De leerlingen van 1 methode hebben teksten geschreven over hun eerste maanden in het Atheneum.Je kan hier lezen hoe zij de eerste maanden ervaren hebben.
Welkom in het Atheneum
Wij zitten hier nu al bijna een half jaar op school en voelen ons hier echt thuis door de vriendelijkheid van het personeel en de leerkrachten waar je eigenlijk alles tegen kan zeggen.
Wij hebben ervoor gekozen om methode te doen. Methode is eigenlijk ook gewoon les, maar wij mogen meer samenwerken. We hebben wel gewoon dezelfde boeken en leerstof als de anderen.
In de gewone klassen, 1A en 1B, hebben ze meer leerkrachten dan in
methode. Bijvoorbeeld: zij hebben meneer Quintens voor één vak, dus maar
één uur, maar in methode hebben wij hem drie uur.
We hebben nieuwe vakken gekregen: N.A.W., Engels en techniek. De leerlingen van moderne hebben dan nog "W.W." en "leren leren" tijdens de uren dat de Latinisten Latijn krijgen.
In heb begin verdwaalden we heel snel, maar er waren altijd andere leerlingen die zeiden: "Daar is dat lokaal." Het waren natuurlijk heel grote gebouwen met verschillende gangen en blokken. Na een tijdje zijn we het zo gewoon geworden dat we de school op ons duimpje kennen.
In het begin dat we onze boeken kregen, dachten we: "O nee, zo veel boeken!" en ze waren zo zwaar, maar uiteindelijk bleken ze echt superleuk te zijn.
We moeten er nog steeds aan wennen dat we pas om 10.55 u een koekje mogen gaan eten in plaats van om 10.00 . We gaan ook pas eten om 12.50 u.
Zo nu weten jullie wat meer over de school!
Nikki Curfs en Gwendoline Verding
Hallo, ik zit in het 1ste jaar en ik volg methode.
Wat houdt methode in? Methode is een soort 'richting' die je kunt kiezen. Je krijgt dezelfde vakken en leerstof maar toch is het anders. Je leert in methode veel samenwerken. Dit gebeurt met projecten. Je zit ook meestal in je methodeklas, dan hoef je niet de hele tijd te verwisselen van klas.
Bij een project kiezen we eerst een thema. Dat thema moet wel iets zijn waar je bij Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis aan moet werken. Ik geef een voorbeeld: we hadden het project Tongeren en daar konden we met Nederlands de kinderen van het 5de en 6de van de Mijlpaal uitnodigen en rondleiden. In de les wiskunde gingen we Tongeren in cijfers doen. Bij aardrijkskunde gingen we de oude kaart van Tongeren zoeken. En met geschiedenis gingen we gewoon de geschiedenis van Tongeren onderzoeken. En op dit moment zijn we nog een nieuw project aan het verzinnen.
In methode kun je ook altijd over je problemen praten met de leerkracht en de klasgroep. Dit doen we in de praatronde. Er wordt ook altijd een oplossing voor je probleem gezocht. Na 3 maanden ben je de school al een beetje gewoon en ken je de leerkrachten al een beetje. Dan mag je een vertrouwensleerkracht kiezen. Daarmee kan je steeds praten.
Enkele weetjes over de school:
- de school start om 8 uur 25 en eindigt om 3 uur 20.
- 's middags kun je je boterhammen opeten in de refter of je kan een broodje bestellen.
Storm De Prest
Hallo allemaal
Zoals jullie weten is dit het Atheneum. Deze school is klein maar tegelijkertijd heel gezellig. Ook de klasgroepen zijn klein waardoor je ook een hechtere band hebt met elkaar. De leerkrachten luisteren altijd en helpen je als je problemen hebt, ze begrijpen je en ze kennen je beter.
De eerste dag was voor ons best eng want het was onze eerste dag in het middelbaar. Het was ook raar om de overstap van oudste naar jongste te doen. De eerste twee weken was het wel wat wennen, maar dan verliep alles wel heel vlot. De eerste week liepen we nog met ons plannetje, lessenrooster rond omdat we nog niet goed wisten waar alles was. Ook de namen waren moeilijk te onthouden. En niet te vergeten: "mevrouw" en "meneer"! In het begin was het even wennen: wij dachten dat we onze vakken en lokalen nooit gingen kennen.
We hadden ook een aantal nieuwe vakken bv.: PO, MO, 2 uur LO, techniek, Engels, Latijn, NAW, aardrijkskunde, geschiedenis (vroeger WO). Omdat we zoveel verschillende vakken hebben, hebben we natuurlijk ook veel boeken. De eerste dag gingen we al onze boeken halen. Toen we al onze boeken zagen, werden we al bang, maar het valt heeeeel goed mee.
Het dagschema is wel een heel grote verandering want we hebben 6 à 7 lessen per dag. Niet alleen de lessen waren een grote verandering, ook de speeltijden. We moesten in het begin altijd tijdens de lessen naar het toilet en hadden ook altijd honger.
Zo, nu weten jullie wat meer over onze eerste dagen op school.
Jonas Carolus, Marie Houben, Ilona Morcinek
De eerste schooldag
De zomervakantie was voorbij en ik ging opnieuw beginnen op een nieuwe school.
Ik stond vroeg op en ging naar school. Op het speelplein stonden er allemaal kinderen. Ik herkende niemand. Alle eerstejaars gingen naar de gymzaal. Daar deden we een "leefsleutelspel": dan leerde je elkaar kennen. We werden vervolgens ingedeeld. Ik kwam in een kleine, gezellige klas die bestond uit 9 leerlingen.
Met zo weinig leerlingen begonnen we elkaar heel goed te kennen en methode houdt ook in dat je goed moet kunnen samenwerken.
Een paar dagen later had ik al een paar vrienden. Deze school vind ik echt tof!
Shankar Nabben
|