Foto
Foto
Inhoud blog
  • Gaza-probleem in de klas brengen?
  • Om even over na te denken
  • Wero + Wiskunde + ICT= Studiedag WWenICT op 5 februari 2009 !
  • Een schitterend filmpje!
  • Doe mee met de webpuzzel Einstein
    Archief per maand
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 09-2005
    Zoeken in blog

    TIP:
    Zoek op RUBRIEK !
    visie
    programma
    nieuwsbrief
    website
    technisch
    kleuter
    onderbouw
    bovenbouw
    ict-coördinator
    Blog voor ICT-coördinatoren
    Met deze blog willen we de ICT-coördinatoren op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes...
    28-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Presentaties on line plaatsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Via de website SlideShare is het mogelijk om je presentaties on line te plaatsen, zodat iedereen je voorstelling nog es rustig nadien kan bekijken.
    Ook voor jezelf handig: je kan ten allen tijde en overal je presentatie geven, als je maar op internet kan natuurlijk.
    Ik probeerde het even uit met een korte presentatie die ik opmaakte voor m'n JClic-cursus, als inleiding. Werkt eigenlijk wel goed, zolang je geen animaties en gevorderde functies gebruikt.
    Het is ook mogelijk om links aan te brengen in de presentatie (naar een website bijvoorbeeld), zolang je maar in het middendeel blijft. Wanneer je aan de linker- en rechterhelft met de muis beweegt, zie je dat de muiscursor in en handje verandert, zodat je kan verder- of terugbladeren. Alle links die je in deze delen aanbrengt, kan je dus niet aanklikken. Of heeft er iemand al een oplossing hiervoor?
    Op de website zelf vind je ook een heleboel presentaties, misschien zijn enkele wel bruikbaar...
    Wanneer je naar SlideShare zelf gaat, kan je de presentatie ook opslaan, op volledig scherm afspelen...
    Kijk zelf maar:

    RUBRIEK: ict-coördinatoren

    28-05-2007 om 21:53 geschreven door Gino  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ICT-hulpmiddelen bij dislexie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn verschillende soorten digitale hulpmiddelen beschikbaar voor kinderen en jongeren met dyslexie. Het overzicht dat het Steunpunt Dislexie opmaakte, kan u helpen bij de keuze van een geschikt hulpmiddel voor uw kind of leerling.

    Het schema is onderverdeeld in drie categorieën: hulp bij het lezen, hulp bij het spellen en hulp bij zowel lezen als spellen. Per categorie vindt u subcategorieën met hulpmiddelen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en voor beide niveaus.

    Bron: Balans Digitaal

    RUBRIEK: software onderbouw bovenbouw

    28-05-2007 om 19:27 geschreven door Gino  


    26-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programmamatrix aan z'n eind?
    Blijkbaar is de programmamatrix stopgezet. Surf er maar even naartoe, http://www.programmamatrix.be, dan krijg je dit te zien:

    Beste bezoeker,

    De softwarebesprekingen van de Programmamatrix die je hier kon vinden, zullen vanaf volgend schooljaar bijgewerkt worden en aangeboden in de softwarerubriek van www.klascement.net.

    Daar staat nu al een groot aantal educatieve softwarepakketten. Surf naar eduware.klascement.net

    Titels die in de Nederlandse databank zaten (plus nog meer informatie), kan je vinden op www.samenzoeken.nl

    Misschien beter, wie weet...

    Maar als je surft naar http://www.programmamatrix.nl/ dan krijg je 'm wel nog te zien!

    RUBRIEK: software

    26-05-2007 om 23:52 geschreven door Gino  


    14-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lespakket Diploma Veilig Internet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet kan gratis worden gedownload. Het leert leerlingen op een verantwoorde en veilige manier om te gaan met de risico's van het gebruik van het internet. Het Diploma Veilig Internet bestaat uit een serie lessen, gevolgd door een toets die leidt tot een diploma. De lessen zijn gericht op veilig internetgebruik, waarbij ook aandacht wordt besteed aan computerverslaving en de houding achter de computer. In acht lessen worden diverse thema's behandeld zoals de gevaren van het verstrekken van privé-gegevens, chatten, e-mailen, downloaden en digitaal pesten. Het Diploma Veilig Internet is bestemd voor leerlingen van de bovenbouw. Net zoals verkeerslessen gericht zijn op veilige deelname aan het verkeer, dragen de lessen bij aan veilig gebruik van de elektronische snelweg. Leerlingen zijn gemiddeld 2,5 uur per dag online. Internet biedt geweldige mogelijkheden, maar regelmatig worden ze geconfronteerd met de onprettige aspecten van het gebruik van internet. Kinderen kunnen deze problemen vaak niet zelf oplossen. Het Diploma Veilig Internet leert leerlingen met de risico's om te gaan.

    Bron: http://www.iksurfveilig.nl/
    RUBRIEK: bovenbouw ict-coördinatoren veiligheid

    14-05-2007 om 00:00 geschreven door Gino  


    13-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honoloko - Interactieve milieustad!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Honoloko: Een interteractieve website en stad, waar kinderen spelenderwijs kennismaken met de milieuproblematiek. Perfect passend in wat in de media nu wel elke dag aan bod komt.
    Al fietsend rijd je het bebouwde binnenland in, en maak je kennis met het conditiekonijn, de gezondheidsmachine, de energierobot en het hulpbronnenmonster. Elk van hen duikt regelmatig op om je tips te geven over het milieu en je te helpen met de vele vragen die je moet beantwoorden. Je leert hoe je energie kan besparen door een korte douche te nemen in plaats van een bad met veel heet water, wat ‘smog’ is, wat het ‘broeikaseffect’ is en dat airco’s en centrale verwarmingssystemen de lucht vervuilen en mondiale opwarming veroorzaken...

    Honoloko is een gratis computerspel dat vorig jaar door het Europees Milieuagentschap (EMA) in Kopenhagen werd uitgebracht. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met het regionaal Kantoor voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en richt zich voornamelijk op kinderen van 8 tot 12 jaar (ikzelf vind dit eerder voor de derde graad). Met het spel wil het EMA laten zien dat er een verband is tussen milieu en gezondheid en dat individuele gedragsveranderingen, hoe gering deze ook lijken, een belangrijke invloed kunnen hebben op Europees niveau. De speler trekt rond op een eiland, waar hij of zij voortdurend meerkeuzevragen moet beantwoorden over zijn gedrag ten aanzien van het milieu. Er worden punten toegekend op grond van de door de speler gemaakte keuzes. Hoe meer punten, hoe milieuvriendelijker de speler zich gedraagt. Het EMA wil zo kinderen bewuster maken van hun gedrag en de gevolgen ervan en hoopt hen, indien nodig, aan te zetten tot gedragverandering ten opzichte van het milieu.

    Korte info Gino: Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt, moet je wel op de paarse pijl klikken om een volgende opgave te bereiken. Ik zocht daar toch enige tijd naar de eerste keer (kan ook aan mij liggen ).Telkens als je het spel opnieuw start, krijg je andere problemen voorgeschoteld.
    Bron: http://www.milieu-en-gezondheid.be/
    RUBRIEK: website bovenbouw


    13-05-2007 om 20:06 geschreven door Gino  


    11-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzameling links rond verkeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op deze verkeerspagina vindt u van alles voor een afwisselende verkeersles op school. Voor de kinderen een speciaal "kids-blok". Verder oefenen voor het verkeersexamen, quiz, kleuren, knutselen, spelletjes...

    RUBRIEK: website onderbouw bovenbouw

    11-05-2007 om 08:00 geschreven door Gino  


    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RSS eenvoudig uitgelegd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen RSS, het ideale systeem om up to date te blijven van de laatste nieuwtjes op de door jouw gekozen websites of blogs.

    Op dotSUB is het zelfs mogelijk om bestaande filmpjes een vertaling mee te geven via ondertiteling. Gelukkig heeft Pierre Gorissen dat voor ons gedaan op zijn blog.



    Bekijk het filmpje:


    Bron: ICT en Onderwijs Blog

    Rubriek: website ict-coördinator technisch

    06-05-2007 om 10:51 geschreven door Gino  


    30-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pointofix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een presentatie met je computer kun je veel levendiger maken met Pointofix. Hiermee kun je markeringen en aantekeningen maken in ieder Windows-programma.
    Geef je regelmatig een presentatie met je computer? Probeer dan eens het kleine programma Pointofix. Hiermee kun je kun je heel gemakkelijk in ieder programma op je scherm "tekenen".  Zo kun je teksten markeren, woorden en getallen bij een grafiek plaatsen en nog veel meer.
    Het maakt daarbij niet uit of het Powerpoint-presentatie, een Word-document, een web-pagina of een scherm van een eigen applicatie is. Pointofix werkt met ieder Windows-programma. De getoonde schermen met alle markeringen kunnen ook geprint worden.
    Opslaan is alleen mogelijk als grafische afbeelding (jpg, png of bmp), niet als presentatiesheet. Maar daar is het programma dan ook niet voor bedoeld. Het is echt een tooltje om tijdens een presentatie teksten op het scherm te benadrukken. Maar hiervoor heb je dan ook veel gereedschap en kleuren tot je beschikking.

    Bron: http://www.dedigitalerevolutie.tv/
    RUBRIEK: ict-coördinatoren programma

    30-04-2007 om 21:09 geschreven door Gino  


    22-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mona Lisa in Paint? Jawel!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals je weet, geven wij bij REN al jaaaaren cursussen Paint. Maar hoe die man dat doet... Amai!
    Denk dat we dat niveau op onze cursus niet halen.
    Men heeft er wel zo'n twee en een half uur over gedaan, wat me nog weinig lijkt... Denk alleen maar aan de voorbereiding!
    Hier kan je de video via Youtube bekijken. (Of hieronder zonder Youtube-reclame en andere filmpjes.)





    bron: http://ictblogwilly.blogspot.com/index.html
    RUBRIEK: website

    22-04-2007 om 23:47 geschreven door Gino  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerkrachten moeten met de pc overweg kunnen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle leerkrachten moeten correct Nederlands kunnen spreken, moeten omkunnen met verscheidenheid in de klas en hebben een minimum aan computervaardigheden nodig. Dat staat in het besluit van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke over basiscompetenties en beroepsprofielen dat is goedgekeurd door de Vlaamse regering. De lerarenopleiding zal dus voldoende nadruk op de beleidsdoelstellingen rond o.a. gelijke kansen en taal moeten leggen. Tegelijk zorgt het besluit voor meer duidelijkheid met één gemeenschappelijk beroepsprofiel voor alle onderwijsniveaus (van kleuter- tot en met hoger secundair onderwijs).

    Bron: http://www.ond.vlaanderen.be
    RUBRIEK: visie

    22-04-2007 om 23:21 geschreven door Gino  


    17-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vergrootglas op je scherm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Even een deel van je scherm wat beter bekijken? Dat kan via het Virtual Magnifying Glass.
    Het zal regelmatig voorkomen dat je (of een leerling) op het scherm moeite hebt tekst te lezen of een afbeelding te bekijken omdat deze nogal klein op het scherm wordt weergegeven. Je zou dan bijna willen dat je een vergrootglas bij de hand had. Dat kan, met het gratis programma Virtual Magnifying Glass.
    Dit programma geeft je de beschikking over een loep. Deze kan worden opgeroepen via een icoon in de systeembalk. Je krijgt dan een rechthoekige vak te zien wat als vergrootglas dienst doet. Deze kun je over je scherm verplaatsen zodat je alles op het scherm kunt vergroten. Een klik op de rechtermuisknop of Escape sluit de loep weer af.
    Het beeld wordt in eerste instantie niet zo heel erg vergroot, maar geen nood. Gebruik het muiswieltje en je vergroot of verkleint de zoomfactor. Virtual Magnifying Glass werkt in alle Windows-programma's.

    Bron: De digitale revolutie
    RUBRIEK: programma

    17-04-2007 om 22:03 geschreven door Gino  


    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Litenatuurtjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een deugddoende, zonnige paasvakantie nemen we de blogdraad opnieuw op en starten met Litenatuurtjes. Dit zijn korte, poëtische en meestal geestige tekstjes over de natuur (literatuur en natuur). De doodgewone dingen worden zodanig verwoord dat ze opnieuw verwonderen. Ze doen de lezer anders naar de natuur kijken. Iets als: ‘Tiens, zo had ik het nog niet gezien...’ De stukjes poëzie zijn eenvoudig, vaak humoristisch en speels. Of filosofisch. Er is haast altijd een knipoog naar de mens of de relatie met of tussen de mensen. In een litenatuurtje wordt er ook vaak met taal gespeeld en zitten er regelmatig woordspelingen. Het is vooral de bedoeling dat ze de schoonheid van de natuur laten zien en een glimlach toveren... Via de link Popup kun je ze op een andere manier zien, printen en zelfs via e-mail naar iemand versturen.

    En als je de smaak te pakken krijgt, kijk dan even bij "buitenbeen" of "tuinmannen"!

    Bron: http://www.litenatuurtjes.net/
    RUBRIEK: website

    16-04-2007 om 00:30 geschreven door Gino  


    11-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Democracy. De enige videospeler die je nodig hebt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Klinkt heel veelbelovend. Volgens de Democracy-website althans:

    - Speel video's in vrijwel elk formaat af: Quicktime, WMV, MPEG, AVI, XVID en meer. Doorzoek je collectie, maak playlists en bewaar het overzicht. Eén plek voor al jouw video's.

    - Kijk via interent: Subscribe to any video RSS feed, podcast, or video blog. Explore over 1,000 free channels with the built-in Channel Guid

    - High definition: Je monitor is een HD-scherm. Bekijk gratis video's in high definition.

    Wie test dit even uit?

    RUBRIEK: ict-coördinatoren

    11-04-2007 om 21:54 geschreven door Gino  


    28-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REN Vlaanderen organiseert een studiedag ICT en Zorg
    Laat me toe om toch wat reclame te maken voor de studiedag ICT en Zorg die we in onze regio organiseren op 23 mei, in Aalst op 29 mei. Je kan kiezen uit een 10-tal werkwinkels (workshops) waar je kennis kan maken met een aantal programma's rond ICT en zorg, waarbij er enkele gratis zullen aangeboden worden!
    De organisatie is eindelijk rond (daardoor kwamen er niet zoveel berichtjes op deze blog, de studiedag moest dringend 'geboren' worden).
    Alle info vind je verzameld op deze website. Je kan er ook de volledige brochure downloaden, of alle info online nalezen.
    Let wel, er kunnen maximum 100 deelnemers inschrijven, we hebben immers niet meer computers beschikbaar, ook in Aalst.
    Denk er wel aan om bij het inschrijven in de laatste stap bij opmerkingen 3 werkwinkelkeuzes op te geven, waarbij de laatste je reservekeuze is.
    Ik hoop jullie te ontmoeten op 23 mei!

    Groeten
    Gino



    28-03-2007 om 23:21 geschreven door Gino  


    14-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie Movie Maker nog iets te veel gevraagd is
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens een bezoekje aan de website van Ketnetkick kwam mijn zoon Seppe (zoon van Johan) het programma "Toyinima" op het spoor. Dit is een heel eenvoudig programmaatje waarmee je animatiefilmpjes kunt aanmaken met pc en webcam. Het programma neemt de foto's automatisch op met een eenvoudige muisklik. Je kunt er een titel aan toevoegen alsook enkele aangeboden muziekjes en geluidseffecten onder plaatsen. Met Lego of Playmobil (of met boetseerklei?) is een filmpje zo geklaard. Je kunt ook reeds bestaande foto's, gemaakt met het digitale toestel, invoegen.
    Het programma is gratis te downloaden en op de site zelf  krijg je een handleiding, een aantal voorbeelden en kun je je zelfgemaakte filmpjes zelfs inzenden.

    Bron: Johan Neyts, ict-coördinator Stella Maris Nieuwpoort
    RUBRIEK: bovenbouw, programma

    14-03-2007 om 21:27 geschreven door Gino  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Registreren bij KlasCement
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      hoeven we u niet meer voor te stellen.

    U moet daar wel eerst registreren wat voor vele beginnende internetters al een te hoge drempel is.

    Op vraag van onze collega Domien Bekaert uit Dadizele heeft Hans Defour een filmpje gemaakt waarmee hij dit mooi uitlegt. Zeker bruikbaar voor iedereen die de stap nog niet gezet heeft...

    Bron: Filip Gheysen

    RUBRIEK: ict-coördinatoren onderbouw bovenbouw kleuter website

    14-03-2007 om 08:58 geschreven door Gino  


    12-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windows Movie Maker
    Onder Windows XP met servicepack 2 vind je het gratis programma Windows Movie Maker.  Met dit programma kan je zelf filmpjes monteren.  Deze filmpjes hoeven helemaal niet met een digitale camera worden gefilmd, elk digitaal fototoestel is ook in staat om bewegende beelden vast te leggen. Toegegeven, de kwaliteit is niet zo goed, maar om de principes van het filmen en het monteren aan te leren, is dit meer dan voldoende. 
    Tijdens de week van de smaak moesten mijn leerlingen van het zesde leerjaar een reclamefilmpje maken over voeding.  Achteraf monteerden ze zelf hun filmmateriaal met Windows Movie Maker. Om hen hierbij te helpen heb ik een reeks screencams gemaakt over het gebruik van Windows Movie Maker.  Deze screencams staan nu op www.garagetv.be welliswaar in een lagere resolutie:

    01) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_01_Windows_Movie_Makerfur.aspx

    02) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_02_Windows_Movie_Makert.aspx

    03) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_03_Windows_Movie_Maker__Filmtaken3G.aspx

    04) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_04_Windows_Movie_Maker__Nieuw_projectB.aspx

    05) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_05_Windows_Movie_Maker__ImporterenV9.aspx

    06) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_06_Windows_Movie_Maker__Verzamelingen.aspx   

    07) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_07_Windows_Movie_Maker__Storyboard.aspx

    08) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_08_Windows_Movie_Maker__Voorbeeldvenster.aspx

    09) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_09_Windows_Movie_Maker__Monteren.aspx

    10) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_10_Windows_Movie_Maker__Effecten1.aspx

    11) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_11_Windows_Movie_Maker__Overgangen.aspx

    12) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/

    filmpje_12_Windows_Movie_Maker___Titels.aspx

    13) http://www.garagetv.be/video-galerij/triangel_vzw/
    filmpje_13_Windows_Movie_Maker__Muziek.aspx

    Leden van Triangel vzw kunnen deze screencams bekijken in een betere resolutie op www.triangel.be

    De resultaten van mijn leerlingen kan je bekijken op: http://www.arkorum.be/ark/jaarinbeeld/video/wvdsmaak2.wmv

    12-03-2007 om 00:00 geschreven door Gino  


    11-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Youtube voor documenten...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf nu kunnen Word-, PowerPoint-, Excel-, PDF en andere documenten online eenvoudig gedeeld worden, gewoon in webpagina’s geplakt (’embed’) kunnen worden.
    De service heet Scribd. Scirbd is een social site voor document sharing zoals YouTube dat is voor videosharing, Flickr voor foto’s en Slideshare voor sharing van presentaties.
    Scribd is uit de categorie one-size-fits-all oplossingen. Elk soort document (bestandsformaten: .doc, .pdf, .txt, .ppt, .xls, .ps, .lit) kan met deze tool extreem gemakkelijk in een site of blog geplakt worden. Het enige dat je hoeft te doen is je documenten te uploaden naar Scribd en de tool zet dat document vervolgens om in een printbaar Flash .swf bestand. Dit bestand kan via een zogenaamde embed code in een site of blog opgenomen worden. Bezoekers van de site kunnen in- en uitzoomen, zoeken op tekst of gewoon printen.
    Een ander belangrijk voordeel is dat het Flash-formaat uiterst kleine bestanden genereert en dat de webpagina’s hierdoor gewoon snel blijven inladen.
    Heel bijzonder is hoe Scribd een aantal functionaliteiten aan boord heeft die youTube nog niet heeft. Om te beginnen is het kunnen zoeken (op woorden) binnen documenten heel bijzonder. Hiervoor geldt trouwens een uitzondering voor (eerder) gescande documenten, daarbinnen kan dat niet. Verder is het document in verschillende formats te downloaden: als pdf, als Word en als platte tekst (plain text). Maar nog spectaculairder (zegt men) is dat je de tekst ook kunt laten voorlezen of als mp3 bestand kunt downloaden. Wel een robot-achtige stem (text-to-speech via Nuance), met mijn voorbeeld hieronder lijkt dit echter nog heel ver van perfect!
    Het uploaden gaat snel, het converteren zelf duurt wel enige minuten!

    Hier een voorbeeld van m'n Gimp-cursus


    Bron: FrankWatching
    RUBRIEK: ict-coördinator

    11-03-2007 om 21:17 geschreven door Gino  


    10-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logo? Jawel, maar dan in een modern kleedje!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Persoonlijk vind ik dit de max op deze blog!
    Tijdens de creanamiddagen (nu al 10-12 jaar geleden denk ik) sleepte ik elke vrijdagmiddag de computers van een 8-tal klassen naar mijn zesde leerjaar om daar met leerlingen van 4-5-6 te "programmeren" met de logo-schildpad. (Zou ik daar de microbe, het virus, verkregen hebben?) Dat waren wel toffe namiddagen, maar wat ik nu zie is nog veel toffer: RoboMind: geen schilpadje maar een Robotje!
    Ik citeer: De robot heeft een aantal mogelijkheden. Zo kan hij rondrijden, om zich heen kijken, dingen meenemen en tekenen. Dit kan hij allemaal uitvoeren in verschillende omgevingen, die opgebouwd zijn uit blokken.Om ervoor te zorgen dat je snel aan de slag kan met de onderwerpen waar het om draait, is er een nieuwe programmeertaal geïntroduceerd genaamd ROBO. Het is een kleine taal met een overzichtelijk aantal regels, toegespitst op het programmeren van een robot. Toch zijn de mogelijkheden te over om interessante programma's te maken. Ook vormen de principes die je tegenkomt de kern voor de meeste andere programmeertalen.
    Van oudsher is de taal LOGO veel gebruikt voor onderwijsdoeleinden, waarbij je een schildpad over het scherm beweegt om tekeningen te maken. Uit onvrede over de weinig educatieve mogelijkheden van deze schildpad, en niet zozeer de programmeertaal zelf, is deze nieuwe variant bedacht. Daarbij komt dat de implementaties van verschillende omgevingen om LOGO programma's uit te voeren vaak nogal wat te wensen overlaten. Ook is de syntax van ROBO aangepast, aangezien die van LOGO, dat uit 1968 stamt, niet meer helemaal gebruikelijk is te noemen.
    Technische gezien valt ROBO onder de imperatieve/procedurele programmeertalen die verreweg de meerderheid vormen binnen de informatica. De taal bezit een aantal basisinstructies om de robot aan te sturen, herhaal-lussen, conditionele als...dan... structuren, de mogelijkheid om zelf instructies te definiëren met behulp van procedures. Deze procedures mogen desgewenst recursief zijn gedefinieerd.
    ROBO is bedoeld als eerste kennismaking met programmeren zonder dat er voorkennis vereist is. Omdat er zeer uiteenlopende opdrachten kunnen worden gemaakt is de moeilijkheidsgraad naar wens aan te passen. Zo kan het basisonderwijs zich met name richten op het schrijven van commando's om de robot door zijn omgeving te laten navigeren, het secundair onderwijs om programmeerstructuren te behandelen.

    Een snelle kennismaking met ROBOMIND!

    Bron: http://www.robomind.net/nl/index.html

    RUBRIEK: ict-coördinatoren bovenbouw programma

    10-03-2007 om 23:00 geschreven door Gino  


    09-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lesmateriaal rond de lente en Pasen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De redactie van Kennisnet Speciaal Onderwijs heeft een pagina samengesteld met verwijzingen naar les- en beeldmateriaal rond het thema Lente en Pasen. Aanvullingen zijn natuurlijk weer welkom!

    Bron: Kennisnet

    RUBRIEK: website onderbouw bovenbouw kleuter





    09-03-2007 om 17:46 geschreven door Gino  




    Foto

    Foto


    Foto

    CONTACT


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Kijkwijzer voor ICT-co's
  • DPB - Brugge
  • REN Vlaanderen


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs