Toen we acht jaar geleden op internet aan het rondkijken waren naar een huisje in Hongarije, speurde ik ook alles af naar informatie. Ook diverse fora keek ik rond. Niet dat je daar vrolijk van werd, want meestal is het één groot afzeikgezwets. Maar tussen de azijnpissers door stinden ook nog wel wat goede tips van normale mensen te lezen. Ik begreep wel uit de berichten van mensen die er al woonden dat het wel enige aanpassing vroeg, wat betreft onze Hollandse gewoonten en dan vooral ook de etenswaren waar we aan gewend zijn. Koffie bijvoorbeeld. Ik heb lang gezocht naar lekkere Hongaars koffie, maar toch vrij snel gevonden. Dat scheelde, de Douwe Egberts kon thuisblijven. Maar kaas, hagelslag, boerenkool, witlof, mayonaise van Calvé, het ging nog steeds allemaal mee in de auto en als mijn mannetje naar nederland moest, kwam hij afgeladen weer terug met allemaal nederlandse producten die we hier niet konden kopen. maar acht jaar later is alles toch behoorlijk hip geworden hier. Konden we al af en toe asperges, witlof en andijvie scoren, afgelopen winter was er zelfs boerenkool te koop bij de Tesco en heerlijke oude kaas bij de Lidl en nog niet eens duur ook. Bij de kassa aangekomen kijkt de kassiere geinteresseerd naar de zakken met groene blaadjes. Wat dat nou was? Wij uitleggen dat wij dat boerenkool noemen en dat het in Nederland veel gegeten wordt in de winter, gestampt met aardappelen en worst. Ze roept een collega erbij en tegen haar moeten we het ook vertellen. Tien tegen één dat die van de week ook boerenkool eten.
Langzaam maar zeker word het lijstje Nederlandse boodschappen steeds korter en dat is toch wel prettig. De laatste keer had ik alleen maar rookworsten op het lijstje staan. Dus Lidl.......inslaan graag!