Problemen met het internet in het hotel en op de website : het verslag twee dagen later. Dinsdag hebben we dadelijk na de aankomst ons even kunnen opfrissen in het hotel dan werden we met een busje naar het zomerpaleis gebracht. Ondertussen kregen we van onze gids Tom allerlei wetenswaardigheden over de Chinezen en vooral over de dingen die veranderd waren sinds de Olympische spelen, zoals niet meer spugen op straat , stoppen voor het rode licht enz. Onderweg naar het Zomerpaleis zagen we een heel gevarieerd stadsbeeld : lelijke woonblokken, vieze Huttonstraatjes. Je moet hier van alles gewoon worden, vb. dat je nergens een rustig plekje zal vinden, niet te verbazen omdat er 1,3 miljard Chinezen rondlopen en je hebt de indtruk dat die allemaal voortdurend voor je voeten lopen. Eten deden we in de buurt van het befaamde Olympisch vogelnest. Het Zomerpaleis is een immens groot geheel van gebouwen, parken, meren en kanalen. Met een Drakenboot maakten we een tocht op het meer. Het gehele bouwsel was een geschenk van de keizer Qang Long voor de zestigste verjaardag van zijn moeder (iets om je op ideeen te brenngen). We sloten onze avond gastronomisch af met de beroemde Pekingeend.
Woensdag 14 april Vandaag was het weer starten om 8 uur. Maar goed ook, want in de loop van de dag werd het 26 graden (en wij maar warme kleding meenemen). Vanmorgen bezochten we de tempel van de Hemel. Hier is ook een groot park aan waar we de oplossing hebben gevonden van ons ouderlingenprobleem : massa's ouderlingen in grote groepenwaren aan het badmintonnen (met twee racketten afwisselend links en rechts - moet je kunnen), tai chi in allerlei vormen, zangonderricht, breien - zelfs mannen, maar vooral kleine groepjes kaarters en dominospelers. Het is een gezellige boel, niet zoals bij ons waar zij in een cirkel voor zich uit zitten te staren. De Tempel van de Hemel zelf is heel indrukwekkend door de kleuren en zijn ronde vorm. Daarna met ons busje in kamikazestijl naar de Grote Muur. Een wandeling op een stukje van de 5000 km lange muur met prachtige bergzichten. Straks proberen we wat foto's er op te zetten.
Welkom aan alle blogbezoekers op onze eerste Chinadag
Eventjes terug naar gisteren : eindelijk is het zover. Dank zij ons Mieke zijn we op tijd aanbeland op de luchthaven in Zaventem. We stegen op rond 14.20 uur richting Frankfurt. Vandaar in een (lange) ruk naar Beijing. Wat zenuwen, maar dat viel wel mee. Ons gezelschap bestaat uit 2 andere koppels, maar op het eerste gezicht zit dat wel snor. En dan vandaag: 's Nachts slapen was een hele klus die we niet geklaard hebben, spijts een slaappilletje. Toch voelen we ons heel lekker vandaag. Alles is immens imposant : Frankfurt is een grote luchthaven, maar die van Beijing is duidelijk groter. In Frankfurt hebben we wel heel lang moeten aanschuiven aan de veiligheidscontrole : de Duitsers verslikken zich in hun eigen grundlichkeit. Bijna waren we te laat voor het vertrekuur. Koffie drinken zat er niet meer in. De andere 400 passagiers zaten al te wachten. Een Boeing met 2 etages en voor ons gevoel een loodzware bak ! Hoe krijgen ze het omhoog ! ?? We vragen dat wel eens aan Paul V, die weet er alles van (alles is fysica). Dat vliegen ging wel vooruit : een hele tijd aan 930 km per uur. En toch nog veel filmpjes kunnen zien (met stukken en brokken). Ok. Binnen een uurtje trekken we op een eerste verkenning door Beijing : het Zomerpaleis.
Vandaag zijn we bezig met de laatste voorbereidingen voor onze grote trip naar het oosten. Valiezen volladen, pogingen doen om onder de 20 kg te blijven, bekomen van het griepje dat ons de laatste dagen overviel (sic) en vooral zien dat we niets vergeten. We houden jullie de volgende dagen op de hoogte van onze esbattementen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!