Jambo iedereen! Zo gingen we van start bij het thema 'Afrika'. Iedereen onmiddellijk laaiend enthousiast. We verkenden de koffer die Kwansi ons opstuurde vanuit Afrika. Wat zat daar allemaal in: boeboe's, hoofddoeken, een vijzel, een veegborstel (wel heel speciaal) en nog veel meer. Die verwonderde blikken!! Super om te zien. We maakten Afrikaanse maskers, een regenbuis met zebra- of girafprint en tekenden echte Afrikaanse kunst. Maar naast het knutselen moest er natuurlijk ook gewerkt worden: woorden naschrijven, giraffen rangschikken van lang naar kort en een echte massaïketting kleuren volgens patroon (voor ons contractwerk). De leukste activiteiten waren zonder twijfel het haarvlechten, de jongens als massaï krijger schilderen en de afsluiter met het maken van couscous en de Afrikaanse dans. En wat zeker zal blijven hangen, zijn de liedjes 'Olélé' en 'Tendelé'. Misschien kunnen jullie thuis ook al meezingen!!
Hopelijk genieten jullie evenveel van de foto's als de kleuters van alle activiteiten! Veel kijkplezier.
De koffer verkennen
Afrikaanse maskers maken
Een massaï-ketting maken (contractwerk)
In het Afrikaans huis: de baby's worden op de rug gedragen!!
Spelen met de Afrikaanse dieren: the big five!!!
Zoals in Afrika: in de poppehoek eten we allemaal uit 1 grote pan.
Super hoe ze samen spelen!!!
Manden met fruit op het hoofd dragen
Even tot rust komen in de leeshut
Pfff, werken geblazen: giraffen rangschikken van lang naar kort
Samen met de kleuters van 1KB: de jongens worden echte massaï-krijgers!!
Zo stoer!!!
En de meisjes krijgen Afrikaanse vlechtjes
Zie ze stralen!!
Het resultaat!!
De regenbuis maken
De afwerking: vlekken zoals bij de giraf of strepen zoals de zebra.
Puzzel maken: een zebra: niet makkelijk hoor met al die strepen!!
Ik ben als juf superblij en supertrots om te horen, te lezen en te zien dat ons huidig BC, Afrika, ontzettend in de smaak valt bij de kleuters. Het is fantastisch om te zien hoe snel de kinderen inpikken op wat ik hen bijbreng en hoe ze dit in de klas tot uiting brengen in hun spel. Zalig om te zien gewoon. Het spel in de poppenhoek/Afrikaans huis waar de potten op het hoofd worden gedragen en de baby's met draagdoeken op de rug rusten. De Afrikaanse dieren die hun plaatsje krijgen in de blokkenhoek, de Afrikaanse muziek die al dansend verkend wordt en niet te vergeten de Afrikaanse liedjes die we tot nu leerden. Hopelijk mochten jullie hier al van meegenieten thuis. We leefden ons ook al helemaal in met de Afrikaanse kapsels en de beschilderde Massaï- krijgers. Leuk om te zien dat sommige kleuters de vlechtjes nog niet kwijt wilden!! Op de foto's van het thema is het nog even wachten. We gaan eerst nog even heel wat plezier beleven en nog wat werken aan ons tweede contractwerk. Tot binnenkort!!
Na alle oliebollen, frietjes, suikerspinnen, ... van de kermis, was het tijd om de gezonde toer op te gaan. Fruit en groente was het volgende BC. We leerde over pitvruchten en steenvruchten en over bladgroenten en peulvruchten. Niet makkelijk hoor!! Ook was het tijd voor het eerste contractwerk. Er werd gezweet en gezwoegd. Af en toe moest juf even herhalen dat er nog maar enkele dagen tijd was om eraan te werken, maar met succes, want iedereen was op tijd klaar. Er moest gepuzzeld worden, appels geteld worden en lettergrepen moesten geklapt worden. Een heel werk! En dat bovenop alle andere werkjes zoals stempelen met wortels, een druiventros maken, groenten en fruit sorteren, namen van fruit zoeken... . Met andere woorden, het waren hele drukke weken tussen de groenten en het fruit. Maar gelukkig vonden we toch nog de tijd om een bezoek te brengen aan de boomgaard en om groentesoep en appelmoes te maken. Mmm heerlijk! Geniet maar mee.
Het eerste contractwerk: werken geblazen. Opdracht 1: puzzelen Opdracht 2: lettergrepen klappen Een druiventros maken Er moest zelfs geteld worden tijdens het knutselmoment pfff Groentesoep maken prei snijden. Dat prikt wel in de ogen é! Chef Lena is al aan de worteltjes bezig chef Naomi blijft lachen ondanks het harde werk!! Mmmm heerlijke groentesoep (zonder brokjes) Proeven maar!! lekker! Al het geslurp!! mmmmm!!!
En nog een beker soep! Stempelen met wortels Kijk: wortels stempelen met echte wortels! De aarde stempelden we met een kurk Sorteren: fruit bij fruit en groenten bij groenten namen van groenten en fruit zoeken
De woorden appel, peer, banaan en kersen stempelen
Eens het nieuwe schooljaar goed is ingezet, is het weer tijd voor kermis in ons dorp! Een supertijd voor jong en oud. De kinderen kijken elkaar weer uit naar dit moment. En ook nu was het niet anders. "Juf , is de kermis al open? Wat staat er allemaal?... " zijn maar enkele van de vragen die ik dagelijks moest beantwoorden in de aanloop naar het kermisweekend.
En natuurlijk laten wij het kermisgebeuren ook in de klas niet zomaar voorbij gaan. Het is een superleuk thema om uit te werken. En dat hebben ze geweten in 3 KC. We konden eendjes vissen, oliebollen en frietjes bakken,... . Maar er werd natuurlijk ook gewerkt. Er werd een heuse achtbaan geknutsels, gezongen en de schrijfdans stond in het teken van de botsauto's. Het was weer een supertijd. Vooral op maandag, toen we een ritje op de draaimolen en de vliegtuigjes aangeboden kregen. En wanneer we op donderdag getrakteerd werden op oliebollen, kon onze kermisweek helemaal niet meer stuk! Kijk maar naar al die genietende gezichtjes!
Werken aan de achtbaan
Eendjes vissen. Jammer dat je er geen prijsje mee kon winnen
Een heuse knikkerachtbaan maken
De dames van het oliebollenkraam
Eenden sorteren, rangschikken,...
Op de vliegtuigjes!
Een ritje op de draaimolen!
Kijk eens, die lachende gezichtjes!!
Samen in de jeep!
Achterop de vrachtwagen
Op de moto
Fietsen maar!
Zo'n roze vrachtwagen wil ik ook wel!
Schrijfdans thema 'Krongelidong': de baan van de botsauto
1 september 2015! Een nieuw schooljaar, een nieuwe start voor de kleuters en voor de juf! Het derde kleuter! Wauw!!!! Maar we zijn supergoed van start gegaan! De klas wat verkennen, nieuwe kleuters leren kennen, veel werkjes maken en natuurlijk ook nog veel spelen. We zijn het schoolgaan alweer helemaal gewoon! En met zo'n klas vol sloebers wordt het zeker een fantastisch jaar!
Geconcentreerd aan het werk: woordjes herkennen! Niet makkelijk hoor!
Schilderen naar waarneming: onze boekentas
De rekenhoek verkennen
We vliegen het schooljaar in met een luchtballon: wrijftechniek toepassen
Een plattegrond tekenen van de klas/school
Tot rust komen in de leeshoek! Lekker chillen!!
De bouwhoek: favoriete hoek van de jongens
Druk, druk, druk in de winkel
De meiden kiezen dan weer voor de huishoek/poppenhoek
of het barbiehuis.
Een groepsknuffel in de speelclub!
Genieten van het nazomerweer: lekker buiten spelen op het speeltoestel
Zo, het schooljaar zit er zo goed als op. Nog anderhalve dag wat poetsen, opruimen, een ijsje smullen en dan moeten we jammergenoeg afscheid nemen. Wat is het toch snel gegaan. Ik zag mijn sloebers het voorbije schooljaar groeien van kleine peuters tot stoere kleuters. Bedankt voor het superleuke schooljaar. Ik wens jullie allemaal een deugddoende, superleuke vakantie toe! Geniet ervan en veel succes in de 2de kleuterklas. Dikke knuffel, juf Delphine
Als laatste bc van het schooljaar werkten we rond het strand, het zand en de zee. Superleuk om daarmee de vakantie in te zetten. Als hoogtepunt was er natuurlijk onze uitstap naar het strand. Hiervan kunt u in volgend bericht de foto's bewonderen. Maar ook in de klas was er nog vanalles te beleven. Zo was er een waterbak, konden we in het zand spelen en lagen de meisjes te zonnen in het strandhoekje onder de parasol. Werken moest ook nog gebeuren: een 'diep in de zee' tafereel maken waarbij we met waterverf schilderen en de zeediertjes moesten inkleuren. Een logische volgorde behoorde ook tot het takenpakket. We hebben de laatste weken dus nog niet stilgezeten! Kijk maar mee
de diepzeediertjes inkleuren
Tennis spelen op het strand
spelen in de waterbak
De zandbak mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens dit thema
Natuurlijk mochten we dit jaar ook de papa's niet vergeten. We maakten al vroeg werk van ons geschenkje. Het werd een sleutelhanger in de vorm van een varkenspoep en koeienpoep. Superleuk. Maar er moesten ook nog wat andere werkjes gemaakt worden. Zo moesten we sorteren wat bij papa en mama hoort. We schilderden onze papa en sommige kleuters werden aan een heuse scheerbeurt onderworpen. Kijk maar mee!
Timmeren zoals sommige papa's doen!
Klopperdeklopperdeklop
Sorteeroefening. Zo geconcentreerd
Het kaartje voor Vaderdag maken
Al die gekke snorren!
Een scheerbeurt voor Milo
En ook Simon moest eraan geloven.
Papa Jany met een das.
Onze papa schilderen. Geen gemakkelijke opgave ;-)
Net als de leerlingen van het lager, hadden wij op 19 mei onze sportdag. Fietsen, bellenblazen, spelletjes met de parachute, eendjes vissen, springkasteel, ... en nog zoveel meer stonden op het programma (ondanks het slechte weer). Geen wonder dat wij die avond zo moe waren!
Ons thema van de voorbije weken, je hebt er misschien iets van gehoord thuis. Onze klas was een echte boerderij geworden. En soms een echte varkensstal . We konden met de tractor rijden, dierengeluiden nabootsen, stempelen, kleuren, op het stro rusten, ... Maar er moest ook al hard gewerkt worden aan het werkje voor de papa's. Dus het was niet alleen het beest uit hangen!
Geluidenbeestjes! Mèèèèèèèèèèèèèèèèèèèh!
Spelen met de boerderij!
Boer Xander op bezoek met zijn tractor Boekje lezen over de boerderij en al zijn dieren
Omdat wij de koeien, schapen, varkens, kippen,... niet naar onze klas konden halen, gingen wij bij hen op bezoek! Een superleuke dag! Kijk en geniet mee.
Klaar voor vertrek
Kipje Tok wachtte ons op
Kijk al die lachende gezichtjes
Ochtendgymnastiek samen met Kipje Tok
Kakelen als echte kippen
In de ban van een konijn
Voel maar eens hoe zacht
Bella de koe goeiedag zeggen
Een babygeitje bewonderen! Zo schattig
De ezels werden graag geaaid!
De pauw wou ons zijn mooie staart tonen! Prachtig niet?
Rennen als paarden op de piste.
Vliegjes van op de mesthoop! BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!
Na een deugddoende vakantie gingen we volle energie weer van start. Ons thema was 'Bloempjes en bijtjes'! Maar wees gerust, het ging letterlijk over bloempjes en bijtjes!!! En ook een beetje over onze 'mama'. Want Moederdag stond alweer voor de deur. We moesten dus werk maken van een geschenkje voor de mama's. Dat werd een potje bestempeld met bloemenmotief. Een heuse plakboel wi, die glasverf. Maar het resultaat was schitterend! Andere werkjes waren: kleuren volgens legende, logische volgorde 'bloemen plukken' en een bijenkorf stempelen met bubbelplastiek. We hebben dus niet stilgezeten! We mochten ook zelf een zonnebloemzaadje zaaien! Met veel water, licht en liefde hebben we ons zaadje verzorgd. Het resultaat ziet u in de komende weken. En nu Moederdag achter de rug is, maken we al werk van ons geschenkje voor Vaderdag! Maar niks verklappen é! Veel kijk plezier!
Stempelen voor de mama's! Concentratie vereist!
Spelen in de bloemenbak
Boekjes lezen over de bloempjes en bijtjes
Kleuren volgens legende
Logische volgorde 'Nelly plukt bloemen'. Niet gemakkelijk hoor!
Op leerwandeling rond de school: bloemen zoeken: paardenbloem, madeliefjes,...
Kijk naar mijn madeliefje!!!
Een paardenbloem. En er zullen er nog vele naast groeien!!
Blazen maar , die pluizenbol
Samen op stap!
Zoals de mama's: rode lippen, oogschaduw en nagellak! Wauw, wat mooi!
Ook hoge hakken en mooie juwelen mochten niet ontbreken tijdens dit thema
Kippen, kuikens en eieren. Dit alles kwam aan bod tijdens ons BC Pasen. Twee drukke weken voor de paasvakantie. En met druk bedoel ik echt druk. Het was met momenten precies een beetje bandwerk! Maar het loonde, want onze paaswerkjes zien er weer super uit! Maar het was natuurlijk niet allemaal knutselen. We moesten ook puzzelen, we vertelden over de kip en de haan die verliefd waren en dan komt er een kuiken en we zorgden voor onze nieuwe klasdiertjes, Geeltje en Zwartje! Wat hebben we allemaal genoten!
Paasmandje maken: krantenpapier, lijm en een ballon! Een echte kliederboel!
Een maïsbak: echt een aanrader!
Onze klasdiertjes: Geeltje en Zwartje
Even knuffelen!
Knoddig!
Eitjes schilderen om kuikens te maken
En kippen kleuren!
Verhaal: kip en haan worden verliefd en de rest hoef ik niet te vertellen zeker?
Na de gevoelens was het tijd voor de kleurtjes. De ideale gelegenheid om alle kleuren nog eens te oefenen. En wat stond ik versteld van wat mijn kids mij konden vertellen over de kleuren. Fantastisch! Tijdens die week sorteerden we kleuren, hebben we met kleuren getoverd in de slazwierder en moesten we knippen en plakken om een kleuren Elmerolifant te maken. We sloten dit bc af met een gekke kleurtjesdag. Wat een mooie combinaties kreeg ik toen te zien. Zelfs enkele speciale effecten!! Kijk maar mee.
Kleuren sorteren
Kleurenmozaïek
Kijk eens hoe flink ze de boekjes bekijken ivm kleuren!
Kleuren in de slazwierder! Hard labeur wi, zo draaien aan die slazwierder
Kleuren volgens legende
Elmer, de lapjesdekenolifant: knippen en plakken
Gekke kleurendag! Zien we er niet allemaal superkleurrijk uit!
speciale effecten: de licht'fakkel' van Armin
Dieuwke bracht een heel speciale beer mee: een knuffel met een kleurtjesbuik
Nore had wel een superkleurrijke ketting aan! En zo fleurig!
En de staart van Noor was voorzien van kleurige lintjes! Superleuk!