Inhoud blog
  • Interculturele ontwikkeling
  • El primer mes
  • Fiesta?
  • D-Day
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Once upon a time in Castellón
    the Erasmus adventure
    08-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interculturele ontwikkeling

    Once upon a time in a city called
     Castellón de la Plana

    the Erasmus story

     

    Universitat Jaume I

    UJI, Universitat Jaume I, heeft een vrij grote campus dat zich iets buiten het centrum van Castellón bevindt. Je neemt de ecologische bus (de enige in de stad) dat de hele dag door op en af rijdt. Als je opstapt aan de eerste halte, duurt het ongeveer vijf minuten om op de campus te geraken. De campus heeft een omgekeerde u-vorm. De ‘u’ wordt gevormd door alle departementen zoals: Ciènces de la Comunicacíon, Ciènces Jurídiques y Económiques, Technologia, enzovoort. Tussen deze departementen rijdt de tram langs een langwerpig park met twee openlucht barretjes waar je als student iets gaat drinken en eten als je pauze hebt. Achteraan bevindt zich de Agora, dit is een groot plein met blauwe tegels. Daarrond heb je allerhande faciliteiten zoals een kapper, brillenwinkel, reisbureau, infopunt, bibliotheek, cafés, eetmogelijkheden enzovoort. Ook het departement Ciències Humanes y Socials en de sportfaciliteiten zijn hier gelegen. Alle lessen die passen binnen het cluster van marketing en communicatie worden hier in het Spaans of Valenciaans gegeven. Opletten dus want Valenciaans begrijp je niet. UJI heeft een relatief groot aanbod aan marketing en communicatie gerelateerde vakken. Je kan ofwel vakken volgen uit eenzelfde richting zoals Administración de Empresas of uit verschillende. Ik heb vakken gekozen uit zowel Administración de Empresas als uit Publicidad y Relaciones Públicas. De vakkenkeuze was een echt puzzelwerk. Maar als je goed puzzelt kan je jezelf belonen met minstens één dag vrijaf per week. Alle vakken, behalve de keuzevakken, hebben hier 6 studiepunten. Dit betekent dat je vier uur les hebt per vak waarvan twee uren theorie en twee uren praktijk. Als je je vakken kiest, kan je ook verschillende groepen kiezen die op andere uren en dagen les hebben. Je hebt hier dus geen vaste klasgroep. Wij behalen onze bachelor in drie jaar, hier in vier jaar. De professoren behandelen de leerstof veel trager. Het is dus niet vreemd dat je in een derde of vierde jaar leerstof voorgeschoteld krijgt van iets dat wij al in het eerste of tweede jaar gezien hebben. De professoren zijn ook redelijk praatziek. Sommige doen er twee uur over om zes slides te overlopen. Je spreekt ze trouwens niet aan met mevrouw of mijnheer maar met hun voornaam. Ieder vak heeft groepswerken. Als erasmusser een groep zoeken is niet altijd evident omdat wij niet zo goed Spaans praten zoals zij, al hebben de meesten hier wel begrip voor. De eerste weken zijn zwaar doordat je je erg moet focussen op wat er uitgelegd wordt. Ik heb gemerkt dat je na vier weken les een mentaal dipje krijgt doordat je zo uitgeput bent. Maar zoals alles heeft ook dit tijd nodig en wen je er uiteindelijk aan.

    Mañana

    Mañana, mañana… tijd in Castellón is maar een indicatie. De lessen starten nooit op tijd en eindigen altijd te vroeg. Spreek je met iemand af, komt die gegarandeerd te laat. Zelfs wij komen ondertussen overal te laat maar niemand maakt er een probleem van. De siësta’s zijn natuurlijk ook een groot verschil met België. Van twee tot vijf in de namiddag is alles gesloten en zie je ook bijna niemand meer op straat. De winkels zijn dan wel weer langer open ’s avonds. Etenstijd verschilt hier ook. De meesten eten tot vier keer per dag: ontbijt rond 11 uur, middageten (bocadillos of broodjes vertaald) rond 15 uur, een tussendoortje rond 17 à 18 uur en avondeten rond 21 uur. Alles start dus later wat ook wil zeggen dat je pas gaat slapen rond middernacht of 1 uur. Dit kan ook wel een oorzaak zijn dat je hier na een aantal weken wel eens uitgeput geraakt. In Spanje geef je trouwens steeds twee zoenen op de wang om iemand te begroeten. Doordat we een grote groep erasmussers zijn uit verschillende landen met verschillende gewoontes en dus verschillende manieren van begroeten, zorgde dit soms voor grappige situaties. Gelukkig weet iedereen ondertussen wat te doen. Waar je ook binnen komt, op de bus, in de winkel, in de apotheek, je zegt overal “buenos días”. Respect is enorm belangrijk. Toch uit zich dit helemaal anders dan in België. Een ander voorbeeld hiervan is dat wanneer je naar toilet moet tijdens de les, je simpelweg opstaat en het lokaal verlaat. Iets wat bij ons niet door de beugel zou kunnen.

    Vivir en Castellón

    Als je kiest voor Castellón de la Plana, weet dan dat je niet voor een grootstad gekozen hebt zoals Valencia. Verwacht dus geen massa toeristen of discotheken op elke hoek van de straat. Castellón de la Plana is een stad maar is absoluut niet toeristisch. Wij, zo’n honderdtal erasmussers, zijn de enige buitenlanders die je zal tegenkomen. De stad is er dan ook niet op gericht om 7 dagen op 7 uitgaansmogelijkheden te voorzien. Je moet weten waar je moet zijn. Maar geen paniek, dat gaat snel. Er zijn namelijk een aantal lokale personen die ervoor zorgen dat alle erasmussers elkaar ontmoeten en die je in het begin vertellen waar je naartoe kan. Ondertussen, na een maand en half kent iedereen elkaar en moeten we onszelf dwingen niet elke dag uit te gaan! Goed, genoeg over het nachtleven. Het strand. Het strand in Castellón de la Plana is echt mooi. Enorm breed en lang. Je neemt best de bus vanuit het centrum. Te voet ben je ongeveer een uur en half onderweg. Het strand is ingedeeld in drie verschillende delen die er wel hetzelfde uitzien maar alleen een andere naam hebben. Wij gaan steeds naar Playa Gúrugu. De reden? Hier heb je op het strand tot het einde van de maand september een reggaebar met heerlijke cocktails en reggaemuziek. Echt een aanrader! Als je voor Castellón kiest heb ik nog een belangrijke tip: woon in het centrum en niet in de residentie van UJI. Deze is te ver buiten het centrum gelegen en ’s nachts heb je geen bus terug. Te voet duurt het ongeveer 50 minuten om er te geraken. De meeste erasmusstudenten, waaronder ikzelf, wonen in de omgeving van Parque Ribalta. Het mooiste park van Castellón. Dit is de perfecte ligging omdat je vlakbij de bushalte bent om naar de universiteit te gaan en er in de omgeving alles is wat je nodig hebt. De uitgangsbuurt is misschien net iets verder stappen dan wanneer je echt in het midden van het centrum woont maar dit geraak je zo gewoon. Zie zo, een blad en half. Ik kan blijven vertellen maar het belangrijkste dat ik nog wil meegeven is: ga op erasmus! Je kan alleen maar spijt hebben van die kans niet te grijpen. Eender waar je gaat, sta open voor alles en maak er het beste van.

    Hasta la vista.

    Maaike

    08-10-2014 om 22:53 geschreven door Maaike  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)

    Archief per week
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 25/08-31/08 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs