Vandaag heb ik vogelnestjes gemaakt! Een oeroud recept, maar super lekker!
Ik heb het recept van Jeroen Meeus genomen : http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/vogelnestjes
Ik maak enkel de vogelnestjes, daar ik geen zin heb in tomatensaus. Ik maak er een groenteschotel bij.
Wat heb ik nodig:
de vogelnestjes:
600 g gemengd gehakt (ik heb 500 gebruikt omdat dit nu net de hoeveelheid was die ik had!)
4 eieren + 1 extra eitje
2 eetlepels paneermeel
1 klontje boter
nootmuskaat
peper
zout
bereiding
de vogelnestjes:
Breng een pot water aan de kook en kook de eieren hard. Reken 9 à 10 minuten. Hou één ongekookt ei opzij voor de gehaktbereiding.
Koel de eieren af onder koud stromend water en pel ze. Zet ze even opzij.
Neem een ruime mengschaal en doe er het gehakt in. Voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
Breek het extra ei en voeg het bij het gehakt.
Strooi het paneermeel over het vlees en rasp wat verse muskaatnoot.
Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig, maar niet te droog mengsel.
Nu kan je de vogelnestjes maken. Rol een gehaktbal van zon 5 à 6 cm dik. Leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed er het vlees rond. Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen, tot je een egale boulet krijgt die het ei naadloos omsluit.
Leg de vogelnestjes op een groot bord en hou ze even opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. Rol de gehaktballen regelmatig even om. De vogelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn.
Leg de gekorste vogelnestjes in een ovenvaste schotel en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven op 180°C.
Doordat ik maar 500 gr had en geen 600 heb ik maar 3 vogelnestjes kunnen maken.
Gewoon alles door elkaar gemengd met de handen, een eitje genomen en een goede hoop gehakt er rond gemaakt.
Vrij makkelijk om te maken, wel een lekker vettig werkje!
Het bakken zorgde ervoor dat mijn nestjes niet volledig rond zijn. Proficiat aan degene die dat wel klaar krijgt!!