Sommenmaker (http://sommenmaker.nl/) kan je oefenbladen genereren met optellingen en aftrekkingen. Hierbij zijn een aantal zaken instelbaar, zoals de brug en de grootte van de uitkomst. Ik gebruikte daarvoor vroeger een Engelstalig programma (iets met factory...), maar het kan nu ook online. Voor de eerste graad, kan dit ook (en zelfs nog veel beter) met het programma Het Digitaal Rekenboek, dat gratis is te downloaden op mijn website van Triangel. De oefeningen zijn bij het Digitale Rekenboek wel beperkt tot 100, maar je kan het soort oefening nog veel nauwkeuriger bepalen. Er zijn ook puntoefeningen mogelijk en je kan de antwoordsleutels ook uitprinten.
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is als centrale inrichtende macht bevoegd voor de ontwikkeling van haar leerplannen en voor de goedkeuring ervan voor ze ter advisering/goedkeuring worden voorgelegd aan de onderwijsinspectie/de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel.
Kwaliteitsvolle leerplannen zijn een belangrijk instrument voor leraren om dag aan dag goed onderwijs te realiseren; ze kunnen ook worden aangewend als hefbomen om onderwijsvernieuwingen ingang te laten vinden. Wat we leerlingen willen meegeven en hoe dit vorm en inhoud krijgt in het onderwijs, is dan ook een centrale vraag met betrekking tot leerplanontwikkeling.
Bordwerk.nl is een nieuwe community website voor het basisonderwijs. Op Bordwerk.nl kunt u samen met andere onderwijzers presentatiematerialen delen, zoals flipcharts, smartnotebook bestanden, powerpointpresentaties etc. Ook vindt u hier een groot aantal video's, websites en gereedschappen die u direct kunt inzetten tijdens het lesgeven op het digitale bord. Door op materialen te stemmen of te reageren zien bezoekers van de website snel welke materialen door de gemeenschap als goed ervaren worden. Voeg materialen die u vindt toe aan uw eigen favorietenpagina zodat u een overzicht krijgt van alles wat voor u bruikbaar is.
Kennisnet biedt via de website http://kids.kennisnet.nl een veilige speel- en ontdekomgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De site biedt kinderen een stimulerende omgeving waarin verrassende elementen afgewisseld worden met informatie en educatieve games. Kids.kennisnet.nl maakt uw leerlingen spelenderwijs ict- en informatievaardig.
Uw leerling kan op de site spelen en ontdekken zonder daarbij het risico te lopen allerlei ongewenste invloeden te krijgen. De inhoud wordt zorgvuldig verzorgd door de webredactie van Kennisnet. Bij het verlaten van het Kennisnetdomein wordt de bezoeker hier door middel van een pop-up van op de hoogte gebracht. Kids.kennisnet.nl is een website die naast eigen content ook toegang geeft tot websites van andere organisaties
De bedoeling van de website www.computermeester.be is om leerkrachten en ouders hun kinderen op een leuke en eenvoudige manier te leren omgaan met wiskunde, taal en wereldoriëntatie. De computerspelletjes zijn zo opgevat dat het inoefenen van een vaardigheid als speels ervaren wordt. Ontdek het zelf op de website!
28-02-2010 om 11:45
geschreven door admin
25-02-2010
Rekenen oefenen
Een tijdje geleden vroegen enkele studenten materiaal dat ze konden gebruiken tijdens huiswerkbegeleidingssessies. Misschien dat met het aangeboden materiaal op rekenen-oefenen.nl rekenen leuk kan worden? Doordat op deze webstek een onbeperkte hoeveelheid rekensommen in heel veel verschillende varianten aangeboden worden, kunnen kinderen hun vaardigheden en zelfvertrouwen aanscherpen. Er is altijd wel een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Misschien gebruik jij in je klas een digibord? Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Momenteel focussen verschillende fabrikanten, waaronder SMART, zich op het ontwerpen van digitafels.
De SMART Table is de eerste interactieve tafel voor basisonderwijs waarbij meerdere leerlingen tegelijkertijd op het scherm kunnen werken. Ontdek de eerste interactieve tafel voor basisonderwijs ter wereld die door meerdere mensen tegelijk gebruikt en aangeraakt kan worden. Dankzij het interactieve leercentrum van de SMART Table kunnen leerlingen samenwerkingsactiviteiten in de praktijk brengen - en hoe meer handen hoe liever.
De tiktegel, de Swinx, de Skoolmate deze en andere technologieën zijn de afgelopen weken uitgetest. Ook de komende weken worden allerlei snufjes uitgeprobeerd.
De ervaringen van de testscholen worden gebruikt tijdens het Leren van de Toekomst. Inmiddels is de startdatum bekend: vanaf 22 maart 2010 gaan drie klassen van basisschool de Schakel uit Eibergen drie weken lang de geplande lesstof behandelen. Niet met lesboeken en werkschriften, maar met bijvoorbeeld PDAs, podcasts en touchtables. Ook is besloten welke groepen mee gaan doen, namelijk groep 6, 7 en 8.
SURFnet Nederland heeft in samenwerking met een aantal hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen een onderzoek uitgevoerd naar het beveiligingsbewustzijn van studenten en medewerkers. Daaruit blijkt dat de aandacht voor internetbeveiliging onder studenten laag is, terwijl ze aangeven wel bekend te zijn met bedreigingen via internet als spam, hoaxen en phishing. Ruim 3500 gebruikers hebben meegewerkt aan het onderzoek, waaronder circa 2200 studenten en 1300 medewerkers.
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be