Vietnam en Cambodja
Inhoud blog
  • 25) Dond 8-3 Siem Reap – Hong Kong en vrijd 9-3-2018 Hong Kong - Amsterdam
  • 24) Woensd 7-3-2018 Siem Reap - Tonle Sap Meer
  • 23) Dinsd 6-3-2018 Siem Reap - Angkor
  • 22) Maand 5-3-2018 Phnom Penh - Siem Reap (ca. 320 km)
  • 21) Zond 4-3-2018 Phnom Pehn

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vietnam en Cambodja
    06-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23) Dinsd 6-3-2018 Siem Reap - Angkor

    Vandaag bezoeken we met een tuk-tuk Angkor, één van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. Angkor is zoveel meer dan Angkor Wat alleen. Het is een gebied van maar liefst 400 km² bezaaid met tempels. Je kunt hier weken, tempels bekijken maar wij gaan ons beperken tot enkele exemplaren. De namen Angkor Wat en Angkor worden vaak door elkaar gebruikt: Angkor is de oude stad(staat) waarvan Angkor Wat de hoofdtempel was.

    Angkor was de hoofdstad van het Khmer rijk, dat tussen 800 en 1432 zowat heel Zuidoost-Azië domineerde. De Khmer vormden een geniale beschaving die zijn tijd ver vooruit was. In deze hoofdstad woonden 1 miljoen mensen, in een tijd dat Londen nog een ‘dorp’ was van enkele tienduizenden inwoners.

    Rond 8u bezoeken we eerst Angkor Thom met zijn mooie ‘South Gate’, die het decor vormde voor de film ‘Tomb Raider’. Angkor Thom is geen tempel, maar een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang en zijn overal 6 m hoog en 8 m dik. Er zijn 5 indrukwekkende toegangspoorten en het werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw door koning Jayavarman VII. Het was het religieuze en administratieve centrum van het Khmer rijk. De belangrijkste tempel binnen de ommuurde stad Angkor Thom is "Bayon-tempel"; het exacte centrum van de omwalde stad van Angkor. Het is een weerspiegeling van het tussenstadium tussen aarde en hemel.  Het is in tegenstelling tot de rest van Angkor een boeddhistische tempel met hindoeïstische elementen. Bayon is vooral gekend voor zijn typische stenen gezichten. Men neemt aan dat het lachende gezicht ontworpen is naar het portret van Jayavarman zelf. Bayon is omringd door 51 kleinere torens die elk bestaan uit 4 gezichten. De Bayon tempel is omringd door 2 gigantische muren die elk een enorme collectie van bas-reliefs bevatten die historische en heroïsche gebeurtenissen afbeelden. In totaal zijn er meer dan 11.000 uitgehouwen figuren in de 1,2 km lange muur. Echt indrukwekkend om te zien en we hebben geluk want de zon schijnt en het is nog niet drukkend heet.

    Bij het verlaten van Angkor  Thom komen we langs de "Baphuon-tempel" en "Phimeanakas-tempel" die meer vervallen is. De tuk-tuks brengen ons dan naar ‘Ta Prohm’ waarvan de bouw begon in 1186 door ongeveer 80.000 arbeiders. Ta Prohm is een Boedistische tempel, opgedragen aan de moeder van Koning Jayavarman VII. In de hoogtijdagen van het rijk van Jayavarman VII woonden er zo'n 12.500 mensen rond Ta Prohm (waaronder 18 hoge priesters en meer dan 600 danseressen). In de omgeving woonden ook nog eens ruim 80.000 mensen.  In tegenstelling tot de meeste andere tempels is Ta Prohm gelaten zoals men het bij de ontdekking aantrof; volledig vergroeid met grote bomen. Het is een tempel waar de natuur de vrije loop heeft gehad. Een paar delen van de tempel zijn wel gerestaureerd en verder heeft de jungle de tempel niet verwoest. Doordat de tempel zo overwoekerd wordt door de jungle is hij als filmset gebruikt voor Indiana Jones en Tomb Raider.

    We stoppen in een restaurant in Angkor waar we koel zitten op een terras op de 1ste verdieping en vandaar vertrekken we naar onze laatste tempel: Angkor Wat het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 1,6 km2 Het werd gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het werd gebouwd door de Khmer koning Suryavarman II  in de vroege twaalfde eeuw in Ya¶odharapura, de hoofdstad van het Khmer-rijk, als zijn staatstempel en uiteindelijke praalgraf. Angkor Wat was gewijd aan Vishnoe, waarmee gebroken werd met de Shaivistische traditie van eerdere koningen. Als enige tempel in de omgeving bleef het een belangrijk religieus centrum, dankzij de goede conservering. De tempel geldt als het hoogtepunt van de hoog klassieke stijl van Khmer architectuur. Het is het symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Angkor Wat combineert twee hoofdelementen van Khmer-tempelarchitectuur: de tempelberg en de latere tempelgalerij. Het is ontworpen om de berg Meroe voor te stellen, het tehuis van de Devas in hindoeïstische mythologie: binnen een slotgracht en een 3,6 km lange buitenmuur staan drie vierkante galerijen, elk hoger dan de vorige. In het centrum van de tempel staan 5 torens in een x-vorm. In tegenstelling tot de meeste Angkoriaanse tempels is Angkor Wat gericht naar het westen. De tempel is gekend om de grootsheid en harmonie van de architectuur, de uitgebreide bas-reliëfs en de vele Devata's (vrouwenfiguren) die de muren versieren.

    Bij het verlaten van Angkor gaan we langs de hoofdingang zodanig dat we nog mooie foto’s kunnen maken van Angkor Wat dat weerspiegeld wordt in de vijvers. Ondertussen is de temperatuur naar 38° gestegen en we snakken naar een frisse duik en een drink aan het zwembad. Rond 18 u gaan we per tuk-tuk met 8 man eten in een Italiaans restaurant in Pub Street. Voor we naar het hotel terug gaan, maken we de overdekte markt onveilig door op cadeautjesjacht te gaan.


    Ombra Angkor   Taneuy Street, Wat Bo Village      Siem Reap    Tel: +855 63 766 181



























    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs