De laatste weken werd er verder gewerkt aan een kleine raket met parachtesysteem, een 2-traps raket en werd de launcher nog aangepast. De kleine raket is de SBR2/88-330 of de Black Beauty. Bij deze zit de parachute onder de neus (in-line deployment system). Het afvallen van de neus wordt getimed via een 'Tomy Timer' De 2-traps raket bestaat uit een booster van 3L (MBR2/88-540) en een 2e trap van 1.5L (SBR3/88-330). Meer info over het 2-trapssysteem volgt later in het technisch gedeelte van de blog. De 1e trap heeft een parachute die automatisch vrij komt bij vertrek van de 2e trap. De 2e trap heeft nog geen parachute systeem. De Gardena launcher werd verbeterd door een 'launch tube' bij in te lijmen en de oranje Gardena 'release ring' werd vervangen door kabelbinders en een PVC 'release ring'. De MBR3/97-815, Red Rocket, met parachute die langs de zijkant uit de laadruimte komt (side deployment system), mocht ook nog enkele vluchten maken.
Peter had ook 2 raketten voorbereid. Een 2L fles en een muzikale 4L raket met parachute met opening van de parachute met het mechanisme uit een muziekdoos .
Aan het begin van de lanceringen was het nog mistig waardoor de belichting niet echt goed was. Later kwam de zon door de mist en was het een stuk duidelijker. De eerste 2 vluchten waren van de MBR3/97-815. Telkens geslaagd met opening van de parachute. Hij had toen telkens 1 on-board camera; jammer genoeg was deze niet ideaal gericht. Het bevestigen van de 2e camera wilde niet lukken omdat de tape door de koude niet wou plakken. De laatste vlucht van de dag was ook met deze raket. Er werd toen toch nog een 2e camera ingebouwd. Met het zonnige weer gaf dit mooie luchtbeelden.
De 2L raket van Peter was de lichtste en ging het hoogste en verste; maar kwam ook het snelste terug.
Bij de eerste vlucht 4L raket ging de parachute te vroeg open waardoor deze scheurde. Dit kon echter hersteld worden voor de volgende vluchten. Deze slaagden telkens goed.
De eerste vlucht met de2-trapsraket liep fout. Het koordje voor het weghalen van de release ring van de 2e trap was losgekomen van de zuiger. Na vervanging van de neus kon deze nogmaals vliegen. Bij de 2e vlucht liep alles goed. Door een lek in de booster kon de druk echter niet boven 6 bar gebracht worden.
De 1e trap van de raket werd ook apart gelanceerd zonder parachute systeem. Deze mocht hierbij crashen met schade omdat ze toch reeds lek was. Ze ging redelijk hoog en kwam ook aardig snel op de grond neer.
De Black Beauty maakte 2 vluchten. De neus kwam er wel telkens af en de parachute eruit maar deze ging niet open. Dat de raket in 3 delen naar beneden kwam, zorgden ervoor dat ze niet hard en snel op de grond viel. In de toekomst ga ik de raketten met 1.5L flessen ook uitrusten met een side deployment system voor de parachute.
Na geslaagde vluchten 14 dagen geleden was de raket in staat nog enkele vluchten te maken. We zochten hiervoor wat meer open ruimte op. We lanceerden 2x op 7 bar. De parachute zat onder de neus die er tijdig moest afvallen. De neus bleef er echter steeds op zitten en de parachute ging dus nooit open. Dit gaf wel enkele mooie crashes.
Via Google en Youtube vond ik de site van Air Command Water Rockets. Hierop stonden veel nuttige tips en heel wat mooie video's. Genoeg inspiratie om een 'Gardena launcher' te bouwen. Kort samengevat: je combineert een dop van een fles met een Gardena kraanaansluiting. Dit kan je dan op de fles schroeven en wordt de uitlaat (nozzle). De waterraket wordt op een Gardena connector geplaatst. Deze connector is verbonden met een tuinslang waarlangs de lucht in de fles wordt gepompt. Via een touwtje kan je de oranje ring naar beneden trekken waardoor de connector los laat en de fles zichzelf de lucht in stuwt. Meer info later in het technisch gedeelte
De eerste vluchten waren met gewone flessen zonder vleugels en neus. We lanceerden maar op 5 a 6 bar omdat hij anders te ver weg zou vliegen. We stopten omdat de raket verdween in een boom en we hem niet direct terugvonden. Later konden we ze toch nog recupereren.
23/02/2011 - De eerste stappen ~oops~ vluchten / First Flights
Een tijd geleden kwam ik een artikel over waterraketten tegen. Het leek me wel leuk zelf eens wat te proberen. De eerste experimenten vonden plaats in februari - tijdens Matteo's zijn verjaardagsfeestje. Het was een eenvoudige fles met kurk en fietsventiel en vlogen toch dik 10m ver. Vastleggen op film lukte niet goed omdat de raket onverwacht vertrekt.
Eng: First attempts with simple bottle, cork en tyre valve on a birthday party