For this blog to translate into language of your choice? Select your language below.
2 prachtige pps-jes hierboven van Godelieve en ook Mama rechts heeft ze gemaakt Klik op de banner en bekijk nog veel meer moois op haar blog
Klik op de banner hier beneden en ga eens langs bij Lenie voor nog meer moois Alle Ave Maria pps-jes hierboven zijn van haar
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Wonder
06-09-2009
Bezinning.
God, hemelse Vader, steeds opnieuw hoor ik hoe Jezus dat ook aan mij vraagt: "Hou je van Mij?" En als ik denk met heel mijn leven een antwoord klaar te hebben, dan vraagt Hij het opnieuw en moet in mijn antwoord vaak inslikken, omdat ik er toch niet helemaal zeker van ben. Open daarom mijn hart. Leer mij van U en van Jezus te houden en mij door U te laten beminnen. En geef mij ook de durf om Uw liefde voor mij en mijn liefde voor U een concreet gelaat te geven in de zorg voor armen en kleinen.
Bezinning .
Mijn keuze voor jou, God, zal mij leven niet gemakkelijker maken. Er zullen altijd mensen zijn die mij zullen uitlachen vanwege die keuze, of die mij links zullen laten liggen omdat ik mijn leven afstem op de golflengte van jouw hart. Wil dan naar mij knipogen en mij opnieuw toefluisteren dat je van mij houdt en dat geen haar van mijn hoofd verloren zal gaan als ik op jou durf vertrouwen
Bezinning.
Een wens voor jou en mij is dat we elke dag minstens één mens ontmoeten bij wie we geborgen mogen zijn en op wie we vertrouwen kunnen.
Een wens voor jou en voor mij is dat we elke dag minstens één moment beleven dat ons aanmoedigt en danken doet.
Een wens voor jou en voor mij is dat we elke dag minstens één mens helpen door ons luisteren, door ons zwijgen of spreken.
Zo stappen we in uw voetsporen, Heer, met onverslijtbare schoenen.
Bezinning .
Je hoort het meer: iemand gaat met pensioen, welverdiend heet dat, en dan komt er plots, totaal onverdiend zegt men, een ongeval, een handicap of ziekte, zelfs de dood Alles waar men voor had geleefd is het weg, totaal verloren? of: komt het meer tot zijn recht? Bij de ene hoort men: hij had nog zoveel goeds kunnen doen bij de andere: hij laat zoveel achter. De dood is zinloos, het is gewoon het einde van wat begonnen was; dat wist men al van bij het begin Maar wat men in het leven doet met wat het leven geeft, is wel belangrijk. De ene wint het leven terwijl hij zijn diensten aanbood, de andere blijft arm terwijl hij zwemt in rijkdom Waarvoor zal ik mijn rijkdom en talenten gebruiken?
05-09-2009
AAN ALLE LEZERS VAN DIT BLOG
NELLY.
Familie Rozenkrans Droevige geheimen deel 1 (dins & vr)
Herman Wijns 1931 - 1941 .
06/04 - Deel III: Vroom, zo vroom Herman Wijns 1931 - 1941
Herman Wijns, 'de kleine pastoor', overleed op 26 mei 1941, 10 jaar oud. Zijn wonderbaarlijke uitspraken als kleine jongen en de vreemde uitstraling van zijn graf op de oude begraafplaats in de Van Heybeeckstraat hebben er een pelgrimsoord van gemaakt.
Velen geloven dat Hermanneke geneest en rond zijn graf staan honderden dankbetuigingen van mensen die door hem van hun kwalen zouden zijn verlost.
Hij is zelfs al meerdere keren 'gezien' door moderne profeten en heeft tegen zeker een dame 'gesproken'.
Nog dagelijks wordt zijn graf door tientallen mensen bezocht en nog elke eerste vrijdag van de maand vindt er een massaal bezochte plechtigheid plaats.
Wanneer Herman Wijns op 26 mei 1941 niet was overleden aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking na een verwonding aan zijn knie was hij vorige week (15 maart) wellicht 75 jaar geworden.
Maar er zijn dit jaar meer jubilea als het om Ons Hermanneke gaat.
Zaterdag 27 mei vindt er in de St. Bartholomeuskerk de 21e Herman Wijns-dag plaats en wordt de 65e sterfdag van Herman gevierd.
In zes afleveringen brengen we u daarom het leven van Herman Wijns.
Opvoeding Herman, de Kleine Pastoor had een goed karakter, we zagen het al in de vorige afleveringen..
Liegen of bedriegen was niet des Hermans, iemand kwetsen kwam niet bij hem op.
Hij had eens gehoord hoe iemand zijn vader, Jozef Wijns in diens afwezigheid beledigde.
Herman vertelde niemand over hetgeen hij gehoord had, maar terug naar die man wilde hij niet.
Wanneer men hem vroeg wat hij toch tegen de beste man had, zweeg hij diplomatiek - zeven jaar oud.
Zeer gelovig was Herman en dat zal veel te maken hebben gehad met de opvoeding die het kereltje kreeg.
Zijn moeder, Johanna Dens was een fijngevoelige en toegeeflijke vrouw, zijn vader een zeer vroom man.
Pastoor Wuyts wilde de vader van Herman Wijns tot het priesterambt beroepen, maar daar stak grootmoeder Wijns een stokje voor. Als weduwe had ze al haar zoons nodig om rond te komen
Vader Jozef Wijns kwam uit een groot en kinderrijk (acht) gezin en aangezien grootvader Wijns overleed voor zijn oudste zoon volwassen was moest ook vader Wijns al jong gaan werken.
Er waren in die tijd nauwelijks sociale voorzieningen en geen werk betekende eenvoudigweg geen brood op de plank.
De vader van Herman was door de pastoor van de St. Bartholomeusparochie - E.H. Wuyts - uitverkoren om priester te worden, maar grootmoeder Wijns dacht daar anders over, hoewel zelf een godvruchtige vrouw van de oeroude stempel.
Afstanden rekende ze in paternosters of weesgegroetjes: ''Van Merksem naar Schoten is drie paternosters'.
Maar hoe christelijk ook, ze zag er het nut niet van in een van haar kinders in een ver oord tot priester opgeleid te laten worden.
Ze had d'r kinderen graag in haar buurt, en aarzelde niet om een van haar zoons zijn vaders trouwring mee te geven toen die moest gekeurd worden voor de militaire dienst...
'Ik bid al' Vader Wijns kwam dus uit een oud-christelijk maar stoer gezin, waar God werd geëerd maar ook hard gewerkt moest worden.
Herman zag zijn vader vaak en lang bidden bij een beeldje van O.L. Vrouw van Lourdes en geïntrigeerd door dat schouwspel imiteerde Herman al als kleuter zijn vader en prevelde met een klein rozenhoedje zijn zelfbedachte gebedjes.
Nog voor zijn eerste H. Communie ging Herman doordeweeks, 's ochtends in alle vroegte, regelmatig met zijn vader mee naar de H. Mis en na de H. Communie deed hij dat elke dag.
De St. Bartholomeuskerk zoals Herman haar kende, met achteraan nog het oude altaar dat bij de verwoesting van de kerk in 1944 verloren ging.
Zoals veel kinderen in die tijd had Herman zijn eigen kerkboekje 'Ik bid al', waarin op elke bladzijde een tafereel uit de H. Mis stond afgebeeld.
Later volgden uiteraard ook 'De Kleinen bij Jezus', een 'Hosannaboekje' en, toen hij 9 jaar oud was, een missaal.
Zijn kinderbijbeltjes waren bij zijn overlijden allemaal stukgelezen: de ruggen eraf of los en alle pagina's beduimeld.
Bidden voor de overledene De jongen moet helemaal overdonderd zijn door de indrukwekkende symboliek van het katholicisme zoals dat in de jaren '30 nog alom tegenwoordig was, en zoals een jongen van zijn leeftijd tegenwoordig voetballer Ronaldinho of rapper '50 Cents' vereert, zo bestond voor Herman alleen de H. Mis.
Heeft een kind van zijn leeftijd anno 2006 misschien een plakboek met voetbalsterren, zo had Herman zijn missaal vol plaatjes van Christus, OL. Vrouw, de H. Jozef of Joannes.
Opvallend aspect aan zijn missaal was de voorliefde voor mensen die waren gestorven.
Achterin treffen we een lijstje aan van alle overledenen van zijn tijd als misdienaar, compleet met datum.
Wanneer hij later als misdienaar mee een lijk moest uitdragen zag men Herman biddend in de begrafenisstoet.
Gevraagd naar het waarom zei hij: Iedereen volgt de lijkbaar, er wordt gesproken en gerookt. Er is echter niemand die bidt voor de overledene.
Vroom was Herman en misnoegd over diegenen die niet naar de wetten van de kerk leefden.
Zo vinden we in zijn missaal bijvoorbeeld ook een lijstje van mensen uit zijn straat (dan al de Wuytslei) die op zondag niet naar de H. Mis gingen, ook weer met datums en al.
Niets of niemand kon Herman weerhouden naar de heilige mis te gaan.
Hij leefde er voor.
Herman Wijns, de Eucharistische Kruistochter
Toen zijn moeder hem eens verbood om naar de H. Mis te gaan omdat het te slecht weer was, antwoordde Herman: Niet naar de Mis, dan ook niet naar school.
Zijn vroomheid en toewijding tot de kerk was natuurlijk ook de broeders van het St-Eduardusinstituut opgevallen en het was daarom dat hij kort na zijn eerste H. Communie door broeder Elianus werd uitgekozen om Eucharistische Kruistochter te worden.
Omdat hij van kindsbeen af op de Eucharistie gericht was bleek Herman een goed Kruistochter en zijn uitverkiezing maakte van hem een nog vuriger Christen.
Zorgen Vanaf Hermans geboorte tot hij een jaar of zeven was verging het vader en moeder Wijns goed.
Hun beenhouwerij op de Bredabaan liep aanvankelijk super, maar de crisis van de jaren '30 trof ook de familie Wijns en in 1938 moest men de boeken toe doen.
Men betrok het gelijkvloers van het pand op de Wuytslei 23 en vader en moeder Wijns moesten uit werken gaan.
Voor mensen die vier gasten en een dienstmeid hadden gehad was het werken voor een baas moeilijk te accepteren en van de zorgeloze sfeer in huize Wijns was al snel niets meer over.
Vader nam zijn toevlucht tot het gebed terwijl moeder Wijns juist van haar geloof viel.
Herman had het daar moeilijk mee.
Zijn moeder ging niet meer naar de kerk en daar maakte de kleine jongen zich grote zorgen over.
Een gebeurtenis waar Herman vrijwel zeker getuige van was: de St. Bartholomeusprocessie op de Bredabaan in 1937
Hij probeerde zijn moeder over te halen, maar gedeprimeerd door de tegenslagen in haar leven kon moeder Wijns het niet opbrengen.
Waarom vraag je het zo dikwijls, klaagde ze tegen haar godvruchtige zoon.
Nu, ik dacht zo maar, zie je... Vake en ik daarboven en jij... zou hij geantwoord hebben.
Herman Wijns gaf al op jonge leeftijd blijk van een groot begrip van het wezen van de katholieke kerk en zij die hem gekend hebben spreken ervan hoe hij nooit aarzelde om de mensen om hem heen te wijzen op het belang van de H. Mis, de H. Communie en de Lithurgie.
Het was dan ook zijn begrip van en zijn toewijding aan de H. Kerk die hem in laatste jaar van zijn leven tot een opmerkelijke misdienaar maakten.
Daarover volgende week meer.
Wordt vervolgd.
Bron Merksem net.
Heden is het de Tijd van de Volkeren .
Heden is het de Tijd van de Volkeren
Datum:
Don, 2007-07-26
Profeet:
J.N.S.R.
JNS20070726
Heden is het de Tijd van de Volkeren JeNeSuisRien, Frankrijk, 26 juli 2007
1. Jezus: « Tijdens deze donkere nacht van duisternis zijn alle naties op weg naar hun unieke Rechter. Die duisternis betekent de weg naar de hel. Misdaden en passies bepalen het satanische patroon, dat werd opgebouwd door de mens. ... Heden is het de Tijd van de Volkeren en de Naties. Voordat elkeen van hen God zal zien [op Zijn Rechterstoel], zal men de woede van de elementen der natuur zien. Dat kan zijn het water, de aarde, de lucht, of ook het vuur, en elk daarvan zal zijn krachten toevoegen aan de andere elementen, zodat alle kunnen werken in volle woede. De rusttoestand en het evenwicht van de aarde werden verstoord. »
2. « De kinderen zullen roepen, terwijl zij met hun land naar de diepte van de wateren worden gevoerd. Zij kunnen zich niet voorstellen, dat de grond van deze chaos wordt gevormd door de vijand van God en de mens. Daarom moet men snel tot een besluit komen, want er is maar weinig tijd overgebleven. (1) Ave Maria, gij, die vol van genade zijt, red ons ! »
3. « Onverbiddelijk zwellen de wateren en daar wordt alle hoop op leven verdronken. Lege boten, die u kunnen helpen, zijn er niet meer. Alleen Jezus heeft het antwoord: Roept Mijn heilige Engelen aan, zij zullen u op hun vleugels dragen. Gelooft, en gij zult worden gered ! »
4. « En, ja, hoor, ziet, daar aan de andere zijde van de aarde, daar betreft het niet het water, maar het vuur, dat als een ceremoniemeester de vlammen de richting wijst, waarbij de wind de medeschuldige is, welke het vuur in de richting van de huizen en de bossen stuurt, daarbij de bewoners de adem beneemt, zelfs nog terwijl zij op wanhopige wijze aan het vuur trachten te ontsnappen. Als met een duizendtal vangarmen wil het Beest de gevangenen vasthouden, ja, die arme kinderen, die tesamen met hun land tevens hun leven verliezen. Of het nu geschiedt door de lucht en de winden, op het land of in de zee, een uitweg is er niet. Ave Maria, gij, die vol van genade zijt, red ons ! »
5. « In weer andere delen van de wereld treden aardbevingen op. De aarde opent zich als een overrijpe grenadine, niet om zijn vrucht te geven, maar om het leven weg te nemen. Die levens zijn immers nutteloos geworden, want zij weten niet (meer) hoe zij moeten delen met degenen, die niets bezitten. Zij kennen slechts een gemakkelijk en comfortabel leventje zonder enig begrip voor de kinderen, die morgen zullen leven. Beschermd door zijn grote herenhuis ziet de rijkaard de armen wegkwijnen, en hij is verstoord over de hoeveelheid geld, die hij had kunnen verdienen, als die 'ellendige aardbeving' er niet was geweest. Ave Maria, gij, vol van genade, red ons ! »
6. « Ziet ge dan niet, dat ge een doder bent geworden ? Gij doodt het evenwicht op de aarde zonder enige gedachte, noch enige zorg, te wijden aan de toekomstige generaties. Gij behandelt Gods Schepping met minachting, zonder respect. Beeft dan toch, naties en volkeren van de aarde, vandaag-de-dag spreekt God door Zijn rechtvaardigheid en Zijn barmhartigheid, en gij zult worden geoordeeld ! »
7. « Gij alle, landen, die in oorlog zijt, noch het geluid van uw kanonnen, noch de beledigingen, die uw afschuwwekkende monden uitstoten, zullen de stem van God tot zwijgen brengen. De lichamen, die overal op de straten van uw steden, en op de banen van uw overwinningen, in de zon zijn blijven liggen, badend in hun onschuldig bloed, zijn de tekens ter herinnering er aan, dat gij weldra voor God zult staan om te worden geoordeeld. »
8. « Gij, woeste volkeren, die doodt zonder reden in de naam van een afgod, die gij zelf hebt gemaakt, gij, die geloof, noch wet kent, die uw instincten voor macht en uw honger naar dominantie volgt, gij zult de eersten zijn, die zullen worden geoordeeld door de Ene Ware God. Die, immers, zijt gij vergeten, en die hebt gij respectloos bejegend, maar Hij is al op weg naar u om u gereed te maken voor de veroordeling door Zijn gerechtigheid en Zijn heilige barmhartigheid. Gij, die de haat en de massale moord onder broeders-gelijken hebt geproefd, gij zult nu van alle kanten worden opgejaagd ! »
9. « Weest gij maar bang voor uw eigen dood, nadat gij zo vele onschuldigen in de moederschoot hebt gedood, om maar niet te spreken van andere verhongerde kinderen. Gij hebt uw eigen broeders in slavernij gebracht, zij werden vluchtelingen op de wegen der ballingschap, toen zij probeerden te ontsnappen aan ellende en oorlog. De zogenaamde vijand, die gij hebt vervolgd, en die gij hebt gekweld door uw onrechtvaardigheid, is uw eigen broeder ! »
10. « Onderdanig, onderworpen, uitgehongerd, ziek, gewond, met uw steden liggend in puin, uw doden niet begraven zijnde, uw landen bedekt met schande, wn gij zelf gekleed in rouwkledij: zó zal Ik u voor Mijn Troon slepen. Gij zult geen naam meer hebben, gij zult geen persoon meer zijn, gij zult uw eenzelvigheid (identiteit) verloren hebben. Bidt tot God om vergeving. Heden is het de Tijd van de Volkeren. Gods oordeel staat voor de deur. Weest voorzichtig. Geeft acht. God zal de kleine vogel en de sluwe vos beide oordelen met één enkele blik. Jezus en Maria, de twee Verenigde Harten. »
1. Dat werd gezegd in 2007.
Profetische stemmen.
Jona dankte en werd bevrijd . ( DAVID WILKERSON ).
Luister naar de woorden van Jona Gij hadt mij geworpen in de diepte, in het hart der zee, en een waterstroom omving mij; al uw brandingen en uw golven gingen over mij heen. En ik, ik zeide: verstoten ben ik uit uw ogen, zou ik ooit weer uw heilige tempel aanschouwen? Wateren omringden mij, zij bedreigden mijn leven, de diepte omving mij, met zeewier was mijn hoofd omwonden. Tot de grondvesten der bergen zonk ik neer; de grendelen der aarde waren voor altoos achter mij. Toen trokt Gij mijn leven uit de groeve omhoog, o, HERE, mijn God! (Jona 2:3-6).
Jona had werkelijk een dieptepunt bereikt, opgesloten in de maag van een walvis. Hij zat in de strijd van zijn leven vervuld met wanhoop, schaamte en schuld. Zijn hart was bezwaard, en hij zat letterlijk zo laag als een persoon maar kon zitten. Hij dacht dt God hem verlaten had.
Hoe kwam Jona uit deze put? Heel simpel gezegd is het omdat hij de test doorstaan heeft! Toen mijn ziel in mij versmachtte, gedacht ik de HERE met lofzegging wil ik aan U offeren; wat ik beloofd heb (Jona 2:7, 9).
Jona ontving geen woord van bevrijding. Hij zat in een hopeloze situatie, alles rondom hem was donker, hij stond op het punt om op te geven. Maar toen hij op dat punt was aangekomen zei hij Ik ga de Heer danken!
Temidden van al zijn problemen besloot Jona Gods aanwezigheid op te zoeken en gaf Hem dankoffers! God antwoorde Dat is waar ik op gewacht heb Jona, je hebt Mij vertrouwd temidden van dit alles, je hebt de test doorstaan!.
De Schrift zegt En de Here sprak tot de vis en deze spuwde Jona uit op het droge (vers 10). Met slechts één woord uit de hemel spuwde de vis Jona uit op het land. En deze bezwaarde man moet het strand op gerold zijn terwijl hij het uitschreeuwde Ik ben vrij! Ik ben vrij!. Waarschijnlijk maakte hij een vreugdedans terwijl hij het zeewier uit zijn haren trok, want hij was inmiddels al bij het altaar van dankzegging geweest.
Wanneer u zich nergens meer naar toe kunt wenden, wend u dan naar dankzegging. Dank de Heer voor Zijn vergevingsgezindheid waarin Hij u verlost heeft van al uw vroegere zonden. Dank Hem dat Hij u bevrijd heeft uit de bek van de leeuw dat Hij u een nieuw thuis gegeven heeft voor al Zijn eerdere zegeningen, voor al Zijn beloften, voor alles dat Hij nog gaat doen. Wees dankbaar, in alles!
Het is goed de HERE te loven, uw naam psalmen te zingen, o Allerhoogste (Psalmen 92:2)
Offer Gode lof en betaal de Allerhoogste uw geloften; Offer Gode lof en betaal de Allerhoogste uw geloften; (Psalmen 50:14-15)
Gebed .
Goede God, in de gestalte van uw Zoon zendt U ons de beloofde verlosser. Hij die menselijk kwaad verstaat en op zich neemt. Wij bidden U: doordring ons van het mysterie dat het onverdiende lijden en sterven van Jezus de weg opent voor vergeving en herstel. Dit vragen we U omwille van ieders welzijn. Amen.
Bezinning.
Kan dat een koning zijn, hoog aan een kruis, het menselijk wrak dat hangt te lijden tot spot van alleman, met aan zijn zijde een rover als de ridder van zijn huis?
Kan dat mijn koning zijn, mijn sterke Heer, die zich door beulen af heeft laten rossen en in zijn nood zichzelf niet kan verlossen? Heeft hij geen eer, geen macht, geen waarde meer?
Maar hoor dan die rover, die zijn hooft nog nauwelijks naar hem weet toe te wenden, hem aanziet in zijn uiterste ellende en toch nog in zijn wonderen gelooft.
Hoor wat hij roept, het net nog levende lijk dat hem met zijn gebed zoekt te vereren: 'Denk aan mij, Jezus, Heer der Heren, als u terug bent in uw koninkrijk'.
En hoor, dan geeft de Heer de waarheid prijs door hem zijn macht en majesteit te tonen en roept mijn koning:'Jij zult bij mij wonen, vandaag nog, in mijn eigen paradijs'.
GROOT DANKGEBED.
Wij willen U dank zeggen Vader. Gij hield al van ons toen wij nog niet geboren waren. Gij hebt alles gemaakt als een geschenk. Uw liefde was zo groot dat Gij niet alleen zijt gebleven. Gij maakte een wereld, mooi en eeuwig veranderend. De mensen die Gij maakte mochten er leven in Uw tuin van Eden. Zo hebt Gij alles gewild. Gij plaatste ons op Uw wereld opdat wij van elkaar zouden houden zoals Gij van ons houdt. Voor zoveel liefde prijzen en danken wij U en zingen U vol vreugde toe: Heilig, heilig, ...
Ja, heilig zijt Gij. Uw liefde voor ons is ontzettend groot. Maar wij zijn beperkte mensen en wij maken van Uw tuin van Eden een rovershol, een oorlogsveld. Sterken vechten op aarde tegen zwakkeren. Mensen zien elkaars noden niet en zij luisteren niet naar elkaars vragen. De wereld dreigt een woestijn van onbegrip en blinde dwaasheid te worden. Toch was Uw liefde sterker. Gij gaf aan de mensen een teken door de mens Jezus. Hij leerde ons dat Gij onze Vader en Moeder zijt, liefde voor de mensen. Hij vroeg ons om ook zo van elkaar te houden. Op de laatste avond voor Zijn sterven gaf Hij daarvan het beste teken: Hij nam het brood op de tafel, ....
Tenslotte is Jezus voor ons allen gestorven. Toch geloven wij dat Hij leeft door de liefde die nooit sterft. Hij nam voor ons Zijn kruis op. Zoals Hij proberen velen dit teken van het kruis eer aan te doen: Er zijn de heiligen die dachten aan het geluk van de medemensen, er zijn de zachten-van-hart die leven in vrede met anderen, er zijn de volgelingen van Jezus in Zijn Kerk, die Zijn boodschap verder uitdragen. Zij laten het zien en aan hen kan men horen dat Gij leven geeft hier en over de dood heen. Gij, Vader, zijt de liefde die van boven komt, gratis, zomaar. Jezus maakte ons duidelijk dat wij die liefde kunnen verspreiden onder alle mensen. Daarom heeft ons kruisteken twee bewegingen: één tussen u en ons, en één tussen medemensen onderling. In mooie en droevige dagen is het kruis waaraan Uw Zoon gestorven is, voor ons een teken van eenheid, van geloof in Uw nieuw rijk. Want door Hem, in Hem en met Hem zullen alle mensen op de hele wereld ooit U, de Eeuwige, eren, omdat allen geloven dat Gij de Liefde zijt die mensen gelukkig maakt door te leven in Zijn Geest. Amen.
Naar Lucas 21, 5-20).
Op een keer spraken de leerlingen en Jezus over de mooie stenen en de geschenken waarmee de tempel was versierd. Daarop zei Jezus: "Er zal een tijd komen dat er van dat moois niets meer overblijft. Alle stenen zullen neergehaald worden." Toen ze vroegen wanneer dat zou gebeuren, zei Jezus: "Let maar op. Velen zullen u komen zeggen dat zij de goeden zijn en dat gij hen moet geloven. Pas daar mee op!" Er zullen oorlogen en twisten komen, maar dat gaat voorbij. Volken en koninkrijken zullen ruzie maken, de aarde zal beven en pest en hongersnood zullen verschijnen. Maar vóór het zover is zal men u oppakken en vervolgen. Ze zullen u op de proef stellen of gevangen nemen omdat gij in Mij gelooft. Als het zover is, maak u dan niet ongerust, want spreek vrijuit over uw geloof. Gij zult goede woorden spreken. Niemand, zelfs die u goed kennen, zullen niets tegen u kunnen zeggen. Als gij volhoudt en doet en zegt wat gij gelooft, dan zal het goed met u gaan! U zal het echte leven redden!"
Gebed .
God van het leven, het is uw woord dat ons wekt, het is de zegen van uw nabijheid, die ons gaande houdt. Wij danken U en vragen: doe ons opstaan telkens weer uit sleur en alledag. Geef ons de kracht, om al wat dodelijk is uit ons midden te bannen en ons steeds te vernieuwen in de geest van Jezus, die voor ons is en voor ons blijft: toekomst en leven voor tijd en eeuwigheid. Amen.
Bezinning .
Er zijn verschillende manieren waarop mensen met elkaar kunnen omgaan. Die komen we allemaal tegen in het leven. Mensen kunnen elkaar zakelijk benaderen, van op een afstand, onpersoonlijk, naamloos en genummerd. Mensen kunnen ook anders met elkaar omgaan en dat gebeurt gelukkig ook: heel persoonlijk en aandachtig. Het kost veel meer tijd en moeite, maar de kans is groot dat je dan een uniek mens ontmoet, iemand met een eigen naam en een eigen verhaal. Het is een zegen als je mensen ontmoet met wie je zo mag omgaan. Je herkent elkaar als lotgenoten, worstelend met dezelfde vragen, levend in dezelfde hoop. Dan kunnen we samen leven en lachen.
Gebed .
Goede Vader, bij U is er plaats voor alle mensen. Ook wie bang is, wie denkt dat hij slecht is, wie fouten heeft gemaakt: allen neemt Gij graag bij U. In Uw hart is plaats voor iedereen en alles wat bestaat. Wij danken U voor Jezus, bij wie wij vandaag weer mochten vieren. Aan Hem kunnen wij zien dat ook wij iedereen evenveel kansen kunnen geven. Wij willen niemand uitsluiten of aan de kant zetten, omdat wij geloven dat echte liefde alles kan goed maken. Maak van ons, Vader, kinderen en volwassenen die echt proberen te leven zoals Jezus, Uw Zoon. Amen.
BEZINNING.
Ik hoef niet te geloven in mooie woorden of grote gebaren
zo lang ik maar geloof in de taal van het hart.
Ik hoef niet te geloven in strenge regels of zware plichten
zo lang ik maar geloof in de waarde van het leven.
Ik hoef niet te geloven in een belangrijke positie een plaats vooraan
zo lang ik maar geloof in de gelijkwaardigheid van de mensen.
Ik hoef niet te geloven in wat anderen zeggen over de oorsprong en zin van dit, van mijn leven
zo lang ik maar geloof in de Vader die mens voor mens, ook mij, op handen draagt, In de Zoon Die midden in het leven staat, in mijn leven. In de Geest die hoop geeft waar de zin vervaagt. In elke mens die voor de liefde opengaat.
Ik hoef niet voor een gesloten deur te staan Als ik de deur maar open voor een ander. Als ik maar weet Dat God mijn steeds de deur open houdt. Als ik maar weet Dat Jezus de deur is. Als we in dit huis deze kerk van Jezus de deur voor mensen open houden. Dan.. Moet je niet bang meer zijn.
Gebed .
Gelukkig dat ze mensen zijn die altijd weer Gods droom ook nog zelf durven dromen. Die weten dat deze wereld niet zo hoeft te zijn, niet zo mag zijn zoals hij nu is. Die geloven dat zij anders kan worden : beter, gelukkiger voor allen meer de wereld van God! Gelukkig dat er mensen zijn die dromen zoals God en die Zijn wegen gaan, de levensweg waar God hen zalig prijst, waar Jezus ons is voorgegaan, trouw en arm en zachtmoedig, gelovend dat God zelf ons thuis brengt Gelukkig dat er zulke mensen zijn !
Naar Lucas 6, 17.20-26.
Jezus wil ons een schouderklopje geven indien we leven naar Zijn voorbeeld. Tegelijk wil hij ons allemaal oproepen ons leven te veranderen, als we nog niet in die richting leven.
Zalig de armen van geest, want aan hen behoort het Rijk Gods.
Je bent op de goede weg, als je niet hoogmoedig bent en als je graag hebt dat God dicht bij je is.
Zalig de treurenden, want zij zullen getroost worden.
Je bent op de goede weg, als het pijn doet in je hart omdat het in de wereld niet altijd zo goed gaat.
Zalig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten.
Je bent op de goede weg, als je niet voor het geweld kiest, als je niet hard bent, als je anderen het leven niet moeilijk maakt.
Zalig die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Je bent op de goede weg, als je naar goede relaties tussen mensen blijft streven, en ervoor ijvert dat iedereen tot zijn recht komt.
Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden.
Je bent op de goede weg, als je goed bent en de anderen met veel genegenheid en trouw tegemoet treedt.
Zalig de zuiveren van hart, want zij zullen God zien.
Je bent op de goede weg, als je hart eerlijk voor God openstaat.
Zalig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.
Je bent op de goede weg, als je in vrede leeft met jezelf, de ander, God, de natuur.
Zalig die vervolgd worden, want hun behoort het Rijk der Hemelen.
Je bent op de goede weg, als je omwille van je inzet voor de medemensen het hard te verduren krijgt.
Gebed .
God, uw macht kent geen beperking, uw liefde vermindert nooit. Uw gaven nodigen ons telkens weer uit tot groter trouw en doen ons uitzien naar het zichtbaar worden van uw heerlijkheid. Geef ons het geduld verder op uw goedheid te vertrouwen in het besef dat Gij ons opwacht, en het geluk zijt, voor ons weggelegd van in den beginne. Amen.