Voor
24 hapjes (Uit een Colruyt-kookboek Onder vrienden pag. 7)
Ingrediënten
250 g tapastomaatjes
3 lente-uitjes
150 g ricotta
2 eetl. pijnboompitten
peper en zout
Bereiding
1 Rooster 2 eetl. pijnboompitten goudbruin in een
pan met anti-aanbaklaag, zonder vetstof. Snij de lente-uitjes in fijne ringen.
2 Meng de ricotta met de pijnboompitten en de uiringetjes. Kruid met peper en
zout.
3 Snij hoedjes van de tomaten en hol uit. Vul op met het ricottamengsel. Plooi
de hoedjes in 2 en zet op de kaas.
Peperkoektorentjes
met zwarte pens en mango
Voor 10 hapjes (Colruyt recept)
Ingrediënten
300 g zwarte pensen (beenhouwerij)
5 sneetjes peperkoek
0.5 mango
2 eetl. uienkonfijt
Bereiding
- Snij 300 g zwarte pensen à lancienne
(beenhouwerij) in 10 schijfjes van ± 1 cm dik. Verwijder het vel.
- Snij 5 sneetjes peperkoek in 2. Steek uit elke helft een cirkel ter grootte
van de schijfjes pens met een uitsteekvormpje.
- Schil de halve mango en snij eerst in plakken van 1/2 cm dik en daarna in 10
schijfjes ter grootte van de schijfjes pens.
- Maak 10 torentjes met telkens 1 schijfje peperkoek, 1 schijfje mango en 1
schijfje pens. Verdeel 2 eetl. uienkonfijt over de torentjes.
- Steek eventueel vast met een prikkertje.
Voor 8
glaasjes (Uit een Colruyt-kookboek Smakelijk 4
pagina 8
Ingrediënten
75 g sneetjes kipfilet (beenhouwerij)
1 avocado
2 tomaten
2 eetl. citroensap
1 eetl. olijfolie
1 koffiel. wittewijnazijn
0.3 plantje dragon (vers) (+ enkele blaadjes ter versiering)
peper en zout
Bereiding
1 Plet het vruchtvlees van de avocado fijn en meng
er 1/3 plantje fijngehakte dragonblaadjes en het citroensap onder. Kruid met
peper en zout.
2 Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze eerst 10 sec. onderdompelt in
kokend water) en mix tot een smeuïge coulis. Voeg de olijfolie, de
wittewijnazijn, peper en zout toe.
3 Snij de kipfilet in fijne reepjes en verdeel over de glaasjes.
4 Lepel er de avocadomousse over en eindig met de tomatencoulis. Werk af met
een blaadje dragon.
Pittig
gevulde minitomaten
Voor
24 hapjes (tUit een Colruyt-kookboek Pottenkijken pag. 17)
Ingrediënten
12 minitrostomaatjes
100 g blauwgeaderde kaas (roquefort, blue stilton ...)
1 eetl. olijfolie
1 koffiel. komijnzaadjes
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snij de minitrostomaten in 2 en hol uit met een koffielepel.
3. Snij de kaas in blokjes.
4. Vul elke halve minitomaat met een blokje kaas en verdeel er de komijn over.
Besprenkel met de olijfolie en zet 7 min. in de voorverwarmde oven.
Romig
pompoensoepje met garnaaltjes
Voor 10
glazen (Uit een Colruyt-kookboek Pottenkijken pagina
11)
Ingrediënten
150 g grijze garnalen (versmarkt)
300 g vruchtvlees van pompoen (vers of diepvries)
2 wortelen
1 preiwit (groot)
1 ui
2 tenen knoflook
175 g verse kaas (met tuinkruiden en look)
1.5 dl lichte room
1 eetl. boter
1 L vetarme kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
2 blaadjes laurier
1 mespunt kerriepoeder
cayennepeper
zout
Voorbereiding
- Snij verse pompoen in blokjes.
- Snipper de ui en de knoflookteentjes fijn.
- Snij het preiwit en de wortelen in grove stukken.
Bereiding
1. Smelt de boter in een kookpot en stoof de
fijngesnipperde ui en het knoflook glazig.
2. Voeg de stukken prei, wortel en de blokjes (diepgevroren) pompoen toe, roer
goed en laat even stoven.
3. Kruid met de blaadjes laurier en de cayennepeper. Giet er de kippenbouillon
bij en laat 20 min. afgedekt koken op een zacht vuur.
4. Verwijder de blaadjes laurier. Voeg de lichte room toe en mix de soep heel
fijn.
5. Roer er de verse kaas onder en mix tot een schuimige soep. Kruid met het
kerriepoeder, zout en eventueel nog wat cayennepeper.
Afwerking
Verdeel de garnalen over 10 glaasjes en giet er de
soep over. Serveer met grissini (soepstengels).
Tip
- U kan dit aperitiefsoepje volledig vooraf
klaarmaken tot en met stap 4. Op het moment zelf verwarmt u de soep (niet laten
koken) en gaat u verder met stap 5.
- Ook lekker als feestelijk voorgerecht voor 4 personen. Geef er dan wat warme
toasts bij.
- Geen fan van garnaaltjes? Vervang ze door reepjes gedroogde ham of gerookte
zalm.
Voor
6 hapjes (Uit een Colruyt-kookboek Smakelijk 4
pagina 7)
Ingrediënten
3 maatjes (diepvries) (of vers in het seizoen)
3 krielaardappelen
3 tapastomaatjes
2 sjalotten
3 takjes peterselie (vers)
Voorbereiding
- Kook de krielaardappelen gaar in de schil in
lichtgezouten water gedurende ± 15 min.
- Snipper de sjalotten en de peterselie fijn.
- Laat de maatjes ontdooien als u diepvriesmaatjes gebruikt.
Bereiding
()
1. Snij de krielaardappelen in schijven en verwijder
de bolle uiteinden.
2. Neem tomaten van dezelfde grootte als de aardappelen en snij in schijfjes.
3. Maak een torentje van aardappel- en tomatenschijfjes en beleg met een stukje
maatjesharing.
4. Garneer met wat fijngesnipperde sjalot en peterselie.
Afwerking
Presenteer dit hapje in een papieren vormpje voor
een mooi resultaat.
Lookbroodjes
Voor 16
broodjes (Uit een Colruyt-kookboek Lekkere Hapjes pag. 26)
Ingrediënten
1 voorgebakken ciabatta
2 teentjes knoflook
80 g geraspte gruyère (of mozzarella)
4 eetl. boter (op kamertemperatuur)
3 eetl. olijfolie
0.25 plantje bieslook (vers)
1 plantje basilicum
1 koffiel. tijm (gedroogd)
1 koffiel. paprikapoeder
zwarte peper (molen)
zeezout (molen)
Voorbereiding
- Snij de ciabatta in schuine plakken van 1,5 cm
dik.
- Snipper het basilicum, bieslook en knoflook heel fijn. Meng met de tijm,
boter en olijfolie.
Bereiding
Verdeel de sneetjes ciabatta over een bakplaat en
verdeel er het kruidenmengsel over. Zorg dat het volledige snijvlak van de sneetjes
bedekt is. Bestrooi met de geraspte kaas en kruid met peper en zout. Werk af
met wat paprikapoeder.
Schuif 5 min. onder de grill tot de kaas gesmolten is en de broodjes
goudkleurig zijn (let er op dat de broodjes niet aanbranden).
Voor
8 glaasjes (Uit
een Colruyt-kookboek Smakelijk 4 pagina
8
Ingrediënten
75 g sneetjes kipfilet (beenhouwerij)
1 avocado
2 tomaten
2 eetl. citroensap
1 eetl. olijfolie
1 koffiel. wittewijnazijn
0.3 plantje dragon (vers) (+ enkele blaadjes ter versiering)
peper en zout
Bereiding
1 Plet het vruchtvlees van de avocado fijn en meng
er 1/3 plantje fijngehakte dragonblaadjes en het citroensap onder. Kruid met
peper en zout.
2 Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze eerst 10 sec. onderdompelt in
kokend water) en mix tot een smeuïge coulis. Voeg de olijfolie, de
wittewijnazijn, peper en zout toe.
3 Snij de kipfilet in fijne reepjes en verdeel over de glaasjes.
4 Lepel er de avocadomousse over en eindig met de tomatencoulis. Werk af met
een blaadje dragon.