Dag 3 - vrijdag
14 maart 2014 Dakar
- Kayar - Pink Lake
Reisafstand
50 km
Na het
ontbijt om 9u, verlaten we ons hotelletje La Madrague aan de zee en keren onze
rug naar het drukke stadsleven om een bezoek te brengen aan het schildpaddencentrum, waar we een rondleiding
krijgen. Hier worden honderden gewonde of zieke schildpadden verzorgd en
genezen. In de eerste omheinde zone maken we kennis met de Afrikaanse
schildpad. De mannetjes wegen zon 90 kilo en vrouwtjes ca. 60 kilo en ze
kunnen meer dan 100 jaar worden. De oudste schildpad is 105 jaar oud en loopt
vrij in het park omdat ze anders gestresseerd raakt. De schildpadden worden
altijd met een zelfde aantal mannetjes en vrouwtjes bij elkaar gezet want
anders komt het zeker tot een gevecht. Binnen de volgende omheining zien we
schildpadden die allemaal een beschadiging of vervorming aan hun schild hebben.
Deze komen bv.uit de zoo van Rotterdam waar zij enkel dierenmeel als voedsel
kregen: nu krijgen ze sla, tomaten en fruit te eten. Het zal zeker nog 30 à 40
jaar duren eer de meeste vervormingen zullen verdwijnen. Nog wat verder zitten
de schildpadden die binnen enkele weken terug in het wild geplaatst worden.
Eerst zullen ze nog een paar dagen opgevolgd worden om te zien of zij in het
wild kunnen overleven. Met de meeste wordt er gekweekt maar de eieren worden na
het leggen onmiddellijk opgegraven en in een speciale kooi terug ingegraven. Ze
worden in de vorm van een piramide gestapeld: uit de bovenste zullen mannetjes
komen en de onderste de vrouwtjes. Na hun geboorte worden ze in opgroeibakken
geplaatst tot ze groot genoeg zijn om veilig te zijn voor de aanvallen van
hongerige ratten, roofvogels en andere roofdieren.
Bij het
hoofdgebouw krijgen we een lunch van de streek aangeboden: ceebu jin =
gebroken rijst met rode kruiden, wortelen, maniok, courgetten en 2 soorten vis
waarbij we hibiscus en apenbroodjus drinken. Alles samen in schotel, wij op de
grond met een lepel in dezelfde pot en het smaakt heerlijk ook al is het een
hele bedoening voor we goed zitten om nog maar te zwijgen van hoe we terug
recht kruipen
Na de
lokale lunch vertrekken we naar Kayar,
een van de grootste vissersplaatsen van Senegal. Wat we hier te zien krijgen
kan ik echt niet met woorden beschrijven: onvoorstelbaar.
Een
strand waar 1600 kleurrijke boten dagelijks naartoe varen. Zij komen terug van
zee om hun vangst aan land te brengen. Onder begeleiding van een lokale gids
wagen wij ons op een bomvol strand. Duizenden mensen lopen hier kriskras door
elkaar en zeulen bakken vis om hun hoofd rond. De kinderen zitten op de rand
van de boten die op het strand liggen. Eentje weent hartstochtelijk omdat zij
bang is voor blanken. Zodra een boot in de buurt van het strand komt, wordt hij
bestormd door mannen die de oceaan inlopen om de vis in bakken naar land te
dragen en bij de vrouwen op het strand af te zetten. Zij zorgen ervoor dat de
vis gesorteerd en verhandeld wordt. De kleine bootjes worden daarna met man en
macht op boomstammen het strand optrokken en daar op hun plaats neergelegd. De
grootste boten zijn daar te zwaar voor en worden aan boeien in zee vastgelegd.
Alle bootjes
zijn mooi beschilderd en steken schitterend af tegen de blauwe zee of het witte
strand. Iedereen is hier vriendelijk en wij worden getolereerd als wij voor hun
voeten lopen om weer een mooi plaatje trachten te schieten. De dames zijn
gekleed in kleurrijke bubus; een doek van 4m die ze rond hun lichaam wikkelen
en waar ze vaak nog een lange broek onder dragen. Het strand ligt bezaaid met
kogelvissen die niet eetbaar zijn omwille van hun vergif en zeepalingen die ons
al meer dan groot genoeg lijken maar voor hen niet voldoen aan de eisen. Jean
en ik raken aan de praat met een jonge kerel die kassen vol tongetjes heeft:
hij krijgt hiervoor 2 per kilogram. Die gast krijgt bijna een beroerte als wij
hem vertellen dat ik er vorige week bij ons aan zee nog 25 per kg voor betaald
heb. Hij wil onmiddellijk een handeltje opzetten.
Met spijt
draaien we dit schouwspel de rug toe. Ik vind dit alleen al de moeite om naar
Senegal te reizen. De kleurenpracht, het geweld van de zee, de overweldigende
visgeur, de lachende kinderen, de visverkopende dikbil vrouwen en de rijzige
jonge mannen met de bakken vol vis op hun hoofd zullen ons nog lang bijblijven.
Van
hieruit rijden we naar ons overnachtingshotel nabij Pink Lake. Onze kamer ligt
juist naast het meer en is minder mooi maar alles is aanwezig en proper. Bij
het douchen, komt er maar weinig water uit de kraan en dus hou ik het maar bij
afspoelen zonder veel zeep.
Om 19u
gaan we lunchen, als voorgerecht sla met tomaten en wortelen overgoten met een
lekkere mosterddressing. Als hoofdschotel kip met een ajuinsaus met fritten en
als dessert pannenkoekjes. Vandaag hebben wij niet lang gestapt maar toch heeft
iedereen rond 22u zin om in bed te kruipen en dat doen wij dan ook.













14-03-2014, 00:00 geschreven door Jean en Marleen 
|