Cultuurbarbaar uit op onderzoek
Inhoud blog
  • Cultuurbarbaar en haar ontdekking van de dag
  • Artikel uit De Tijd; België heeft geen blogcultuur
  • Temse verbiedt komedie over Yves Leterme
  • Pulitzerprijs voor Bob Dylan
  • Twee Vlaamse dichters genomineerd voor VSB Poëzieprijs
    Zoeken in blog

    Rondvraag / Poll
    Wat vinden jullie van de publicatie van Fitna
    Een goed initiatief, iedereen heeft recht op vrije meningsuiting
    Provocerend en nutteloos
    Het kan mij geen ballen schelen
    Bekijk resultaat

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artikel uit De Tijd; België heeft geen blogcultuur

    Naar aanleiding van ons examen voor internetjournalistiek kregen we van onze docent Niels Hendriks de opdracht een blog te maken en een paper over de nieuwe media... Na een beetje opzoekingswerk kwam ik op een artikel uit dat dateert uit 2004 waar mijn docent zelf even aan het woord was... Altijd leuk eens wat te lezen van een docent.


    België heeft geen blogcultuur

    Het is inmiddels al een week geleden, maar de krant De Tijd publiceerde op 22 november een artikel over het weblog-fenomeen (abonnement vereist). Tijd-journalist Frederik Tibau sprak met Frederik Marain, lector aan de KULeuven ,en met Niels Hendriks, docent webcommunicatie aan de Katholieke Hogeschool Limburg, en vroeg hen of het klopt dat na de burgerdemocratie, nu ook de burgerjournalistiek in aantocht is. Beide ondervraagden staan sceptisch tegenover het blog-fenomeen. "Ik wil nog geen oordeel vellen, maar persoonlijk geloof ik er niet in. De meeste bloggers zijn mensen die over alledaagse trivia schrijven. En het gros van de anderen blijft voor 95 procent de traditionele media gebruiken als primaire bron. Weblogs kunnen wel een bijkomende bron van informatie zijn. In die zin kunnen journalisten blogs over hun vakdomein niet langer links laten liggen", zegt Marain. Toch gelooft hij dat de traditionele media sterk onder druk staan van het internet: "Als zelfs de gedelegeerd bestuurder van 's werelds grootste persagentschap, Associated Press, waarschuwt dat de traditionele media het steeds moeilijker zullen hebben om hun stem te laten weerklinken boven het geraas van de internetfamilie, dan weet je wel hoe laat het is", aldus Frederik Marain.

    Volgens Niels Hendriks zullen de nieuwe digitale media de traditionele media niet overbodig maken, maar enkel aanvullen. "Het is onderhand wel duidelijk dat jonge mensen steeds minder kranten lezen, en hun informatie zoeken op websites. De traditionele media moeten daarop inspelen, willen ze overleven". Hendriks voorspelt dat de weblog-hype binnen vijf jaar grotendeels zal verdwenen zijn. "Door de exponentiële groei van het aantal weblogs, wordt het ook steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Alleen het ideaal dat iedereen naar hartelust kan publiceren, zal overeind blijven", stelt Hendriks. Toch vindt hij dat weblogs wel degelijk een vorm van journalistiek zijn. "De invulling van het begrip journalistiek verschuift juist opnieuw naar de kern: de persoonlijke beschrijving van feiten. Journalisten slijpen als het ware een ruwe diamant, waar ze een degelijk eindproduct van maken. Webloggers slijpen die diamant op hun eigen manier, ze filteren de feiten uit de reguliere kanalen tot een eigen, nieuw verhaal".

    De krant noemt de milblogs (blogs van Amerikaanse soldaten in Irak), Rathergate, en het schandaal rond een antirookbureau in Nederland als voorbeelden van de maatschappelijke relevantie van blogs. Het artikel besluit met de vaststelling dat België achterop hinkt en geen eigen blogcultuur heeft, maar geeft toch een vijftal links naar Vlaamse blogs: Dog of Flanders, onze eigen LVBlog, Actualitiek, (pdw) en Luc Verhels

    Bron: De Tijd
    november 2004

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-04-2008, 04:12 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Temse verbiedt komedie over Yves Leterme
    De jongerenorganisatie van sp.a, Animo is niet te spreken over de schrapping van Vitalski's voorstelling , 'Mijn leven met Leterme'. De voorstelling die gepland werd in jeugdhuis de Nartist werd officieel geweigerd vanwege de hoge prijs. Later gaf schepen Annemie Blommaert (CD&V) echter toe dat ze niet wilden dat er met premier Leterme gelachen werd. Omdat de voorstelling niet door kon gaan wou de organisatie de film Ex-drummer programmeren, maar ook dit werd door het gemeentebestuur van Temse niet toegestaan.

    Animo vind dit niet kunnen en besloot het stuk zelf te laten spelen op zondag 13 april om 19 uur in café 't Veer te Temse.

    De jongerenorganisatie vraagt nu aan CD&V welke literaire werken voortaan verboden zijn. Dit om te vermijden dat ze geen politiek incorrect stuk programmeren, de foute dvd's ontlenen of niet-toegestane boeken lezen. Tijdens de wekelijkse markt van Temse zal Animo een eerste lijst van verboden werken afroepen. Dit zal gebeuren door een gereïncarneerde bellenman uit de Middeleeuwen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-04-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    08-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pulitzerprijs voor Bob Dylan
    Bob Dylan heeft een Pulitzerprijs in de wacht gesleept. De singer-songwriter krijgt de prestigieuze award voor zijn "enorme impact op popmuziek en de Amerikaanse cultuur". Dylan is de eerste rockartiest die de literatuurprijs op zijn naam mag schrijven.

    De award werd eerder al uitgereikt aan muzikanten Thelonious Monk en John Coltrane in 2006 en 2007, maar wordt niet noodzakelijke elk jaar uitgedeeld aan een muzikant.

    In het verleden sleepten de Amerikaanse auteur Theodor Seuss Geisel en schrijver Ray Bradbury, die "The Martian Chronicles" en "Farhenheit 451" neerpende, een Pulitzerprijs in de wacht.

    De prijs werd in het leven geroepen door Joseph Pulitzer, een Amerikaans krantenmagnaat van Hongaarse afkomst. De Pulitzerprijs wordt in de VS beschouwd als de meest prestigieuze literaire onderscheiding. De grote slokop van prijzen dit jaar is de krant Washington Post, met zes onderscheidingen
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    08-04-2008, 00:00 geschreven door R M  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    nabor
    www.bloggen.be/nabor
    Mijn favorieten
  • Some Good Shit
  • Externe Links

    Kortverhalen at 
    www.bloggen.be/gorecki
    Some good shit at  www.ronnyvranken.tk


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs