Vandaag, 8 december 2008 vieren de Islamieten het Offerfeest. Ook in jouw school zijn er wellicht kinderen die deze religieuze feestdag meevieren met hun familie. Zoek je lesmateriaal ? Kijk eens rond op het web.... en maak kennis met http://www.kinderpleinen.nl/showPlein.php?plnId=1456
08-12-2008 om 00:00
geschreven door admin
07-12-2008
Nieuwjaarsbrieven online ?
Op zoek naar een originele nieuwjaarsbrief voor je leerlingen? Je kan meer dan honderd voorbeelden van nieuwjaarsbrieven downloaden van de website Met mijn armpjes open ... van Canon Cultuurcel. Bovendien vind je er negen brieven van Vlaamse auteurs. De nieuwjaarsbrieven zijn van de hand van creatieve leraren, ouders en jeugdauteurs en zijn per leeftijdsgroep gerangschikt.
Jack Nowee schrijf op zijn blog: "Morgen maken mijn leerlingen (6/7) tijdens het zelfstandig werken het Webpad Sinterklaas af. Een succes! Vrijdag hebben we surprises in de klas. In het weekend de laatste pepernoten, de resten speculaaspop en chocoladeletters wegwerken en even bijkomen en dan... maandag 'op naar de Kerst!'. Wij hebben dan nog twee volle weken tot de Kerstvakantie. En de leerlingetjes hoeven zich die weken niet te vervelen, want er is een hoop leuks te vinden op het WWW... En allemaal zaken die prachtig passen bij de laatste weken van dit jaar... "
You Tube ken je wellicht wel ... en Garage.TV ook ? De Beeldbank zit standaard in je hoekenwerkpakket ....
Maar ken je Klasse TV al ? In de tweede aflevering van de reeks 'Op de hielen van' loopt de camera van TV.Klasse een dagje mee met schoolarts Liesbet. In haar dokterstas zitten spuitjes voor het eerste leerjaar en een gehoortest voor het vijfde leerjaar. Hoe stelt dokter Liesbet de kinderen gerust? Kijk mee achter de schermen van het medisch schooltoezicht.
Best bruikbaar tijdens een ouderavond of ... waarom geen link op de website van de school naar deze reportage?
Met speelse rek-, kracht- en evenwichtsoefeningen zorg je ervoor dat je leerlingen niet de hele dag stilzitten in de klas. Zo voorkom je meteen rugklachten en andere gezondheidsklachten. In het preventief bewegingsproject Rugla presenteert hoofdpersonage Svieke Kronkel een hele reeks bewegingstussendoortjes. Er is een Rugla-versie voor de kleuterklas en voor elke graad van de lagere school. In elke klapblok vind je tips om je rug te sparen en voedingstips. Rugla is ontwikkeld door kinesisten in opdracht van VIVA-SVV. De klapblokken worden uitgegeven door uitgeverij Abimo: www.abimo.net Meer informatie via deze link
De site http://www.muisinjeklas.nl/ is bedoeld om voorlichting te geven over veilig internetten met als speerpunt Digitaal pesten.
Daarnaast is muisinjeklas heel praktisch opgebouwd. Er worden tips gegeven over computergebruik, bepaalde functies in programma's worden uitgelegd. De tips en opdrachten zijn laagdrempelig. Iedere leerkracht, ook de leerkracht met weinig affiniteit met de computer, kan er mee aan de slag.
Zoals beloofd, pikken we de draad weer op - vooral op vraag van onze derde jaars-studenten. 86 % van de deelnemers aan onze poll met de vraag 'Moeten we deze blog verder onderhouden' gaven een positief antwoord. Dus ... vanaf morgen gaan we opnieuw van start !
Brenda & Marc
27-11-2008 om 17:24
geschreven door admin
23-10-2008
Rondvraag
Beste studenten
Enkelen onder jullie vroegen, naar aanleiding van de eerste stagemomenten, wanneer we de blog terug beginnen te vullen met ICT-nieuwtjes.
Daarom organiseren we even een poll (rechts aan te klikken) om te weten of jij deze mening deelt of niet.
We hopen dat jullie je mening massaal kenbaar maken
Brenda De Bouw & Marc Gorremans
23-10-2008 om 17:25
geschreven door admin
13-06-2008
Naar zee
Gelezen voor jullie in de nieuwsbrief POLS ... een leuke link naar een internetopdracht over strand en zee van Jack Nowee. Opdracht voor eerste en tweede graad basisonderwijs
Wil je op de hoogte blijven van de hoogtepunten van het nieuws? Dan kan je via www.kranten.com een gratis abonnement nemen op een overzicht van het nieuws van de Belgische en Nederlandse kranten. Stipt om 8.30 uur krijg je het nieuwsoverzicht in je mailbox gedropt
Rekensommen is bedoeld om kinderen te helpen met hoofdrekenen. De leerkracht kan per leerling instellen welke oefeningen er gemaakt moeten worden. De leerling lost deze oefeningen op in een mooie, grafische omgeving, vergezeld van enkele leuke karakters.
Met Google Vertaling kun je sinds kort Nederlandse teksten direct vertalen van en naar 23 talen: Arabisch, Bulgaars, Chinees (traditioneel en vereenvoudigd), Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Frans, Duits, Grieks, Hindi, Italiaans, Koreaans, Japans, Noors, Pools, Roemeens, Russisch, Spaans, Zweeds, Portugees.
Jack Nowee maakte een webpuzzel over de Olympische Spelen voor leerlingen van de basisschool met de gratis internettool YURLS. Voor de Webpuzzels die Jack tot nu toe gemaakt heeft, is heeft hij ook een overzichtspagina gemaakt.
Webkwesities (webquests) zijn een leuke werkvormen om ICT te implementeren. Een Webpad is dan weer wat anders ... De Olympische spelen inspireerden enkele leerkrachten om zelf aan de slag te gaan. Zowel een webquest als een webpad is te bekijken ophttp://www.bloggen.be/ictco
Lezen en luisteren in de lagere school ... niet OK ?
Informatie opzoeken die letterlijk terug te vinden is in een tekst lukt heel wat twaalfjarigen, maar verbanden leggen of reclameboodschappen doorzien, blijkt heel wat moeilijker. Wie graag leest, presteert beter voor lezen én luisteren. Die resultaten van de peiling Nederlands lezen en luisteren bij bijna 3 000 leerlingen van het zesde leerjaar stemmen tot nadenken over onderwijskwaliteit in Vlaanderen. Deze week ontvangen alle Vlaamse scholen de brochure 'Peiling lezen en luisteren (Nederlands) in het basisonderwijs' met de resultaten.
Om vergissingen te vermijden, zetten we alles nog eens op een rijtje
* DIGITAAL PORTFOLIO - wordt binnengestuurdten laatste op zondag 25 mei 2008 via Toledo+ * STAGEOPDRACHT ICT (stage 2B) - formulieren worden binnengebracht in het studentensecretariaat tweede verdieping voor donderdag 29 mei 2008 * ICT TOETS - de online toets (Toledomap Begeleiden van kinderen 2) vul je in ten laatste op zondag 1 juni 2008
Veel succes !
Marc
14-05-2008 om 09:31
geschreven door admin
Radioboeken
Radioboeken is een idee en initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel, het cultuurhuis van Nederland en Vlaanderen in Brussel (www.deburen.eu). Radioboeken zijn nieuwe verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs geschreven en voorgelezen in opdracht van deBuren. De verhalen verschijnen niet in druk, maar zijn na de publieke opnames alleen nog te beluisteren via internet en radio.
De Radioboeken zijn als podcast te beluisteren via www.radioboeken.eu. Dat is een groot succes gebleken. Sinds juli 2006 werd al 350.00 keer een verhaal gedownload. Daarmee is Radioboeken de meest succesvolle literaire podcast van de Lage landen. Op dit moment staan er al 55 verhalen online. Onder de deelnemende schrijvers bevinden zich Kader Abdolah, Oscar van den Boogaard, Hafid Bouazza, Désanne van Brederode, Saskia de Coster, Yves Petry, Hella S. Haasse, Kristien Hemmerechts, Stefan Hertmans, Lieve Joris, Ivo Michiels, Ellen Ombre, Wanda Reisel, Dimitri Verhulst, Tommy Wieringa en vele anderen.
Voor meer informatie over Radioboeken en de auteurs: zie www.radioboeken.eu
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be