Cultuurbarbaar uit op onderzoek
Inhoud blog
  • Cultuurbarbaar en haar ontdekking van de dag
  • Artikel uit De Tijd; België heeft geen blogcultuur
  • Temse verbiedt komedie over Yves Leterme
  • Pulitzerprijs voor Bob Dylan
  • Twee Vlaamse dichters genomineerd voor VSB Poëzieprijs
    Zoeken in blog

    Rondvraag / Poll
    Wat vinden jullie van de publicatie van Fitna
    Een goed initiatief, iedereen heeft recht op vrije meningsuiting
    Provocerend en nutteloos
    Het kan mij geen ballen schelen
    Bekijk resultaat

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    28-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands politicus Geert Wilders zet anti-Koranfilm online
    De Nederlandse politicus (PVV) Geert Wilders heeft zijn anti-Koranfilm 'Fitna' op het internet geplaatst. De film geeft Wilders mening over de Koran weer en wil een stopzetting van de 'islamisering' van Nederland

    Fitna

    De film geeft beelden weer van terroristische aanslagen met telkens een geschrift uit de Koran weer, hij brengt tevens de overleden cineast Theo van Gogh in beeld, homo's die ter dood worden veroordeeld, gesluierde vrouwen die worden vermoord en enkele meningsuitingen van Wilders zelf.
    "Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u. Van de overheid moet u respect hebben voor de islam, maar de islam heeft geen enkel respect voor u. De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze westerse beschaving."
    De film sluit af met een oproep om de islamisering te boycotten ter verdediging van de vrijheid.

    Wilders, die Fitna omschrijft als een 'nette film' benadrukt dat hij geen reacties wil uitlokken en niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor eventuele rellen.. (Die waarschijnlijk enkel maar in zijn voordeel zullen spreken) Verder wil hij wijzen op de gevaren van de Koran en de islam.

    Nederlands premier Jan-Peter Balkenende, betreurt de verspreiding van de film en laat het Openbaar Ministerie onderzoeken of Fitna strafbare feiten bevat. Hij stelt dat Wilders vooroordelen verspreidt ten nadele van de algehele moslimgemeenschap en wil deze vooroordelen juist uit de wereld helpen. "Moslims, christenen en andere mensen kunnen goed met elkaar omgaan, niet godsdienst is het probleem, wel het extremisme" aldus Balkenende.

    Vlaams Belang vindt de film een goed initiatief van Wilders, Spirit daarentegen vindt het ronduit een propaganda voor haat.

    Momenteel  gebeurden er nog geen noemenswaardige incidenten vanwege de film. Ook hoogleraar van de islam, Maurits Berger vindt de film geen belediging en/of provocatie voor de moslims en roept op tot kalmte.

    Slechts een uur na het verschijnen van de film was de Nederlandstalige versie al 75.000 keer bekeken. De Engelstalige versie bleek weinig interesse op te wekken. Ondertussen zijn de websites van Wilders offline gezet, maar de film is al verspreidt op de videosite YouTube.com en is ook daar al duizenden malen bekeken.

    Voor wie interesse moest hebben kan 'Fitna' nog steeds bekeken worden op liveleak.com, de vraag is echter hoelang dit nog zal kunnen...


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    28-03-2008, 16:52 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolling Stones-boycot wordt opgeheven

    Hoewel de Stones al over de hele wereld hebben opgetreden, is er één Britse stad waar deze rockers de afgelopen 44 jaar niet welkom waren, Blackpool. Deze week werd echter besloten om de Stones-boycot op te heffen.

    Het laatste optreden van de Stones in Blackpool, in 1964, liep fout af. De vele opgewonden fans vernielden door het gooien met stenen en flessen, de plaatselijke Empress Ballroom waarbij meer dan vijftig mensen gewond raakten. Dit kon voor het stadsbestuur niet door de beugel.

    Na 44 jaar vindt burgemeester Peter Callow dat de boycot kan worden opgeheven en hoopt hij dat de band wil komen optreden, de vraag is echter of de Stones dit zelf nog wel willen.

    .


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2008, 13:50 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brieven aan een jonge dichter

    Enkele weken geleden kreeg ik van een goede vriend het kleine boekje: 'Brieven aan een jonge dichter'

    Het boekje betreft brieven die de dichter Rainer Maria RILKE schreef aan een leerling van de militaire academie Wiener-Neustadt,  Franz Xaver Kappus. Kappus stuurde Rilke enkele gedichten ter beoordeling, maar legde de dichter algauw uiteenlopende problemen voor. Rilkes antwoorden gaven een brede visie van een groot aantal aspecten. Zo hoopte hij op de opheving van de tegenstellingen tussen man en vrouw en trachtte hij de noodzaak van eenzaamheid uit te leggen aan de -nog zeer jonge- Kappus die sterk op zoek was naar zichzelf, geluk en de liefde.

    Ik stond eerst wat sceptisch tegenover (weer maar eens) een andere kijk op het leven en vroeg me af hoe een 50 pagina's tellend boekje mijn leven zou kunnen veranderen... Of Rilkes visie de mijne veranderd heeft kan ik nog niet zeggen, maar het raakte me alleszins zoals geen andere geschreven tekst me ooit raken kon.

    Dank je voor het delen van jouw verkregen wijsheid mijn beste vriend!


              Brieven aan een jonge dichter
    Rainer Maria Rilke


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-03-2008, 13:27 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsflash: Jongste Stadsbeiaardier organiseert 3e Internationaal Beiaardfestival te Diest
    Vanaf 27 juli tot en met 14 september 2008 loopt het derde Internationaal Beiaardfestival van de stad Diest. Acht zondagen lang zullen beiaardiers van over de hele wereld de klokken van de Sint-Sulpitiuskerk laten luiden. Zowel klassieke muziek als pop, rock en zelfs heavy metal zullen de schotelstraat weer tot leven brengen.

    Artistiek directeur van het Internationaal Beiaardfestival Diest, Teun Michiels (28) zal als jongste Stadsbeiaardier van Belgïe de openings -en slotconcerten voor zijn rekening nemen. Deze solist kreeg uitnodigingen van binnen -en buitenland en werd tevens Laureaat met Grote Onderscheiding aan de Koninklijke Beiaardschool: Jef Denyn te Mechelen. Hij werd als 'Jong Talent' erkend door de Vlaamse Gemeenschap en tot cultuur-expert benoemd van zijn ouderlijke thuishaven, Tessenderlo. 

    De Diestse beiaard bevindt zich in de Mosterdpot, het vieringtorentje van de Sint-Sulpitiuskerk, één van de meest historische beiaarden van ons land. Vanuit de Schotelstraat zal u de concerten prima kunnen beluisteren. Wie de smaak helemaal te pakken krijgt kan zich inschrijven voor de beiaardlessen van het volgende cursusjaar. Deze zullen van start gaan in september 2008. 

    Deze namiddag om 17 uur  kan u op Radio 2 luisteren naar een interview met Teun Michiels.  Meer informatie over het Beiaardfestival kan u vinden op www.teunmichiels.be.



    Foto: Jeff Collaer
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    24-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Decleir krijgt prijs van beste acteur op Tiburon International Film Festival
    Jan Decleir heeft de prijs van "beste acteur" gewonnen voor "Man zkt Vrouw" (in het Engels "A Perfect Match") op het Tiburon International Film Festival aan de Amerikaanse westkust.

    Het is de tweede internationale prijs voor "Man zkt Vrouw". In Januari 2008 kreeg actrice Maria Popistasu al de prijs voor de beste vertolking op het Cinesonne Festival in Parijs.

    "Man zkt vrouw" vertelt het verhaal van een gepensioneerde schooldirecteur die op zoek gaat naar een levensgezellin nadat zijn Roemeense huishoudster terug naar geboorteland keert. Dan duikt haar nicht op als vervangster. De regie was in handen van Miel Van Hoogenbemt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rafael Azcona overleden
    Als tiener was ik mateloos geïntrigeerd door de film 'La Grande Bouffe'. Tot mijn grote spijt vernam ik vandaag dat scenarioschrijver Rafael Azcona zondag overleden is. Deze meester kreeg voor het scenario van 'Belle epoque' een Oscar. Ook in Spanje kreeg hij veelvuldige onderscheidingen.

    La Grande Bouffe

    Vier vrienden van middelbare leeftijd komen samen om zich aan rijkelijke gerechten dood te eten. Ze trachten de maaltijden met seks te combineren maar krijgen geen vat op de prostituees, die één voor één afhaken. Een onderwijzeres helpt hen om het sterven zo aangenaam mogelijk te maken... en sterven zullen ze...

    De film is zowel een ongeremde satire op de consumptiemaatschappij als in de eerste plaats een tragedie van de betere middenstand die zich nutteloos heeft gemaakt en de enige uitweg vindt in de dood, waarbij ze het laatste stukje decorum dat ze willen ophouden ook nog verliezen. Het aanvankelijk schandaalsucces vertroebelde de waardering, maar de film is een wijs, warm en ontroerend meesterwerk. Het scenario werd geschreven door Rafael Azcona en regisseur Ferreri. 


    De 81-jarige Azcona, afkomstig van Logroño, overleed aan de gevolgen van longkanker. 

           
       Rafael Azcona

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    24-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    20-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Double Vie de Véronique

    Een film met wondermooie muziek die me beiden van begin tot einde wisten te boeien, die een ware betekenis kregen in mijn leven door de komst van een goede vriend... Een film waarvan ik weet dat deze niet enkel mij zal intrigeren. Allen kijken dus...

    La Double Vie de Véronique (1990)

    Het verhaal

    Deze film, geregisseerd door Krzysztof Kieslowski, gaat over de Poolse Veronika en de Franse Véronique (Irene Jacob), die op dezelfde dag werden geboren, maar niets afweten van mekaars bestaan. Samen hebben ze dezelfde karaktertrekjes, lijden ze aan dezelfde hartkwaal, zijn beiden muzikaal getalenteerd en in bezit van een prachtige stem. Hoewel beide vrouwen het niet rationeel kunnen verklaren, hebben zij alletwee het sterke, mysterieuze gevoel niet alleen te zijn. Zonder enig besef  zijn Veronika en Véronique op zoek naar elkaar en staat Veronika´s leven in dienst van dat van Véronique.

    Wanneer Véronique de last van haar zwakke gezondheid ondervindt,  zet ze haar carrière als zangeres stop en gaat ze lesgeven op een school waar ze de marionettespeler, Alexandre leert kennen. Alexandre voelt al snel aan dat Véronique een dubbelganger heeft...

    Irene Jacob won een Gouden Palm voor beste vrouwelijke hoofdrol, later volgde een Golden Globe-nominatie.

                
    Irene Jacob                                                           Met dank aan 'Hij die Redt'...
                                                          

    Muziek

    De meeslepende filmmuziek, geschreven door de Poolse componist Zbigniew Preisner (52), lijkt eerder een leidende rol te spelen waarin de beelden slechts een aanvulling zijn op de muziek en niet omgekeerd. Preisner kan gezien worden als dé componist van Kieslowski. Zo componeerde hij ook muziek voor de films: Les trois couleurs blue, blanc et rouge (1993).

                     
    Kieslowski                                               Preisner


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    20-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hugo Claus overleden
    Op 19 maart overleed auteur Hugo Claus in het Antwerpse ziekenhuis NZA Middelheim.

    De meest gevierde Nederlandstalige auteur sleepte zeven Staatsprijzen in de wacht. Hij kreeg er vier voor toneelletterkunde, één voor poëzie, één voor verhalend proza en één voor zijn volledige oevre. Eveneens bracht hij een interessante bijdrage tot film -en schilderkunst, hoewel hij voor deze laatste nooit erkend werd.

    'Het verdriet van Belgïe' bezorgde Hugo Claus een mythische status in de literaire wereld, deze status werd bevestigd met romans zoals 'De Geruchten'.

    De 78-jarige auteur leed aan de ziekte van Alzheimer en vroeg zelf om euthanasie
    .

    253-hugo-claus-2                  
    Foto: Siegfried Woldhek 2004
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Elisabethwedstrijd telt zes Belgen
    De jury van de komende Koningin Elisabethwedstrijd koos uit 153 jonge zangers, zes Belgen.

    Korea stuurt vijftien deelnemers en de Fransen acht deelnemers. Tevens zullen er ook twee Amerikanen, twee Russen, zeven Canadezen, zes Polen en drie Chinezen aan de wedstrijd deelnemen

    Er werden 46 sopranen geteld, 14 mezzosopranen en 13 baritons. Daarnaast zullen ook 6 tenoren, 2 contratenoren en 2 bassen hun zangtalent laten horen.

    De volgende sessie van de wedstrijd vindt plaats van 8 mei tot 5 juni.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosie
    Nog een pracht van een film... 

    Rosie (1998)

    Flashbacks tonen hoe een meisje op 13-jarige leeftijd in een inrichting voor jonge delinquenten terechtkwam.

    Rosie (Aranka Coppens) woont alleen met haar moeder, die een hele reeks problematische relaties met mannen achter de rug heeft. Ze wil niet dat de mannen weten dat ze reeds op 14-jarige leeftijd een dochter ter wereld bracht en heeft liever dat haar dochter haar 'zus' noemt. Wanneer Rosie's gokverslaafde oom bij hen komt inwonen moet Rosie samen met haar moeder het bed delen, wat voor heel wat problemen zorgt wanneer haar moeder één van haar vriendjes over de vloer krijgt.

    Rosie, die zich in een droomwereld verliest, waant zichzelf als een prinses die op zoek is naar de prins op het witte paard. Haar imaginaire vriendje, Jimi (Joost Wijnant) voldoet aan deze eisen en geeft haar de liefde die ze thuis niet krijgt. 
     
    Deze Vlaamse, sobere film is het verbluffende debuut van Patrice Toye.

                
    Aranka Coppens                                                 Aranka Coppens en Joost Wijnant

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    16-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    13-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iran schrapt 9 tijdschriften wegens 'aanzet tot bijgelovigheid'
    In Iran mogen 9 filmtijdschriften en lifestylemagazines niet meer verschijnen. De Iraanse minister van cultuur nam dit besluit nadat Cameron Diaz, Mandy Moore en Angelina Jolie te zien waren in het tijdschrift Sobh - e - Zendegi. Volgens de minister zouden de foto's en verhalen  van deze 'ontaarde' sterren aanzetten tot bijgelovigheid. Bovendien toonde de tijdschriften advertenties van bv potentiepillen

    "Door deze beslissing zullen ongeveer 70 mensen hun baan verliezen": wist hoofdredacteur van Sobh -e- Zendegi. Ze noemden het verbod dan ook betreurenswaardig.

    Twaalf andere tijdschriften kregen een waarschuwing.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Een tijdje geleden ging ik met een vriend naar Tsjaikovski's Sleeping Beauty kijken, gebracht door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
    Honderdtachtig dansers waarvan vijftig kinderen brachten Doornroosje weer tot leven.

    Het decor en de overweldigende kostuums werden gecreëerd door Pablo Nuñez. De schitterende muziek (hoewel dit niet zo goed overkwam vanwege een niet al te beste akoestiek)  van Tsjaikovski werd live uitgevoerd door de Filharmonie van Antwerpen, olv Brett Morris.

    Ondanks de lovende kritieken van de Vlaamse pers vonden wij het eerder teleurstellend. Doch, we hebben goed gelachen met de vele valse klanken die door de zaal weergalmden (tegenwoordig moeten instrumenten niet meer gestemd worden?) en wisten we meteen dat dergelijk kitsch interieur nooit het onze zal worden. Sommige scènes werden té uitgebreid in de verf gezet waardoor enkele cruciale momenten in het verhaal teloor gingen.
    Toch moet even vermeld worden dat Alain Honorez, die Carabosse vertolkte, schitterende prestaties leverde. Ook Altea Nuñez (Doornroosje) wist ons te bekoren en deed menig wenkbrauwen fronsen wanneer ze 5 minuten op de toppen van haar tenen moest ronddraaien.

    Het kon dus beter: aan Pjotr's muziek pruts je nu eenmaal niet...


    Achtergrond van het personage Carabosse

    De versie van choreografe Marcia Haydée, valt op door de uitbreiding van de rol van Carabosse. Deze door en door slechte fee geniet van haar plannen om geluk en decorum van het hof te vernietigen. Normaal betreft het hier om een mimerol, maar Marcia Haydée heeft het personage meer uitstraling gegeven door middel van krachtige solopartijen en een uitgesproken karakter. De boze fee Carabosse is een mannelijke rol geworden, een figuur die goed en kwaad, schoonheid en lelijkheid in één persoon verenigt.


    Reacties van de Vlaamse pers.

    ‘Klassiek suikerspinballet van het fijnste soort’ (De Morgen)
    ‘Een balletklassieker van de hoogste rang’ (Het Nieuwsblad)
    ‘Het is een piece montée met slagroom, een sprookje van een voorstelling, maar de taart is lekker en kent interessante lagen (Knack)

    (Commentaar en aanvulling van mijn partner in crime is altijd welkom ;))

    Sleeping Beauty
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cohen op Cactusfestival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Leonard Cohen komt op donderdag 10 juli naar het Cactusfestival in Brugge. Het concert is aangekondigd op de website van de Canadese singer-songwriter. De ticketverkoop voor het festival start volgende week.

    Cohen is vooral bekend van nummers als 'Suzanne', 'Hallelujah' en 'So Long Marianne'. Het is vijftien jaar geleden dat de zanger nog eens op tournee trok.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    03-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeff Healey overleden
    De Canadese zanger en gitarist Jeff Healey, vooral bekend in de wereld van jazz en blues, is zondag overleden aan kanker. 

    Healeys grote doorbraak kwam met het album "See the light" (1988) van The Jeff Healey Band waarvan meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Op het album stond onder meer het nummer "Angle Eyes".

    Jeff Healey heeft samen gespeeld met B.B. King, Stevie Ray Vaughan, George Harrison, Mark Knopfler en Jimmy Rogers. Hij stond op alle grote Europese popfestivals. Zijn laatste album, "Mess of Blues", een blues- en rockplaat, komt in maart in Amerika uit en in april in Europa.

    Jeff Healey, die al sinds zijn geboorte leed aan netvlieskanker waardoor hij blind werd, overleed in een ziekenhuis in Toronto. De zanger werd 41 jaar.


    Jeff Healey

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-03-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    deinze
    www.bloggen.be/deinze
    Mijn favorieten
  • Some Good Shit
  • Externe Links

    Kortverhalen at 
    www.bloggen.be/gorecki
    Some good shit at  www.ronnyvranken.tk


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs