Bosmans, wild en gevogelte (Godelieve Bessemans) Hanen vechten ondergronds (Roger Schoemans) Zo was het minder dan een eeuw geleden Menselijke levensgemeenschappen (6) (Willy Buttjens) Vroeger en nu: het scoutslokaal in de Parkstraat (Foto's Kris Surinx) Wees voornaam - In de feestzaal (R. Plasman) Wee wéét da nog? Verkeersellende in Sint-Truiden De stroote van men juigtjoore (Guy Vanorbeek)
In het decembernummer van De Bink vindt u weer heel wat buitengewoon interessante en zeer gevarieerde bijdragen:
- Bakkerij Vangrootloon, een echt familiebedrijf (Godelieve Bessemans) - Een 'Truiense' volkse figuur: Martin de Scheresliep (Bernard Derwa) - Gesprek met Em. Prof. Dr. Désiré Collen, een wereldburger (Godelieve Bessemans) - Menselijke levensgemeenschappen (Willy Buttjens) - De pastoors van Engelmanshoven (9) (Marcel Thijsen) - Tekening van de Grote Markt (Eddy Ilsbroekx) - Vroeger en nu: De oude pastorie van Melveren - Om lang te leven (Doctor Beauvillard) - Uit oude boeken: De familie
Wie een heel jaar keihard gewerkt heeft, zoals de HKGST-ers, heeft best wel recht op een avondje ontspanning. Gewoon, samen met vrienden, zonder poespas, lekker eten, glaasje drinken, beetje bijpraten ... Vandaar:
Aan de Hasseltsesteenweg in Melveren stond een zowat honderd jaar oude totaal vervallen kapel. Aangezien die kapel tot het erfgoed van de Melverenaren behoorde, nam de HKGST het initiatief om ze ofwel af te breken ofwel te restaureren. Er werd contact opgenomen met het Stadsbestuur en dat verklaarde zich onmiddellijk bereid het initiatief te steunen. Een paar maanden lang werd er hard gewerkt en ijverig gezocht naar een geschikt Mariabeeld. Op een oproep in de krant kwamen er een 60-tal reacties en na heel wat wikken en wegen (grootte, kleur ...) werd gekozen voor het beeld dat geschonken werd door Dhr. & Mevr. Loix-Collas uit Riemst. Op 11 augustus werd de kapel in aanwezigheid van meer dan 80 belangstellenden ingehuldigd en daarna ingewijd door pastoor Herman Gilissen van Melveren. 'Met deze restauratie heeft de HKGST eens te meer aangetoond waar heemkunde werkelijk om gaat,' zei voorzitter Roger Vanbrabant in zijn toespraak.
Zondag 22 april 2012, 10-18 uur - Toegang gratis Oud-Atheneum, Zoutstraat 46, Sint-Truiden Tentoonstelling Truiense helden Gebaseerd op het Guldenboek der slachtoffers van den oorlog 1940-1945 Samenstelling: Willy Ilsbroekx (foto's) Roger Vanbrabant (teksten)
Hij is er! Hij is er! De nieuwe Bink! Go Tell It On The Mountain!
Inhoud
- De brouwerij-stokerij van Wilderen (Jos Ruymen) - Uit oude boeken: Middelen tegen vliegen in stallen - Oude ambachten: Klompenmaker (3) (Louis Peeters) - Vroeger en nu (Foto's) - Sint-Truidense kersensoep (Jacques Collen) - Menselijke levensgemeenschappen (Willy Buttjens) - De pastoors van Engelmanshoven (6) (Marcel Thijsen) - Aat den Tram: De film als volksvermaak
De laatste Bink van 2011 (nr. 55) barst haast uit zijn omslag van de interessante artikels:
- Bekende Truienaars: Britsiers en Palms (Godelieve Bessemans) - Oude ambachten: klompenmaker (2) (Louis Peeters) - Menselijke levensgemeenschappen (Willy Buttjens) - De pastoors van Engelmanshoven (5) (Marcel Thijsen) - Betaald verlof 1955
Een jaarabonnement (4 nummers) kost nog steeds maar 10 euro (gewoon lid), 15 euro (steunend lid) of 25 euro (erelid). Losse nummers (2,50 euro + evt. port) kunnen besteld worden bij secretaris André Philippaerts, Melveren-Centrum 36, 3800 Sint-Truiden, andre.philippaerts@gmail.com
Ben je in Melveren/Metsteren geboren en getogen? Ben je oud genoeg om te weten hoe het er vroeger was? Dan moet je zeker eens komen kijken! Nostalgie troef! Of ben je te jong om te weten hoe het vroeger was? Dan moet je zeker komen kijken! Kun je zien hoe Melveren/Metsteren in de loop der jaren van uitzicht veranderd is! Ben je in Melveren komen wonen? Dan moet je zeker eens komen kijken! Misschien kun je wel zien hoe de plek waar je nu woont er vroeger uitzag! Een volwaardige heemkundige tentoonstelling: tientallen beelden uit het verleden met een link naar het heden ... Je kunt er alleen maar bij winnen. Verliezen kan niet, want ... de toegang is gratis!
En heb je de smaak dan te pakken, reserveer dan meteen een plaats voor de fotosessie over de Grote Markt vroeger en nu! Op de Grote Markt, in De Klok, 10 november, 19.30 uur! Niet te missen!
Het septembernummer van De Bink staat weer boordevol interessante, boeiende, leerrijke artikels:
- Gesprek met een honderdjarige (Roger Vanbrabant) - Oude ambachten: klompenmaker (Louis Peeters) - Het refugiehuis van Herkenrode (Peter Bruyneel) - De pastoors van Engelmanshoven - 4 (Marcel Thijsen) - Een niet zo bekende 'Truienaar': Lambert-Théodoor Pauly (Theo Guffens)
Jaarabonnement: 10 euro op rek. 979-7858668-24 t.n.v. Heemkundige kring, 3800 Sint-Truiden Losse nummers: 2,50 euro (+ evt. port)
Uiteraard is ook uw altijd erg actieve heemkundige kring van de partij op 1 mei. In het HKGST-lokaal kunt u van 10.00 tot 18.00 uur foto's gaan bekijken van Sentruin wè 't vrugger was wat armoe betreft. En vanaf 13.00 uur vergast het M-theater u op de sketch De brooddoos, die vooral bij oudere bezoekers ongetwijfeld herinneringen zal oproepen. Waar heeft dat allemaal plaats? Op het bekende adres: Oud-Atheneum, Zoutstraat 46, 3800 Sint-Truiden. Toegang gratis!
In nummer 52 van De Bink, het driemaandelijks tijdschrift van de HKGST, staat alweer een resem artikelen waarin iedereen zijn gading kan vinden:
- De pastoors van Engelmanshoven (2) (Marcel Thijsen) - Oude kist gevonden op de zolder van het stadhuis (J.-P. Stas/R. Lenaerts) - Aat den Tram - Holle wegen (Gedicht) (Jan Goffa) - 1872, Richtlijnen voor leerkrachten - Vroeger en nu: De oude pastorie van Melveren (Foto's) - Uit oude gazetten (Jean-Paul Stas) - Talen in en om Truierland (Willy Buttjens)
Voor een prikje ontvangt u jaarlijks 4 Binken van 28 blz. Uren leesplezier! Geïnteresseerd? Gireer dan 10 (gewoon lid), 15 (steunend lid) of 25 (erelid) euro op rek. 979-7858668-24 van Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden, 3800 Sint-Truiden.
Na de opstand van de brouwers, de druppel die de emmer vol oproer deed overlopen, wilden abt Robert II van Rijkel en prins-bisschop Jan van Beieren de rust en de vrede in de woelige stad Sint-Truiden herstellen. De abdij en de stad waren immers altijd de slachtoffers als de licht ontvlambare Truienaars weer eens in opstand gekomen waren.
Fraai uitgegeven, met illustraties in vierkleurendruk.
Geïnteresseerd?
Spreek een HKGST-bestuurslid aan of
gireer 6,00 euro (eventueel te verhogen met 2,50 euro port)
op rek. 979-7858668-24 t.n.v. Heemkundige Kring, Sint-Truiden.
Ook te koop bij Toeristische Dienst, Grote Markt, Sint-Truiden.
"In oude gazetten leer je pas hoe de mensen vroeger leefden" (Romain, de Sherlock Holmes van heemkunde Sint-Truiden)
'Secretaris van de Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden', dat is een ronkende titel. Duivel-doet-al en speurder in oude papieren dekt de lading beter. Romain Lenaerts is een geboren en getogen Truienaar. In een vorig leven was hij ambtenaar bij het kadaster.
"Toen Duitse vliegtuigen in mei 1940 hun bommen op een militair depot bij de Capucienessenstraat gooiden, was ik drie jaar. Ook ons huis werd geraakt. Terwijl ik met mijn ouders de dagen erop in de beschadigde woning sliep, drongen de plunderaars al binnen. Broeder Eligius van de Christelijke scholen gaf Frans en geschiedenis. Vooral dat laatste boeide me. Die verhalen maakten mij nieuwsgierig en iki had de microbe ta pakken."
De bibliotheek heeft sinds kort een snelle toegang tot het digitale archief van Het Belang van Limburg. Je kan opzoekingen doen op elk woord in elk artikel, van 1890 tot 2003. "Zoals ons plaatselijk weekblad De Tram is elk krantenarchief een goudmijn. Officiële documenten zijn nuttig, maar in oude gazetten leer je pas hoe de mensen vroeger leefden. Grote emoties en drijfveren zoals blijdschap, geldgewin, rouw, jaloezie en liefde blijven altijd dezelfde. In andere praktische dagelijkse dingen gingen we op enkele generaties van de middeleeuwen naar het internet. De link naar het archief van Het Belangske is een goede zaak!"
Romain bijt zich als een detective vast in elke Sint-Truidense legende en spit het onderste naar boven. "Het tragische verhaal van Maria 's Heeren, een Truiense modiste in Antwerpen, spreekt me erg aan. Van ver is zij nog familie. Ze verbrandde levend boven op een sierwagen van de Antwerpse lichtstoet in 1902. Elektriciteit was toen nog nieuw en een kortsluiting werd Maria fataal. Ze was veilig vastgebonden, maar zo ook een gemakkelijke prooi voor het vuur. Ze vocht nog een dag in het ziekenhuis voor haar leven. Men gaf haar de Koninklijke kamer daar en de begrafenis van 'De Maagd van Antwerpen' bracht de hele stad op de been. Dichter bij huis fascineert bijvoorbeeld de figuur Vervloet. Als kunstsmid maakte hij kroonluchters, deurtralies met rozen en heuse beelden. Een navolger van de bekende Pierre Radoux zeg maar. Hij probeerde het mysterie van het Lam Gods op te lossen en bracht zijn laatste levensjaren door in een caravan te Ravels als gebedsgenezer. Ook kanunnik Senden was een crack. Hij bouwde het Berchmanshuis voor de jeugd en steunde de missies, met het dorp 'Sint-Trudo', door postzegels en oud papier te verzamelen. Toen hij de Duitsers bij de inval in augustus 1914 verwijten naar hun hoofd slingerde, vloog hij naar een cel in Duitsland. Zijn archief, recent op de stoep van het CAD in Hasselt gezet, is nu veilig bij mij."
Al dat moois over Sint-Truiden vroeger staat met regelmaat te lezen in 'De Bink'. Die titel verwijst naar de geuzennaam van de stedelingen en is het lijfblad van de HKGST. Een must voor elke Trudofiel. "Het blijft telkens een reuzenklus om een nummer van De Bink drukklaar te maken en bij de lezers te krijgen. Maar onze Heemkring, onder leiding van oud-leraar en schrijver Roger Vanbrabant, vindt het belangrijk om alle onderzoek meteen naar het grote publiek te brengen. De reacties die we krijgen op de artikels vullen ons werk nuttig aan."
Wat verwachten de heemkundigen van het stadsbestuur? "Als grote prioriteit een stedelijk museum en een degelijk depot waarin ook grotere verzamelingen zoals die van de lampjesfabriek veilig bewaard kunnen worden. De Truienaren hebben recht op hun eigen geschiedenis. Nu zit veel boeiend en uniek materiaal in private verzamelingen, die maar veilig gekoesterd blijven zolang de collectioneur leeft."
Romain doet hier meteen een oproep: wie nog documenten heeft (foto's, oude papieren, voorwerpen...) over de Eerste Wereldoorlog of over Sint-Truiden in het algemeen kan Romain e-mailen: romain.lenaerts@skynet.be. Doen!