Inhoud blog
  • Gastheer en gastvrouw nodigen uit !
  • Kanttekeningen (ik klaag, ik wens, ik hoop, ik schrijf, ik wil burgemeester worden,....)
  • De Gentenaar/Het Nieuwsblad met een artikel op oudejaarsdag over zelfdoding
  • Zeg eens goeiemorgen, goeiemiddag, goeieavond of gewoon goeiedag in de Gentbrugse Meersen
  • Mijn beste wensen voor een wrie wijs 2018 !
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gentse en eigen verhalen vanuit de Gentbrugse Bruiloftstraat

    25-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastheer en gastvrouw nodigen uit !
    Een gastheer, en een lieve gastvrouw, nodigden uit. Beide echtelieden hadden een netwerk aan contacten en een stevige familieband. Ze werden zeventig en nodigden vrienden, kennissen en familie uit. Ze zaten er warmjes in. Het mocht wat kosten. Bovendien maakte het voor hen niet uit of de gasten kristen, moslim, jood, vrijzinnig of wat dan ook waren. Ook zwart, blank, geel, Vlaams, Waals, Brussels, europees of werelds waren welkom. Iedereen welkom dus op het grootse en reeds lang aangekondigde verjaardagsfeest.
    Er waren hapjes. Er was drank. Alles was voor de gasten voorzien. Fijner en, op zijn Gents gezegd, wijzer zou een feest niet zijn. Alle gasten arriveerden. De avond leek veelbelovend. Het zou een sfeervolle avond en nacht worden.
    Na een uurtje was er enig gemor. Een joodse gast vond dat er geen rekening met hem werd gehouden, want het eten was niet koosjer. Een andere gast zag teveel varkensvlees op het buffet en maakte vanuit zijn religieuze overtuiging misbaar dat halalvlees ontbrak. Een gast had behoefte om te bidden en bekloeg zich er over dat er geen stille gebedsruimte was. Er was nogal veel lawaai op het feest. Hoe en waar anders ?
    De gastheer en gastvrouw gaven aan dat ook het zwembad mocht gebruikt worden. De gasten waren vooraf op de hoogte van dit aanbod. Algemeen gemor bij een klein gedeelte van de gasten, want vrouwen en mannen zouden best afzonderlijk zwemmen. In schift. En zeker niet in hun blootje. De vrijzinnigen zagen er geen graten in. Een aantal gelovigen des te meer. Toen gasten toch besloten om gemengd te zwemmen en zich niets aan te trekken van enige opmerkingen werd de sfeer aan de zwembadrand iets grimmiger. Gastheer en gastvrouw waren dan ook diplomatisch gedwongen om vriendelijk aan de zwemmende gasten te vragen zich af te drogen en om te kleden. Het was tijd om vrolijk te dansen.
    Blijkbaar was het nu ook tijd om een discussie op te starten over de aard van muziek. Er werd niet rechtstreeks gediscussieerd met de uitstekende DJ. Wat kon hij er aan doen ? Hij werkte in opdracht. Waardoor discussie met de gastheer en gastvrouw die zelf hun muziekkeuze hadden gemaakt. De muziek klonk voor de een te westers, voor de andere te arabisch, voor de andere te afrikaans. Er waren gasten die de muziek maar niks vonden en die dit ook ostentatief lieten merken. Vrijheid, blijheid, dat wel. Als het maar in het kraam van de gast pastte. Al of niet onder invloed van de drank.
    Heel wat gasten hadden problemen met de onderlinge bijbelse verwarrende taal. Het was een bont internationaal gezelschap. Een aantal begrepen elkaar niet. Zij stoorden zich aan andere talen, waardoor een eilandgevoel ontstond. Waardoor samen zitten met lot- of soortgenoten, zich afschermend van de niet bijhorende rest. Ondanks pogingen van gastvrouw en gastheer lukte het niet om iedereen een aangenaam feest te bezorgen. Integendeel. Er werd nog meer gemord. Dagen na het feest zou blijken dat er door een aantal gasten blijvend gemord werd. Gasten gaven, soms ongezouten en arrogant, aan gastheer en gastvrouw hun eigen tips hoe zij best een feest in de toekomst organiseerden en inhoudelijk stoffeerden.
    Gastvrouw en gastheer hadden nadien nood aan een goed gesprek met de psycholoog en een psychiater die wat rustgevende medicatie zou voorschrijven. Hun goedbedoelde feest bleek achteraf een nachtmerrie. Zij hadden nochtans hun best gedaan : goede muziek, lekker eten en drinken, een ontvangst met de enthousiase glimlach als familie- en vriendengeschenk. Toch werden ze overvallen met bakken, soms nietzeggende, kritiek. Zij hadden het gevoel dat een aantal gasten de rol van gastheer en gastvrouw overnamen en hun eigen wil wensten op te leggen. Ze hielden er na het feest een slapenloze nachten aan over. En ook wel een beetje een fikse kater (!) en oplegkosten omwille van de medische consultaties.
    De negatieve ervaring verboomde. Er werd een aantal jaren later opnieuw een zomers feest georganiseerd. Prettig gestoord op naar de tachtig, zou je zeggen. De assertiviteitstraining en de psychologische begeleiding zetten het echtpaar op het juiste en weliswaar andere spoor. Door een andere aanpak dwongen zij nu meer respect af bij hun gasten. Iedereen bleef welkom, op voorwaarde dat er ook rekening werd gehouden met de wensen en de regels van gastheer en gastvrouw. Dit werd ook in de uitnodiging gesuggereerd. Klagers, mopperaars, neuten, extremisten, pleujers en engdenkenden werden op deze manier geweerd, of ten minste vriendelijk verzocht zich aan te passen. Het was niet de bedoeling dat gasten de gastheer en gastvrouw de les spelden. Voor de sportievelingen werd aangekondigd dat gemengd zwemmen de regel was. Als het maar deftig bleef. Bovendien was het ook belangrijk dat iedereen zijn culturele eigenheid mocht bewaren. Er zou geen debat gevoerd worden over een hoofddeksel. Een badmuts was trouwens aanbevolen voor de zwemmers. Iedereen diende lief te zijn voor elkaar, zowel in houding als in spraak. Het zou ook leuk zijn voor de gastheer en gastvrouw om na het feest een dankjewel te krijgen (maar dit werd voor alle duidelijkheid vooraf niet gevraagd).
    Het was het feest van de herkansing. Het werd een leuk feest, met afwisselend afrikaanse, westerse en arabische muziek. Eten en drinken was er naar de wensen van de gastheer en gastvrouw. Er was zeker plat water. Er was keuze uit diverse vleessoorten. Er was ook een vegetarische keuze. Er was sfeer. Er was gemeenschap. Er was ook wederzijds respect voor elkaar. Het werd nu voor het echtpaar veel leuker om ouder te worden. Op weg naar de tachtig.
    Ten slotte : Elke gelijkenis met bestaande feiten of gebeurtenissen zijn louter toevallig of soms fictie.
    Cram2000

    25-01-2018 om 14:04 geschreven door Cram2000  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanttekeningen (ik klaag, ik wens, ik hoop, ik schrijf, ik wil burgemeester worden,....)

    De dagen lengen, geduldig op weg naar meer waarneembaar daglicht na Lichtmis begin februari. Af en toe breekt de zon zuinig door het wolkenveld. Waardoor de te lange grijze en donkere winter wat opfleurt, op weg naar de lente. Na een zware intense regenperiode met een te grote toevloed aan water. Na stormvlagen die een jaren oude beuk windbeukend neervelde in de tuin van onze pastorie op de Keiberg. De mens die de niets ontziende natuur ondergaat met af en toe een nietig gevoel. Het natuurlijke leven zoals het is.

     

    Ik schrijf met een nieuw uitvoerend reisplan in het vooruitzicht. Met het opzoeken van de Zuid-Afrikaanse zon. Een nieuwe avontuurlijke kennismaking met een land met een eigen cultuur, een mooie natuur en een bewogen verleden. Ooit was er de apartheid. Het blijft in dit grote land een broze zoektocht naar een evenwicht tussen verschillende culturen, het koloniale verleden achterwege latend. Een land met contrasten, met een kloof tussen arm en rijk, met eigengereide politieke leiders, met een eigen levensritme en levensstijl.

     

    We zijn samen onderweg. Samen? Tot samen onderweg abrupt eindigt in Vlaanderens grootste stad. Het klikt daar niet meer tussen de felle kleuren groen en rood. Met weinig  fraai politiek spektakel. Met partijpolitieke achterhoedegevechten. Met mistige boodschappen. Met politiek moddergegooi. Met een politieke boemerang die terugkeert in het gezicht van de politieke moddergooier. Wordt de burger er beter van ? Gaat het nog over inhoud ? We zijn met z’n allen samen onderweg naar de zesjaarlijks gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Voor als je het niet wist.

     

    Een kleine Gentse politieke partij vroeg via facebook wat je zou wensen en uitvoeren als je één dag burgemeester zou zijn van onze stad Gent. Ik schreef : “ik zou zes jaar burgemeester willen zijn. Een dag is te weinig. Met een goed team. Zonder politieke spelletjes. Zorg dragend voor De Gentenaar. Met luisterbereidheid. Met dialoog. Met overleg. Met empathie. Met een hoog knuffelgehalte. Gezellig samen-zijn aanmoedigend. Voor meer welzijn en welvaart. Mijn levenservaring ten dienste stellend van de gemeenschap. Met bestrijden van elk gefoefel, politieke onwaarheid en schimmige achterkamerpolitiek. Voor een warme politiek. Voor gelijkwaardigheid. Voor zoveel meer positiefs, in samenwerking met zoveel mensen. Zou men het toelaten dat ik op deze wijze zes jaar burgemeester zou willen zijn? In Gent, mijn en onze stad om te koesteren? “

     

    Prompt verschenen er een aantal reacties. Waarbij één opvallende reactie : “Je zult nooit burgemeester worden”. Wat wellicht ook zo zal zijn op basis van mijn eigen bescheiden kansberekening, mijn uitgesproken meningen en het ontbreken van elke partijkaart. Waardoor ik als ietwat rebellerende vrijdenker en vrijbuiter vrolijk door het leven stap. Waardoor ik, uiteraard, kan leven met mijn virtueel burgemeesterschap “in mijn diepste gedachten”. Waardoor ruimte om verder verhalen te vertellen over het leven in Gent, nu en in het verleden. Waarbij toch de bedenking dat ik over, alle partijgrenzen heen, burgemeesters ken die echt goed hun best doen ten gunste van hun lokale gemeenschap. Worden deze burgemeesters en alle politici en hun medewerkers die het goed doen ondergesneeuwd door negatieve berichten, wansmakelijke politieke spelletjes, onware of verdraaide verhalen en schuttingstaal en niet lieve woorden op de sociale media ?

     

    Mijn eigenste hoop ? Mensen verbinden en samen werken. Voor welzijn en welvaart. Voor waarheid. Voor open en hoffelijk politiek debat. Voor politieke eerlijkheid. Voor luisterbereidheid naar elkaar. Voor respect van andermans mening. Voor mooi en niet grof taalgebruik op sociale media. Want als ik zie wat er mij op sociale media allemaal afkomt aan berichten in de aanloop van verkiezingen kan ik alleen maar hoopvol aanmoedigen om het fair en verteerbaar te houden voor elkeen.

     

    Na al wat ik nu geschreven heb is het duidelijk dat ik geen deelgenoot ben van een aanmoedigende activiteit als dertig dagen zonder klagen. Wat zou ik? Zeker als je voor klagen heel wat synoniemen vindt zoals bezwaar, brommen, een klacht indienen, grief, jammeren, kankeren, klacht, klacht indienen, lamenteren, misnoegen uiten, mopperen, morren, over iets mopperen, pruttelen, zagen, zeuren of zijn of haar beklag indienen. Gaat het mij lukken om niet te klagen? Doe ik mijn best om niet te klagen ? Genoeg geschreven over klagen? Na dertig dagen waait de wind weer over en gaat de eenendertigste dag werkelijk een klaagdag worden. Om te klagen dat er niet mocht geklaagd worden, terwijl er wel die behoefte en nood was om eens te klagen (lees : ventileren of loslaten). Ik denk dat ik een klacht ga indienen bij de initiatiefnemers van dertig dagen zonder klagen. Hoor je mij al luidop mopperen, brommen, morren en jammeren wanneer ik dit alles schrijf? Het vraagteken te krachtig en erg misnoegd drukkend op mijn toetsenbord.

     

    Ik denk dat ik verder ga leven zoals het leven is. Met mate. Het woordje “zonder” symbolisch wegvegend. Met ontmoeten, met elkaar gedag zeggen, met zorg dragen voor anderen en voor jezelf, met gezellig samen-zijn, met elkaar verhalen vertellen, met mooie herinneringen koesteren, met van elkaar leren, met elkaar bemoedigen, met leren uit menselijke fouten, met verbale warmte aan elkaar doorgeven, met hoffelijk zijn in het verkeer en met elkaar, met de natuur blijven ontdekken en omarmen, met de geliefden die er niet meer zijn blijven in je hart dragen, met zorg dragen voor de toekomst van onze kinderen. Een niet beperkende waslijst van dingen die ik leuk vind om te doen “met en voor”.  Heb je mij nu horen klagen? Brom ik nu heel zachtjes. Het is bijna prevelend en niet hoorbaar. Daarna is er een ijzingwekkende stilte.

     

    Voor dit nieuwe jaar wens ik jullie gewoon een goed jaar toe, met zo weinig mogelijk zorgen en veel mooie momenten. Hou jullie goed. Bij leven en welzijn : tot de volgende kanttekeningen !

     

    Cram2000

     

     

    25-01-2018 om 13:29 geschreven door Cram2000  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 22/01-28/01 2018
  • 25/12-31/12 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs