Ik ben Juf Sabine
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is juf in het vierde leerjaar.
Ik ben geboren op 01/08/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, sporten, reizen.
Samen met de kinderen van de klas beleef ik allerlei avonturen.
Die kun je regelmatig hier lezen
vierde leerjaar
Hier kun je de belevenissen volgen van de kinderen van klas 4
16-03-2011
Een zoete bezigheid in klas 4
Hallo allemaal,
tijdens een les techniek mochten de leerlingen experimenteren met het bouwen van een huis.
De opdracht was om een huis te bouwen met suikerklontjes. Aan de hand van het sprookje van "De drie biggetjes" werd overeengekomen hoe men een stevig huis bouwt, namelijk door te zorgen voor goede cement en een juiste opbouw van de stenen.
Zo gezegd, zo gedaan. De leerlingen gingen aan de slag met het bouwen. Voor de cement gebruikten ze poedersuiker en lauw water, en voor de stenen werd er met suikerklontjes gemetseld. En zo ontstond hun "suikerhuisje"...
De verwarming op school staat een paar graden lager, want het is vandaag "Dikke truiendag"! Dus letten we er vandaag speciaal op om zo weinig mogelijk energie te verbruiken.
We hebben ons allemaal verkleed in de kleuren van de Belgische vlag : rood - geel - zwart. Ook de juffen en de meesters waren verkleed.
Dan werd er per klas de leerling verkozen die het meest aantal kledingstukken aanhad. In het vierde leerjaar was dat Medina - die had liefst 49 kledingstukken aan - 't was precies een mummie toen ze binnen kwam !!!
Nadien werd de opwarming gegeven door de leerlingen van de leerlingenraad : die hebben dat super gedaan!!
En natuurlijk ..... een lekker tractaatje : warme chocolademelk - hmmmmm !!!!! lekker !!!!
Wij kijken al allemaal uit naar de volgende "Dikke truiendag"
Voor een les techniek kregen we van onze juf de volgende opdracht : de broer van de juf - die in Mexico woont - kan nergens geen eieren meer vinden... Hij heeft aan de juf gevraagd of wij hem kunnen helpen door enkele eieren op te sturen.
Onze opdracht was dus om een ei - ongekookt wel te verstaan - te verpakken om te versturen naar Mexico. De verpakking moest voldoen aan enkele voorwaarden : sterk / bestand tegen water / bestand tegen schokken.
Elke groep kreeg materiaal om het ei in te pakken zoals : klei, zand; kurk; wol, stof, plastiek, hout,....
Iedereen ging direct aan de slag, maar het bleek nog niet zo eenvoudig, want het pakje mocht niet meer dan 1 kg wegen.
Maar zijn we allemaal geslaagd in onze opzet, en werden de pakjes - na de testen te hebben doorstaan - door onze juf goedgekeurd!
ons project voor WO van deze maand gaat over Vietnam - in samenwerking met Plan België
Samen met Lou en Lena maken we een virtuele reis door Vietnam, om op die manier de kinderen te informeren en bewust te maken over kinderrechten en de levensomstandigheden van kinderen in Vietnam.
Loe en Lena zijn de mascottes van Plan België. Ze zijn een tweeling die de kinderen meenemen op ontdekkingstocht door Vietnam. De tocht is opgevat als een spel waarbij de leerlingen zowel individueel als in groep worden uitgedaagd. Ze krijgen verschillende opdrachten en taken, zoals : gidsen - journalisten - verkenners - experts - organisatoren.
En dat ze het leuk vinden, kun je zien op de foto's
We zijn deze week een interessant project gestart rond "afval". Op maandag 29 november brachten we een bezoek aan het containerpark te Tielt.
Het was er bitter koud, maar dan kon ons niet echt deren, want meneer Geert, de parkwachter, gaf ons een interessante rondleiding. Nu weten we precies in welke container we ons afval moeten gooien, wat klein gevaarlijk afval KGA betekent, waar we naartoe moeten met het frietvet, houtafval, metaal, elektrische apparaten, TL-lampen ... en wat we zelf kunnen doen om de afvalberg te verkleinen. We hebben zelfs een gevaarlijke stof gezien : kwik vanuit een oude thermometer - maar daar mochten we niet aankomen hoor! En natuurlijk mochten we ook eens in een container kijken ... wat zou er daar inzitten???
Ook hebben we geleerd hoe we het best een composthoop kunnen maken, zodat Jérome de compostworm er zich thuis voelt. Daarna mochten we aan het afvalrad draaien en zeggen wat er met het afval moet gebeuren.
En als afsluiter kregen we allemaal een drinkbus meen, en zo werken we ook om om de afvalberg te verkleinen.
In de maand november werken voor Wereldoriëntatie rond het thema "Niet alle natuur leeft".
Onze natuur is niet alleen de wereld van de planten en de dieren, dit gaat ook over de aarde en over natuurkundige verschijnselen. Iemand die dat onderzoekt is een natuurkundige.
Dus gingen we aan de slag om natuurkundige verschijnselen te bestuderen : waar komt de regen vandaan, wat gebeurt er met een suikerklontje in een kopje koffie , waarom valt een appel naar beneden, wat doet een luchtballon stijgen,...
Een wetenschapper wil voor alles wat hij ziet, hoort,... een verklaring vinden. Want als hij begrijpt wat hij ziet, hoort,...kan hij immers nieuwe dingen bedenken die ons kunnen helpen.
Naar het grote voorbeeld van Copernicus, Newton en Einstein gingen we aan de slag : de kinderen konden er proeven van proefjes.
Gewapend met fiches van experimenten en het nodige materiaalgingen ze aan de slag.
Ze deden onder anderen de proef met de fles en de ballon; de proef met de brandende kaars, de proef met de ijsblokjes,...
Op die manier konden ze zelf enkele besluiten ondervinden : *vuur heeft zuurstof nodig om te branden - proef met de brandende kaars *warme lucht zet uit en doet de ballon opblazen - proef met de fles en de ballon *warme lucht stijft en zet alles in beweging- proef met de spiraal *je kan geen lucht brengen in een ruimte waar er al lucht - proef met de ballon binnenin de fles
De resultaten van al de proefjes worden gedurende het ganse thema gebruikt en vergeleken met natuurverschijnselen.
Iedereen was vastbesloten om enkele proefjes thuis uit te proberen...en hun huisgenoten op voorhand te laten raden wat er zou gebeuren!
Naar jaarlijkse gewoonte komt meneer- "meester" in de wandelgangen - Jozef, in de maand november op bezoek in de klas om de kinderen het woordspel "scrabble" aan te leren.
Scrabble is een letterspel waarbij met een gegeven aantal willekeurige letters woorden moeten gelegd worden op een spelbord. Hierbij gaan geluk en vernuft hand in hand, omdat de letters willekeurig getrokken zijn en het de kunst is hiermee een zo hoog mogelijke score te behalen.
Tijdens het scrabbelen oefenen de leerlingen op spelenderwijze nieuwe woordenschat in, en leren ze ook hun score te berekenen door de punten van de letters op te tellen en ondertussen rekening te houden met de aanwijzingen op het bord zoals tweemaal letterwaarde of woordwaarde Dus er komt eigenlijk veel bij kijken!
In de klas leren de kinderen "duplicat" scrabbelen : dit wil zeggen dat ze met dezelfde letters werken als meeste Jozef Er werd éénmaal een scrabble gehaald : dus alle letters konden worden gebruikt om een woord aan te leggen en zo krijg je 50 punten extra.
De leerlingen vonden het superleuk en daarom werd besloten om vanaf nu scrabble in hoekenwerk te steken. Op die manier kunnen ze nog wat verder oefenen, want in de maand mei komt meester Jozef opnieuw!!!
In het vierde leerjaar wordt er vanaf dit jaar gewerkt met een nieuwe methode voor WO - namelijk Mundo.
Deze methode vertrekt vanuit de wereld van het kind, om zo verder uit te breiden naar onze provincie en ons land.
Tijdens het project "Welkom in onze gemeente Tielt"werd er gestart met een leerwandeling in de gemeente.
Op die manier leerden de kinderen werken met een kompas, wegwijs te worden op een plattegrond en kwamen ze meer te weten over hun eigen stad Tielt.
Elke groep kreeg een specifieke opdracht : bestuderen van de historische gebouwen en monumenten, opzoeken van nutsvoorzieningen, opzoeken van handelspanden en woongebieden, enz...
wij hebben een supertoffe GWP beleefd in "De Sceure" te West-Vleteren!!!
Wij konden daar elke dag ponyrijden met : Aramis, Vosje, Hawai, Nouska en Marlena. De eerste dag maakten wij kennis met de pony's, we leerden stappen langs de omheining en we mochten al eens een pony berijden. Vanaf de tweede dag leerden we al enkele oefeningen maken : ronddraaien, naar het midden komen met het paard, rechtstaan in de stijgbeugels, enz... En vanaf de derde dag mochten we alleen rijden op de pony - cool hoor.
Na het rijden konden we de pony's eten geven en begeleidden we ze naar de wei. Naast de wei stond er ook een schuur waar we de geitjes melk mochten geven en de andere dieren konden strelen : konijnen, puppy's van een labrador, enz...
Het was een supertoffe en leerrijke week!
De volgende keer vertellen we er nog meer over hoor - dus zeker blijven kijken naar onze blog
Als afsluiter voor de paasvakantie hebben onze kinderen kunnen knutselen rond Pasen. Terwijl de paashaas op ronde was om chocolade en ander lekkers te verstoppen voor de kinderen, waren wij bezig met leuke dingen te knutselen zoals : raamdecoratie - een haan met handjes en voetjes en nog veel meer - versierde eitjes - een bollewollen kuiken,...
Deze knutselactiviteit werd georganiseerd in de vorm van een workshop zodat de kinderen een keuze hadden uit een uiteenlopend aanbod.
Het werd een leuke voormiddag en de resultaten waren gewoonweg prachtig. Kijk maar mee naar de foto's.
In de namiddag konden we dan op groot scherm kijken naar een leuk filmpje - aangepast aan de leeftijdsgroepen.
En nu kan iedereen genieten van een welverdiende paasvakantie - hopelijk met veel zon.
De leerlingenraad van onze school had het lumineuze idee om een gekke modeshow te organiseren, gevolgd door een quiz voor de leerkrachten.
Vrijdag 26 maart was het dan zover!!!
Iedereen liep op de catwalk verkleed in de gekste outfits - kijk maar naar de foto's.
Nadien konden de meester en de juffen hun kennis testen tijdens de quiz - en eerlijk gezegd - er zaten wel moeilijke vragen tussen. Maar iedereen heeft zijn uiterste best gedaan.
Kortom : het was weer een superleuke en toffe namiddag.
Bedankt kinderen van de leerlingenraad voor jullie inzet!
In het vierde leerjaar geven de kinderen 3 maal per jaar een spreekbeurt. De eerste maal gaat het onderwerp over dieren en de twee volgende spreekbeurten zijn ze volledig vrij in hun keuze.
We hebben ondertussen al vele leuke spreekbeurten mogen meemaken : van de wetenschap, naar het voetbal tot de Islam. Op die manier leren de kinderen en de juf veel bij en kunnen de sprekers hun beste beentje voorzetten.
Vorige week gaf er een leerling een zeer leerrijke uiteenzetting over de islamitische godsdienst. We konden genieten van een gebedsmoment en van een zoete lekkernij.
Tijdens de plattelandsklassen zal er heel wat afgefietst worden : een toch naar het melkveebedrijf, een bezoek aan de Poel, streekverkenning,... Het fietsen vereist een zekere vaardigheid van de leerlingen.
Daarom hebben we vorige donderdag -+ samen met het derde leerjaar - een fietstest georganiseerd. Op die manier komen we te weten wie het fietsen al onder de knie heeft.
Op vrijdag 12 februari werd ons project "muziek" afgesloten met een schitterende apotheose.
Er waren veel mama's en papa's en ook de pers kwam een kijkje nemen.
De leerlingen stelden zelfstandig hun project voor : ze hebben gepraat over de geschiedenis van de muziek, over het ontstaan van de toonladder, de soorten instrumenten, over het muzikaal sprookje van "Peter en de wolf",...
Het lied do-re-mi dat ze zongen en dansten, was prachtig. En met hun zelfgemaakte instrumenten konden ze zichzelf begeleiden op het schoollied.
Dus lieve schatten van mij - nog eens bedankt voor jullie medewerking en prachtige afsluiter van ons project.
Op vrijdag 12 februari was het dikke truiendag. Dus werd de verwarming een paar graden lager gezet, en deden we allemaal wat extra kleren aan.
Wij hadden op school afgesproken dat elke klas een kleur zou vertegenwoordigen, en dat liep van wit naar blauw, van bruin tot rogbief ( de kleuren van de regenboog). De kinderen hadden een extra inspanning geleverd om de kleuren van de klas te dragen en ook de juffen en meester hadden hun beste beentje voorgezet.
Dan werd natuurlijk onthaald op veel gedans en gezang... En dan werd nog een klasfoto genomen met de gekste bekken ooit!!!
Het werd dit jaar een kleurrijke 'dikke truiendag'
Een dikke merci aan mijn leerlingen om zo vindingrijk te zijn
Vorige zaterdag was het dan zo ver, dan mochten we meezingen met het DKO - dat wil zeggen : het Deeltijds Kunstonderwijs.
We hadden al een week geoefend op het liedje "Kom zing maar mee" en onze juf zei dat het al heel goed klonk.
Op donderdagnamiddag is meester Bart dan terug naar onze klas gekomen om het liedje "Vlooien" aan te leren. En dat was een ander paar moiuwen - want soms moesten we hééééééééééééééél snel zingen over vlooien en bijters en treiters.
Die avond zelf waren we super nerveus, maar we hebben uit volle borst meegezongen. En we kregen natuurlijk een daverend applaus van het publiek.
we zijn volop bezig met ons project rond muziek. We hebben al veel geleerd : over de geschiedenis van de muziek, de muziekinstrumenten, een symfonieorkest, we hebben liedjes gezongen ,... Met het verhaal van "Peter en de wolf" hebben we geleerd om de verschillende muziekinstrumenten te herkennen.
Kortom, het is superleuk. En vrijdag is onze apotheose, dan geven we allemaal het beste van onszelf.