Ik ben Matthi
Ik ben een man en woon in Kortemark (België) en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Voetbal, badminton, tafeltennis....
Ik speel voetbal in de club V.V. Kortemark
Ik ben supporter voor Club Brugge en m'n favoriete voetbalspeler is natuurli
Poezen danken negen levens aan hun mysterieuze gebrom - 20-03-2001
Hoe katten spinnen is nog steeds een raadsel, maar waarom ze het doen menen we wel te weten. Omdat ze tevreden zijn. Maar katten spinnen ook als ze bang zijn, pijn lijden, baren of ernstig gekwetst werden. Volgens Amerikaanse wetenschappers is er dan ook meer aan de hand: katten spinnen omdat het hen geneest.
De vraag Waarom spinnen poezen is al drieduizend jaar oud, maar heeft nog steeds geen bevredigend antwoord gevonden. Net als de vraag hoe katten spinnen, al is de keuze daar beperkt tot twee mogelijkheden. Sommigen denken dat het karakteristieke geluid afkomstig is van twee membraanplooien achter het strottenhoofd, de valse stembanden. Anderen opperen dat het geproduceerd wordt door bloed in een grote ader, waarvan de vibratie door de luchtpijp wordt versterkt.
Wat er ook van zij, medewerkers van het Fauna Communications Research Institute (FCRI) denken nu de belangrijkste functie van het spinnen te hebben ontdekt, ook al haasten zij zich om er op te wijzen dat katten wel degelijk spinnen als ze tevreden zijn. Dus de volgende keer dat uw feliene huisgenoot zich luid brommend tegen uw aaiende hand schurkt, mag u zich nog steeds gecomplimenteerd voelen met uw streeltechniek.
Maar er is dus meer aan de hand en dat heeft alles te maken met de negen levens waarover een kat lijkt te beschikken. Dat katten soms onwaarschijnlijke ongelukken overleven is immers geen fabeltje, maar sinds het onderzoek van een aantal vorsers in 1976 de wetenschappelijke realiteit. Zij onderzochten 132 gedocumenteerde gevallen van katten die een val van enkele verdiepen hadden gemaakt. De gemiddelde hoogte was 5 verdiepingen en half, maar er is een geval bekend van een kat die 45 verdiepen naar beneden tuimelde en het overleefde. 90% van de vallende poezen overleefden hun val, al raakten sommigen zwaar gewond.
De resultaten sluiten aan bij de volkswijsheid dat katten snel genezen en bij de veterinaire ervaring dat gebroken kattenbotten veel makkelijker te zetten zijn dan gebroken hondenbeenderen. Hoe dit komt blijkt verbazend genoeg nauwelijks onderzocht te zijn, maar volgens medewerkers van het FCRI genezen katten zo snel dankzij hun spinnen. Deze hypothese onstond toen zij twee puzzelstukjes bij elkaar legden, en deze wonderwel in elkaar leken te passen. De laatste jaren is onderzoek onder de aandacht gekomen dat erop lijkt te wijzen dat menselijke botten steviger worden als ze worden blootgesteld aan trillingen met een frequentie van 20-50 Hz. Momenteel wordt onderzocht hoe dit gegeven in de praktijk kan worden gebruikt, bv. in verband met het nadelige effect dat het gebrek aan zwaartekracht op het beendergestel van ruimtevaarders heeft. Daarnaast gaat men ook na of zo de stilgevallen beendergroei bij postmenopauzale vrouwen weer op gang getrokken kan worden. Blootstelling aan laag-frequente trillingen zou dan weer pijnverlichting en andere helende voordelen brengen, iets wat bij acute en chronische pijnlijders werd vastgesteld.
Met dit in het achterhoofd, besloten medewerkers van het FCRI de opnames van katten en andere katachtigen die in het kader van het onderzoek naar dierlijke communicatiesystemen werden verzameld, opnieuw te onderzoeken. Zij beschikken niet alleen over talloze opnames van het gespin van huiskatten, maar hebben ook het wellustige brommen van poemas, jacht- en andere luipaarden, leeuwen en ocelots in hun archief zitten. (Van de grote katachtigen, spint alleen de tijger niet.)
Daaruit bleek dat het gespin van de huiskat grotendeels bestaat uit trillingen van 23-30 Hz. Bij de grotere katten valt het gespin binnen de reeks van 20-50Hz, en worden soms uitschieters gemeten tot 140 Hz. Precies wat volgens de medische proeven een genezende werking zou hebben.
Hoewel er geen gemakkelijke manier is om deze hypothese aan verdere toetsing te onderwerpen - een kat die niet kan spinnen is niet makkelijk te vinden en om de methodologie te respecteren mogen proefkatten ook geen pijn lijden, zodat het geen zin heeft operatief één en ander te verwijderen zodat de poes niet meer spint - hebben de onderzoekers toch nog een verhaal gevonden dat hun ideeën steunt. In 1973 al vertelde een zekere dr. Cook hoe een stervende poes die niet meer kon ademen, plots weer naar adem hapt nadat ze begon te spinnen. Dit Lazarus-verhaal en de hoopgevende resultaten van onderzoek naar de helende effecten van laagfrequente trillingen lijken er in elk geval op te wijzen dat het idee dat katten over een zelf-helend mechanisme beschikken, nog zo gek niet is. En dat het zich in zulk een gezellige
Iedere kat markeert zijn territorium. De markeringen vormen een signaal voor andere katten. In een omgeving waarin een kat markeringen heeft aangebracht voelt hij zich veilig.
Het markeren kan op drie verschillende manieren: Vooral bij de niet gecastreerde kater is urine sproeien een duidelijke manier van markeren, de urine van een 'echte' kater heeft ook voor de mens een sterk doordringende geur. Maar ook poezen en gecastreerde dieren kunnen het sproeien van urine gebruiken om hun territorium te markeren. Bij het kopjes geven wrijft de kat met wangen en kop langs allerlei plaatsen en zet daarbij met bepaalde stoffen geurvlaggen af. Met kopjes geven laat een kat zien dat hij zich op z'n gemak voelt. Ook de mens kan het doel van deze geurvlaggen zijn, kopjes geven is voor uw kat een mogelijkheid om duidelijk te maken dat u als eigenaar bij hem of haar hoort. Nagels scherpen heeft niet alleen de verzorging en het scherp houden van de nagels als doel, maar tijdens het krabben komen er ook geurstoffen van de voetzolen vrij, die worden achtergelaten op de objecten waar de kat op krabt.
De geurstoffen waar het om gaat zijn "feromonen ", die dienst doen als een soort communicatie middel tussen dieren onderling. Voor de mens is de geur van deze stoffen niet waarneembaar.
Ongewenst kattengedrag
Onder stress, als katten zich onzeker voelen, angstig of "depressief" zijn, kan een kat de behoefte hebben het eigen territorium extra te markeren. Dit extra markeren kan leiden tot ongewenst gedrag in de vorm van onzindelijkheid of het krabben aan andere objecten dan de krabpaal.
Aanleiding voor stress zijn bijvoorbeeld: verhuizing of verbouwing, bezoek aan de dierenarts (vooral opname), veranderingen in de huislijke situatie of in de gezinssamenstelling, een nieuwe dierlijke huisgenoot, overbevolking.
Bij te veel dieren op een te klein oppervlak zal een kat zijn eigen territorium te klein vinden en om die reden extra de neiging hebben het gebied te markeren. Hetzelfde kan het geval zijn als dat eigen territorium wordt bedreigd door (de geur van) buurkatten.
Uiteraard is het bij onzindelijkheid van belang andere oorzaken (bijvoorbeeld een blaasontsteking) uit te sluiten. Zie voor meer informatie de pagina onzindelijkheid bij katten.
"Feliway"
Feliway is een product dat stoffen bevat, die overeenkomen overeen met de natuurlijke gezichtsferomonen die bij het kopjes geven worden afgegeven en die een geruststellend effect op katten hebben. Dit heeft een gunstig resultaat bij katten die erg angstig zijn en het heeft invloed op ongewenst gedrag dat het gevolg is van stress.
Al langer bestaat Feliway als spuitbusje waarmee de stof op de plekken gespoten kan worden die uitnodigen tot ongewenst plas- of krabgedrag. Door het bespuiten van een vervoersmandje wordt de angst van een kat voor het vervoeren verminderd. Nu is er ook een verdamper van Feliway beschikbaar. 1 verdamper is voldoende voor 1 maand en een oppervlak van 50-70 m2 vloer. Bij urinesproeien en krabben wordt de verdamper in de ruimte geplaatst waar de kat markeert. Bij angst, gebrek aan eetlust, neerslachtigheid, geen zin in spelen en sociale contacten wordt de verdamper geplaatst in de ruimte waar de kat het meest komt.
Een prooi naar huis brengen
Voor veel mensen is dit ook ongewenst gedrag. Het is een kat echter moeilijk af te leren, want het behoort tot het normale gedragspatroon. Het jachtgedrag van een kat heeft weinig te maken met de behoefte aan voedsel. Binnenshuis kan een kat langdurig bezig zijn met de jacht op een speelgoedmuis of een propje papier. Als er buiten gejaagd kan worden op iets dat uit zichzelf beweegt dan zal poes het niet kunnen laten om te proberen die prooi te vangen. Een goed doorvoedde kat zal een gevangen muis of vogeltje niet meteen opeten. Wat is dan een betere bestemming dan de prooi thuis te brengen en aan te bieden aan iemand die misschien wel honger heeft.
De kattendag -Katten slapen ongeveer 16 uur per dag -Ze maken ongeveer 5 a 6 uur hun toilet -Ze zitten 1 uur of meer -Ze lopen ongeveer 15 minuten -Ze spelen, vechten, en jagen ongeveer 15 minuten -Ze eten en drinken ongeveer 10 minuten -En ze spinnen ongeveer 5 minuten of uren lang, dat ligt eraan hoe gelukkig ze thuis zijn.
Als u direkt begint met de opvoeding van uw kitten, dan zult u merken dat een kat best op te voeden is. Ook al wordt er nog zo vaak gezegd dat dat niet zou kunnen.
Hij zal niet, zoals een hond, leren zitten, staan en liggen op commando en ook het bij u komen als u roept, zal blijven afhangen van zijn bui. Maar u kunt uw kat zeker bepaalde huisregels aanleren, zoals niet op tafel of aanrecht komen en geen voedsel stelen. Geen planten opeten, de kanarie met rust laten en uw aquarium niet als visvijver zien. Niet in de gordijnen klimmen of aan meubels, vloerbedekking en muren krabben.
Socialisatie is belangrijk Een heel belangrijke voorwaarde voor de opvoeding van een kitten is, dat hij in het nest al door de verzorgers is gesocialiseerd. Dat wil zeggen, dat hij al heeft kennisgemaakt met allerlei dingen die hij in zijn latere leven zal gaan tegenkomen. Mensen bijvoorbeeld of allerlei huishoudelijke apparaten met de daarbij behorende geluiden. Stereo-apparatuur met al dat "lawaai" dat uit de boxen komt. Zou een kitten de eerste zeven weken van zijn leven nergens kennis mee maken en alleen de mensen zien die hem zijn eten brengen en verzorgen, dan is het heel moeilijk of misschien wel onmogelijk om er een fijne huisgenoot van te maken.
De eerste dag in huis Je zou er wel de hele dag mee willen knuffelen. Maar geef uw katje ook rustig de gelegenheid om zijn nieuwe thuis en zijn nieuwe huisgenoten te leren kennen. Zet hem in de kattenbak zodat hij vandaar uit zijn verkenningen kan beginnen. Zet zijn water en voerbakje op een zichtbare plaats en zet uw katje een keertje bij zijn slaapplaats neer, zodat hij die alvast weet te vinden. Hou uw katje de eerste twee weken in huis. Is hij daar helemaal gewend, dan kan hij eenmaal buiten zijn eigen huis weer terugvinden.
Eerst maar eens aan zijn naam wennen Kies een duidelijke roepnaam voor uw katje en laat hem hier snel aan wennen. Noem de naam steeds als u hem aait of met hem speelt. Op deze manier gaat het kitten de naam met zichzelf in verband brengen en erop reageren door zijn aandacht op u te richten als u de naam noemt.
Afleren van ongewenst gedrag Stel samen met uw huisgenoten een lijst op van zaken die de kat wel en niet mag. Door allemaal dezelfde regels te hanteren zal de kat deze sneller begrijpen. Het is voor hem heel verwarrend als hij van de een op het aanrecht mag lopen, terwijl hij er door een ander boos van af wordt gestuurd. Een kat is het beste iets af te leren, door hem een negatieve ervaring ermee te laten opdoen. Bijvoorbeeld als de kat op de tafel springt, spuit u met een plantenspuit of waterpistooltje een straaltje water tegen hem aan. Of als de kat ergens aan krabt, gooit u een stevige prop papier tegen hem aan. Ook het in zijn buurt iets laten vallen wat veel lawaai maakt, zoals een bos sleutels of een metalen bakje, kan genoeg indruk maken om hem met het ongewenste gedrag te laten ophouden. Uiteraard zult u dit vaker moeten doen voordat het echt is afgeleerd. Belangrijk is het wel ervoor te zorgen dat de kat niet in de gaten heeft dat u de straf uitdeelt, omdat de kat de straf dan eerder met u zal associëren dan met wat hij aan het doen was. Bovendien zal hij u gaan wantrouwen, wat de band tussen u en uw kat natuurlijk niet ten goede komt. Door het goed toepassen van deze methode zal de kat de negatieve ervaring in verband brengen met wat hij aan het doen was en er niet meer mee door gaan of overnieuw mee beginnen. Ook als u er niet bij bent. Door op verboden plaatsen gekreukt aluminium folie op te hangen of neer te leggen, zal een kat deze plaatsen doen vermijden.
Zindelijk maken Zodra het kitten binnen is, zet u hem meteen op de kattenbak. Vanaf die plaats laten we hem zelf het huis verkennen. Op die manier vindt het kitten de weg naar de bak gemakkelijker terug.
Gebruikte kattenbakvulling Neem bij degene waar u de kat vandaan haalt wat gebruikte kattenbakvulling mee. De geur is voor het kitten vertrouwd en zal er voor zorgdragen dat het kitten de bak kan vinden en gebruikt. Zorg er voor dat de bak op een bereikbare plaats staat voor de kat, evenals zijn eten en drinken. De opvoeding van de kat valt of staat met het consequent-zijn van de baas. Dus, wat eens mag, mag altijd en wat niet mag, mag nooit. Wen het kitten meteen aan zijn naam, combineer het roepen van zijn naam met spelen, eten of aandacht. Op deze manier richt u het kitten op u. Is het de bedoeling dat het kitten later veelvuldig meegaat in de auto, naar bijv. een kattenshow of mee op vakantie, dan is het belangrijk uw kitten hier op rustige wijze aan te laten wennen. Veilig in een daarvoor bestemde vervoerbox of reismandje kunt u het kitten een aantal keren meenemen in de auto.
Oefening baart kunst Krijgt het kitten niet de gelegenheid om deze zaken te ervaren, dan loopt u het risico op een onrustig, jammerende kat in de auto gedurende de hele rit. Zet daarom het mandje alvast in de huiskamer, leg er af en toe wat lekkers bij en in en doe er een lekker kleedje in. Al vrij snel zal uw kitten dit gaan zien als zijn veilige plek en het ook prima vinden om hierin vervoerd te worden.
Negeren van angstig gedrag Schrikt uw kitten ergens van en u aait of geeft hem aandacht op dat moment, dan bevestigt u zijn angst. Heeft u enkele malen angstbevestigend opgetreden, dan zal de angst voor onverwachte zaken alleen maar groter worden. Uw kat schrikt dan niet alleen van een knallende ballon, maar ook van onweer en van vuurwerk. De laatste week van december zit uw kat dan voortdurend in de stress. Belangrijk voor u als nieuwe eigenaar is het om goed om te gaan met schrikreacties van uw kitten. Negeren van angstgedrag is het beste. Reageert u niet op schrikreacties of angstig gedrag, dan zal het kitten uw voorbeeld overnemen en onverwachte gebeurtenissen als normaal onderdeel van zijn leventje beschouwen. Natuurlijk hebben verschillende katten ook verschillende karaktereigenschappen. Niet iedere kat is hetzelfde. Echter, de invloed van de omgeving van het kitten zal het uiteindelijke karakter en gedrag van uw kat voor een heel groot deel vormen. De opvoeding door de moederpoes en hoe de verzorger met de kittens omging spelen hierbij een belangrijke rol. Ook u als nieuwe eigenaar draagt uw steentje bij. De omgeving waar het kitten verder in opgroeit en uw eigen karakter zijn bepalend voor de karakterontwikkeling van uw kat. Als u een actief kitten heeft en u speelt vaak met hem, zal uw kat ook op volwassen leeftijd speels blijven. Maar andersom kan ook. Een actief kitten dat de hele dag alleen zit en waar niet mee gespeeld wordt, kan stil en teruggetrokken gedrag gaan vertonen. De gebeurtenissen van alledag spelen dus een doorslaggevende rol!
Voorkomen is altijd beter dan genezen en met wat preventieve zorg blijft een kat gelukkig en gezond. Hieronder komt een beschrijving van de verzorging van de nagels tot en met de verzorging van de vacht.
Nagelverzorging:
De nagels van de kat groeien voortdurend. De oude, afgesleten nagelschede wordt verwijderd doordat de kat haar nagels slijt of ze met haar tanden aftrekt; eronder zit een scherpe, nieuwe nagel. Wanneer mensen zich zorgen maken dat hun kat een nagel verloren heeft, hebben ze het waarschijnlijk mis: wat ze gevonden hebben is de nagelschede. Een krab van een kat kan pijnlijk zijn en het meubilair beschadigen. Dat kan echter zonder trauma voor de kat, vermeden worden door de nagels te knippen met een gewoon nagelknippertje voor menselijk gebruik of een nagelschaartje. Houd de kat stevig vast (maakt ze bezwaren, schakel dan de hulp van een vriend in om haar vast te houden, terwijl je knipt), plaats je duim bovenop de poot en je vingers eronder. Haal het uiteinde van de klauw weg, ongeveer 3,5 mm, pas op dat je niet in het levend vlees knipt, want dat heeft een flinke bloeding tot gevolg. Als je, je onzeker voelt, vraag dan of de dierenarts een keer wil voordoen.
Oogverzorging:
De kat heeft soms een derde ooglid (knipvlies), dat is soms te zien is in de ooghoek. Dat kan een eerste teken zijn van ziekte of oogletsel. Maar het kan ook alleen maar betekenen dat de kat wat magerder is geworden: het oog rudt op een vetkussentje dat kleiner kan worden waardoor het derde ooglid over het oog kan schuiven. Gezonde ogen hoeven alleen maar zo af en toe schoongeveegd te worden met vochtige watten. Valt je iets ongewoons op rond, vertroebeling, afscheiding, scheelzien of het derde ooglid, ga dan direct naar de dierenarts. Is een oog uit de kas geraakt, probeer het dan niet terug te plaatsen. Houd het oog nat met lauwwarm water en breng de kat met spoed naar de dierenarts.
Oorverzorging:
De oren van sommige katten hoeven nooit schoongemaakt te worden, die van andere katten, vooral sommige raskatten, moeten op zijn minst elke paar dagen worden schoongemaakt. Maak de oren schoon met een wattenstaafje, maar pas op dat je het oorkanaal niet dichdrukt. Of gebruik wat met plantaardige olie bevochtigde watten, waarmee je de kat geen pijn kunt doen, maar die de oren niet zo goed schoonmaken als een wattenstaafje. Schudt de kat constant met haar hoofd en krabt zij zich, dan heeft ze misschien oor mijten. Behandel deze niet zelf, maar ga naar de dierenarts. Raadpleeg ook de dierenarts wanneer de oren ruiken, van binnen rood zijn, als er een bruin wasachtige afscheiding uitkomt of als de kat haar oren in de zon verbrand heeft (vooral bij witte katten).
Mondverzorging:
Katten krijgen net zoals mensen maar twee stel tanden, dus de verzorging daarvan is heel belangrijk. Hoewel sommige dierenartsen tegenwoordig vullingen aanbrengen in kattentanden en er kapjes bestaan voor op de tanden, is mondverzorging voor onze huisdieren geen zaak van deze tijd. Voor de meeste kattenbezitters is de beste en goedkoopste mondverzorging nog altijd gewoon poetsen om aanslag te voorkomen, al denken vele van hen daar niet aan. De melktandjes van een kat breken tijdens de eerste vier levensweken door het tandvlees heen en met zes tot acht weken heeft het dier een volledig gebit van 25 tanden. Er kunnen zich problemen voordoen wanneer tussen de derde en zevende maand het blijvend gebit doorkomt en de melktandjes worden weggedrukt. In de meeste gevallen worden ze dan zonder dat er ieman erg in heeft doorgeslikt. Voordat je gat proberen om de tanden van je kat te poetsen, moet je je kat eraan laten wennen dat je met je vingers in haar mond komt. Probeer enkele weken lang op een vaste dag simpelweg de lippen van je kat op te tillen door je vinger en duim aan beide kanten van de mond te plaatsen en deze op te tillen. Maakt je kat hiertegen geen bezwaar meer, ga dan met je vingers langs haar tanden. Pas dan is het tijd om de tandenborstel tevoorschijn te halen (gebruik hierbij een kindertandenborstel), gebruik geen tandpasta voor menselijk gebruik, maar tandpasta met bijvoorbeeld een soort vleessmaakje.
Borstelen en vachtverzorging:
Op de buik van een kat staan wel 18.000 haren per cm2 en op de rug 9000 per cm2. Ze zijn te verdelen in drie soorten; de dikke bovenvachtharen, die relatief weerbestendig zijn, de donzige ondervachtharen, die zorgen voor isolatie en de spaarzame, borstelige tussenvachtharen. De vacht is het dikste in de winter, wanneer de spieren bij de haarwortels zich samentrekken om de vacht te laten uitstaan. De verzorging van de vacht moet niet helemaal aan de kat worden overgelaten. Het enigste instrument waarmee een kat haar vacht kan verzorgen is haar tong die, hoewel ze effectief als kam functineert, een ingebouwd afvoerprobleem heeft. Alle vacht die blijft hangen aan de stekeltjes op de tong kan niet worden uitgespuugd en moet worden doorgeslikt. Als de kat deze haren niet kan uitscheiden, kunnen er haarballen in de ingewanden komen te zitten. Door je kat regelmatig, bij voorkeur dagelijks te kammen, zorg je er niet alleen voor dat ze er mooi uitziet, maar bevorder je ook haar gezondheid en welzijn. Jonge katjes worden eerst door hun moeder verzorgd als ze nog te jong zijn om zichzelf te verzorgen.
De vrouwtjes katachtige hebben een maal per jaar een periode dat er gepaard kan worden. Bij tamme katachtige is dit meerdere keren per jaar mogelijk. Deze periode noemen we de oestrus. Tijdens deze periode rijpt een of meer van de eiblaasjes in de eierstok. In deze periode kan het vrouwtje bevruchte worden. Dit wordt op gang gebracht door een kleine klier met inwendige uitscheiding. Deze klier bevindt zich onder aan de hersenen en wordt de hypofyse of hersenaanhangsel genoemd. Deze klier produceert bepaalde hormonen en scheidt deze af in de bloedsomloop. Deze hormonen prikkelen de eierstokken. Bij sommige katten hangt dit proces af van de omgeving, bijvoorbeeld de temperatuur en licht. Bij de meeste soorten katachtige leven de vrouwtjes en de mannetjes gedurende het hele jaar apart. Ze komen bij elkaar in de oestrus tijd. Het mannetje weet wanneer het vrouwtje krols is door middel van de geur van de urine, die wordt afgescheiden door een geur klier bij de anus. Het mannetje laat zelf ook een geur achter. Hierdoor wordt het vrouwtje attent gemaakt op zijn aanwezigheid. Deze geuren werken als een prikkel op het vrouwtje. De geur van het vrouwtje werkt ook als een prikkel op het mannetje. Deze prikkelingen leiden tot het begin van de hofmakerij. Tijdens deze hofmakerij vindt een overvloedige vaginale afscheiding plaats. De hofmakerij kan in tijdsduur verschillen. Vaak zal dit in de ogen van een mens een woest schouwspel lijken. Hierna vindt een kort durende paring plaats die enkele malen herhaald wordt.
De Ovulatie, eisprong, volgt na de paring. Dit proces wordt opgang gebracht door de paring. De bevruchte eicellen bewegen zich langzaam in de richting van de baarmoeder, waar ze op de zesde dag aankomen. Tot de dertiende dag blijven ze vrij in de baarmoeder. De inplanting in het slijmvlies van de baarmoeder vindt dertien dagen na de paring plaats. Het verschijnsel van de paring gevolgd door de ovulatie, wordt beschouwd als een zeer belangrijk aanpassingverschijnsel. Dit zorgt ervoor dat de voortplanting zo goed verloopt als mogelijk. Katachtigen zijn niet de enige dieren waar dit verschijnsel zich voordoet. Dit gebeurt ook bij andere zoogdieren, zoals de fret en het konijn. Het hersenaanhangsel, de hypofyse, zorgt ervoor dat als er een mannetje in de buurt is, het eiblaasje openbarst en het eitje vrijkomt. Als er geen mannetjes in de buurt zijn zal het eiblaasje verschrompelen. Proeven hebben aangetoond dat wanneer de hypofyse wordt verwijderd, de kat geen ovulatie meer zal krijgen, dus ook niet na het paren.
De draagtijd van katten verschilt per soort: Tussen de 62 en 65 dagen - kleine katten (Felis) (huiskatten) Drie maanden - poema (Pumaconcolor) 93 - 110 dagen - jaguar (Panthera onca) 105 - 110 dagen - Tijger (Panthera Tigris) 105 - 113 dagen - Leeuw (Panthera leo) ongeveer 95 dagen - Jachtluipaard (Acinonyx jubatus)
De grote van de worp verschilt ook. De leeuw heeft één tot zes welpen, meestal drie of vier per worp. Dit geldt voor alle Panthera's. De jachtluipaard heeft twee tot vier welpen. De kleine katten en de Felises hebben één tot zes welpen. De welpen worden bijna altijd blind geboren. Ze kunnen niet direct na de geboorte lopen. Ze zijn behaard. De kleur is nog niet hetzelfde. In de dierentuin hebben ze geprobeerd soorten te kruisen. Men is er in geslaagd tijgers en leeuwen te kruisen. Deze zijn vruchtbaar en kunnen zich dus ook voortplanten. Wat lichaamsbouw betreft lijken de bastaarden op de vader, wat huid en eventuele aftekeningen betreft, lijken ze op de moeder.
De voortplanting van huiskatten
Bij katers begint de vruchtbare periode eerder dan bij poezen. Een kater kan al geslachtsrijp zijn wanneer hij vier maanden oud is. Poezen kunnen voor het eerst krols worden wanneer zij tussen de vier en zes maanden oud zijn. Het is echter niet aan te raden om een poes op heel jonge leeftijd te laten dekken. Je herkent de krolsheid door het gedrag van de poes. Zij zal zich aanhalig gedragen en steeds roepen om aandacht. Sommige poezen roepen luid terwijl andere zich nauwelijks laten horen. Nog een teken van krolsheid is het wrijven tegen objecten en het heen en weer rollen over de grond. Doordat de vulva op zwelt en vochtig wordt zal de poes de afscheiding steeds weer weglikken. De beste tijd om de poes te dekken is op de 2e of 3e dag van de krolsheid. De duur van de krolsheid varieert van poes tot poes.
De paring
De poes laat toe dat de kater haar achterlijf besnuffelt. Waarna zij plat gaat liggen op de grond en haar achterste verheft. Met haar achterpoten begint zij krachtig te bewegen, dat heet treden, terwijl zij zich aan de kater aanbiedt. De kater zal de poes dan stevig in haar nekvel grijpen, hierdoor kan hij haar schuin van achteren naderen. De poes zal haar staart opzij houden zodat de kater zijn doel gemakkelijker kan bereiken. De copulatie duurt maar even, waarna de kater opzij springt, weg van de poes, die onder het slaken van een pijnlijke kreet soms naar hem kan uithalen. Ze zal gedurende enkele minuten heen en weer rollen over de grond en zwiepen met haar staart. De Ovulatie vindt nu plaats. Dit wordt opgang gebracht door de paring.
Moederkatten kunnen in dezelfde worp kittens van verschillende vaders ter wereld brengen.
48 uur na de geboorte zijn de meeste kittens al beschermd tegen alle ziektes waartegen de moeder is ingeënt. De kittens slikken de afweerstoffen met de moedermelk in. Na 2 dagen zijn deze stoffen uit de moedermelk verdwenen.
Het pasgeboren kitten is grotendeels aangewezen op wat zijn neus hem vertelt.
Vrijwel direct na de geboorte beginnen de kittens te drinken, waarbij ze eerst met elkaar wedijveren om een tepel. Al gauw krijgt elk kitten zijn voorkeur voor een bepaalde tepel. Het kitten kan deze tepel terugvinden door de geur, omdat het gebied rond de tepel is gemerkt met zijn geur. Als een andere tepel toevallig vrij is, wordt die ook wel eens gebruikt, maar wordt zonder protest afgestaan aan de "eigenaar". Ook al zien ze nog niets, als je ze oppakt en een eindje van de mand neerzet, kunnen ze zonder problemen de weg terugvinden. Ook dit doen ze op de geur.
Let er bij nieuwe kittens de eerste dagen goed op dat elk kitten goed drinkt en dat de tepels van de moeder goed functioneren.
Na 10 tot 14 dagen gaan de oogjes open. Ze leren ze heel snel goed te gebruiken.
Als de kittens geen moedermelk meer krijgen moeten ze worden ingeënt. Met 8 weken voor het eerst tegen niesziekte e.d. Deze enting moet als ze 12 weken zijn, worden herhaald. Een enting tegen rabiës kan dan ook plaatsvinden. Hierna is een jaarlijkse herhaling voldoende. De meeste dierenartsen geven zelf een seintje als het weer zover is.
Zolang ze moedermelk krijgen, hebben jonge katjes geen kattenbak nodig. De moeder masseert hun buikjes met de tong en likt alles schoon. Met het eerste vaste voedsel komt de spijsvertering van de kittens op gang. Later volgen de kleintjes het voorbeeld van hun moeder en doen de behoefte waar de moeder het ook doet.
Jonge katjes van zindelijke moeders worden meestal snel zindelijk.
Weesjes die met de fles worden grootgebracht vertonen niet het typische gedrag van een kat.
Weesjes die in de jeugd niet met mensen in aanraking zijn gekomen, worden later bangelijk of agressief in de omgang met andere katten of met mensen. Ook op nieuwe dingen kunnen ze op die manier reageren.
Voeren alleen is niet voldoende. Als je kittens grootbrengt zonder de moeder moet je voor een nest met een constante temperatuur van 30° zorgen. Dat nest moet wel goed geventileerd zijn. Om het niet te warm te laten worden voor de kittens kan de kruik of de verwarmingsdeken het best met een handdoek worden afgedekt. Zorg er ook voor dat een hoek van het nest minder warm is, waar de kittens eventueel naar toe kunnen kruipen. Omdat het weesje van zijn moeder geen afweerstoffen met de eerste melk (het colostrum) heeft binnen gekregen zijn ze bijzonder gevoelig voor ziektes. Daarom moet voor een smetteloos nest worden gezorgd. Om de vertering na het drinken te stimuleren moet de buik van het kitten met 2 vingers worden gemasseerd totdat het kitten poept.
Jongen die dagelijks contact hebben met mensen en hun moeder ontwikkelen zich normaal. Het kan echter soms voorkomen dat ze een ongezond sterke band met de mens krijgen.
Jongen die zonder toedoen van mensen worden opgevoed blijven vaak hun hele leven schuw.
Kattenkinderen hoeven niet te leren hoe ze zich moeten wassen. Al op een leeftijd van 14 dagen ondernemen ze de eerste pogingen en likken met het ruwe babytongetje over de vacht van hun broertjes of zusjes. Als ze 4 weken oud zijn, likken ze na het eten hun bekje schoon en bevochtigen hun pootje om het kopje te wassen. Op de leeftijd van 5 maanden zijn ze zover dat ze zichzelf perfect kunnen schoonhouden.
Katjes die zonder moeder, broertjes of zusjes opgroeien, weten instinctief (hoewel wat later als anders) hoe ze zich moeten wassen.
Kittens die opgroeien met mensen ontwikkelen zich sneller. Ook reageren ze minder emotioneel, zijn meer geneigd op onderzoek uit te gaan en kunnen beter leren.
Het is verstandig om voordat de katjes 3 weken oud zijn al een schaaltje met vast voedsel in de buurt te zetten. Ook een kattenbak met lage wanden mag erbij, zodat ma-kat de zaak eerst kan bekijken. In de eerste 3 weken van hun leven kunnen de jonge katjes hun kop nauwelijks opheffen. Hun pootjes zijn nog te zwak om de zware kop te dragen. Om deze reden vallen de kittens vaak voorover als ze lopen. Het klimmen gaat ze beter af omdat ze hun kop dat laten steunen. De ogen en oren zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar de reukzin werkt al uitstekend. De nestgeur blijft in hun geheugen, ook de geur van de mens.
Rond de 21e dag van het jonge kattenleven vindt een omwenteling plaats. De zintuigen zijn bijna compleet, het stofwisselingssysteem heeft zich omgezet van melk op vast voedsel, zenuwstelsel en hersenen zijn op elkaar ingesteld. Het vaste voedsel is aan de beurt en als mama het voordoet ook de kattenbak. Lopen gaat al bijna zonder omvallen en gaat al snel over in huppelen.
Als kittens het vertikken om vaste voeding te eten, maar bij de onwillige moeder bedelen of de fles opeisen, probeer dan het volgende: Meng iets van de kittenmelk of roomkwark met een beetje vleesbouillon en smeer het op een vinger, Daarmee tik je zachtjes op de neus van het kitten. De tong zal het reflexmatig aflikken en het kitten zal aan de vinger gaan knabbelen omdat die aan de tepel herinnert. Laat een beetje brei naar beneden druipen; het kitten zal er achteraan gaan.
In de 4e week ontwaakt bij het kitten de jachtlust. Eerst alleen nog voor levenloze dingen die ze met een pootje tot leven proberen te wekken. Mama leert ze op insecten en andere dieren te jagen. Weesjes of kittens die te vroeg van de moeder worden gescheiden, hebben langer nodig om de jacht onder de knie te krijgen. Maar ze leren het ook, vooral van afkijken bij soortgenoten.
Hun aangeboren nieuwsgierigheid en behoefte aan jagen, brengt de kleintjes vaak in benarde situaties. Dan roepen ze vaak naar hun moeder en spelen baby. Ze knijpen dan de ogen dicht en trappelen met de pootjes. De moeder antwoordt dan met een geruststellend grommen en lokt het kitten uit de gevaarlijke situatie.
Zodra kittens hun spieren uitproberen, stijgt het aantal missers gigantisch. Van de vier doelgerichte sprongen gaar drie ernaast. En 60% van de pogingen de krabpaal te beklimmen loopt tot niets uit. Maar de niet gewenste duikelingen hebben een zeer goed leereffect. Het komt zelden voor dat ze dezelfde fout maken. Help dus niet als een kitten de top van de krabpaal wil bereiken. Dit heeft allen maar een negatief effect.
Met 4 weken kunnen ze behoorlijk worstelen, waarbij ze elkaar met de voorpootjes omklemmen en wild met de achterpootjes slaan.
De zijwaartse sprong-met-stijve-poten hebben ze vaak in de 5e week onder de knie.
In de 6e week kunnen ze achter elkaar aan rennen en elkaar al aardig op de nek springen. Ze beginnen ook hun vacht en die van hun vriendjes speels te verzorgen.
Nog voordat ze met voorwerpen oefenen of met broertjes of zusjes spelen, proberen ze het effect van de nagels en tanden uit op hun moeder. De moeder stimuleert dit ook.
Kittens die opgroeien met mensen ontwikkelen zich sneller. Ook reageren ze minder emotioneel, zijn meer geneigd op onderzoek uit te gaan en kunnen beter leren.
Onderzoek heeft aangetoond dat vooral poesjes liever met familieleden spelen dan met een prooi. Jonge katertjes hebben het liefst een prooi die niet leeft.
Drie onderdelen in het leren jagen, komen na de 6e week steeds vaker terug. Dit zijn: De muissprong. Een eindje touw of de staart van de moeder zullen steeds sluipgedrag oproepen, waarbij het kitten steels en met zwiepende staart naar voren kruipt, waarna de muissprong volgt. De vogelmep. Een bengelend touwtje, een vlinder of een ander insect, of zelfs in de zon dansende stofdeeltjes, kunnen de aanleiding vormen voor de vogelmep. Het visjewippen. Deze beweging komt bij de meeste spelonderdelen voor. Veertjes of propjes worden met grote geestdrift heen en weer getikt en telkens weer opgewipt.
De drang om dingen na te doen stimuleert de andere kittens om de moedigste na te apen. Ze leren zelfs door het toekijken van zijn fouten en proberen de sprong op een andere manier.
Wat een kitten de eerste 4 weken ruikt, vergeet hij de rest van zijn leven niet meer. Daarom is het handig om als je een kitten bij een fokker haalt, dat je dan een doek met de nestgeur vraagt. Als je deze doek bijvoorbeeld over de krabpaal legt, weet je zeker dat de kat deze zal gebruiken.
Als een kitten onder de 6 weken klaaglijk miauwt, moet je er op reageren. Het jong onthoudt je hulp zijn leven lang en het schept een basis van vertrouwen.
Na de zesde levensweek wordt de poes steeds ongeduldiger met haar kittens. Nu leren ze dat moe scherpe nagels heeft als ze slaat, als ze ondanks mondelinge waarschuwing niet stoppen hun moeder lastig te vallen. Deze fase van opvoeding is belangrijk om de hechte binding met hun moeder te versoepelen.
In de eerste 7 weken van de kat wordt bepaald of het een mensenvriend wordt of niet. Vijf minuten aaien per dag in de eerste weken is al genoeg om van elke kat een knuffeldier te maken.
Katten die de eerste 7 weken alleen door vrouwen worden geaaid, kunnen later uitgroeien tot de beruchte mannenhaters. Zorg er dus in deze periode voor dat ze contact hebben met mensen van alle leeftijden en geslacht.
Kittens nooit voor de achtste week bij de moeder weghalen. Ook al heeft de moeder niet zoveel melk meer en houdt ze zich niet zo intensief met haar jongen bezig, ze hebben haar nog wel nodig.
Als kittens plotseling worden gescheiden van hun moeder, zusjes en broers dan hebben ze in hun nieuwe huis vervangende "familieleden" nodig om te kunnen knuffelen. Dit kunnen pluche dieren zijn, een zacht en dik kledingstuk of een lekker mandje. Ook je schoot of een dik kussen kunnen het verlies compenseren. Let er wel op dat als je niet wilt dat de kat later op bed komt, je dit ook niet in de beginperiode doet. Als je eenmaal hebt toegegeven, zal het zeer moeilijk zijn het weer af te leren. Dit geldt overigens voor alles. Consequent zijn staat bovenaan in de opvoeding.
Als je een kitten (pas gescheiden van de familie) in huis loslaat en je hebt ook andere dieren (kat of hond), zal het over het algemeen direct naar dat andere dier toegaan. Ondanks gegrom zullen ze dit erg lang volhouden.
Voor een optimale ontwikkeling is het het beste om kittens tot en met de twaalfde week bij hun moeder en andere kittens te laten. Het sociale gedrag wordt in die periode aangeleerd.
Engelse wetenschappers hebben ontdekt dat het 5 dagen duurt voordat katten aan hun nieuwe huisgenoten gewend zijn. De eerste dagen laten ze stress-symptomen zien zoals stoornissen bij de spijsvertering en gehaast naar de bak gaan. Na deze 5 dagen overheerst de nieuwsgierigheid en na 4 weken zijn ze goed bevriend met de nieuwe kat, of ze accepteren elkaar nooit.
Op de leeftijd van 3 maanden meten katten hun kracht met andere katten. Ze wedijveren om de buit, dagen hun eerste vechtpartijen uit en wisselen hierbij steeds hun rol: de ene keer de jager, de andere keer de opgejaagde.
Niet tot de familie behorende katten worden door kittens afhankelijk van hun afmeting zonder respect behandeld.
Jonge katten moeten in het eerste jaar minimaal vier keer per dag eten krijgen.
Tussen de 4 en elf maanden zijn de kittens het meest actief. Ze slapen weinig, spelen veel en lijken nooit moe. Ze kunnen ruim 10 uur achter elkaar wakker zijn, maar wisselen die af met intensieve diepe-slaap perioden. In het wild levende zwervers raken deze periode kwijt als ze geslachtsrijp worden. Bij mensen opgegroeide kittens blijven veel langer zo actief dan hun baasloze familieleden.
Katten die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald of niet aan hun trekken kwamen aan de moederborst, ontwikkelen zich vaak tot zogenaamde "duimzuigers". Ze zuigen dan vooral op een stukje stof of een knop. Ook de menselijke duim is erg in trek. Deze gewoonte is moeilijk af te leren. Soms helpt het om de zuigplek of het voorwerp met een bittere stof te besmeren. Ook wil een tweede kat wel eens helpen. Het beestje moet beslist niet worden gestraft.
Het liefdevol knabbelen en krabben aan je hand of oorlelletje mag niet worden bestraft. De oorsprong is het moederlijke gedrag: de moeder poetst de kittens met de snijtanden.
Het vangen van muizen is een instinct. Weeskatjes vangen spelenderwijs muizen. Alleen het doden wordt van de moeder geleerd.
Als je zachtjes over de buik streelt van een kitten dat pas bij de moeder weg is, zal het kitten zalig gaan spinnen en zich op z'n gemak voelen. Dit komt omdat de moeder na elke maaltijd het buikje likt. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd. Als een kitten vroeg van broertjes en zusjes wordt gescheiden, kan hij zich prima alleen vermaken. Kittens die lang in het nest zijn gebleven hebben altijd behoefte aan sociaal contant. Als je dus besluit een kat te nemen en je wilt er per se 1, dan moet je hier dus op letten.
Het strelen associeert het kitten met gevoelens als geborgenheid, bescherming, warmte, de moeder en vertrouwen.
Bij weesjes moet je de rol van de moeder overnemen. Na elke maaltijd met de fles moet je de buik voorzichtig masseren totdat de vloeistof de darm heeft gepasseerd.
De uiteindelijke kleur van de vacht is pas na een a twee maanden bereikt.
De vacht groeit snel, maar is heel erg zacht en biedt geen bescherming tegen het koude en natte weer. Pas na de eerste rui (met 6 tot 7 maanden) glanst de vacht van de kat.
Kittens worden met blauwe ogen en een vliesdun vachtje geboren. De oogkleur verandert in de eerste vier tot vijf weken, maar heeft haar uiteindelijke kleur pas na negen maanden bereikt.
Eenkleurige kittens hebben vaak foute vlekken, die later verdwijnen.
Jonge katers zijn nogal uithuizig als ze op jacht gaan. Jonge poezen gaan na het eerste succes steeds weer terug naar het oude vertrouwde muizengat. Katertjes lopen schijnbaar doelloos rond tot ze iets interessants zien.
De jonge kater speelt vaker ruzieachtige spelletjes, terwijl een jonge poes liever op jacht gaat.
Het staat niet vast dat kattenmoeders kunnen tellen. Het is echter wel een feit dat ze zenuwachtig worden als ze een van de kleintjes missen. Hierbij laten ze een speciale lokroep horen.
Een kitten dat plotseling geen contact meer heeft met de moeder en broertjes of zusjes, roept klagend naar zijn moeder. Een deel van deze kreet is voor het menselijk oor niet te horen. De moederpoes loopt echter zonder problemen naar de juiste plaats.
Als je 1 kat hebt is het aan de eigenaar om ervoor te zorgen dat het dier zijn speelse trekjes niet verliest.
Lees hier informatie die leuk is om te weten, maar die je niet vaak in een kattenboek tegenkomt...
Allerlei weetjes
Katten worden graag gestreeld en gekrabt op plaatsen waar ze zelf niet bij kunnen.
Lapjeskatten met drie verschillende kleuren zijn meestal vrouwtjes.
Hele rode katten zijn altijd katers.
Katten zijn zo lenig dat ze zich tijdens een val kunnen omdraaien en op hun pootjes terechtkomen.
Een hond en een kat die samen zijn opgegroeid kunnen de beste maatjes worden.
Sommige mensen nemen hun kat uit wandelen aan de lijn!
De meeste katten hebben een hekel aan water, maar sommige katten zijn echte waterratten.
Er zijn mensen die geloven in pootlezen bij katten.
Straf een kat niet als ze thuiskomt met een vogeltje; ze snapt niet wat er fout aan is en neemt het voor jou mee als verrassing!
Poezen jagen over het algemeen meer dan katers.
Tanden poetsen is erg goed voor katten.
Kattenhaar groeit tussen de 0,25 en 0,3 mm per dag.
Het haar is bij de gemiddelde kat zo'n 2,5 cm lang.
Veel katten trekken de aandacht door veel lawaai te maken. Planten omgooien is heel populair.
Katten kunnen bepaalde kleuren onderscheiden, zoals rood, blauw, groen en geel.
Katten kunnen dromen. Als een slapende kat met de pootjes trekt, de staart beweegt en met de oren trilt droomt ze.
Een kattendroom duurt ongeveer 6 minuten.
Een kat slaapt per etmaal ongeveer 16 uur.
Kittens
Jonge katjes noem je kittens.
Kittens worden met blauwe ogen geboren.
Kittens worden doof en blind geboren.
Na een week is het geboortegewicht van een kitten verdubbeld. Het diertje weegt dan ongeveer 200 gram.
Het komt heel soms voor dat een onervaren en nerveuze moeder haar kittens opeet.
Als moederpoes een kitten vastpakt in de nekvel, verstijft het diertje en hangt het onbeweeglijk, met de achterpootjes en staart tegen zijn lichaam aan.
Na vier weken heeft een kitten het melkgebit.
Na tien weken mag een kitten weg bij de moeder.
De eerste dagen na de scheiding moet je veel met een kitten spelen om het af te leiden.
Kittens kunnen bloedarmoede krijgen van vlooien en daardoor doodgaan.
De bekende bioloog Midas Dekkers heeft ooit gezegd: 'Honden spreken Duits, maar katten spreken Frans'. Wat hij daarmee vooral duidelijk wilde maken, is dat katten een subtiele taal hebben. Niets gaat met grote gebaren en veel poeha. Alle gebaren zijn voorzichtig, beheerst en fijnzinnig. Een hond laat duidelijk zien hoe zijn pet staat, met veel gekwispel, geblaf en gespring. Maar om een kat te begrijpen, moet je je best doen.
De kattentaal omvat meer dan duizend klanken. Veel geluiden kunt u ook zonder oefenen meteen begrijpen. Naast geluiden maakt de kat ook nog gebruik van lichaamstaal. Aan de kleinste verandering in de wijdte van de pupillen, het subtiele orenspel en de kleinste beweging van de staart kunnen katten bij elkaar al zien wat er aan de hand is.
Hoe een kat zich voelt, wat een kat aan het doen is, is vaak af te lezen aan zijn houding en bewegingstempo. Het meest opvallende signaal is de staart.
De staart...
hangt in een boog naar beneden, met een weer opgericht puntje: De kat is ontspannen en tevreden.
is licht omhoog gericht en gebogen: De kat raakt geïnteresseerd in iets.
staat in een grote boog omhoog: De kat is nieuwsgierig en alert.
staat recht omhoog, met het puntje gebogen: De kat is erg geïnteresseerd en geeft een vrolijke begroeting, maar voelt zich toch ietjes onzeker.
staat recht omhoog, met het puntje recht opgericht: De kat geeft een tevreden, vrolijke begroeting. Het kan echter ook betekenen dat de kat boos is.
staat helemaal omhoog of met het puntje iets gebogen en trilt: De kat is vrolijke en opgewonden en toont zijn genegenheid.
beweegt af en toe het puntje: De kat is in gedachten of licht geïrriteerd.
beweegt het puntje sneller: De kat is geergerd.
beweegt hevig heen en weer: De kat is boos.
beweegt hevig heen en weer: De kat is boos wees dus gewaarschuwd.
staat recht omhoog, met de haren overeind: De kat toont agressie.
staat in een boog omhoog, met alle haren overeind: De kat staat in de verdedigende houding, aanval is niet uitgesloten.
hangt naar beneden, met alle haren overeind: De kat is bang of ergens van geschrokken.
steekt omhoog, met de haren overeind (dikke staart): De kat is waarschijnelijk gelukkig aan het rond rennen en spelen.
steekt naar beneden, misschien zelfs tussen de achterpoten: De kat toont dat hij verslagen is of onderwerping (ten opzichte van een andere kat).
wordt opzij gehouden: De kat is verlegen of de poes is krols.
wordt opzij gehouden en het lichaam wordt van achteren omhoog geduwd. De krolse poes is bereid om gedekt te worden.
Bij het beoordelen van wat de kat zegt, moet niet alleen naar de staart gekeken worden, maar ook rekening gehouden worden met de omgeving van de kat en wat er met de kat op dt moment gebeurd.
Ik ben verliefd en moet mijn afspraakje ontmoeten op de rand van de tuin, blijf maar niet op me wachten.
Rrrow-mawww
Ik wil even geluid maken.
Rrrow- miawww
Alsjeblieft zeg, het is NU toch wel tijd om de bak schoon te maken
Miaowmiaow
Ik heb de te vuile kattebak een beetje schoongespit door de inhoud zo ver mogelijk weg te werken als mogelijk was.
Miaowmioaw
Speel met me!Is jou ook het tekort aan kattenspeelgoed in deze kamer opgevallen?
Mioawmioaw
Daar ik niks beters kan vinden om mee te spelen zal ik eens kijken wat er gebeurd als ik mijn nagels scherp aan dit handige meubeltje.
Raowwwww
Ik ga nu even tijd spenderen aan het schoonlikken van mijn tere delen.
Mrowwwww
Ik herinner me nu, met spijt, dat sommige tere delen niet met mij terug kwamen toen ik bij de dierenarts ben geweest.
Roww-maww-roww
Ik ben zo blij dat je thuis bent gekomen met je armen vol boodschappen. Ik ga nu rond je benen lopen en probeer je te tackelen voor je in de keuken bent.
Gakk-ak-ak
Mijn verteringsorganen lijken een haarbal te hebben gevormd. Waar komt dit nu weer vandaan? Ik zal het hier op het tapijt neerleggen.
Mow
Lekker mezelf inrollen is een goed idee.
Moww
De boel opschudden is ook best goed.
Mowww!
Ik was heel prettig bezig met het inrollen en de boel op te schudden in de warme schone was totdat jij me zo onvriendelijk verwijderde.
Miaow! Miaow!
Ik heb ontdekt dat, ook al is men in staat om zijn lijf door de spleet achter de oven of in dat kleine kastje met potten en pannen te manoeuvreren, de terugweg een beetje moeilijker te navigeren is.
Mraakk!
Oh, klein vogeltje! Kom eens hier bij me.
SsssRoww!
Ik geloof dat ik een boomkever of vergelijkbaar beest heb gevonden.
Mmmrowmmm
Het is zeker dat de best smakende vis, die is die je zelf hebt gevangen.
Mmmmmmm
Als ik nog een uur of zo in de zon blijf, denk ik dat ik wel tevreden ben.
Mreoaw
Vraag room service maar om nog een blik tonijn.
Mreeeow
Serveer je daar geen kattensnoepjes bij?
Mroow
Ik heb me in een veel te kleine ruimte geperst om er leuk uit te zien. Wat vindt je er van?
Miaooww! Mriaow!
Daar jij bezig bent met de blikopener ben ik er zeker van dat jij de waarde begrijpt van een goed gevoede en tevreden kat. Ga alsjeblieft door.
De gemiddelde volwassen huiskat weegt tussen 2,75 en 5,5kg.De zwaarste kat ooit geweten had een gewicht van 18kg.Een gebrek aan lichaamsbeweging en teveel eten kunnen bij onverstandige mensen tot zwaarlijvigheid leiden. Bij katten schijnt echter zon levenswijze niet te leiden tot de nadelige gevolgen die bij mensen of honden kunnen optreden, zoals ongezondheid of een korter leven.
Levensduur van de huiskat: De gemiddelde levensduur v/d huiskat is ong. 15 jaar.
Het is niet abnormaal dat sommige katten ouder worden, maar het is hoogst uitgezonderd dat de kat 20 jaar wordt. Het record staat op naam van een cyperse kat, die 36 jaar en 1 dag oud werd, alhoewel er een oncontroleerbaar gerucht is over een kat die 43 jaar oud geworden zou zijn.
De Ieperse Kattestoet wordt ingeleid door landsknechttrommelaars , edelknapen dragen schilden van oude Ieperse families, terwijl de vaandels van het Graafschap Vlaanderen en van de stad Ieper begeleid worden door middeleeuwse ridders. De harmonie Yperiana besluit de inleidende groep.
Verloop
De stoet wordt onderverdeeld in 7 delen :
1. opening en een inleiding 2. de historische stad 3. Ieper kattenstad 4. de kattenverering in de geschiedenis 5. de kat in tal van spreuken 6. de kat als volksheld (legendes) 7. de veroordeling van kat en heks
Geschiedenis
Kattenverering in Egypte
De Egyptische kat die uitrijdt op de tweede zondag van mei, één reusachtig decor voor de internationaal beroemde Kattestoet
Historisch staat vast dat de kattenverering in Egypte terugloopt tot de 35 ste eeuw voor Christus. De stad Bubastis, gelegen aan de Nijl, werd als "kattenheiligdom" druk bezocht door de oude Egyptenaren, waar zij op feestelijke wijze de kattengodin vereerden. Op honderden boten voerden de Egyptenaren over de Nijlwateren, Bubastis tegemoet. Dit wordt uitgebeeld door een groep van Egyptische slaven, krijgers, muziek, enz ...
Kattenverering bij de Kelten
De Keltische druïde met de gevreesde orakelkat
Ook bij de Kelten stond de kat hoog in aanzien.
In een krocht te Connacht (Ierland) was een slanke zwarte kat gezeten op een zilveren troon. Deze kat was een gevreesde orakel-kat, die onheilspellende en akelige antwoorden gaf op de vragen die haar werden gesteld. De Keltische boeren, voorzien van landbouwgerei, gaan een groep krijgers vooraf. De krijgers dansen een oude Keltische zwaarddans ter ere van de kat, die op een zilveren troon meegedragen wordt, omringd door Keltische druïden en meisjes met loverkransen.
Kattenverering bij de Germanen
De krijgers van het Germaanse volk houden een erestrijd voor hun god Freya
In de Germaanse mythologie reed de godin Freya door de wolken op een wagen, getrokken door wilde katten. De groep wordt ingeleid door Germaanse vissers en krijgers. Stamhoofden en meisjes brengen offers aan, bestemd voor Freya, die boven op de originele Germaanse wagen gezeten is.
Kattenverering in de Middeleeuwen
De heksenketel.
In de ogen van de middeleeuwse mensen was de kat de bondgenote van de heks. Volgens dit middeleeuws bijgeloof kon de heks negenmaal de gedaante van een kat aannemen. Na de negende maal kwam de duivel haar halen. Als de heksen sabbat vierden, dansten ze met de katten rond de duivelsrots en gierden op berkenbezems door de lucht.
De dansende heksen die de sabbat vierden
De reuzenduivel "Pietje Pek" kijkt met welgevallen neer op zijn ontelbare heksen en duivels, die hun onstuimige dansen uitvoerden.
Spreuken
Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.
De echtgenote gaat een dagje uit, naar haar moeder of zo en mijnheer zoekt de vrienden op om een stapje in de wereld te zetten. Duurt het braspartijtje wat te lang en komt manlief rond het uur van de spoken naar zijn haardstede, dan zit het er bovenarms op.
Met een kater zitten.
De berouwvolle zondaar toert na een slapeloze nacht rond met een zwaar hoofd en een droge tong, tot groot jolijt van-de-vrouw, voor wie het niet erg genoeg kan zijn.
De dronken man zit er nu nog goed bij totdat de vrouw hem betrapt
De kat zit in de horloge.
Na een weekje braaf in de rij te hebben gelopen is het weer zover en dan ondervindt "mijnheer" de doelmatigheid van deegrollen en andere huishoudelijke voorwerpen, want zijn eega is ...
Men ziet: de kat zit al in de horloge.
Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
En manlief moet niet denken één of ander katje in het donker te knijpen. Vrouwlief weet aardig van zich af te bijten en scherpe nagels kunnen pijn doen.
Leven als kat en hond.
Als de kat teveel van huis is, en de kat veel in de horloge zit en "mijnheer" heel dikwijls een kater heeft, dan is het geen leven meer en leeft men als kat en hond.
Omwille van het smeer likt de kat het kandeleer.
Het kenmerk van deze tijd ? Gehekeld wordt de manier waarop veel mensen zich een positie of voordeel zien te verwerven.
Het spreekwoord uitgebeeld door een koning.
Een vogel voor de kat.
Hoe onsterfelijk sommigen zich ook wanen, aan ons bestaan komt vroeg of laat een einde. Eens dat het onvermijdelijke zich aandient en niemand nog raad weet, zegt men van de ongelukkige "het is een vogel voor de kat".
Ze begraven een grote katte.
Een oude Russische volksprent getuigt hoe scherp de grandioze uitvaart van tsaar Peter de Grote door de gewone volksmens over de hekel werd gehaald. De prent stelt de begrafenis voor van een grote dode kat, op een slede, getrokken door ratten en muizen.
Sprookjes
De gelaarste kat
De tweede zoon die de koppige ezel krijgt.
In dit sprookje zeker door iedereen gekend, leren wij de kat als geluksbrenger kennen. De oude molenaar is gestorven. Zijn oudste zoon erft de molen, de tweede de ezel en de jongste de kat. "Wat kan men met een zon erfenis aanvangen?", klaagt Hans Maar die kat kan spreken en ze vraagt geld. Met dat geld koopt ze een schitterend kostuum en een paar blinkende laarzen. Ze is nu de Gelaarsde Kat, die haar berooide meester "Markies van Carabas" noemt, hem allerlei diensten bewijst en hem tenslotte tot bij de koets van de koning brengt. Ook de koning gelooft dat hij met een markies te doen heeft.
De boeren die roepen dat alles van de Markies van Karrabas is.
Om haar meester nu werkelijk rijk te maken, gaat de Gelaarsde Kat naar een kasteel van een rijke tovenaar, die zich kan veranderen in allerlei dierengedaanten : een leeuw, een olifant, Wanneer hij zich verandert in een muis, wordt hij door de kat opgepeuzeld en de arme molenaarszoon is eigenaar van het kasteel en de gronden van de tovenaar.
Legendes
Tybaert
Tybaert de kater
In de oude legende van "Reineke Vos" is voor Tybaert de Kater een belangrijke rol weggelegd. Door Koning Nobel wordt Tybaert als afgezant naar Reynaert gestuurd, om hem voor zijn rechterstoel de dagen. Als Tybaert nu geen muizen lustte, zou hij zijn opdracht wel tot een goed einde gebracht hebben, maar een vos blijft een vos De voorzijde van de wagen is de schuur van de "paepe", waar Tybaert zich in een strop laat vangen omdat Reynaert hem wijsmaakt dat er lekkere muisjes in de schuur zitten. Wanneer Tybaert zijn kop door de opening steekt, zit hij de strop. De "paepe", zijn "wijf", de hele parochie komt aangelopen met alles wat kan dienen om te slaan.
De parochie uitgebeeld door kinderen
De achterzijde van de wagen stelt de troon van de Koning Nobel de leeuw voor. Daar wacht Tybaert een tweede teleurstelling. Wanneer Reynaert en Tybaert aan het hof van Nobel komen, wordt de kater beschuldigd. Tybaert wordt in Reynaerts plaats tot de galg veroordeeld, in aanwezigheid van Herlinde de Koningin, Grimbert de Das, Bruin de Beer, Canteclaer de Haan en zijn vrouw Coppe.
Keizer Karel
Keizer Karel met Kwabette.
In de herberg van Kwabette
Kwabette was de onbeschofte waardin van de herberg "In den Engel". Keizer Karel, die incognito zijn intrek bij haar nam, besliste dat door haar brutaal onthaal het uitgangbord voortaan "In den Beer" zou luiden.
De belegering van de kattenburcht.
Een oude Egyptische dierenlegende (bewaard gebleven op papyrussen die berusten in de musea van Cairo, Londen en Turijn) verhaalt hoe de Muis Makit van de Kattegodin Baset de toelating krijgt om zich te wreken over de dood van één van zijn verwanten, die in de "stad der verwilderde katten" werd verslonden. Makit stelt zich aan het hoofd van een leger honden, ratten, muizen, die met stormrammen, pijlen en allerhande wapens de burcht van de katten bestormden en veroverden. Makit wordt er tot koning gekroond en laat zich aan tafel dienen door de overwonnen katten
Heksenveroordeling
De heksenwagen.
In 962 zouden in Ieper voor de eerste maal, op bevel van de graaf Boudewijn, katten uit de Halletoren geworpen zijn. Kat en heks zijn het voorwerp van allerlei discussies onder de Ieperse middeleeuwse volksmensen, poorters en magistraten. Zij bespreken met luid misbaar het voor en tegen. Heeft de kat veel goed gedaan, ze is toch schuldig : ze had omgang met de heks. Daarom wordt ze veroordeeld om uit de hoge Halletoren geworpen te worden, terwijl men de heksen op hun beurt naar de brandstapel voert. Tussen 1561 en 1595 werden in Ieper meer dan 300 heksen veroordeeld of verbrand.
De Kattenstoet in 2000
Al heel lang geleden beweerde men dat Ieper tintelt van het leven, nu nog altijd want dat bewijst men met al zijn feesten en folkflore. Denk maar aan de Kattestoet, ....
De meest belangrijkste stoet is nog altijd de Kattestoet. Weinig feesten in het land zijn zo kleurrijk en sfeervol als het Ieperse Kattefeest.
De laatste Kattestoet was op 14 mei 2000
De volgende kattestoet is op de 2de zondag van mei 2003
Fotoverslag van de Kattenstoet 2000
Hieronder vindt U een fotoreportage van de Kattenstoet 2000 die plaats had op zondag 14 mei 2000. Met dank aan de heer Jo Hovaere (KTA Ieper) voor de foto's.
Felix Kattenvoer heeft woensdag 12 februari uitgeroepen tot Nationale Kattendag. De kattenvoerfabrikant vond het tijd worden voor een speciale dag voor de kat, huisdier nummer één van ons land. Wie van zijn huisdier houdt, vindt elke dag wel een reden om hem extra te verwennen. De kat heeft volgens Felix echter recht op een extra verwendag. Een dag waarop elke kat thuis en in het asiel - speciale aandacht krijgt: een bijzondere maaltijd, een nieuwe krabpaal, kunstmuis of misschien zelfs wel zijn eerste kattenluik. Wat Felix Kattenvoer betreft noteert u 12 februari voortaan als extra verwendag voor uw kat in uw agenda. Kijk op www.felix-kattenvoer.nl en lees daar meer over hoe u die dag uw kat blij kunt maken.
In tal van streken van Europa en Amerika is men er ook nu nog heilig van overtuigd dat het ongeluk over je afroept, wanneer een zwarte kat je pad kruist en van je wegloopt. Daarnaast zijn er nog andere vormen van bijgeloof die minder bekend zijn. Een kat die te dicht bij onze mond komt, zou de adem uit ons lichaam kunnen wegslorpen. Een kat die sterft in je huis of meeverhuist, zou ongeluk brengen. In Engeland brengt een zwarte kat juist geluk, en een witte kat ongeluk. Een kat die zich over de neus aait is een voorbode van aangenaam bezoek. In China is een zwarte kat ook een teken van ongeluk. Daar wordt de zwarte kat echter beschouwd als een waarschuwing, zodat men daarna extra goed op zijn hoede kan zijn. Bron tekst: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kat
Wil je je kat graag een kunstje leren? Lees dan hier hoe je dat aan moet pakken. Neem er de tijd voor, doe niet gehaast en dwing je kat niet! Na veel oefening en herhaling gaat het vast beter!
Naar de naam leren luisteren Praat altijd tegen je kat, vooral als het etenstijd is. Zeg haar naam en aai en streel haar als ze dat wil, maar doe niet opdringerig. Dit is om haar vertrouwen te winnen. Heb je dat gedaan, roep dan je kat af en toe -niet bij de naam- maar door pswpswpsw te zeggen. Lijkt ze daarop te reageren, beloon je dit met voer. Reageert je kat goed op pswpswpsw, probeer het dan met haar naam. Zeg eerst pswpswpsw, en dan haar naam. Vergeet niet te belonen. Gaat dat goed, probeer het dan door pswpswpsw weg te laten, tot de kat reageert op haar naam. Beloon nog steeds als het goed gaat. Roep nu je kat af en toe door haar naam te roepen, ook als het geen etenstijd is.
Rechtop zitten Wil je je kat leren dat het rechtop moet gaan zitten als jij zegt: 'op'? Volg dan dit plan. Houdt je kat iets lekkers voor wanneer het zit. Breng het snoepje iets hoger en zeg 'op', en de kat zal op de achterpoten gaan staan. Oefen dit vaak tot je het snoepje weg kunt laten en de kat het onder de knie heeft.
Door een hoepel springen Houdt een hoepel op de grond en lok je kat er doorheen met iets lekkers. Houdt de hoepel steeds hoger en beloon je kat steeds met iets lekkers. Zeg, telkens ald je kat springt, 'spring'. Oefen dit weer tot je de beloning weg kunt laten en je kat op ieder moment op jouw commando door de hoepel springt. Bron tekst: http://members.lycos.nl/kareltjeskattensite/index.php?pagina=home
Hieronder heb ik een aantal spreekwoorden/gezegdes verzameld, waarin de kat een rol speelt of waarin het woord "kat" voorkomt. Zo nu en dan staat er meer dan één versie en voor de duidelijkheid heb ik soms ook meer dan één omschrijving gegeven. Meestal is dit echter wel dezelfde betekenis maar is de omschrijving iets anders geformuleerd. Het spreekwoord staat in het zwart, de omschrijving is groen. Als er nog geen betekenis van is, is het spreekwoord rood.
Aaipoes spelen.
Zich lief voordoen, om iets terug te krijgen.
Als de kat om de hete brij lopen.
Besluiteloos zijn.
Het wel willen, maar niet durven.
Rond de zaak heen praten om conflicten te vermijden.
Hij wil wel graag, maar weet niet hoe de zaak aan te pakken.
Als de kat in de val zit, dansen de muizen er omheen.
Als de kat is voorzien van handschoenen, kan zij geen muizen of ratten vangen.
Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Als de kat van honk is, dansen de muizen op tafel. Als de kat van huis is, dansen de muizen. Als de kat van huis is, dansen de muizen in het voorhuis. Als de kat weg is, dansen de muizen. Als de kat van huis is, dansen de muizen om de meelton.
Als er geen toezicht is halen de kinderen en de ondergeschikten hun hart op.
Als de kat zich wast, komt er gewis een gast.
Als de kat zich uitgebreid wast, krijg je visite. (Oud volksgeloof)
Als zich de poes zo wast, dan komt er wis een gast.
Als de kat zich uitgebreid wast, krijg je visite. (Oud volksgeloof)
Als men de kat op het spek bindt, wil hij er niet van vreten.
Men moet iemand de nodige vrijheid laten, hij moet volgens zijn eigen natuur te werk kunnen gaan, want anders laat hij na wat hij graag zou doen.
Men moet een vrijer niet al te sterk aanmoedigen.
Als kat en hond leven. Als kat en hond zijn.
Veel ruzie met elkaar maken.
Als katten muizen, mauwen/miauwen ze niet.
Tijdens het eten wordt er veel minder druk gepraat.
Wie eet, praat niet.
Bij nacht zijn alle katten grauw. Bij avond zijn alle katjes grauw. Bij nacht zijn alle katjes grauw en alle mondjes even nauw.
Men ziet geen onderscheid.
Als het erop aankomt, zijn we allen gelijk.
Bind een kat voor je knie, dan heb je vier ogen.
Daar is wat in, dat de kat niet lust.
Het eten is nog te heet.
Daar komt de zwarte kat in.
Daar komt ruzie van.
Dat is een kat en muis spelletje.
Het heen en weer gaan van uitlatingen.
Dat is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
Iemand die zich goed weet te verweren.
Geen gemakkelijk persoon.
Geen eenvoudige opdracht, een "gevaarlijk" persoon.
Dat is geen kattenpis.
Dat is geen kleinigheid; niet gering.
Dat is niet voor de poes.
Dat is niet gemakkelijk.
Dat kost kat en kogel.
Dat is erg duur.
De beste kat kan een keer een muis missen.
Ook de knapste maakt fouten.
De heer gebiedt zijn knecht, de knecht zijn kat en de kat zijn staart.
De kat bij de melk zetten.
Iemand uitdagen.
De kat de bel aanbinden.
Men komt bedrogen uit.
Een netelige kwestie ter sprake brengen.
Het gevaarlijkste werk doen.
De fabel vertelt dat de muizen hadden besloten een bel om de hals van de kat te hangen. Maar toen het zover was, had geen enkele muis het lef om het te doen.
De kat gaat de koorde op.
De poppen (zijn) aan het dansen.
Nu komt het probleem.
De kat heeft de lever gegeten.
De kat heeft het gedaan. De kat van de bakker heeft het gedaan.
Niemand is de schuldige
Een netelige kwestie ter sprake brengen.
De kat in de ketel vinden.
De kat(jes) in het donker knijpen.
In het geniep doen wat niet mag.
Stiekem kwaad doen.
De kat is in het garen. Daar heb je de kat in 't garen.
Deze zaak is behoorlijk door elkaar.
Nu loopt alles in de war.
De kat komt een graatje toe.
Ook aan hem die weinig heeft bijgedragen komt iets toe.
De kat kon 't spek wel zien, maar niet krijgen. (Fries)
De druiven waren zuur.
De kat ligt er op.
Een voorteken dat het steeds verkeerd gaat.
De kat op het spek binden. De kat bij het spek zetten.
Iemand in verleiding brengen.
De kat sturen.
Niet op komen dagen.
De kat in de gordijnen jagen.
Ruzie uitlokken.
De kat in de kelder metselen.
De uitbarsting verhinderen, maar 't kwaad laten bestaan.
Iemand laten op een plaats, waar hij kwaad gedaan heeft en nog meer kwaad zal doen.
De kat muist het best als ze jongen heeft. (Vlaams)
Die kinderen heeft, zorgt dat er flink wat verdiend wordt.
De kat uit de boom kijken.
Een afwachtende houding aannemen.
Rustig afwachten hoe de zaak afloopt en dan toeslaan.
De kat zal met mijn (lege) maag niet weglopen.
Veel gegeten hebben.
De kat zit in de gordijnen.
Er is ruzie.
Die geen katten lijden mag, zal nooit een mooie vrouw krijgen.
Als je niet van katten houdt, zul je nooit een lieve of mooie vrouw krijgen.
Die met het katje speelt, wordt eraf gekrabd. (Vlaams)
Die het gevaar zoek, komt erin om.
Dit wordt katjesspel.
Dit wordt vechten.
Meestal loopt het spelen met de kat uit op een paar krabbels bij de eigenaar.
Degeen die met de kat speelt, wordt erdoor gekrabd.
Die over de kat komt komt ook wel over de staart.
Een gepraamde kat zal dwars door de ramen vliegen om meer ruimte te hebben.
Een kat een kat noemen.
Duidelijke taal spreken.
Precies zeggen waar het op staat.
Een kat heeft negen(zeven) levens.
Veerkrachtig zijn.
Een kat in de zak kopen.
Een slechte aankoop. Men komt bedrogen uit.
Iets kopen zonder het gezien te hebben; bedrogen worden.
Ontleend aan het volksverhaal dat de duivel een wisseldaalder geeft, als men hem op een kruising een kat geeft. Als de duivel de zak opendoet, zit er wat anders in.
Een kat in het nauw maakt rare/vreemde sprongen.
In verlegenheid gebracht, doet men vreemde dingen.
Wie in nood verkeert, doet onverwachte dingen.
Een kat komt altijd weer op zijn pootjes terecht.
Een kat(je) krijgen.
Een uitbrander krijgen.
Een kater hebben.
Beroerd zijn na het drinken van veel alcohol.
Een katte(n)rug maken.
Diep buigend groeten.
Een kattebelletje.
Een klein briefje, een kort berichtje.
Een slecht verzorgd schriftelijk bericht.
Een poesje vangen.
Een slapende kat vangt geen rat. (Vlaams)
Een luiaard zal niet vooruit komen in de wereld.
Men moet op zijn tellen passen.
Een vogeltje voor de kat zijn.
Een makkelijke prooi zijn.
Opgegeven zijn.
Reddeloos verloren zijn.
Er de kat insteken.
Ermee ophouden.
Er omheen draaien als een kat om de hete brij.
Besluiteloos zijn.
Het wel willen, maar niet durven.
Rond de zaak heen praten om conflicten te vermijden.
Hij wil wel graag, maar weet niet hoe de zaak aan te pakken.
Er uitzien als een verzopen kat.
Drijfnat zijn.
Ergens een kater aan overhouden.
Geen kat.
Niemand.
Geen twee katten aan een muis, zo ook geen twee vrouwen in een huis.
Het anker achter de kat werpen/zetten.
Het zeemansleven vaarwel zeggen.
Men heeft genoeg verdiend.
Het eerste gewin is kattengespin.
Wat men in het begin wint, moet men later vaak weer verliezen.
De hele strijd is nog niet gewonnen als men de eerste veldslag wint.
Wie het eerste spelletje wint, verliest soms alle volgende spelletjes.
Hij heeft de kat gestuurd.
Hij is niet op komen dagen.
Hij is zo welkom als een kat in de melkkamer.
Het katje van de baan.
Degene die baas speelt.
De belhamel van de straat.
Het maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt.
Alle kwaad is kwaad.
Het maakt geen verschil.
Als je toch voor de schade moet opdraaien, maakt het niet uit wat de oorzaak is.
Het muist wat van katten komt.
Men volgt zijn aangeboren aard.
Kinderen hebben de aard van hun ouders.
Het zal regenen, want de kat zit met haar rug naar het vuur.
Hij heeft een kat op het anker gezet.
Hij kan leven van het verdiende geld.
Hij is zo vriendelijk als een arm vol jonge katten.
Hij is onvriendelijk.
Hij meent dat keizers kat zijn nicht is.
Doen alsof men belangrijk is.
Hij speelt met hem, als de kat met de muis.
Hij geeft zijn slachtoffer telkens weer enige hoop, maar uiteindelijk is hij genadeloos.
Hij stapt als een kater in de morgendauw.
Hij weet er net zo veel van als de kat van het wafelbakken.
Een vraag als het over iemand gaat die van een bepaalde taak niets terecht brengt.
Iemand een oud kattebakkes geven.
Ik heb nog andere katten te geselen.
Ik heb nog meer te doen.
Ik mag gaarne vis zien, zij de kat en at ze blindelings op.
In de kattebak zijn.
Niet erg goed zijn.
In het donker zijn alle katten/katjes grauw.
In het donker zie je geen verschil tussen mooi en lelijk.
In het donker zie je geen details meer, is iedereen hetzelfde.
Dan kan men niet onderscheiden wat men doet.
In katzwijm liggen.
Een kortstondige flauwte hebben.
In katzwijm vallen.
Een kortstondige flauwte krijgen.
Zoals vaak bij een kat die een behoorlijke val maakt, doch al weer snel in orde is.
't Is net een kat als andermans kat.
't is niets bijzonders.
Kan de kat ook appelbrij koken? (Gronings)
Een vraag als het over iemand gaat die van een bepaalde taak niets terecht brengt.
Kat en muis spelen.
Het heen en weer gaan van uitlatingen.
Kat in het bakkie.
Een makkie.
Katjes die muizen miauwen niet.
Mensen die eten, praten niet.
Tijdens het eten wordt er veel minder druk gepraat.
Kattenkwaad uithalen.
Ondeugende dingen doen.
Leven als kat en hond.
Altijd ruzie hebben.
Maak dat de kat maar wijs.
Daar geloof ik niets van.
Mannen en honden gaan hun ronden, katten en wijven dienen thuis te blijven.
Mannen kunnen ongestoord uit gaan, vrouwen dienen thuis te blijven.
Men moet de kat niet aan de kaas laten komen.
Iemand in verleiding brengen.
Men stuurt een kat naar Engeland en hij zegt miauw als hij weer thuiskomt.
Als men iemand op pad stuurt die niet voor die taak geschikt is, komt hij even wijs en overrichterzake terug.
Met iemand spelen als de kat met de muis.
Iemand voor de gek houden.
Nu komt de kat op het koord.
Nu komt het probleem.
Om het vet likt de kat de braadpan.
Iets doen om er voordeel uit te halen.
Omwille van het loon doet men een werk.
Voor iets profijtelijks is men bereid iets te doen wat men normaal niet zou doen.
Omwille van de/het smeer likt de kat de kandeleer.
Iets doen om er voordeel uit te halen.
Omwille van het loon doet men een werk.
Voor iets profijtelijks is men bereid iets te doen wat men normaal niet zou doen.
Oude katten lusten ook melk.
Sparen, daar is de kat aan dood gegaan. (Gronings)
Als men altijd alles zo zuinig mogelijk doen wil, dan is er geen aardigheid meer aan het leven, dus neem het er maar van.
Staan te kijken als een kat in een vreemd pakhuis.
Erg verwonderd staan kijken.
Niet weten hoe een zaak aan te pakken.
Strelende katjes halen 't vlees uit de pot.
Wacht u voor vleiers.
Twee meesters in een huis, twee katten voor een muis, twee honden aan een been, komen zelden overeen.
Verdeeldheid.
Van geven kan mijn kat niet leven.
Als men het moet hebben van giften en gaven dan valt het niet mee.
Van geven sterft de kat van de smid. (Fries)
Als men het moet hebben van giften en gaven dan valt het niet mee.
Van katoen geven.
Er vaart achter zetten.
Zich flink inspannen.
Een berisping geven.
Van kattekwaad tot erger.
Van de kleine misdaad naar de grote.
Vogeltjes die vroeg zingen zijn voor de poes.
Wie vroeg geniet, komt er bekaaid van af.
Wie zo vroeg wil genieten komt bedrogen uit.
Voor de kat z'n viool.
Iets voor niets gedaan hebben; zonder resultaat.
Voor de poes zijn.
Verloren zijn.
Voor het graan dat een muis opeet kan men een kat onderhouden.
Voorkom een kater, blijf dronken.
Vooral door blijven drinken.
Wanneer de kat voor haar zelven muist, dan muist ze nauw. (Vlaams)
Verdeeldheid.
Wat men spaart uit de mond krijgt dikwijls de kat of de hond.
Wordt men niet door de kat gebeten, dan wel door de kater.
Zich als een kat in een vreemd pakhuis voelen.
Zich niet op z'n gemak voelen.
Zich katoen houden.
Zich stil, bedaard, rustig houden.
Zich weren als een kat in de krullen.
Zich fel verweren.
Zij heeft de kat niet gevoerd.
Een gezegde, wanneer het op de trouwdag slecht weer is; een teken dat het huwelijk niet gelukkig zal zijn.
De kat was het dier van Freia, de oud-Germaanse godin van de liefde en het huwelijk. Wanneer de bruid verzuimde de kat goed te verzorgen, dan was Freia haar niet goed gezind.
Zij is een kattenkop.
Zij is een pinnig, venijnig persoon.
Zij is het katje van de baan.
Zij is er altijd vlug bij.
Zij is niet voor de poes.
Ze is niet makkelijk.
Zijn katje krijgen.
Zijn salaris ontvangen bij de Koninklijke Marine. Katje=salaris in het Maleis.
Er zijn vele boeken over katten verschenen - teveel om op te noemen. Op deze pagina hebben we de leukste boeken over poezen en katten voor je geselecteerd. Wil je iemand een kadootje geven, of wil je je gewoon zelf iets leuks geven? Deze boeken over poezen en katten zijn allemaal gemakkelijk bij bol.com te bestellen, en meestal binnen 3 dagen in huis. Ze mogen niet in je boekenkast ontbreken!
In Pickax, het stadje zeshonderd kilometer ten noorden van alles, gonst het van de bedrijvigheid. Zo zal de nieuwe boekenwinkel de Piratenkist binnenkort worden geopend. De bevolking popelt om het resultaat nu eindelijk van dichtbij te kunnen bewonderen. In het theater kan het toneelstuk van Oscar Wilde, The Importance of Being Ernest, worden bekeken. Maar dat blijft helaas tot één avond beperkt. Een van de acteurs komt nog diezelfde avond om bij een auto-ongeluk. Of was het geen ongeluk? Koko heeft zo zijn twijfels en overtuigt Qwilleran ervan om op onderzoek uit te gaan.
Een rechercheur krijgt een briefje van een oude stervende man die met 13 bezielde katten waaronder zijn vrouw en zijn zoon, in een oud, vies huis woont. De rechercheur gaat op bezoek, raakt aardig van streek en wordt zelf bijna een kat. Om bij te komen van de schrik gaat hij naar zijn vrienden die echter ook relaties met het bovennatuurlijke en de hekserij blijken te hebben. Door de oude man, een afvallige dominee, zijn vroeger afschuwelijke dingen gedaan en alles wordt nog net op tijd uitgezocht voor ook hij in een kat verandert.
Sabina Snorresnor doet haar uiterste best om haar kinderen Poekie, Miekie en Mollie mooi aan te kleden voor haar visite, maar dat valt niet mee, want wanneer de poesjes buiten gaan spelen, worden ze vies en raken ze hun nette kleertjes kwijt......Het verhaal van Poekie Poes verscheen voor het eerst in 1907. Beatrix Potter droeg dit verhaal op aan alle stoeiende ondeugende katjes in haar tuin!
Heb jij huisdieren? Mijn beste vriendin Sophie heeft vier jonge poesjes. Ik heb ook een huisdier. Een streepjespoes die Mabel heet. Ik hou verschrikkelijk veel van Mabel, maar ze is heel, heel, héél saai. Ze doet niets. Ze slaapt alleen maar. Soms ligt ze in elkaar gerold op mijn bed als ik naar school ga en als ik weer thuiskom ligt ze er nog steeds in precies dezelfde houding. Ze gaat 's nachts niet op pad en heeft geen wilde ontmoetingen met grote, slechte katers. Mijn Mabel niet. De schrijfster Jacqueline Wilson is in Engeland heel beroemd en heeft met haar boeken daar al vele prijzen gewonnen..
'Lezen kan elke poes van nature en wel op een benijdenswaardige manier. Hij leest met zijn gat. Om de krant te lezen gaat hij er gewoon bovenop zitten. Boeken idem dito. Alleen aan pockets heeft mijn Arie een hekel, daar glijdt hij te gemakkelijk vanaf.' Midas Dekkers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de poes een speciale plaats bij hem inneemt. En het favoriete dier van de leukste biologieleraar van Nederland verdient extra aandacht: de krolse kater, de pelspoes, de streepjeskat, de knijpkat, de slokop, de troetel, de jaguar en de huistiran zijn slechts enkele van de vele poezen waarmee de lezer kennismaakt.
Een gepensioneerde journalist en zijn Siamese kat proberen achter het raadsel van verdwijnende timmerlieden in een Amerikaans vakantieplaatsje te komen. Deeltje uit de serie 'De kat die...'. Luchtig, hedendaags detectiveverhaal, traditioneel en met weinig spanning, maar plezierig leesbaar door de grappige, ongecompliceerde stijl en vlotte dialogen. De karaktertekening is vrij oppervlakkig. Het verhaal bevat enkele onwaarschijnlijkheden, daarnaast wat modieuze thema's (vaderhaat), maar houdt de aandacht vast. Goede vertaling. Pocketeditie, vrij kleine druk.
Katten zijn overal en iedereen komt wel eens een kat tegen. Om ze te begrijpen moet je er eigenlijk een in huis hebben. Dit boek beschrijft katten door middel van fascinerende foto's en afbeeldingen waarin hun karakter tot uiting komt. Dit boek kan een wens zijn voor de toekomst, een herinnering aan een geliefde kat of misschien wel een uitnodiging om bewust te kijken naar de katten die je op straat ontmoet.
De schrijfster Uschi Birr is een echte autoriteit op kattengebied. Ze is hoofdredactrice van twee populaire kattenbladen en verschijnt regelmatig op de televisie. Zij weet de informatie over katten dan ook op een heel plezierige manier te doseren. Het boek bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel gaat in op het kiezen van een kat, de (on)hebbelijkheden, het gedrag, de lichaamstaal, ziektes, kunst en cultuur rond de kat en vooral op veel praktische zaken in de samenleving van mens en huiskat. De tweede helft geeft beknopte informatie over de 25 rassen waarin de deskundigen de kattenpopulatie hebben ondergebracht. De informatie biedt weliswaar geen nieuwe invalshoeken, maar is helder en duidelijk, vakkundig vertaald en voorzien van uitstekende kleurenfoto's.
Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze huisdieren doen we steeds vaker een beroep op alternatieve geneeskundige behandelingen. Dat de natuurgeneeskunde vaak zeer goede resultaten geeft, en dat zonder bijverschijnselen, is inmiddels vaak genoeg gebleken. Katten natuurlijk genezen is een overzicht van de mogelijkheden van diverse alternatieve geneesmethode bij de aandoeningen die katten kunnen oplopen. Het is echter vooral een boek dat wil helpen voorkomen dat uw huisgenoot ziek wordt. Het doet dat o.a. door duidelijk te beschrijven op welke wijze u ziekten tijdig kunt onderkennen.
Dit deeltje uit de serie 'Mijn eerste ontdekkingen' gaat over huiskatten. De lezer krijgt steeds in een korte samenvattende zin informatie over het uiterlijk en het gedrag van de kat, het opvoeden van de jongen, de verschillende kattenrassen en tot slot enkele wilde katachtigen. In een kleiner lettertype wordt in een aantal zinnetjes iets dieper op het onderwerp ingegaan. Vele leuke, soms paginavullende, realistische getekende kleurenillustraties begeleiden de tekst. Het bijna vierkante ringbandboekje heeft een harde kaft en bladzijden van glad aanvoelend stevig papier. Een aantal tekeningen staat op transparante pagina's, waardoor het geheel spannend wordt. Een vrolijk en aantrekkelijk boekje. Leuk als inkijk- of voorleesboekje voor beginnende lezertjes vanaf ca. 5 jaar. Als educatief leesboekje geschikt tot ca. 10 jaar.
Handleiding voor kattenbezitters Krabsporen op je meubels. Dode muizen op je deurmat. Kattenharen op je kleren. Als kattenbezitter vraag je je vast wel eens wanhopig af hoe je met dit soort problemen om moet gaan. 'Hoe werkt mijn kat?' is precies wat je zoekt!
Wanneer mensen een poes hebben, ligt een nestje kittens binnen bereik. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? In deze basisgids vindt u allerlei tips, weetjes en praktijkgerichte informatie die u tenminste moet weten als u uw poes een nestje wilt laten krijgen. Wat mag ze wel en juist niet eten tijdens de zwangerschap, en waarom? Hoe verloopt een bevalling, en wanneer en hoe moet u ingrijpen? Hoe weet u of de moederpoes voldoende melk heeft, en wat u kunt doen als dat niet blijkt te zijn? Gelardeerd met vele tips en weetjes uit de praktijk en duidelijke kleurenfoto's, ook van de bevalling, wordt u aan de hand meegenomen in deze praktische gids.
Naast beschrijvingen en foto's van bekende en minder bekende rassen vindt u in deze encyclopedie alle informatie die voor u belangrijk kan zijn als u op zoek bent naar een raskat die bij u past, of meer wilt weten over een kat die u al hebt. Wanneer u voor de moeilijke beslissing staat om een keuze te maken uit het grote aanbod van raskatten, is dit boek een onmisbare handleiding.
Handige tips en deskundige adviezen voor het omgaan met een kat. Aanschaf, voeding, verzorging, opvoeding, voortplanting, gezondheid, gedrag en nog veel meer. Bevat nuttige adressen en aanvullende informatie.
Katten hebben net als mensen hun ups en downs. Maar als uw kat een down heeft, kunt u haar dan ook helpen er weer uit te komen? Katten psychisch helen helpt u bij vragen als: Hoe uw kat te steunen als hij zich aan veranderingen moet aanpassen? Hoe uw kat te helpen als ze moet zien om te gaan met ziekte of angst? Wat te doen bij gedragsproblemen? Katten psychisch helen behandelt de mogelijkheden van de Bach-bloesemtherapie voor uw huisdier; legt uit hoe u de behandeling moet geven en bespreekt tevens een aantal andere natuurgeneeskundige therapieen waarbij uw kat baat kan hebben.
Ondanks dat er weinig over bekend is, kan de aanschaf van een kat onverwachte problemen met zich meebrengen. Onder de titel "Help, mijn kat doet 'het' naast de bak" komt een groot aantal van deze problemen aan de orde. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden het gedrag en de opvoeding van de kat behandeld, terwijl het tweede deel zich richt op specifieke gedragsproblemen. Hierbij wordt telkens een oplossing aangedragen, die echter niet medisch vastgesteld is, maar uit de persoonlijke ervaring en gedragsstudie van de auteur voortkomt.
Twee kattenpersoonlijkheden in huis, kan het mooier? Maar ook al vormen beide zachtvoeters een superteam, elke kat heeft behoefte aan zijn eigen territorium, persoonlijke verzorging en intensieve rustuurtjes helemaal voor zichzelf. Als daaraan wordt voldaan staat niets dubbel kattengeluk in de weg!
Al duizenden jaren wordt de kat als huisdier gehouden, en nog steeds is hij onze favoriet. In de afgelopen decennia is de wijze waarop de mens naar huisdieren kijkt echter rigoureus veranderd, en dat stelt ons in staat het contact met onze kat aanzienlijk te verbeteren en te intensiveren.Kattenexpert Claire Bessant legt in De Kattenfluisteraar uit hoe een kat in elkaar zit, wat zijn natuurlijke gedrag en instinct is, wat katten leuk en lekker vinden en waarom. Ze laat zien op welke manier katten communiceren, welke "kattenkarakters¿ er zijn, en hoe je katten het beste dingen kunt aan- of afleren.
Zo plotseling en onverwacht na een passievolle nacht poezenliefde, kort maar puur knotjes wol zijn toch natuur Anders dan zo'n fokfabriek voor het allermooiste ras met karakter in de pas
Zo plotseling en onverwacht wie had dat nou ooit gedacht al die pootjes naar dat pluisje krijgen die straks een fijn huisje? Anders dan de hobbykat voor een foto in een blad dekkater of poesmachien ietwat decadent misschien?
Zo plotseling en onverwacht de allerliefste knotjes zacht zijn straks gratis af te halen.
Kittens
Er loopt bij mij een kater ergens in de buurt die heeft mijn eigen poes met jong naar huis gestuurd.
En ondanks dat dit lastig is heb ik een zooitje die kleine babykatten dat zijn net knotjes wol.
En één ding weet ik zeker zeker en gewis als ik ze straks weer kwijt ben dat ik ze vreselijk mis.
O mijn lieve katjes o mijn zachte poesjes Jullie zijn mijn schatjes Met vleiende snoesjes
Bij ditjes en datjes Miauwende smoesjes Met pootjes als watjes De snorren in kroesjes
Ligt de grond wat natjes Wat haar op mijn bloesjes Zie ik jullie platjes Als spinnende roesjes
Met nagels als latjes Wachtend bij de broesjes Om muizen en ratjes Te slaan tot moesjes
Het Poezen gebed
Lief baasje,
Geef mij te eten en te drinken en zorg goed voor mij. Als ik niet eet ga dan met mij naar een poezendokter en laat mij onderzoeken. Geef mij op tijd een zuivere bak. Sluit mij niet op in een kooi of schuur. Sluit mij niet aan een riempje, maar geef me de vrijheid. Laat mij in de vakantie niet in de steek. Als ik jonkies krijg laat ze leven, ze kunnen zelfs met een hond opgroeien. En tenslotte lieve baas, als ik oud word verzorg mij dan goed en als het moet, verlos mij uit het lijden en als dank zal ik heel lief voor u spinnen.