Wist je dat... Dikke Hilda op bezoek was in onze klas?
Dikke Hilda kwam op bezoek in onze klas. Een groot nijlpaard met een fluohesje aan. Volgens Alexander had ze een wondje op haar rug dus ze werd meteen in onze dokters-hoek gelegd. Nadien is ze weer helemaal gezond naar huis gegaan. Tof bezoek was dit!
De volgende week kende we ons lichaam goed genoeg om dit nu te kunnen verzorgen. Dit was ook echt wel nodig want Maja onze klaspop was ziek! We legde haar in een bedje en maakten een dokters-hoek. Ook Lobke die we vorige week hadden getekend op papier had nu allerlei wondjes gekregen dus die verzorgden we met pleisters. Om in onze dokters-hoek goed te kunnen werken leerden we maandag allerlei doktersgerief kennen. We maakten ook een werkblaadje waarop je goed moest kijken wat er wel of niet in de dokterstas hoort. Maar als je bij de dokter bent langs geweest krijg je meestal ook medicijnen voorgeschreven. Daarom maakten we ook een apothekers-hoek in de klas waarbij je allerlei kon kopen om de patiënten verder te genezen.
Dinsdag werkten we met het boek 'Vijfde zijn'. Dit ging over vijf stoeltjes die in de wachtkamer van de dokter stonden. Wij hebben dan zelf een wachtkamer nagemaakt en speelden een rollenspel met patiënten en een dokter. Het tellen kwam hierbij goed aan te pas. Later verhuisde ook deze wachtkamer naast onze dokters-hoek. Op die manier speelde we ons verhaal verder.
Woensdag speelden Jan en Els doktertje tijdens het poppenspel. Jan was de dokter en had pilletjes voorzien. Dit waren natuurlijk geen echte pilletjes maar snoepjes. Els at er hier veel te veel van op en daardoor kreeg ze buikpijn. Toen moest de echte dokter wel langskomen!
Ons Noortje had haar die dag ook pijn gedaan dus zochten we met heel de klas naar het medicijnkastje op school en werd Noor goed verzorgd!
Donderdag kwam Beert Tolo op bezoek bij Maja. Maar hij zag er zelf ook niet zo best uit met allemaal pleisters op zijn dikke berenbuik. Wij vroegen hoe dit kwam en hij had hierover een verhaal meegebracht. Nadien werd Beer Tolo ook in de dokters-hoek gezet voor verdere verzorging. Met al die pleisters leerden we ook een liedje over 'plik, plak pleister'. We leerden de chronologische volgorde van een pop die gevallen was en verzorgd moest worden en we probeerden dit ook in de juiste volgorde te kleven op een groot blad. Want een wonde uitwassen, ontsmetten en dan pas een pleister erop is juist... niet anders! Onze klas kreeg ook een laboratorium. Met glazen potjes, maïskorrels en pincetten werd er zorgvuldig gewerkt.
Vrijdag lazen we een verhaal over kleine Huppel die een prikje kreeg en hiervoor heel erg bang was. We speelden een lottospel over pleisters, maakten onze werkjes af en speelden nog steeds dokter. Maar er was ook bezoek in onze klas! Dikke Hilda, een groot nijlpaard met een flouhesje aan, kwam onze klas binnen gewandeld samen met Alexander. Dikke Hilda had ook een wondje op haar rug, dus werd meteen in de dokters-hoek gesleurd. Die dag viel juf Sanne terwijl ze de dieren ging verzorgen. Meteen werd ik ontvangen door bezorgde gezichtjes. Ik werd door mijn grassprietjes op een stoel gezet en ze keken meteen waar ik overal pijn had. Heel de kleuterschool kwam kijken hoe juf Marleen mij verzorgde. Juf Ann wilde een lekker tasje thee maken om mij te troosten maar verbrandde hierdoor haar vingers. Daar zaten we al met twee juffen naast elkaar met een niet vrolijk gezicht. Juf Marleen had veel werk! Gelukkig hielpen de kinderen haar goed. We waren meteen weer in orde maar we gingen wel de ouders foppen door te zeggen dat dit allemaal echt was. Daarom gaven we alle kindjes nog een verbrande vinger om naar huis te gaan. Sommige ouders liepen erin... en wij maar lachen! Gelukkig was dit niet echt maar we hebben er toch veel van geleerd!
Maarten had plots een ongelukje in zijn broek. Dit was de allereerste keer en hij schrok hiervan. Ik zocht nieuwe kleertjes en stelde hem gerust. Juf: "Is je trui ook nat?" Maarten zei hierop heel stoer: "Dat is een nieuwe trui en die is heel speciaal! Die kan nooit nat worden!"
We hadden een kringgesprek over gezonde voeding. Wat is gezonde voeding? Waarom moeten we dit eten? Laura wist er meteen alles van en had een heel verhaal te vertellen: "Wel, bobon maakt graag pap. En bobon geeft teveel pap aan opa. En nu heeft opa een heel dikke buik!"
Na onze verjaardagsweek leerden we over ons lichaam. Lobke werd op een groot papier gelegd en we tekenden rondom haar. Toen ze rechtstond zag je Lobke precies nog steeds liggen. Dit vonden de grassprietjes enorm gek. We benoemden op de tekening alles wat we wisten van ons lichaam. De grassprietjes vertelden en ik schreef het er overal bij. Nieuwe woorden konden er later op de week steeds bijgeschreven worden. Ik denk dan aan: wenkbrauwen, wimpers, ... Daarna probeerden we onszelf ook eens te tekenen. Dit was niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar het is bij iedereen wel gelukt! We leerden die dag allerlei nieuwe woorden over ons lichaam en toen we alles ongeveer wisten zitten, konden we het liedje 'Hoofd, schouders, knie en teen' zingen. Van traag naar zelfs heel snel! We leerden die dag ook dat beweging heel goed is voor je lichaam en deden allerlei moeilijke trucjes: zoals op 1 been staan, je rug krommen als een poes, springen als een kikker,... Dinsdag bekeken we een heel vreemde prent van een bijzondere baby. Deze had een blauwe staart en gele vleugels. Zo zien wij er toch niet uit?! We vergeleken elkaar. We sorteerden onszelf naar grootte, haarkleur, kleur ogen,... Die gekke baby zag er helemaal anders uit. Maar dit was al een voorbereiding op onze theathervoorstelling die we in de namiddag gingen bekijken in het cultuurcentrumvan Heist-op-den-Berg. Deze voorstelling was echt de moeite waard! Jullie schatten zullen er wel over verteld hebben. Woensdag besproken we de voorstelling van de vorige dag en speelden enkelen dit na met figuren op stokjes. Ook heel wat kleurplaten over deze voorstelling werden mooi ingekleurd. Donderdag doken we in een heel 'was-avontuur'. We luisterden naar een verhaal waarin Nellie en Cezar in bad gingen, we stonden zelf onder een namaakdouche in de klas en we deden allerlei muzikale spelletjes met washandjes. Ook wasten we stap voor stap een babypop in een badje. Dit deden onze grassprietjes enorm zorgzaam en liefdevol. Net alsof het een echt kindje was! Mooi om te zien! We begonnen die dag ook aan een nieuw werkje. Hoeveel vingers heeft onze hand? En welke huidskleur heeft die eigenlijk? Ook in onze klas zijn er kindjes met een andere huidskleur. We bekeken ook allerlei foto's van kindjes uit andere landen. Ons besluit: We zijn allemaal anders, maar allemaal OK! Vrijdag leerden we meer over tanden poesten en deden we een leuk uitbeeldspel over lichaamsverzorging. In de namiddag dansten en fietsten we nog in de zaal samen met de kikkerklas. Nu weten we heel wat meer over ons lichaam en dit kwam goed van pas de week erop. Maar dat verhaal vertel ik op een andere keer.
We deden onze jassen aan om naar huis te gaan. Die dag was er iemand jarig geweest in onze klas. Dus de verjaardagskikker ging mee naar huis. Ik zei: "Die kikker is elke dag jarig, de sjansaar!" Laura ving dit op en zei met een lach: "Dat is nogal ne cezaar!"
We leerden over kronen. Je draagt een kroon als je jarig bent, maar ook prinsessen dragen een kroon enzovoorts. We bekeken de foto's van onze koning en koningin en beschreven hen. Alexander: "De koning draag een leiband." (lint rond zijn buik)