Als eerste zet de wind de propellers van de windmolen in beweging.
Dan zetten de propellers de turbine in beweging.
Doordat de turbine gaat draaien produceert de generator energie.
De elektriciteit die in de generator wordt opgewerkt gaat weg uit de cetrale via de hoogspanningskabels en komt zo bij je huis terecht.
Eigenlijk er er niets zo'n groot probleem. Behalve natuurlijk weer voor de mens.... Oftewel verstoord het het uitzicht, oftewel is er teveel lawaai, het kost veel geld, enz. Verder is er misschien 1 klein nadeeltje dat er is en dat is de fauna en flora die verstoord wordt.
Maar vrees niet in België hebben we er toch een aantal. Bv. lars de snelwegen (gistel) of in de havens (zeebrugge, antwerpen, lombardsijde)
Dit is mijn favoriete manier van energie opwekken omdat het lekker simpel is en bijna geen nadelen heeft.
Zo dat was het dan Dan zie ik jullie terug in ons volgende project Tot dan!!!
Iedereen kent en gebruikt de zon wel, zowel de mensen als de planten. De mens gebruikt het om energie me op te wekken of een lekker onder te bruinen. En de planten gebruiken ze om aan fotosynthese te doen.
Zoals ik al zei gebruikt de mens dus de zon om energie me op te wekken. Wel dat gebeurt in de Zonnepanelen. Die hebben Fotovoltaïsche cellen in zich die het zonlicht in energie omzetten.
De meeste zonnecellen zijn gemaakt uit Silicium. Silicium is ene natuurlijk mineraal uit de aardkorst.
Dit is dus een zeer milieuvriendelijke manier om energie te produceren.
Maar toch is er een klein nadeeltje. Het recycleren en het natuurlijk verwerken van zonnecellen.
Voor de rest is dit ene zeer goede manier om energie te produceren.
Zo dat was het ik hoop dat jullie iets hebben bijgeleerd en tot de volgende keer :D
Vandaag zal ik het eens hebben over de Kerncentrale oftewel Nucliaire centrale.
De vraag is nu: Wat is een kern-/nucliaire centrale?
Eigelijk is het prencipe hiervan net hetzelfde als die van een klassieke centrale, maar worden er geen fossiele brandstoffen verbrand.
Hier wordt energie opgewekt door kernsplijting. Dat doen ze met Uranium of Plutonium: Een delfstof die in de bodem ontstaat.
We moeten hier echter zeer goed mee opletten want dit is Radioactief. Als je ermee in aanraking komt staat er je niet veel goeds te verwachten.... Neem bv. een voorbeeld aan de atoombom die de VS gebruikt heeft in WOII. Dat was geen pretje....
Of kijk wat er is gebeurt in Tsjernobyl of in Fukushima.
Eigenlijk kunnen we zeggen dat dit milieuvriendelijk is maar dat is echter niet zo, want het alval dat overblijft is niet verwerkbaar door de natuur. Sommige fabrieken houden hier geen rekening mee en gooien het zo de zee in. Dat is echter zeer fout!!!! Bij ons in België wordt het veilig opgeslagen in een bunker onder de grond in Mol.
Zo hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd en dan zie ik jullie de volgende keer