Vandaag mochten we kennismaken met andere projecten die door SCAD zijn ondersteund. Naast de scholen buitengewoon onderwijs en hun medisch centrum rijden ze met hun minibus ook naar de verschillende dorpen in de provincie (Community Based Rehabilitation). Mensen worden ingelicht over de komst van een medisch team en kunnen zelf of met hun kinderen op consultatie komen. Vandaag waren er 2 mensen van het buitengewoon onderwijs, een diëtist en een orthopedist aanwezig. Wij konden dit team versterken met een kinesist en twee studenten ergotherapie. We konden advies verlenen aan ouders van kinderen met een mentale beperking, een kind met een fysieke beperking en een meisje met een auditieve beperking. De noden in deze regio zijn groot, want kinderen met bijvoorbeeld een mentale beperking kunnen wel terecht in hun dorpsschool, maar met 1 leerkracht voor ongeveer 80 kinderen, krijgt het kind met beperking veel te weinig aandacht, wordt het te weinig uitgedaagd om verder te ontwikkelen. Door de consultaties kunnen we ouders wel aanmoedigen om het kind zelfstandiger te laten worden en hun tips en adviezen mee te geven om met bepaald gedrag om te gaan. De taal blijft wel een grote barrière, gelukkig zijn er voor ons ook vertalers aanwezig.
Daarna konden we een 'winkel' bezoeken waar biologische meststoffen en zaden werden verkocht. Gewone mensen en boeren kunnen in deze winkel hun grondstoffen kopen en ze kunnen ook materiaal om de grond te bewerken huren. Op die manier moeten ze niet zelf instaan voor de aankoop van alle materiaal. SCAD stelde een pakket zaden samen voor een evenwichtige voeding. Een gezin kan van de opbrengst van hun spinazie, pompoenen, curry, komkommers,... 6 maanden leven. Aangezien er in deze regio veel armoede en ondervoeding is, is dit een mooi initiatief.
SCAD ondersteunt ook groepen vrouwen om hun eigen onderneming op te starten. Zo is er een groep van 8 vrouwen die met een kleine financiële ondersteuning en een lening bij de bank een bedrijfje kon opzetten dat maandverbanden vervaardigt en inpakt. We zagen het proces van de katoenvlokken tot het afgewerkte product. Dit alles op een 10-tal vierkante meter. Dit groepje vrouwen kon op die manier een inkomen verwerven om hun gezin te voeden. De lening voor de aankoop van hun machines konden ze met de opbrengst hiervan ook op een zestal jaar afbetalen. Hun afzetmarkt zijn voornamelijk scholen en ziekenhuizen, want op de private markt is de concurrentie te groot.
Als afsluiter van de dag kregen we de kans om een liefdadigheidsmarkt bij te wonen op het terrein van SCAD. De leerlingen van het schooltje buitengewoon onderwijs hebben tijdens hun vocational training verschillende zaken vervaardigd (juwelen, sleutelhangers, decoratie...), die ze te koop aanboden. Verder stonden er diverse eetkraampjes met suikerspin en popcorn, maar ook met plaatselijke gerechten. De studenten van de campus konden hier verschillende zaken zelf kopen en de opbrengst gaat integraal naar goede doelen. Vorig jaar konden ze op die manier een koelkast kopen voor een dorpsschool en diverse rolstoelen voor kinderen met een beperking. SCAD probeert dus ook de eigen studenten te sensibiliseren om aan liefdadigheid te doen.
En zo zit onze eerste werkweek er alweer bijna op. Morgen is het nationale feestdag in India, maar er staan nog enkele consultaties op het programma. We zullen dus morgenvoormiddag terug gaan naar het medisch centrum voor adviesverlening. In de loop van de namiddag zal dan ons weekend starten met een trip naar Madurai, een stad met blijkbaar zeer druk verkeer en een zeer mooie tempel. Je kunt dus al uitkijken naar mijn volgende berichtje (al weet ik nog niet wanneer ik dat zal kunnen posten).
|