ik zal je vertellen hoe je veilig moet werken aan je fruitjuice
beste,
het leveren van hoge kwaliteit vruchtensap is een prioriteit voor de Belgische en Europese vruchtensappensector. Vruchtensap moet lekker én zo gezond mogelijk zijn. De sector doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat het vruchtensap van de hoogst mogelijke kwaliteit is, zo veilig mogelijk geproduceerd wordt en voorzien is van zoveel mogelijk voedingsstoffen.
Gedurende alle stadia van het productieproces werken Europese vruchtensapproducenten volgens de internationale CODEX-standard en Europese wetgeving om ervoor te zorgen dat alleen vruchtensap van de beste kwaliteit naar de consument gaat.1 De sector werkt daarbij samen met het European Quality Control System (EQCS), een onafhankelijke instantie die de kwaliteit en veiligheid van vruchtensap controleert.
Om de veiligheid te waarborgen van zowel de consument als het vruchtensap, heeft de Europese organisatie van sapproducenten (AIJN) een eigen gedragscode ontwikkeld voor de toeleveringsketen van vruchtensap. Deze is erkend door de Europese Commissie en wordt internationaal toegepast.2 Naast andere kwaliteitsnormen levert de zogenaamde Code of Practice Expert Group referentierichtlijnen voor groente- en vruchtensappen die een bijdrage leveren aan het kwantificeren van het effect van uiteenlopende factoren op sap. Ook evalueert deze de kwaliteit en herkomst.
Vruchtensap wordt zodanig geperst, gepasteuriseerd en verpakt dat zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven – het bewijs vind je in het glas! Zo zijn er verschillende tests uitgevoerd met sinaasappelsap, waarbij het sap op diverse temperaturen is gepasteuriseerd. Het resultaat: bij pasteurisatie blijft praktisch alle vitamine C (meer dan 95%) behouden.3
hoe maak je een fruitjuice en hoe doen de winkels het
Beste,
Hoe maak jij zelf een fruitjuice.
Als allereerst heb je fruit nodig je kan die halen in winkels.
vervolgens heb je één patattenmesje nodig, een kom voor je fruit in te doen of om er ook in te kunnen mixen, je hebt ook een mixer nodig, een snijplank om je fruit op te snijden, een zeef heb je ook nodig om brokken uit je fruitjuice te halen, en trechter om je fruitjuice over te gieten naar een fles of glas.
Hoe ga je dan vervolgens te werk. Je begint je fruit te schelen en in stukjes te snijden zodat het makkelijker wordt om te mixen. Daarna smijt je alle stukjes fruit in de pot of blender je doet er vloeistof bij om het makkelijker te mixen. Als het eenmaal klaar doe je het met je trechter in de fles en dan zeef je je fruitjuice voor de brokken eruit te halen. En dan is het klaar om te drinken
Hoe maakt een winkel zijn fruitsap Veel sappen in de winkel zijn geconcentreerd sap. Het sap wordt vacuüm verhit waardoor er water onttrokken wordt. Dit ingedikte sap neemt minder plaats in en kan makkelijk vervoerd worden. Nadien wordt het opnieuw aangelengd met water en verpakt. Het ingedikte sap is ook te koop. Dat is dan het zogenaamde diksap. Als er extra zoetstof aan werd toegevoegd heet het siroop. Door de lagere transportkosten zijn concentraatsappen vaak goedkoper dan pure sappen. Door de nabehandeling gaat echter een deel van de aroma’s verloren. Daarom voegt men bij het afvullen van het concentraat enkele aromacomponenten toe. Belangrijk detail, voor biologische vruchtensappen mogen enkel natuurlijke aroma’s toegevoegd worden.